Laatste dienst in
Opstandingskerk
Plek van aankomst sint blijft in
Terneuzen gevoelige kwestie
7
Eric Pollet uit Heikant heeft kas vol staan met kleurige planten
2V
Toen Eric Pollet pepers
ging verbouwen, wist hij
na verloop van tijd niet
waar hij ze moest laten.
Dus is hij nu ook
expert in het maken
van chilisauzen.
Praat met Eric Pollet over pe
pers en de tranen schieten
bijna in zijn ogen. Niet van
wege een brandend gevoel
op de tong, daar is hij ondertussen
redelijk aan gewend. Nee, het is de
passie voor de veelkleurige planten
Nooit water
drinken.
Neem melk
of kroepoek
die de inwoner van Heikant een
beetje ontroert. „Nou ja: ik huil er
niet echt van hoor. Maar ik ben wel
helemaal gek van pepers", vertelt Pol
let. Het begon met de kweek van
komkommers en tomaten in een kas
in de achtertuin. „Op den duur vond
ik het tijd voor iets nieuws. Na iedere
vakantie waren de planten getroffen
door de aardappelziekte en eind au
gustus was het alweer gedaan met
oogsten. Twee jaar geleden had ik het
met mijn schoonbroer over het telen
van pepers. Die kun je namelijk veel
langer oogsten. Ik ben eens gaan zoe
ken op internet en toen was de beer
los."
Pollet begon met vier plantjes. Nu
staat het grootste deel van de kas vol
met pepers. „Ik heb zelfs een speciale
kas in de bestaande kas gebouwd."
Peperplanten groeien snel en leveren
veel vruchten af. „Op voorhand wist
ik wel dat ik veel zou kunnen oog
sten, maar ik had het toch wat onder
schat. Ik zat al snel met een enorme
berg pepers. In het begin wist ik niet
wat ik er mee aan moest, maar je kunt
er alle kanten mee op. Ik maak er nu
bijvoorbeeld chilisauzen en flakes
van. Gelukkig houd ik van pittig
eten."
Kleuren
Zeker in de zomer leveren de pepers
een bont palet aan kleuren op in de
kas. „Dat is schitterend. Veel mensen
denken bij pepers aan rood. Maar ze
zijn er in allerlei kleuren. Mijn favo
riet is de Bahamian Goat, een oranje
peper. Die is soms meer dan honderd
keer zo heet als een Jalapeno-peper.
Niet eentje om uit het vuistje te eten.
Dan ga je echt kapot. Ik gebruik die
vaak om mildere chilisauzen wat pit
tiger te maken."
Erics vrouw was aanvankelijk niet
zo gecharmeerd van de nieuwe
hobby van haar man. „Dat is wel iets
verbeterd, maar als ik weer een voor
raad pepers in de oven heb liggen om
te drogen, is ze niet altijd even blij.
De geur is net als de smaak soms aar
dig intens, haha."
Zijn zaden haalt Eric vooral uit
Duitsland. „Ik heb nu zaden van de
Carolina Reaper besteld. Dat is de
heetste van de wereld. Daar moet je
echt voorzichtig mee doen. Als je die
opensnijdt, moet je handschoenen
dragen."
En als je toch wat van zo'n té hete
peper binnenkrijgt? „Nooit water
drinken. Dan wordt het alleen maar
erger. Altijd melk dringen of kroe
poek eten. Dat helpt."
Zondag is de laatste dienst. De Op
standingskerk aan de Bellamystraat
in Terneuzen is verkocht en wordt
begin volgend jaar gesloopt.
Volgens Peter Koole, voorzitter
van de bouwcommissie van de Pro
testantse Gemeente in Terneuzen,
wordt er met een speciale dienst af
scheid genomen van het gebouw.
„Afscheid doet toch pijn." Nu de
koopovereenkomst is getekend kan
Koole verder met de werkzaamhe
den om van twee kerken er één te
maken. Rentmeester Koole is te
vreden met de opbrengst. „Fase één
is afgerond, we beginnen nu aan de
volgende fase. Met de opbrengst
van de Opstandingskerk gaan we
de Goede Herderkerk aan de Ko-
ninginnelaan verbouwen. Het
wordt een open kerk. Nu moeten
de mensen nog drie trappen op om
in de kerk te komen. We willen het
helemaal gelijkvloers maken zodat
je makkelijker binnen kunt ko
men."
Volgens Architect Nico Fierloos
die namens de nieuwe eigenaar
van de Opstandingskerk het woord
voert, zijn er nog geen concrete
plannen voor wat er na de sloop
van de Opstandingskerk met de lo
catie zal gebeuren.
Lokale zender Terneuzen FM heeft
de discussie vorige week weer aan
gezwengeld via Facebook. De reac
ties zijn opvallend eensluidend: de
intocht moet terug naar de Veerha
ven. Oud-centrummanager Bram
Stoffels laat weten de actie te steu
nen. Hij heeft jarenlang de ont
vangst van sinterklaas in de Veer
haven geregeld. „Dat is een veel
mooiere locatie. Iedereen kan er
sinterklaas van verre zien aanko
men."
Martijn van Battum, voorzitter
van ondernemersvereniging Bizzy,
reageert dat 'elke plek z'n voors en
tegens heeft'. Hij noemt de binnen
haven intiemer. „Mensen staan er
direct omheen, als sinterklaas aan
komt." Sinds de wisseling van loca-
De intocht dit jaar is
in de binnenhaven
tie is volgens hem het aantal bezoe
kers tijdens de hele intocht zeker
niet afgenomen. Van Battum steekt
niet onder stoelen of banken dat
wensen van sponsors ook meespe
len. „En zonder sponsors geen in
tocht."
De Bizzy-voorzitter staat open
voor discussie. „We luisteren altijd
naar wat de mensen willen." Hij
sluit een terugkeer naar de Veerha
ven die wordt vernieuwd, niet uit.
De intocht dit jaar, komende zater
dag, blijft in elk geval in de binnen
haven. „Die is georganiseerd, maar
als mensen willen meedenken én
helpen, zijn ze altijd van harte wel
kom."
dinsdag 14 november 2017
A De kas van Eric is met name 's zomers een prachtig kleurenpalet, fotocamileschelsrtaete
Met pepers kan je alle kanten uit
Bas Dingenouts
Heikant
-Eric Pollet
Guido van der Heijden
Terneuzen
De plek waar sinterklaas wordt
onthaald, blijft een gevoelig
thema in Terneuzen sinds de in
tocht in 2015 is verplaatst van de
oude Veerhaven naar de binnen
haven bij het waterschapskan
toor.
Harmen van der Werf
Terneuzen