F 16 WEE Proeflokaal d'Ouwe Smisse is een bar, jazzclub en een biologisch restaurant. En lid van Euro- Toques, een vereniging van chefs die duurzaam koken met streek producten. eeland telt zeven restaurants die aangesloten zijn bij Euro-Toques Nederland. Een vereniging die ge- zond koken promoot, met respect I voor natuurlijke cycli en duur zaamheid. Seizoensgebonden eten, liefst uit de streek, om verspilling en onnodige ver- voerskilometers tegen te gaan. Dat vinden wij machtig mooi en daarom reizen we af naar Zonnemaire, naar d'Ouwe Smisse. Ooit was hier daadwerkelijk een smederij, nu is het een klein, maar sfeervol restaurant. Met eenvou dige houten tafeltjes en stoelen, een grote bar versierd met dikke stompkaarsen. En heel, heel veel flessen drank overal. We krijgen een tafeltje aan een raampje, maar kijken liever naar de mensen: het is gezellig druk op deze vrijdagavond. We luisteren naar gesprekken en accenten en denken dat er veel locals zit ten. Het afluisteren neemt een bijzondere wen ding als we de uitroep horen van een stelletje achter ons. „Kijk, chef komt weer onder de ta fel liggen." We proberen discreet te gluren en HET MENU zien dan een wapperend staartje. Het blijkt niet te gaan om chef, maar Sjef: een vriende lijke spaniël. Tafeldame knuffelt gezellig met Sjef, zij vindt dit ultiem huiselijk. Als allergie patiënt vind ik het minder prettig. Toch heb ik er geen last van. Misschien omdat de recepto ren in mijn neus nog druk bezig zijn met de rookgeur. Van het haardvuur middenin de zaak, dat ik dan wel weer huiselijk en gezellig vind. In het smidsevuur gloeit houtskool en daar worden lekkere dingen op gegaard, zoals hele makreeltjes. „Deze kleren kun je van avond niet meer aan", grapt gastvrouw Jos van Leeuwen. Ach, we geven graag een outfit op voor een goed maal. Aan de kwaliteit van het brood kun je aflei den hoe de rest van het maal zal zijn. Op een soundtrack van Louis Armstrong-klassiekers kruimelen we vrolijk de hele tafel onder: su perbrood, met een knisperkorst en een zacht binnenste, plus goudgele roomboter. Dat smaakt naar meer. En kiezen was zo gedaan, van de kleine kaart: drie voorgerechten, drie maal vis, drie maal vlees en één dessert. Een seizoensmenu, dat dagelijks kan wisselen. Voor vegetariërs en veganisten wordt iets spe- WAAR ciaals klaargemaakt met wat er in huis is: tofu, bonen, biologische groenten. Leerling-kok Joris brengt een diep bord met stukjes wild zwijn en schenkt er met zorg bouillon omheen. Dit is echt herfstsoep, diep en hartig. Getrokken van het karkas. Restjes vlees die niet in de soepborden gingen, zijn verwerkt tot bitterballen. Ik neem even een minuutje om te fantaseren hoe die zouden hebben gesmaakt. Mijn tafeldame koos het enige visvoorgerecht: zalm, met zuurkool. Een combinatie die je misschien niet vrijwillig zou kiezen. Maar de smaken verbazen: een dikke moot huisgerookte zalm, sappig en gul. Bovenop een zuurkoolstamppotje met de al- lerboterigste botersaus. Het is fris, romig en heerlijk bij elkaar, de vette zalm en de krui dige zuurkool. Beide bordjes zijn versierd met scheuten van de erwtenplant, uit eigen krui dentuin. We krijgen dorst van die weelde aan flessen om ons heen. Eigenaar Evert van Dilst is li- quorist en heeft een assortiment van vrijwel elk distillaat. Met 70 verschillende whisk(e)y's en gin uit Bruinisse, van Meindert Kampen. Wij drinken de fruitige rode huiswijn Nature REKENING zaterdag 18 november 2017 GO Evert van Dilst maakt het vlees klaar boven het smidsevuur middenin de zaak. foto's marieke mandemaker Eten wat het seizoen schaft Marloes Matthijssen In d'Ouwe Smisse in Zonnemaire eet je mee met de sei zoenen, in een soms dagelijks wisselend menu. Drie gangen voor 29,75 euro, vier gangen voor 34,75. Lunchen, borrelen of alleen een hoofdgerecht be stellen mag ook. Tijdens de maan delijkse aanschuif- tafelavond eet je samen aan een grote tafel: drie gangen met koffie voor 16,50 euro. Iedere zondag is het jazzclubmid dag, vanaf 14.30 uur. Zonnemaire d'Ouwe Smisse Breeveld 3 Rode huiswijn 3,70 Chaudfontaine rood 2,25 2 Nero d'Avola 13,00 2 driegangenmenu 59,50 2 koffie/thee na diner 6,00 Totaal: 84,45

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52