Veel soeps
ROEVEN
ta
HEBBEN
V
Zalm uit de
vaatwasser
Soep is hot (tenzij het gazpacho is natuurlijk).
Ineens verschijnen er allerlei kookboeken over.
Niet zo gek, want van soep word je warm. En
dat is fijn, zo in de herfst en de winter.
Om te beginnen
Icoontjes
Meer dan honderd
Noedels
magazine 41
p
Kaasboerderij Schellach maakt
kaasletters. De P van Piet en
de S van Sint zijn (online) te
koop in diverse soorten kaas.
Wake up, Hot stuff of Made with
lovemet de vormen van
Barista Co strooi je een leuke
boodschap op je koffie. €14,95
■OUIUON
Voor 4 personen
400 g zalm
10 g sesamzaad,
geroosterd
2 g gemberpoeder
60 g geklaarde boter
20 g rettich
20 g bosui
250 g pasta van
witte miso
50 g mirin
40 gsake
20 g shoyu of zoete
sojasaus
10 g witte sojasaus
4 g yuzuzeste
4 g limoenzeste
4 g citroenzeste
sesamolie
yuzusap
bananenblad
Dit gerecht komt uit 50
jaar Rhima van Robert
Kranenborg. Er is een
vacuümzuiger nodig
- altijd handig - te koop
vanaf zo'n 40 euro.
Meng de miso, mirin,
sake, shoyu, witte soja,
yuzu en zestes. Smeer
hier vier zalmmoten goed
mee in en stop ze in
aparte zakken. Laat de
pakketjes 12 uur marine
ren. Voeg aan elke zak
15 gram boter toe en
vacumeer de zalm.
Draai een wasje in de
afwasmachine (het liefst
op 50 graden, warmer
mag ook) samen met de
zakken met zalm. Haal de
zalm er na 20-25 minuten
uit en leeg de zakken.
Meng geroosterde se
samzaadjes met gember
poeder en strooi dit over
de vis. Leg de zalm onder
de grill, of brand lichtjes
met een gasbrander.
Serveer met reepjes
rettich en bosui, met een
dressing van sesamolie,
sojasaus en yuzusap.
Serveer de zalm op een
bananenblad.
De basis van een goede soep is een
goede bouillon. Vicki Edgson en
Heather Thomas vertellen er alles
over in Bouillon. De gezondheids
voordelen van bouillon komen eerst
aan bod, hun tien belangrijkste
bouillons volgen.
Niet alleen de klassiekers, zoals
runderbottenbouillon en groente
bouillon, maar ook varianten met
schaaldieren en wild. Tot slot een
aantal gerechten bereid met bouillon,
zoals risotto's, stoofschotels en
ovengerechten. De mooie schotels
glanzen je tegemoet.
Terra, €20
Heieen Timmermans heeft er ver
stand van. Sinds 2005 heeft ze haar
eigen soepzaak in het Belgische
Hasselt. Nu bundelt ze haar recepten
in Soepbijbel, een lijvig werk met
maar liefst 130 recepten, van toma
tensoep tot amandelsaffraansoep.
Wat je nodig hebt om het gerecht te
bereiden, wordt met één blik duidelijk
door de icoontjes boven de recep
ten; 'zeef, mixer, oven'. Of 'mixer
en blikopener'. Wat juist
weer ontbreekt, is de bereidingstijd.
Carrera Culinair, €30
Beverly LeBlanc laat in I love Soep
zien dat soep niet alleen voor de
koude wintermaanden is. Wildepad-
denstoelensoep met spelt in de
herfst, pittige Caribische kippensoep
tijdens een warme zomeravond of
forelroomsoep in het voorjaar; met
meer dan honderd recepten is er
voor elke gelegenheid een perfecte
soep. Door de allergenensymbolen
zien mensen met bijvoorbeeld een
pinda- of een glutenallergie meteen
of de soep iets voor hen is. Ook 've
getarisch' en 'veganistisch' hebben
een symbooltje. Er staan ook recep
ten voor bijgerechten in, zoals crou
tons, Italiaanse soepstengels en
plentaknoedels.
Veltman Uitgevers, €18
Amy Kimoto-Kahn wijdt een boek
aan de Japanse noedelsoep ramen.
De Amerikaanse met Japanse
ouders legt de bereiding helder uit,
waardoor iedereen een ramen kan
maken. Het Ramen Kookboek
begint met de recepten voor
een van de vier basissen.
Een onmisbaar onderdeel
van ramen zijn natuurlijk
de noedels. Daarna
komen de toppings en tot
slot de bijgerechten.
Voor wie de smaak
te pakken heeft
gekregen: achterin
staat goede ramen-
adressen in Tokio.
Veltman Uitgevers,
€22,50
WG