rp In zijn zojuist verschenen gids Vriendenwijn' tipt Nicolaas Klei vijftig fijne flessen. Voor dit magazine selecteerde hij er zes. Mooi op tijd in aanloop naar de feestdagen (En zo is er altijd wel een reden voor een goed glas.) VRIENDEN WIJN Wit Klokklokwijn. Dartel chardonnayfruit met een subtiele vleug citrus en opge wekte zuren. Tenminste, zo zou het moe ten zijn. De sjiekere appellations binnen Macon verbeelden zich vaak heel wat en dat komt de drinkbaarheid niet ten goede. Gebukt onder een minderwaar digheidscomplex tracht men Grote Wijn te maken. Gelukkig weet een wijnboer als Talmard beter, degoudenton.nl Bij eerste kennismaking alleszins behap baar, fijn, fris en fruitig. Geef je de wijn en jezelf de tijd om aan elkaar te wennen, dan besef je dat er meer aan de hand is. Er opent zich een boeket aan geuren, als bloemen in zo'n natuurfilm met roman tische muziek en een geruststellende uitlegstem. Munt, sinaasappels, amande len, zilte branding en zonnig verbrande armen van mooie meisjes, vinoblesse.nl Deze veltliner geurt naar rijpe meloenen en bruidsboeketten. 'Hoe ruiken bruids boeketten?' vroeg een sommelier ooit. 'Je hebt ze van rode rozen, van witte rozen, van vergeet-mij-nietjes...' Dat wordt dus niks, de trouwerij van zo'n jongen die zich verliest in details. Bruidsboeketten verspreiden de geur van pril geluk. Fris en groen als het gras rond een bruilofts kerkje. imperialwijnkoperij.nl Rood De Vlaming Wim Wagemans maakt in Zuid-Frankrijk biodynamisch puur- natuurwijnen waar je godzalig gelukkig van wordt. Woest en wild, maar niet zo onaangepast dat je bij kennismaking beleefd zegt 'heel apart, nog nooit zoiets geproefd'. Ze zijn vriendelijk, mild spot tend en stronteigenwijs als Wim zelf. blijewijnen.nl Un vin comme autrefois meldt het etiket, en hij smaakt inderdaad genoeglijk ou derwets. En dan bedoel ik met ouderwets de tijd dat iedereen nog twee uur lunchte in een bistro met een bord warm eten, terwijl buiten Maigret in een Traction Avant voorbijkwam, okhuysen.nl Het etiket lijkt verontrustend veel op dat van een chianti die me jaarlijks door een producent met grootheidswaanzin wordt toegestuurd en iedere oogst weer riekt naar doodgereden egeltjes en B- wegasfalt, dus ik greep niet met over dadig enthousiasme naar de kurkentrekker. Maar onder de kurk bleek zich een wellevende, oudmo dische wijn te bevinden. Rood fruit, Indian summer, herfstzon. Ingetogen doch levendig van smaak, met fijne zuren en zachte tannines, bevino.nl magazine 43 Wijntje? Nicolaas Klei's Vriendenwijn verschijnt bij uitgeverij Podium (€15) Talmard, macon-chardonnay 2015, €13,50 Marco de Bartoli, Lucido, catarratto Terre Siciliane 2016 €13,95 Hiedler, Kamptal, löss, grüner veltliner 2015, €13,05 Le Bouc a Trois Pattes, diverse wijnen, ca. €15 Moulin de Gassac, Guilhem, Pays d'Hérault 2016, €6,50 Pian delle Querci, rosso di Montalcino 2014, €17,50 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 107