A £1 ADRZ bouwt nieuwe sterilisatie-afdeling 17 Vanavond start in café Desafinado in Middelburg de opleiding Algemene Bierkennis. In zes avonden maken deelnemers kennis met de wereld van bier. „Veel mensen drinken bier, maar weinig mensen proeven het echt." En juist dat steekt Henri Reuchlin van StiBON Bier-opleidingen. „Want Nederlandse brouwers ma ken waanzinnig creatieve bieren." Vraag een bierkenner naar zijn fa voriete biersoort en je krijgt een antwoord als 'dat hangt heel erg af van het moment'. „Dat is ook zo", zegt Reuchlin. „Want er zijn heel veel soorten bier. Maar veel mensen zijn dat een beetje vergeten." Je hoort dan ook nogal eens: 'doe mij maar een pilsje'. „Het verschil tussen bier en pils is het verschil tus sen een hond en een dier. Iedere hond is een dier, maar niet ieder dier is een hond. Hetzelfde is het met bier en pils, ook al zijn we de termen door elkaar gaan gebruiken. Ieder pils is een bier, maar niet ieder bier is een pils. Want je hebt ook wit bier, tripple en India Pale Ale (IPA)." Dat verschil wordt de vijftien cur sisten (wie wil kan zich nog in schrijven) ingepeperd, voor zover dat nodig is. Want de meeste werken in de horeca, groothandel of brou wen bier als hobby. Voorkennis of niet, les r gaat over het herkennen van biersoorten. „We leren deelne mers eerst proeven en hoe smaken onder woorden te brengen. Dan ver tellen we ze welke grondstoffen ef fect hebben op de smaak, hoe je het best kunt schenken en bij welke temperatuur en over welke hapjes je bij verschillende bieren kunt serve ren." Zes maandagavonden zijn cursis ten er zoet mee. Halen ze aan het eind het examen, dan krijgen ze een diploma, anders een certificaat. „We leiden mensen op tot bierkenner. Dat doen we op drie verschillende niveaus. Als je ze alle drie hebt door lopen, ben je officieel erkend bier- sommelier. In Middelburg doen we nu voor het eerst de niveau 1 oplei ding." Er zijn inmiddels achthonderd bierkenners opgeleid. Reuchlin: „Dat we een opleiding voor het eerst in Zeeland organiseren, bewijst dat de biercultuur in de provincie springlevend is. Het aantal Zeeuwse Want Nederlandse brouwers maken waanzinnig creatieve bieren brouwerijen groeit gestaag en ook de aandacht voor bijzondere bieren in de horeca neemt toe." Nederland telt inmiddels meer brouwerijen dan België, zegt Reuch lin. „België maakt nog steeds hele mooie bieren. Maar ze hebben een bepaalde traditie. Dat is op zich wel goed, maar je ziet ook dat het inno vatie afremt. In België zie je nieuwe bieren zoals IPA minder snel, omdat ze niet gewend zijn die te maken. Nederlandse brouwers ontwikkelen juist nieuwe bieren. Daardoor ont staan mooie, originele en waanzin nig creatieve bieren." Kees Bubberman van Brouwerij Kees in Middelburg geeft de prak tijkles. „We leggen uit hoe we bie ren brouwen en wat voor mout en hop we gebruiken. Iedereen kan bier brouwen. Maar het is de kunst om een gebalanceerd bier te maken; één die altijd dezelfde kwaliteit heeft." Aandacht voor grondstoffen is cruciaal. „Oude hop stinkt een beetje naar zweetsokken. Als je een heel mooi fris bier maakt dat naar oude sokken ruikt, is het al een beetje mislukt. Het draait dus om de kwaliteit van grondstoffen." Hoe kun je je als brouwer onder scheiden? „Door hopsoorten of grondstoffen te mixen. Ik heb nu een Guinness waar caramel en cho cola in zit; écht een vloeibaar des sert. Je moet creatief zijn." „We reinigen, desinfecteren en ste riliseren er de medische instru menten zodat ze weer hergebruikt kunnen worden. Denk bijvoor beeld aan: beitels, boren, grof in strumentarium voor het plaatsen van heupen en knieën maar ook zeer fijn instrumentarium dat wordt gebruikt voor het plaatsen van lensjes in ogen." „Om te voorkomen dat een vol gende patiënt ziek wordt. Ieder mens draagt bacteriën in en bij zich waar die een ander mee kan be smetten. Daarom zorgen we dat ze vrij zijn van ziekteverwekkende en levensvatbare micro-organismen." „Gebruikte instrumenten krijgen een eerste wasbeurt zodat het erg ste vuil eraf is. Daarna gaan ze in een was- en desinfectiemachine. Instrumenten worden op 55 graden Celsius gewassen en op 90 graden gedesinfecteerd. Dan zijn de meeste micro-organismes gedood. Daarna wordt elk instrument ge controleerd of het nog goed werkt en uiteindelijk met stoom van 134 graden Celsius gesteriliseerd. Er is een kans van slechts één op een miljoen dat er nog bacteriën in of op instrumenten zitten." „Nu zijn er zowel in de ADRZ-loca- ties in Vlissingen en Goes nog ste rilisatie-afdelingen. Die gaan we centraliseren in Goes. Dat doen we onder andere omdat de eisen aan zo'n afdeling steeds strenger wor den. Denk niet alleen aan de appa ratuur, maar ook aan luchtbehan deling. Neem de afdeling in Goes; die is eind jaren tachtig gebouwd. De apparatuur is medio 2000 ver nieuwd, maar toen waren de eisen anders dan nu." „We kunnen efficiënter werken en alles nog beter controleren dan nu. Ook is de apparatuur geëvolueerd; medische instrumenten worden steeds verfijnder en kleiner. Dat stelt hogere eisen aan de manier waarop je ze schoonmaakt. Je ziet de laatste jaren bijvoorbeeld dat in strumentarium hol is en niet meer massief. Die spullen moet je kun nen aansluiten en doorspoelen. Nieuwe snufjes die we in de hui dige situatie niet hebben." „Er zijn verschillende ruimtes. In de zogenoemde vuile ruimte ko men instrumenten besmet met bloed en weefsel aan. Medewerkers dragen er dan ook beschermende kleding. Ook is er een schone ruimte; de instrumenten zijn dan gedesinfecteerd en veilig om te controleren op functionaliteit. Ver der zijn er kantoren, kleed- en op slagruimten." „In februari. Eind deze maand gaat de eerste apparatuur erin. Die wordt technisch getest en onafhan kelijk gevalideerd. Er werken nu op de twee afdelingen in Vlissingen en Goes twintig mensen. Zij gaan alle maal in het centrum werken." maandag 13 november 2017 Vf v Mooi bier is kwestie van creativiteit Jeffrey Kutterink Goes - Henri Reuchlin, StiBON Meer op: stibon.nl toss CARAMEL FUDGE STOUT mosaic Hof» Verschillende biertjes, lokaal gebrouwen! Kees Bubberman in zijn brouwerij in Middelburg. Misschien is het wel de minst bekende en tegelijk de belang rijkste tak van een ziekenhuis: de sterilisatie-afdeling. Het Ad miraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) bouwt in Goes een cen trum met supermoderne was- en desinfectiemachines. Mark Meertens, deskundige steriele medische hulpmiddelen, vertelt erover. Jeffrey Kutterink Goes Wat gebeurt er op een sterilisa tie-afdeling? Waarom moet dat? Hoe gebeurt dat? Waarom bouwt het ADRZ een nieuwe afdeling? Wat is het voordeel? Wat komt er allemaal? Wanneer gaat het open?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 78