Laatste dienst in Opstandingskerk Plek van aankomst sint blijft in Terneuzen gevoelige kwestie 7 Eric Pollet uit Heikant heeft kas vol staan met kleurige planten 2V Toen Eric Pollet pepers ging verbouwen, wist hij na verloop van tijd niet waar hij ze moest laten. Dus is hij nu ook expert in het maken van chilisauzen. Praat met Eric Pollet over pe pers en de tranen schieten bijna in zijn ogen. Niet van wege een brandend gevoel op de tong, daar is hij ondertussen redelijk aan gewend. Nee, het is de passie voor de veelkleurige planten Nooit water drinken. Neem melk of kroepoek die de inwoner van Heikant een beetje ontroert. „Nou ja: ik huil er niet echt van hoor. Maar ik ben wel helemaal gek van pepers", vertelt Pol let. Het begon met de kweek van komkommers en tomaten in een kas in de achtertuin. „Op den duur vond ik het tijd voor iets nieuws. Na iedere vakantie waren de planten getroffen door de aardappelziekte en eind au gustus was het alweer gedaan met oogsten. Twee jaar geleden had ik het met mijn schoonbroer over het telen van pepers. Die kun je namelijk veel langer oogsten. Ik ben eens gaan zoe ken op internet en toen was de beer los." Pollet begon met vier plantjes. Nu staat het grootste deel van de kas vol met pepers. „Ik heb zelfs een speciale kas in de bestaande kas gebouwd." Peperplanten groeien snel en leveren veel vruchten af. „Op voorhand wist ik wel dat ik veel zou kunnen oog sten, maar ik had het toch wat onder schat. Ik zat al snel met een enorme berg pepers. In het begin wist ik niet wat ik er mee aan moest, maar je kunt er alle kanten mee op. Ik maak er nu bijvoorbeeld chilisauzen en flakes van. Gelukkig houd ik van pittig eten." Kleuren Zeker in de zomer leveren de pepers een bont palet aan kleuren op in de kas. „Dat is schitterend. Veel mensen denken bij pepers aan rood. Maar ze zijn er in allerlei kleuren. Mijn favo riet is de Bahamian Goat, een oranje peper. Die is soms meer dan honderd keer zo heet als een Jalapeno-peper. Niet eentje om uit het vuistje te eten. Dan ga je echt kapot. Ik gebruik die vaak om mildere chilisauzen wat pit tiger te maken." Erics vrouw was aanvankelijk niet zo gecharmeerd van de nieuwe hobby van haar man. „Dat is wel iets verbeterd, maar als ik weer een voor raad pepers in de oven heb liggen om te drogen, is ze niet altijd even blij. De geur is net als de smaak soms aar dig intens, haha." Zijn zaden haalt Eric vooral uit Duitsland. „Ik heb nu zaden van de Carolina Reaper besteld. Dat is de heetste van de wereld. Daar moet je echt voorzichtig mee doen. Als je die opensnijdt, moet je handschoenen dragen." En als je toch wat van zo'n té hete peper binnenkrijgt? „Nooit water drinken. Dan wordt het alleen maar erger. Altijd melk dringen of kroe poek eten. Dat helpt." Zondag is de laatste dienst. De Op standingskerk aan de Bellamystraat in Terneuzen is verkocht en wordt begin volgend jaar gesloopt. Volgens Peter Koole, voorzitter van de bouwcommissie van de Pro testantse Gemeente in Terneuzen, wordt er met een speciale dienst af scheid genomen van het gebouw. „Afscheid doet toch pijn." Nu de koopovereenkomst is getekend kan Koole verder met de werkzaamhe den om van twee kerken er één te maken. Rentmeester Koole is te vreden met de opbrengst. „Fase één is afgerond, we beginnen nu aan de volgende fase. Met de opbrengst van de Opstandingskerk gaan we de Goede Herderkerk aan de Ko- ninginnelaan verbouwen. Het wordt een open kerk. Nu moeten de mensen nog drie trappen op om in de kerk te komen. We willen het helemaal gelijkvloers maken zodat je makkelijker binnen kunt ko men." Volgens Architect Nico Fierloos die namens de nieuwe eigenaar van de Opstandingskerk het woord voert, zijn er nog geen concrete plannen voor wat er na de sloop van de Opstandingskerk met de lo catie zal gebeuren. Lokale zender Terneuzen FM heeft de discussie vorige week weer aan gezwengeld via Facebook. De reac ties zijn opvallend eensluidend: de intocht moet terug naar de Veerha ven. Oud-centrummanager Bram Stoffels laat weten de actie te steu nen. Hij heeft jarenlang de ont vangst van sinterklaas in de Veer haven geregeld. „Dat is een veel mooiere locatie. Iedereen kan er sinterklaas van verre zien aanko men." Martijn van Battum, voorzitter van ondernemersvereniging Bizzy, reageert dat 'elke plek z'n voors en tegens heeft'. Hij noemt de binnen haven intiemer. „Mensen staan er direct omheen, als sinterklaas aan komt." Sinds de wisseling van loca- De intocht dit jaar is in de binnenhaven tie is volgens hem het aantal bezoe kers tijdens de hele intocht zeker niet afgenomen. Van Battum steekt niet onder stoelen of banken dat wensen van sponsors ook meespe len. „En zonder sponsors geen in tocht." De Bizzy-voorzitter staat open voor discussie. „We luisteren altijd naar wat de mensen willen." Hij sluit een terugkeer naar de Veerha ven die wordt vernieuwd, niet uit. De intocht dit jaar, komende zater dag, blijft in elk geval in de binnen haven. „Die is georganiseerd, maar als mensen willen meedenken én helpen, zijn ze altijd van harte wel kom." dinsdag 14 november 2017 A De kas van Eric is met name 's zomers een prachtig kleurenpalet, fotocamileschelsrtaete Met pepers kan je alle kanten uit Bas Dingenouts Heikant -Eric Pollet Guido van der Heijden Terneuzen De plek waar sinterklaas wordt onthaald, blijft een gevoelig thema in Terneuzen sinds de in tocht in 2015 is verplaatst van de oude Veerhaven naar de binnen haven bij het waterschapskan toor. Harmen van der Werf Terneuzen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 76