0
O
O
O
O
O
Vlees
Boerenroomboter met
de smaak van vroeger
MARGOT
17
de Roubié, van twee broers die al decennia
lang biologische wijn maken. En daarna nog
een Nero d'Avola uit Sicilië: intens, kruidig,
met bramen en kersen. Lekker ook bij de
shortrib, mijn hoofdgerecht. Ik ben niet echt
een carnivoor, maar gastvrouw Jos wist het
me toch te verkopen: de fikse homp vlees valt
van het bot af en neigt lichtjes naar draadjes
vlees. Mijn tafeldame heeft een halve schol
die op de graat gebakken is. Ze heeft een
beetje moeite om de vis van de graat te schui
ven, hij is ver doorgegaard. Maar de smaken
zijn prima en de groenten stelen toch de
show: zoete worteltjes, peterseliewortel,
spruitjes en paarse aardappel. Vrolijke knalo
ranje puree van bataat. En we smullen vooral
van blaadjes gesmoorde andijvie. Wat een
smaak.
Het dessert is voor iedereen hetzelfde: cho
colademousse met framboos. Op een mooi,
grijs bord dat net niet helemaal perfect rond
is en daardoor extra charmant oogt. Toefjes
chocolademousse liggen om en om met dikke
frambozen. Erbij zit een fris en feestelijk
schuimzeetje van limoen en wodka. We slui
ten af met koffie, waar chocolaatjes en gelei
tjes in een mooi glazen kistje bij komen.
We moeten wel bekennen dat we na ons
bezoek aan Zonnemaire door de McDrive
heen zijn gereden. Niet voor eten, want wie
wil er lauwe slappe fabriekshamburgers als je
net gedineerd heb met liefdevol klaarge
maakte streekproducten? We zijn meer dan
voldaan, maar hadden wel enorme dorst, van
al het kwistig rondgestrooide grove zeezout
en van de straffe koffie. Daar zat trouwens
wel een glaasje water bij, maar een karaf had
den we ook opgedronken. Ach, met zo'n
vriendelijke sfeer en zo'n bescheiden reke
ning komen we gewoon snel terug. Om veel
meer te proeven en te drinken. Maar dan wel
met een BOB.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Het afgelopen jaar zijn we met z'n allen
meer vlees gaan eten. We aten in totaal
zo'n 39 kilo per persoon: dat is best veel
als je er goed over nadenkt. Ook omdat het eten
van vlees eigenlijk helemaal niet zo gezond en
duurzaam is.
In vlees zitten verzadigde vetten die het risico
op hart- en vaatziekten verhogen en het eten
van rood vlees zou de kans op kanker vergroten.
En dan hebben we het over het dierenleed en de
milieubealsting nog niet eens gehad. Nu weet ik,
met drie Mannen in mijn gezin, dat een stuk
vlees op het bord altijd lekker gevonden wordt.
De kunst is om toch iets op tafel te zetten dat
lekker en verantwoord is. (naast het vlees, dat al
tijd Zeeuws en zo mogelijk biologisch is). Een
paar keer in de week eten we vegetarisch of vis.
Onze vegetarische maaltijden bestaan vaak uit
gerechten met kaas, tofoe of met alleen maar
groenten. Pas geleden aten we in een restaurant
een 'biefstuk' van bloemkool en aangezien de
bloemkolen op Walcheren worden verbouwd,
leek me dat leuk om thuis na te maken. Het was
nog even zoeken, omdat ze in het restuarant de
bloemkool eerst vacumeren, voordat hij in boter
wordt gebakken. Dan wordt de kool steviger. Na
het bakken lakken ze hem af met een mengsel
van miso en ketjap.
Thuis ging het best goed. Als je de bloemkool
eerst in plakken snijdt en grillt in een hete grill-
pan, krijg je ook een heerlijk gerecht. Wel even
bij blijven, want de kool mag niet aanbranden.
Een sausje van miso en ketjap is zo gemaakt.
We aten er een tomatensalade bij.
Nu weet ik dat een stuk vlees op het bord altijd lekker
gevonden wordt. De kunst is om toch iets op tafel te
zetten dat lekker en verantwoord is
MIDDELBURG Ze waren er zelf
nogal beduusd van: hun room
boter won de Prijs van de zuivel
van Zuid-Nederland. En dat ter
wijl ze geen zuivelboerderij zijn.
Els Mesu van Kaasboerderij
Schellach in Middelburg kan er
wel om lachen. „We waren ei
genlijk helemaal niet uit op een
prijs en scoorden ook nog eens
een to!"
Hun boerenroomboter ont
staat samen met boerenkarne-
melk na het karnen van de licht-
aangezuurde melk en room. Bij
het karnen worden de vetbolle
tjes uit de melk geslagen; van die
vetbolletjes wordt deze boeren
roomboter gemaakt, die geen
toevoegingen bevat. „Wat we
vaak horen is dat de smaak men
sen doet denken aan de roombo
ter van vroeger, wellicht de jury
ook." In dit seizoen hebben ze
minder vraag naar karnemelk,
waardoor er ook minder room
boter is, maar ze proberen toch
aan de vraag te voldoen. Al is die
best groot.
Mesu heeft nog een goede tip
voor kaasfondue: neem een hard
brood bolletje per persoon, snij
daar het kapje van af en druk het
brood wat in. Neem een pan met
een dikke bodem, wrijf deze in
met een teen knoflook en laat
300 ml witte wijn koken. Voeg
daar 400 gram geraspte belegen
boerenkaas al roerend aan toe.
Vermeng 1 eetlepel maïzena met
wat wijn, roer dit erdoor en giet
wat van de fondue in ieder
broodbolletje. Eet met wat rauw
kost, zoals worteltjes of selderijs
tengels. Het bolletje raakt lekker
doordrongen met de kaas. Het
kapje is natuurlijk dik besmeerd
met de Zeeuwse roomboter. Dat
wordt smullen!
zaterdag 18 november 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Els Mesu van Kaasboerderij Schellach vindt het grappig dat
hun boter in de prijzen is gevallen: „We waren eigenlijk hele
maal niet uit op een prijs." foto ruben oreel
Van Dilst is chefkok en gastheer.