A
£1
ADRZ bouwt nieuwe sterilisatie-afdeling
17
Vanavond start in café Desafinado
in Middelburg de opleiding
Algemene Bierkennis. In zes
avonden maken deelnemers kennis
met de wereld van bier.
„Veel mensen drinken bier, maar
weinig mensen proeven het echt."
En juist dat steekt Henri Reuchlin
van StiBON Bier-opleidingen.
„Want Nederlandse brouwers ma
ken waanzinnig creatieve bieren."
Vraag een bierkenner naar zijn fa
voriete biersoort en je krijgt een
antwoord als 'dat hangt heel erg af
van het moment'. „Dat is ook zo",
zegt Reuchlin. „Want er zijn heel
veel soorten bier. Maar veel mensen
zijn dat een beetje vergeten."
Je hoort dan ook nogal eens: 'doe
mij maar een pilsje'. „Het verschil
tussen bier en pils is het verschil tus
sen een hond en een dier. Iedere
hond is een dier, maar niet ieder dier
is een hond. Hetzelfde is het met
bier en pils, ook al zijn we de termen
door elkaar gaan gebruiken. Ieder
pils is een bier, maar niet ieder bier
is een pils. Want je hebt ook wit bier,
tripple en India Pale Ale (IPA)."
Dat verschil wordt de vijftien cur
sisten (wie wil kan zich nog in
schrijven) ingepeperd, voor zover
dat nodig is. Want de meeste werken
in de horeca, groothandel of brou
wen bier als hobby. Voorkennis of
niet, les r gaat over het herkennen
van biersoorten. „We leren deelne
mers eerst proeven en hoe smaken
onder woorden te brengen. Dan ver
tellen we ze welke grondstoffen ef
fect hebben op de smaak, hoe je het
best kunt schenken en bij welke
temperatuur en over welke hapjes je
bij verschillende bieren kunt serve
ren."
Zes maandagavonden zijn cursis
ten er zoet mee. Halen ze aan het
eind het examen, dan krijgen ze een
diploma, anders een certificaat. „We
leiden mensen op tot bierkenner.
Dat doen we op drie verschillende
niveaus. Als je ze alle drie hebt door
lopen, ben je officieel erkend bier-
sommelier. In Middelburg doen we
nu voor het eerst de niveau 1 oplei
ding."
Er zijn inmiddels achthonderd
bierkenners opgeleid. Reuchlin:
„Dat we een opleiding voor het eerst
in Zeeland organiseren, bewijst dat
de biercultuur in de provincie
springlevend is. Het aantal Zeeuwse
Want Nederlandse
brouwers maken
waanzinnig
creatieve bieren
brouwerijen groeit gestaag en ook
de aandacht voor bijzondere bieren
in de horeca neemt toe."
Nederland telt inmiddels meer
brouwerijen dan België, zegt Reuch
lin. „België maakt nog steeds hele
mooie bieren. Maar ze hebben een
bepaalde traditie. Dat is op zich wel
goed, maar je ziet ook dat het inno
vatie afremt. In België zie je nieuwe
bieren zoals IPA minder snel, omdat
ze niet gewend zijn die te maken.
Nederlandse brouwers ontwikkelen
juist nieuwe bieren. Daardoor ont
staan mooie, originele en waanzin
nig creatieve bieren."
Kees Bubberman van Brouwerij
Kees in Middelburg geeft de prak
tijkles. „We leggen uit hoe we bie
ren brouwen en wat voor mout en
hop we gebruiken. Iedereen kan
bier brouwen. Maar het is de kunst
om een gebalanceerd bier te maken;
één die altijd dezelfde kwaliteit
heeft." Aandacht voor grondstoffen
is cruciaal. „Oude hop stinkt een
beetje naar zweetsokken. Als je een
heel mooi fris bier maakt dat naar
oude sokken ruikt, is het al een
beetje mislukt. Het draait dus om de
kwaliteit van grondstoffen."
Hoe kun je je als brouwer onder
scheiden? „Door hopsoorten of
grondstoffen te mixen. Ik heb nu
een Guinness waar caramel en cho
cola in zit; écht een vloeibaar des
sert. Je moet creatief zijn."
„We reinigen, desinfecteren en ste
riliseren er de medische instru
menten zodat ze weer hergebruikt
kunnen worden. Denk bijvoor
beeld aan: beitels, boren, grof in
strumentarium voor het plaatsen
van heupen en knieën maar ook
zeer fijn instrumentarium dat
wordt gebruikt voor het plaatsen
van lensjes in ogen."
„Om te voorkomen dat een vol
gende patiënt ziek wordt. Ieder
mens draagt bacteriën in en bij zich
waar die een ander mee kan be
smetten. Daarom zorgen we dat ze
vrij zijn van ziekteverwekkende en
levensvatbare micro-organismen."
„Gebruikte instrumenten krijgen
een eerste wasbeurt zodat het erg
ste vuil eraf is. Daarna gaan ze in
een was- en desinfectiemachine.
Instrumenten worden op 55 graden
Celsius gewassen en op 90 graden
gedesinfecteerd. Dan zijn de
meeste micro-organismes gedood.
Daarna wordt elk instrument ge
controleerd of het nog goed werkt
en uiteindelijk met stoom van 134
graden Celsius gesteriliseerd. Er is
een kans van slechts één op een
miljoen dat er nog bacteriën in of
op instrumenten zitten."
„Nu zijn er zowel in de ADRZ-loca-
ties in Vlissingen en Goes nog ste
rilisatie-afdelingen. Die gaan we
centraliseren in Goes. Dat doen we
onder andere omdat de eisen aan
zo'n afdeling steeds strenger wor
den. Denk niet alleen aan de appa
ratuur, maar ook aan luchtbehan
deling. Neem de afdeling in Goes;
die is eind jaren tachtig gebouwd.
De apparatuur is medio 2000 ver
nieuwd, maar toen waren de eisen
anders dan nu."
„We kunnen efficiënter werken en
alles nog beter controleren dan nu.
Ook is de apparatuur geëvolueerd;
medische instrumenten worden
steeds verfijnder en kleiner. Dat
stelt hogere eisen aan de manier
waarop je ze schoonmaakt. Je ziet
de laatste jaren bijvoorbeeld dat in
strumentarium hol is en niet meer
massief. Die spullen moet je kun
nen aansluiten en doorspoelen.
Nieuwe snufjes die we in de hui
dige situatie niet hebben."
„Er zijn verschillende ruimtes. In
de zogenoemde vuile ruimte ko
men instrumenten besmet met
bloed en weefsel aan. Medewerkers
dragen er dan ook beschermende
kleding. Ook is er een schone
ruimte; de instrumenten zijn dan
gedesinfecteerd en veilig om te
controleren op functionaliteit. Ver
der zijn er kantoren, kleed- en op
slagruimten."
„In februari. Eind deze maand gaat
de eerste apparatuur erin. Die
wordt technisch getest en onafhan
kelijk gevalideerd. Er werken nu op
de twee afdelingen in Vlissingen en
Goes twintig mensen. Zij gaan alle
maal in het centrum werken."
maandag 13 november 2017
Vf v
Mooi bier is kwestie
van creativiteit
Jeffrey Kutterink
Goes
- Henri Reuchlin, StiBON
Meer op: stibon.nl
toss
CARAMEL
FUDGE
STOUT
mosaic
Hof»
Verschillende biertjes, lokaal gebrouwen! Kees Bubberman in zijn brouwerij in Middelburg.
Misschien is het wel de minst
bekende en tegelijk de belang
rijkste tak van een ziekenhuis:
de sterilisatie-afdeling. Het Ad
miraal De Ruyter Ziekenhuis
(ADRZ) bouwt in Goes een cen
trum met supermoderne was-
en desinfectiemachines. Mark
Meertens, deskundige steriele
medische hulpmiddelen, vertelt
erover.
Jeffrey Kutterink
Goes
Wat gebeurt er op een sterilisa
tie-afdeling?
Waarom moet dat?
Hoe gebeurt dat?
Waarom bouwt het ADRZ een
nieuwe afdeling?
Wat is het voordeel?
Wat komt er allemaal?
Wanneer gaat het open?