Kans op nieuw, modern hotel bij binnenstad Terneuzen
Biertappen in
biechthokje
7
Het is wellicht het
mooiste pand in
de binnenstad van
Hulst. Het gebouw
uit de zestiende
eeuw heeft na
driejaar
leegstand weer
een invulling.
Craft Lounge De
Biecht zit er een
dikke maand.
^B ^valodik Gregorian
(21) tapt een
Tongerlo Dubbel
voor de verslag-
W V gever en plat wa
ter voor de fotograaf. Die moet
nog rijden. Intussen vertelt de 21-
jarige uitbater over De Biecht. Het
is geen doorsnee café. Leffe, Kar
meliet, Duvel, allemaal lekker,
maar je kunt het hier niet krijgen.
„Ik wil de mensen verrassen, ze
moeten proeven wat ze nooit ge
proefd hebben."
Dat doet hij door bieren te
schenken die niet bij het grote
publiek bekend zijn. Ze luisteren
naar prachtige namen als Vink
Heerlijk, Hosternokke Lekker
Dieng of Lekker Met Je Bek In Het
Zonnetje. Ook exclusieve bieren
als Westvleteren en zelfs 't IJ en
van de Duivel, een samenwerking
tussen brouwerijen 't IJ in Am
sterdam en Duvel, staan op de
kaart. De meest speciale vindt
Walodik de Urquell. „Uit Tsje
chië. Het is de allereerste pils ooit
gebrouwen." Je moet een aardige
dronk ontwikkeld hebben - of
een grote verzamelaar zijn -wil
je al het bier van Walodik gedron
ken hebben. Hij heeft er pakweg
85 op fles en twaalf op tap. „We
hebben 120 bieren geproefd om
tot de kaart te komen." De collec
tie staat op een groot krijtbord.
Local heroes van brouwerij De
Kip in Ossenisse en Brouwerslo
kaal in Groede en alles van de
Hulster brouwer Vermeersen, ei
genaar van het pand, worden ook
geschonken.
Walodik is oud-werknemer
van Vermeersen en op die manier
is hij in De Biecht terechtgeko
men. „Het was altijd mijn droom
een café te starten." En hij baat
direct één van de mooiste panden
in Hulst uit. Wie de oude Pimm's
Pub kent, herkent het café niet te
rug. De karakteristieke, lange bar
is weg. Het bruin café is veran
derd in een modern, industrieel
concept met grove lampen, lichte
kleuren en massieve bartafels.
„Precies wat ik wilde", zegt Wa
lodik. Inspiratie deed hij op in
Breda. „Een café als dit bestaat
niet in de streek, zelfs niet in
Vlaanderen. Dan moet je al naar
Zierikzee of Middelburg. Ik
hoopte dat Hulst hier ook klaar
voor was. We zijn vijf weken
open en het gaat super."
Ook op vrijdagavond, traditio
neel stapavond in Hulst, willen
zijn gasten speciaalbier. En uitleg
van de biersommelier„Wat ik
op de opleiding in Middelburg
leer, breng ik hier in de praktijk.
Als ik een Orval uitschenk, doe ik
het laatste beetje in een borrel
glas. Dat wals ik en daarna schenk
ik het bij de Orval. Dan krijg je
kleurverschil, heeft met de gis
ting te maken. Mensen vinden
dat dat gaaf om te zien."
Grote bedrijven in de Zeeuws-
Vlaamse Kanaalzone als Dow en
Yara hebben nogal eens gasten uit
het buitenland over die meerdere
dagen in de streek blijven. Deze
mensen hebben hotelruimte nodig.
Dat is er in Terneuzen en wijde om
geving. Maar het is algemeen be
kend dat met name Dow-bezoekers
geregeld uitwijken naar Middel
burg.
Handschoen
De gemeente Terneuzen ziet dat
met lede ogen aan en heeft de
handschoen opgepakt. „We zijn in
gesprek", bevestigt wethouder
Frank van Hulle. Hij voegt daar
enigszins geheimzinnig aan toe dat
'binnenkort meer nieuws te ver
wachten is'.
De meest voor de hand liggende
locatie voor een nieuw, modern ho
tel in Terneuzen is de Beurtvaart-
kade aan de rand van de binnen
stad. Rederij Vroon uit Breskens
zou daar het hoofdkantoor bouwen,
maar trok zich in 2016 te elfder ure
terug en koos voor Breda.
Zoektocht
Begin dit jaar begon havenbedrijf
Zeeland Seaports met de gemeente
Terneuzen een zoektocht naar an
dere kandidaten. Van Hulle was in
dertijd optimistisch over de kans
van slagen. „Met het aantrekken
van de markt is er best wel belang
stelling voor een dergelijke locatie",
zei hij toen. Aan de locatie aan de
Beurtvaartkade hangt wel een be
hoorlijk fors prijskaartje.
55Terneuzen-raadslid Cees
Freeke rekende eerder voor dat de
grond de gemeente Terneuzen al
met al 2,85 miljoen euro heeft ge
kost. Veelzeggend is wellicht dat
havenbedrijf Zeeland Seaports van
plan is de zwakke damwanden ter
plekke op korte termijn te vernieu
wen.
zaterdag 2 december 2017
2V
Biertje achter biechtgordijn
HULST De Biecht dankt zijn
naam aan het biechthokje in het
café. Uitbater Walodik Gregorian
heeft er wilde plannen mee. Ca
fégangers kunnen er vanaf maart
hun eigen bier tappen. „Er komen
twee taps waar we het bier van
de maand op aansluiten." Als
sommalier vertelt hij het verhaal
erbij. Wie de uitleg daarna ver
geet, kan een blik werpen op de
twee schermen aan het plafond.
Per bier wordt daarop het alco
holpercentage, de kleur, bitter
heid en type gist uitgelegd. Walo
dik: „En wie liever iets anders
drinktwe hebben ook een
mooie wijnkaart!"
Bob Maes
Walodik Gregorian, sommelier: „Sint Bernardus Abt 12 is mijn favoriet." fotosboaz timmermans
Het pand stond jaren leeg.
Fusten in de oude kelder.
Terneuzen heeft dringend be
hoefte aan een nieuw, modern
hotel. En het ziet ernaar uit dat
het nog komt ook in de Schelde-
stad.
Harmen van der Werf
Terneuzen