■5389© toMflft eten gaal op 2 december: geef die dag uw afwasser extra aandacht, een knuffel, een fooi DOEN Lekkers van Giphart en meer over cle kook kookeiland ijn kinderen hoeven niet veel te doen in het huishou den, hoewel zij daar zelf anders over zullen denken. Tot hun weinige taken hoort het dekken en afruimen van de eettafel en het inruimen van de afwas machine. Zelfs deze futiele bezigheden zorgen al voor de nodige aanvaringen ('Ik heb gisteren afgeruimd!' 'Gisteren aten we patat en aten we op de bank!'). Soms probeer ik me met de schermutse lingen te bemoeien, maar zodra ik mijn mond opentrek, roepen mijn drie kinde ren: 'Jaha, in jouw tijd was alles anders.' En dat is waar. Wij hadden thuis geen afwasmachine en alle vaat werd gewoon met de hand gewassen. Door mij. Ik moest na de maaltijd afwassen én af drogen. Mijn jongere zus moest de tafel dekken en afruimen, wat ik in vergelij king met mijn opdracht echt een lacher tje vond. Hoe konden mijn ouders denken dat het lullig heen en weer wandelen met wat messen en borden in ver houding stond tot de mensonterende slavenarbeid die zij mij lieten doen? onooglijke spoelkeuken stond. Sindsdien voel ik grote affiniteit met afwassers, omdat het zo'n verve lend werk is, zij nooit eer van hun werk krijgen en in veel gevallen zelfs niet meedelen in de pot. Belonen Een paar maanden geleden kwam er mooi nieuws uit Denemarken, waar René Redzepi, chef van het wereld beroemde restaurant Noma, zijn vaste afwasser mede-eigenaar maakte van zijn restaurant. Ali Sonko (62), afkomstig uit Gambia, werkte al sinds de opening van Noma bij het restaurant en Redzipi vond het tijd om hem daarvoor te belonen. Hij lichtte toe: 'Ik denk dat mensen niet waarderen wat het betekent om iemand als Ali in huis te hebben.' Een fraai gebaar. Ik heb ook een voor- Gipharts Afzien Misschien heeft het met dit huiselijke corvee te maken dat ik in het begin van mijn arbeidscarrière jarenlang heb ge werkt als bordenwasser in een restaurant, waar ik pas echt leerde wat afzien was. De afwasbeurten bij mij thuis waren lieflijk ontspannen in vergelijking met de af mattende uren dat ik als spoelie in een stel: namens deze krant roep ik zaterdag 2 december aanstaande uit tot 'Dag Van De Afwasser' (#Dagvandeafwasser). Voor wie uit eten gaat of in de horeca werkt: geef die dag uw afwasser eens wat extra aandacht, een extra knuffel, een extra fooi. Hij of zij verdient het! Vergeet het niet! Speciaal voor afwassers vandaag op deze pagina een door topchef Robert Kranenborg in een afwasmachine bereid gerecht. «I Ronald Giphart moest vroeger thuis altijd afwassen én afdrogen. Een groot onrecht vond hij dat. Echt erg werd het toen hij in een spoelkeuken belandde. koken eter B Het laatste foodtruckfestival van 2017 mf vindt dit weekend plaats op het strand van j W Scheveningen. What the Fork?!? staat in 1 het teken van verse en bijzondere gerechten. cle spoelie Het lot van Foto SHODY CAREMAN 401 zaterdag 18 november 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 104