Ted Takes (37),
afwasser bij
restaurant De
Librije in Zwolle
„Of er verschil is tussen afwas
sen bij een sterrenrestaurant of
bij een ander restaurant, weet
ik niet. Ik kan niet vergelijken;
na de kunstacademie heb ik
verschillende baantjes gehad.
Via een uitzendbureau ben ik
bij De Librije gekomen. Ik zie
wel dat ze bijzondere gerech
ten maken. Als de koks bezig
zijn met iets nieuws, ben ik
daar nieuwsgierig naar.
Ik werk hier nu bijna twee jaar.
Overdag alleen, 's avonds met
z'n tweeën of drieën. In het
begin had ik wel de neiging om
restjes van borden te snoepen.
Er kwam een keer een onaan
getast stuk duif terug, dat heb
ik opgegeten. Erg lekker. Nu
hou ik me in, anders eet ik alles
door elkaar. Soms heb ik geluk:
als er te veel is gemaakt, kan ik
een gerechtje proeven.
Er wordt niet op mij neergeke
ken, als afwasser. De koks
staan natuurlijk meer in het
zicht, mij zien de gasten niet,
maar ik voel me deel van het
team. Ik deel ook mee in de
fooien. Volledig? Dat weet ik
niet."
361 zaterdag 2 december 2017
WG