warte knoflook? Weleens van gehoord, maar nooit gezien of geproefd. Een be vriende chef-kok in Istanboel praat er enthousiast over. „Door de bollen knof look wekenlang in een warme en voch tige ruimte te laten fermenteren, worden de teentjes zwart. Ze krijgen een heel aparte smaak. Bijkomend voordeel: je stinkt daarna niet uit je mond." In de stad Kastamonu aan de Zwarte Zee heeft hij een gerecht met die bijzon dere knoflook gegeten, vertelt hij. Wie ze produceert en waar? „Geen idee", zegt de chef. De nieuwsgierigheid is gewekt. De speurtocht naar dit bijzondere culi naire product kan beginnen. Saffraan Opruim vijf uur rijden van de Bos porus passeert de huurauto een eerste bergtop van 1.250 meter. In de bijna wol keloze blauwe lucht zweeft een arend, geduldig speurend naar een prooi. Zodra de afdaling begint, ontplooit zich het groene landschap van de Zwarte Zeekust. In een ravijn ligt het voormalige Griekse stadje Safranbolu, waar sinds de tijd van de sultans amper iets is ver anderd. Het heeft veel weg van een open luchtmuseum. Slenterend door de wirwar van nauwe straatjes met kinder kopjes vallen de Ottomaanse vakwerk huizen het meest op. Welgestelde hande laren en andere notabelen lieten ze in de 17de en 18de eeuw bouwen. De houten balkstructuren zijn ingevuld met vlechtwerk van wilgentenen, bestreken met een mengsel van stro en leem, en zijn afgedekt met pleisterkalk. Ze hebben daardoor wel wat weg van de Limburgse vakwerkhuizen. Een huiseigenaar liet op twee hoeken van de eerste verdieping in sierlijk gekal ligrafeerd Arabisch schrift de namen schilderen van Allah en de profeet Mohammed. Aan de dakrand bungelt een hertengewei, symbool van leven en veerkracht. De Turken hebben ook hier, net als overal elders in Turkije, de meeste sporen van de Griekse tijd uitgewist. Toch ver loochent het stadje zijn afkomst niet: de naam Safranbolu stamt af van het Griekse Saframpolis, 'de stad van saffraan', die hier sinds mensenheugenis werd ver bouwd en verhandeld. Hofleverancier van de exotische specerij uit de saffraan- krokus is deze regio al lang niet meer. De productie is beperkt en de kwaliteit inferieur aan die van Iran, Spanje en Kashmir. Bij de kruidenier ruikt het naar zeep en naar de kruiden die onverpakt in balen voor het pakken liggen. Het theehuis is alleen voor man nen. Ze bespreken de laatste roddels tij dens het kaarten, dominospel, of okey (de Turkse variant van rummikub). Ook bar bier Ahmet roddelt, terwijl hij een klant scheert. Geroutineerd veegt hij telkens het schuim af op de rug van zijn andere hand. Rondom de kapstoel is in De kippen en kalkoenen leggen zich neer bij hun lol en luieren wal, een haan kraail zich schor 481 zaterdag 2 december 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 112