Donald Kopong (59),
afwasser bij sushi-
restaurant Shabu
Shabu in Nijmegen
WG magazine |37
„Ik ben oud voor een afwasser, en
de horeca is niet mijn wereld, maar ik
heb het geld nodig. Voorheen werkte
ik in de zorg, als ambulant begeleider.
Na problemen in de privésfeer raakte
ik werkloos, maar ik wilde niet eeuwig
van een uitkering leven en toen dit
restaurant drie jaar geleden open
ging, heb ik gesolliciteerd. Ik begon
als schoonmaker, sinds twee jaar
sta ik in de spoelkeuken. Niet echt
een promotie, maar het verdient wel
beter. Ik werk fulltime, zodat ik ervan
kan rondkomen.
Het is stevig aanpakken, vooral in
de piekuren, maar jonge collega's
schieten niet zomaar te hulp. Alleen
als de baas het ze vraagt. Ze zijn van
huis uit niet gewend dat ze moeten
afwassen. Ze kijken erop neer. Toen
ik laatst met de andere afwasser
besprak dat wij geen fooi krijgen,
namen ze het ook niet voor me
op. Dan moest ik maar een brief
schrijven om het aan te kaarten,
maar zo druk maak ik me er nou
ook weer niet over. Als ik 's middags
werk, krijg ik een maaltijd. Zonder
kosten. Sommige koks kunnen lekker
koken. Gelukkig maar, want ik hou
niet van sushi."