Veel soeps ROEVEN ta HEBBEN V Zalm uit de vaatwasser Soep is hot (tenzij het gazpacho is natuurlijk). Ineens verschijnen er allerlei kookboeken over. Niet zo gek, want van soep word je warm. En dat is fijn, zo in de herfst en de winter. Om te beginnen Icoontjes Meer dan honderd Noedels magazine 41 p Kaasboerderij Schellach maakt kaasletters. De P van Piet en de S van Sint zijn (online) te koop in diverse soorten kaas. Wake up, Hot stuff of Made with lovemet de vormen van Barista Co strooi je een leuke boodschap op je koffie. €14,95 ■OUIUON Voor 4 personen 400 g zalm 10 g sesamzaad, geroosterd 2 g gemberpoeder 60 g geklaarde boter 20 g rettich 20 g bosui 250 g pasta van witte miso 50 g mirin 40 gsake 20 g shoyu of zoete sojasaus 10 g witte sojasaus 4 g yuzuzeste 4 g limoenzeste 4 g citroenzeste sesamolie yuzusap bananenblad Dit gerecht komt uit 50 jaar Rhima van Robert Kranenborg. Er is een vacuümzuiger nodig - altijd handig - te koop vanaf zo'n 40 euro. Meng de miso, mirin, sake, shoyu, witte soja, yuzu en zestes. Smeer hier vier zalmmoten goed mee in en stop ze in aparte zakken. Laat de pakketjes 12 uur marine ren. Voeg aan elke zak 15 gram boter toe en vacumeer de zalm. Draai een wasje in de afwasmachine (het liefst op 50 graden, warmer mag ook) samen met de zakken met zalm. Haal de zalm er na 20-25 minuten uit en leeg de zakken. Meng geroosterde se samzaadjes met gember poeder en strooi dit over de vis. Leg de zalm onder de grill, of brand lichtjes met een gasbrander. Serveer met reepjes rettich en bosui, met een dressing van sesamolie, sojasaus en yuzusap. Serveer de zalm op een bananenblad. De basis van een goede soep is een goede bouillon. Vicki Edgson en Heather Thomas vertellen er alles over in Bouillon. De gezondheids voordelen van bouillon komen eerst aan bod, hun tien belangrijkste bouillons volgen. Niet alleen de klassiekers, zoals runderbottenbouillon en groente bouillon, maar ook varianten met schaaldieren en wild. Tot slot een aantal gerechten bereid met bouillon, zoals risotto's, stoofschotels en ovengerechten. De mooie schotels glanzen je tegemoet. Terra, €20 Heieen Timmermans heeft er ver stand van. Sinds 2005 heeft ze haar eigen soepzaak in het Belgische Hasselt. Nu bundelt ze haar recepten in Soepbijbel, een lijvig werk met maar liefst 130 recepten, van toma tensoep tot amandelsaffraansoep. Wat je nodig hebt om het gerecht te bereiden, wordt met één blik duidelijk door de icoontjes boven de recep ten; 'zeef, mixer, oven'. Of 'mixer en blikopener'. Wat juist weer ontbreekt, is de bereidingstijd. Carrera Culinair, €30 Beverly LeBlanc laat in I love Soep zien dat soep niet alleen voor de koude wintermaanden is. Wildepad- denstoelensoep met spelt in de herfst, pittige Caribische kippensoep tijdens een warme zomeravond of forelroomsoep in het voorjaar; met meer dan honderd recepten is er voor elke gelegenheid een perfecte soep. Door de allergenensymbolen zien mensen met bijvoorbeeld een pinda- of een glutenallergie meteen of de soep iets voor hen is. Ook 've getarisch' en 'veganistisch' hebben een symbooltje. Er staan ook recep ten voor bijgerechten in, zoals crou tons, Italiaanse soepstengels en plentaknoedels. Veltman Uitgevers, €18 Amy Kimoto-Kahn wijdt een boek aan de Japanse noedelsoep ramen. De Amerikaanse met Japanse ouders legt de bereiding helder uit, waardoor iedereen een ramen kan maken. Het Ramen Kookboek begint met de recepten voor een van de vier basissen. Een onmisbaar onderdeel van ramen zijn natuurlijk de noedels. Daarna komen de toppings en tot slot de bijgerechten. Voor wie de smaak te pakken heeft gekregen: achterin staat goede ramen- adressen in Tokio. Veltman Uitgevers, €22,50 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 105