Insecten O O O 'Zeeuwse mosselen moeten ook écht uit Zeeuwse wateren komen' MARGOT 17 v Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Het aantal insecten neemt af. En al ben ik niet dol op alle insecten, toch is er een goede reden om de noodklok te luiden, want insecten zijn belangrijk voor bijna alles wat in de natuur groeit en bloeit. Niet alleen zorgen ze voor het bestuiven van onze gewassen, ze rui men ook organisch materiaal op en zijn zelf weer voedsel voor vogels en amfibieën. De intensieve landbouw wordt aangemerkt als hoofdschuldige. Ik kan me voorstellen dat bij het bestrijden niet alleen de 'slechte' maar ook de goede insecten worden gedood. Alleen, die hebben we juist hard nodig. Heel zorgelijk allemaal. Onze tuin is altijd wat verwilderd, niet alleen omdat ik niet zo heel veel tijd heb om erin te wer ken, maar ook gewoon omdat ik dit erg leuk vind: midden in de stad een stuk tuin met veel bloe men, struiken en wat fruitbomen. Dat schijnt ook erg goed te zijn voor het voortbestaan van in secten. In ieder geval een stuk beter dan bete gelde tuinen. Daarnaast, en dat wist u al lang, ik koop zo vaak mogelijk biologisch en duurzaam gekweekt of geteeld voedsel uit de buurt. Die producten zijn ook het thema van de artikelen die altijd in de ru briek onder de column staan. De mensen die ik daarvoor interview hebben allemaal een verhaal waarin hun liefde voor het Zeeuwse product een hoofdrol speelt. Zij laten hun koeien grazen in natuurgebieden, hun kippen scharrelen rond, evenals de varkens, en hun fruit laten ze langer hangen om te rijpen. Kortom, ze gaan duurzaam om met onze Zeeuwse natuur en ons eten. Koop daarom lo kaal! Kan iemand me alleen vertellen hoe ik van die fruitvliegjes afkom? een veelbelovend begin krabbelen we wat aan de kantlijn. De porties zijn goedgekeurd door Weight Watchers, maar erger nog, je proeft haast geen krab meer door de knallende rode pepers in de ravioli. De saus is in microliters toegediend. Omdat de ravioli maar net gaar is, wordt het zo helaas een beetje droog en pepe- rig. De wildzwijnstoof is beter, lekker mals en vol van smaak, al wensen we ook hier iets meer vocht. Wel een fijne jagershap. De presentatie van de tarbot verbaast ons. De blanke vis is op zich perfect gegrild, hij ligt op een wit bord onder slierten witte knolselderij erg kleurloos te zijn. Steeds meer restaurants geven gerechten een oosters tintje mee. Ook de Gouden Bock. Mijn uitstekend gegaarde coquilles moeten het doen met pittige Aziatische krabsaus en mousse van aardpeer. U begrijpt het al: de de licate smaak van de schelpdieren wordt on dergesneeuwd. Los van de wat duffe smaak van de aardpeer mis je ook iets krokants. We prikken onderwijl in onze groene sla, twee minikropjes die zonder noemenswaar dige dressing in een burgerlijk bakje hokken. We mogen per kropje 4 euro aftikken. Schraal hans lijkt even keukenmeester. Het dessert - een citroentaartje met meringue - is goed, al willen we wat meer citroen proeven als con trast met de machtige meringue. Nee, dat niet. Zonder twijfel beheerst de chef alle technieken, al verwacht je van zo'n jubile ummenu net wat meer. We noteren: dikwijls mooie smaken en tegelijk soms schraal en zui nig, met enkele combinaties die ons minder bevallen. Het is niet allemaal goud wat er blinkt in De Gouden Bock. De snackbar? Nee, dat hoeft ook weer niet. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Onze tuin is altijd wat verwilderd, niet alleen omdat ik niet zo heel veel tijd heb om erin te werken, maar ook gewoon omdat ik dit erg leuk vind MIDDELBURG Bart van Olphen is al vanaf zijn vroegste j eugd een groot liefhebber van vis en vooral van mosselen. Hij werd bekend met zijn merk Fish Tales, waarmee hij duurzaam gevan gen vis op de markt brengt. Ook schreef hij onlangs het Zeeuwse Mosselkookboek. „Ik schreef dit boek omdat mosse len altijd kunnen: ze zijn lekker en het is gezellig om ze te eten. Maar toen ik voor mijn boek op onderzoek uitging naar Zeeuwse mosselen, kwam ik er achter dat er best veel mosselen in Zeeland worden verwaterd, maar dat ze niet allemaal hier gekweekt zijn. Oorspronkelijk komen ze dan ergens anders vandaan. Dat is jammer, want Zeeuwse mosselen moeten toch echt uit Zeeuwse wateren ko men, vind ik. Wees duidelijk over de herkomst, zo behoud je het vertrouwen van de consu ment", zegt hij gedreven. „Voor mijn boek ben ik op zoek gegaan naar Zeeuwse mos selvissers die hun mosselen hier wel kweken en maakte mooie portretten van ze", gaat Van Ol- phen verder. „Hun zeker Zeeuwse mosselen liggen onder het merk Fish Tales ook bij Al- bert Heijn in de schappen. Daar bedacht ik 40 mosselrecepten mee." Zoals mosselen op Griekse wijze. Bak een fijngesneden sja lot in olijfolie samen met een teen knoflook en een in dunne ringetjes gesneden rode chilipe per. Doe er een klein gesneden groene paprika, 200 gram toma ten uit blik en 15 cherrytomaat jes bij. Was 1,5 kilo Zeeuwse mosselen en voeg ze toe met een scheut witte wijn. Laat alles even koken en voeg er 200 gram feta en wat oreganoblaadjes aan toe. Smakelijk! BEOORDELING zaterdag 11 november 2017 GO Hebben we een bok geschoten? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Bart van Olphen bracht onlangs het Zeeuws Mosselkookboek uit, met veertig mosselrecepten, fotodavidloftus menu

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53