het linoleum een sikkelvorm uitgesleten door de ontelbare kilometers die de kap per de voorbije decennia rond zijn klan ten schuifelde. Herenhuizen Tot diep in de 19de eeuw was Safranbolu een schakel in het handelsnetwerk van karavaanroutes van China naar Europa. De kamelen en ezels die onder meer zijde, diamanten, porselein, papier, rabar ber en buskruit vervoerden, en de paar den waarop de handelaren reden, konden hier uitrusten in de karavanserai. Een gratis herberg die een veilige overnach- tingsplek bood aan reizende handelaren, hun waren en hun dieren. De kamelen zijn al lang vervangen door trucks en de nieuwe eigenaren renoveerden de stallen en herbergkamers van weleer tot een boetiekhotel. Vanuit de schaduw van het Köroglu- gebergte voert de weg richting Kasta- monu, een mooie uitvalsbasis om de omgeving in deze vergeten uithoek van de Zwarte Zee verder te verkennen. De plaatsnamen onderweg zijn opmerkelijk: Arac (voertuig), Gemi (schip) en het lu guber klinkende Kanligöl (bloedig meer). Langzaam klimt de landbouwregio uit de armoede op. Veel traditionele konaks (herenhuizen) in het oude centrum van Kastamonu, gaan nog gebukt onder ach terstallig onderhoud en een eeuw van verwaarlozing, omdat geld ontbrak. Vanaf de kasteelruïne die boven het provinciestadje uittorent, is de vergane glorie goed te zien. Gelukkig groeit het besef dat dit erfgoed bescherming ver dient en toeristen kan trekken. Daardoor omarmen sommige gerestaureerde histo rische panden de nostalgie naar Otto maanse tijden en schenken hen een tweede leven als boetiekhotel. Kop eraf 'Buyurun!' ('Kijkt u eens!'), zegt de ene na de andere boerin uitnodigend op de weekmarkt. De producten van hun harde werk bieden ze hier te koop aan: rozenbottels, maïskorrels, bonen, kaas, moerbeistroop, honing, kweeperen, tamme kastanjes, knoflook. Maar van zwarte knoflook heeft geen van de ver kopers ooit gehoord. Even verderop, op straat tegen de muur van een badhuis, zijn boeren druk met ganzen, kalkoenen, kippen en hanen. Met touwtjes aan de poten wor den ze aan elkaar gebonden. De meeste dieren leggen zich neer bij hun lot en luieren wat. Eén haan richt zich op en kraait zich schor. Als een klant aangeeft hem vanavond in de pan te willen, hakt de boer de kop eraf. Hij houdt het stuip trekkende en met zijn vleugels fladde rende dier aan zijn poten omhoog, zodat het bloed uit zijn halsslagaderen stroomt. Routineus trekt de boer de veren uit de huid van de haan, verwij dert de ingewanden en overhandigt de resten van de haan aan de klant. Slow food Voor een nieuwe dagtocht naar het havenstadje Inebolu begint, wacht een uitgebreid ontbijt op de boerderij van Sabiha Izbeli (85). Haar landhuis met krakende houten vloeren is al 400 jaar familiebezit, het interieur is grotendeels onveranderd. Bezoekers stappen zo de Ottomaanse tijd binnen, en worden be diend als sultans. „Alle gordijnen en tafelkleden heb ik zelf gemaakt", zegt de weduwe trots. Alles wat op tafel komt is afkomstig van de boerderij. Slow food bereid met plaatselijke, biologische producten. Serife, een van de keuken bedienden, roostert het zelfgebakken brood niet in een broodrooster, maar op de potkachel. Een ander zet koffie en thee. Ontspannen in dit landelijke ritme en meehelpen op de boerderij zou kunnen worden ontwikkeld tot agrotoerisme en boerderijvakanties, maar zo ver is het hier nog niet. Recreatie op het agrarische platteland vindt in Europa steeds meer weerklank en wordt door de Europese Unie gestimuleerd, maar aan de Zwarte Zeekust staan agrotoeristische projecten om het platteland te vitaliseren nog in de kinderschoenen. De parel aan de kroon van de provin cie Kastamonu is een ruim 600 jaar oud bosmoskeetje, de Mahmut Bey Camii, in het dorp Kasaba. Het houten interieur en plafond zijn uitbundig gedecoreerd met houtsnijwerk. De bloedrood ge- Historisch Het 400 jaar oude landhuis van Sabiha Izbeli is al die tijd familiebezit. WG magazine 49

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 113