Kans op nieuw, modern hotel bij binnenstad Terneuzen Biertappen in biechthokje 7 Het is wellicht het mooiste pand in de binnenstad van Hulst. Het gebouw uit de zestiende eeuw heeft na driejaar leegstand weer een invulling. Craft Lounge De Biecht zit er een dikke maand. ^B ^valodik Gregorian (21) tapt een Tongerlo Dubbel voor de verslag- W V gever en plat wa ter voor de fotograaf. Die moet nog rijden. Intussen vertelt de 21- jarige uitbater over De Biecht. Het is geen doorsnee café. Leffe, Kar meliet, Duvel, allemaal lekker, maar je kunt het hier niet krijgen. „Ik wil de mensen verrassen, ze moeten proeven wat ze nooit ge proefd hebben." Dat doet hij door bieren te schenken die niet bij het grote publiek bekend zijn. Ze luisteren naar prachtige namen als Vink Heerlijk, Hosternokke Lekker Dieng of Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje. Ook exclusieve bieren als Westvleteren en zelfs 't IJ en van de Duivel, een samenwerking tussen brouwerijen 't IJ in Am sterdam en Duvel, staan op de kaart. De meest speciale vindt Walodik de Urquell. „Uit Tsje chië. Het is de allereerste pils ooit gebrouwen." Je moet een aardige dronk ontwikkeld hebben - of een grote verzamelaar zijn -wil je al het bier van Walodik gedron ken hebben. Hij heeft er pakweg 85 op fles en twaalf op tap. „We hebben 120 bieren geproefd om tot de kaart te komen." De collec tie staat op een groot krijtbord. Local heroes van brouwerij De Kip in Ossenisse en Brouwerslo kaal in Groede en alles van de Hulster brouwer Vermeersen, ei genaar van het pand, worden ook geschonken. Walodik is oud-werknemer van Vermeersen en op die manier is hij in De Biecht terechtgeko men. „Het was altijd mijn droom een café te starten." En hij baat direct één van de mooiste panden in Hulst uit. Wie de oude Pimm's Pub kent, herkent het café niet te rug. De karakteristieke, lange bar is weg. Het bruin café is veran derd in een modern, industrieel concept met grove lampen, lichte kleuren en massieve bartafels. „Precies wat ik wilde", zegt Wa lodik. Inspiratie deed hij op in Breda. „Een café als dit bestaat niet in de streek, zelfs niet in Vlaanderen. Dan moet je al naar Zierikzee of Middelburg. Ik hoopte dat Hulst hier ook klaar voor was. We zijn vijf weken open en het gaat super." Ook op vrijdagavond, traditio neel stapavond in Hulst, willen zijn gasten speciaalbier. En uitleg van de biersommelier„Wat ik op de opleiding in Middelburg leer, breng ik hier in de praktijk. Als ik een Orval uitschenk, doe ik het laatste beetje in een borrel glas. Dat wals ik en daarna schenk ik het bij de Orval. Dan krijg je kleurverschil, heeft met de gis ting te maken. Mensen vinden dat dat gaaf om te zien." Grote bedrijven in de Zeeuws- Vlaamse Kanaalzone als Dow en Yara hebben nogal eens gasten uit het buitenland over die meerdere dagen in de streek blijven. Deze mensen hebben hotelruimte nodig. Dat is er in Terneuzen en wijde om geving. Maar het is algemeen be kend dat met name Dow-bezoekers geregeld uitwijken naar Middel burg. Handschoen De gemeente Terneuzen ziet dat met lede ogen aan en heeft de handschoen opgepakt. „We zijn in gesprek", bevestigt wethouder Frank van Hulle. Hij voegt daar enigszins geheimzinnig aan toe dat 'binnenkort meer nieuws te ver wachten is'. De meest voor de hand liggende locatie voor een nieuw, modern ho tel in Terneuzen is de Beurtvaart- kade aan de rand van de binnen stad. Rederij Vroon uit Breskens zou daar het hoofdkantoor bouwen, maar trok zich in 2016 te elfder ure terug en koos voor Breda. Zoektocht Begin dit jaar begon havenbedrijf Zeeland Seaports met de gemeente Terneuzen een zoektocht naar an dere kandidaten. Van Hulle was in dertijd optimistisch over de kans van slagen. „Met het aantrekken van de markt is er best wel belang stelling voor een dergelijke locatie", zei hij toen. Aan de locatie aan de Beurtvaartkade hangt wel een be hoorlijk fors prijskaartje. 55Terneuzen-raadslid Cees Freeke rekende eerder voor dat de grond de gemeente Terneuzen al met al 2,85 miljoen euro heeft ge kost. Veelzeggend is wellicht dat havenbedrijf Zeeland Seaports van plan is de zwakke damwanden ter plekke op korte termijn te vernieu wen. zaterdag 2 december 2017 2V Biertje achter biechtgordijn HULST De Biecht dankt zijn naam aan het biechthokje in het café. Uitbater Walodik Gregorian heeft er wilde plannen mee. Ca fégangers kunnen er vanaf maart hun eigen bier tappen. „Er komen twee taps waar we het bier van de maand op aansluiten." Als sommalier vertelt hij het verhaal erbij. Wie de uitleg daarna ver geet, kan een blik werpen op de twee schermen aan het plafond. Per bier wordt daarop het alco holpercentage, de kleur, bitter heid en type gist uitgelegd. Walo dik: „En wie liever iets anders drinktwe hebben ook een mooie wijnkaart!" Bob Maes Walodik Gregorian, sommelier: „Sint Bernardus Abt 12 is mijn favoriet." fotosboaz timmermans Het pand stond jaren leeg. Fusten in de oude kelder. Terneuzen heeft dringend be hoefte aan een nieuw, modern hotel. En het ziet ernaar uit dat het nog komt ook in de Schelde- stad. Harmen van der Werf Terneuzen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 146