F
16 WEE
Proeflokaal
d'Ouwe Smisse is
een bar,
jazzclub en een
biologisch
restaurant. En
lid van Euro-
Toques, een
vereniging van
chefs die
duurzaam koken
met streek
producten.
eeland telt zeven restaurants die
aangesloten zijn bij Euro-Toques
Nederland. Een vereniging die ge-
zond koken promoot, met respect
I voor natuurlijke cycli en duur
zaamheid. Seizoensgebonden eten, liefst uit
de streek, om verspilling en onnodige ver-
voerskilometers tegen te gaan. Dat vinden wij
machtig mooi en daarom reizen we af naar
Zonnemaire, naar d'Ouwe Smisse. Ooit was
hier daadwerkelijk een smederij, nu is het een
klein, maar sfeervol restaurant. Met eenvou
dige houten tafeltjes en stoelen, een grote bar
versierd met dikke stompkaarsen. En heel,
heel veel flessen drank overal. We krijgen een
tafeltje aan een raampje, maar kijken liever
naar de mensen: het is gezellig druk op deze
vrijdagavond. We luisteren naar gesprekken
en accenten en denken dat er veel locals zit
ten.
Het afluisteren neemt een bijzondere wen
ding als we de uitroep horen van een stelletje
achter ons. „Kijk, chef komt weer onder de ta
fel liggen." We proberen discreet te gluren en
HET MENU
zien dan een wapperend staartje. Het blijkt
niet te gaan om chef, maar Sjef: een vriende
lijke spaniël. Tafeldame knuffelt gezellig met
Sjef, zij vindt dit ultiem huiselijk. Als allergie
patiënt vind ik het minder prettig. Toch heb ik
er geen last van. Misschien omdat de recepto
ren in mijn neus nog druk bezig zijn met de
rookgeur. Van het haardvuur middenin de
zaak, dat ik dan wel weer huiselijk en gezellig
vind. In het smidsevuur gloeit houtskool en
daar worden lekkere dingen op gegaard, zoals
hele makreeltjes. „Deze kleren kun je van
avond niet meer aan", grapt gastvrouw Jos van
Leeuwen. Ach, we geven graag een outfit op
voor een goed maal.
Aan de kwaliteit van het brood kun je aflei
den hoe de rest van het maal zal zijn. Op een
soundtrack van Louis Armstrong-klassiekers
kruimelen we vrolijk de hele tafel onder: su
perbrood, met een knisperkorst en een zacht
binnenste, plus goudgele roomboter. Dat
smaakt naar meer. En kiezen was zo gedaan,
van de kleine kaart: drie voorgerechten, drie
maal vis, drie maal vlees en één dessert. Een
seizoensmenu, dat dagelijks kan wisselen.
Voor vegetariërs en veganisten wordt iets spe-
WAAR
ciaals klaargemaakt met wat er in huis is: tofu,
bonen, biologische groenten.
Leerling-kok Joris brengt een diep bord met
stukjes wild zwijn en schenkt er met zorg
bouillon omheen. Dit is echt herfstsoep, diep
en hartig. Getrokken van het karkas. Restjes
vlees die niet in de soepborden gingen, zijn
verwerkt tot bitterballen. Ik neem even een
minuutje om te fantaseren hoe die zouden
hebben gesmaakt. Mijn tafeldame koos het
enige visvoorgerecht: zalm, met zuurkool. Een
combinatie die je misschien niet vrijwillig
zou kiezen. Maar de smaken verbazen: een
dikke moot huisgerookte zalm, sappig en gul.
Bovenop een zuurkoolstamppotje met de al-
lerboterigste botersaus. Het is fris, romig en
heerlijk bij elkaar, de vette zalm en de krui
dige zuurkool. Beide bordjes zijn versierd met
scheuten van de erwtenplant, uit eigen krui
dentuin.
We krijgen dorst van die weelde aan flessen
om ons heen. Eigenaar Evert van Dilst is li-
quorist en heeft een assortiment van vrijwel
elk distillaat. Met 70 verschillende whisk(e)y's
en gin uit Bruinisse, van Meindert Kampen.
Wij drinken de fruitige rode huiswijn Nature
REKENING
zaterdag 18 november 2017
GO
Evert van Dilst maakt het vlees klaar boven het smidsevuur middenin de zaak. foto's marieke mandemaker
Eten wat het seizoen schaft
Marloes Matthijssen
In d'Ouwe Smisse
in Zonnemaire eet
je mee met de sei
zoenen, in een
soms dagelijks
wisselend menu.
Drie gangen voor
29,75 euro, vier
gangen voor 34,75.
Lunchen, borrelen
of alleen een
hoofdgerecht be
stellen mag ook.
Tijdens de maan
delijkse aanschuif-
tafelavond eet je
samen aan een
grote tafel: drie
gangen met koffie
voor 16,50 euro.
Iedere zondag is
het jazzclubmid
dag, vanaf 14.30
uur.
Zonnemaire
d'Ouwe Smisse
Breeveld 3
Rode huiswijn
3,70
Chaudfontaine rood
2,25
2 Nero d'Avola
13,00
2 driegangenmenu
59,50
2 koffie/thee na diner
6,00
Totaal:
84,45