■5389©
toMflft
eten gaal op 2 december: geef die dag
uw afwasser extra aandacht, een knuffel, een fooi
DOEN
Lekkers van Giphart en meer over cle kook
kookeiland
ijn kinderen hoeven niet
veel te doen in het huishou
den, hoewel zij daar zelf
anders over zullen denken.
Tot hun weinige taken
hoort het dekken en afruimen van de
eettafel en het inruimen van de afwas
machine. Zelfs deze futiele bezigheden
zorgen al voor de nodige aanvaringen
('Ik heb gisteren afgeruimd!' 'Gisteren
aten we patat en aten we op de bank!').
Soms probeer ik me met de schermutse
lingen te bemoeien, maar zodra ik mijn
mond opentrek, roepen mijn drie kinde
ren: 'Jaha, in jouw tijd was alles anders.'
En dat is waar. Wij hadden thuis geen
afwasmachine en alle vaat werd gewoon
met de hand gewassen. Door mij. Ik
moest na de maaltijd afwassen én af
drogen. Mijn jongere zus moest de tafel
dekken en afruimen, wat ik in vergelij
king met mijn opdracht echt een lacher
tje vond. Hoe
konden mijn
ouders denken dat
het lullig heen en weer wandelen
met wat messen en borden in ver
houding stond tot de mensonterende
slavenarbeid die zij mij lieten doen?
onooglijke spoelkeuken stond.
Sindsdien voel ik grote affiniteit
met afwassers, omdat het zo'n verve
lend werk is, zij nooit eer van hun werk
krijgen en in veel gevallen zelfs niet
meedelen in de pot.
Belonen
Een paar maanden geleden kwam er
mooi nieuws uit Denemarken, waar
René Redzepi, chef van het wereld
beroemde restaurant Noma, zijn vaste
afwasser mede-eigenaar maakte van zijn
restaurant.
Ali Sonko (62), afkomstig uit Gambia,
werkte al sinds de opening van Noma bij
het restaurant en Redzipi vond het tijd
om hem daarvoor te belonen. Hij lichtte
toe: 'Ik denk dat mensen niet waarderen
wat het betekent om iemand als Ali in
huis te hebben.'
Een fraai gebaar. Ik heb ook een voor-
Gipharts
Afzien
Misschien heeft het met dit huiselijke
corvee te maken dat ik in het begin van
mijn arbeidscarrière jarenlang heb ge
werkt als bordenwasser in een restaurant,
waar ik pas echt leerde wat afzien was. De
afwasbeurten bij mij thuis waren lieflijk
ontspannen in vergelijking met de af
mattende uren dat ik als spoelie in een
stel: namens deze krant roep ik zaterdag
2 december aanstaande uit tot 'Dag Van
De Afwasser' (#Dagvandeafwasser).
Voor wie uit eten gaat of in de horeca
werkt: geef die dag uw afwasser eens wat
extra aandacht, een extra knuffel, een
extra fooi. Hij of zij verdient het! Vergeet
het niet!
Speciaal voor afwassers vandaag op
deze pagina een door topchef Robert
Kranenborg in een afwasmachine bereid
gerecht. «I
Ronald Giphart moest vroeger thuis altijd afwassen
én afdrogen. Een groot onrecht vond hij dat. Echt
erg werd het toen hij in een spoelkeuken belandde.
koken eter
B Het laatste foodtruckfestival van 2017
mf vindt dit weekend plaats op het strand van j
W Scheveningen. What the Fork?!? staat in
1 het teken van verse en bijzondere gerechten.
cle spoelie
Het lot van
Foto SHODY CAREMAN
401 zaterdag 18 november 2017
WG