Donald Kopong (59), afwasser bij sushi- restaurant Shabu Shabu in Nijmegen WG magazine |37 „Ik ben oud voor een afwasser, en de horeca is niet mijn wereld, maar ik heb het geld nodig. Voorheen werkte ik in de zorg, als ambulant begeleider. Na problemen in de privésfeer raakte ik werkloos, maar ik wilde niet eeuwig van een uitkering leven en toen dit restaurant drie jaar geleden open ging, heb ik gesolliciteerd. Ik begon als schoonmaker, sinds twee jaar sta ik in de spoelkeuken. Niet echt een promotie, maar het verdient wel beter. Ik werk fulltime, zodat ik ervan kan rondkomen. Het is stevig aanpakken, vooral in de piekuren, maar jonge collega's schieten niet zomaar te hulp. Alleen als de baas het ze vraagt. Ze zijn van huis uit niet gewend dat ze moeten afwassen. Ze kijken erop neer. Toen ik laatst met de andere afwasser besprak dat wij geen fooi krijgen, namen ze het ook niet voor me op. Dan moest ik maar een brief schrijven om het aan te kaarten, maar zo druk maak ik me er nou ook weer niet over. Als ik 's middags werk, krijg ik een maaltijd. Zonder kosten. Sommige koks kunnen lekker koken. Gelukkig maar, want ik hou niet van sushi."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 101