Insecten
O
O
O
'Zeeuwse mosselen moeten ook
écht uit Zeeuwse wateren komen'
MARGOT
17
v
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Het aantal insecten neemt af. En al ben ik
niet dol op alle insecten, toch is er een
goede reden om de noodklok te luiden,
want insecten zijn belangrijk voor bijna alles wat
in de natuur groeit en bloeit. Niet alleen zorgen
ze voor het bestuiven van onze gewassen, ze rui
men ook organisch materiaal op en zijn zelf weer
voedsel voor vogels en amfibieën. De intensieve
landbouw wordt aangemerkt als hoofdschuldige.
Ik kan me voorstellen dat bij het bestrijden niet
alleen de 'slechte' maar ook de goede insecten
worden gedood. Alleen, die hebben we juist hard
nodig. Heel zorgelijk allemaal.
Onze tuin is altijd wat verwilderd, niet alleen
omdat ik niet zo heel veel tijd heb om erin te wer
ken, maar ook gewoon omdat ik dit erg leuk vind:
midden in de stad een stuk tuin met veel bloe
men, struiken en wat fruitbomen. Dat schijnt
ook erg goed te zijn voor het voortbestaan van in
secten. In ieder geval een stuk beter dan bete
gelde tuinen.
Daarnaast, en dat wist u al lang, ik koop zo vaak
mogelijk biologisch en duurzaam gekweekt of
geteeld voedsel uit de buurt. Die producten zijn
ook het thema van de artikelen die altijd in de ru
briek onder de column staan. De mensen die ik
daarvoor interview hebben allemaal een verhaal
waarin hun liefde voor het Zeeuwse product een
hoofdrol speelt. Zij laten hun koeien grazen in
natuurgebieden, hun kippen scharrelen rond,
evenals de varkens, en hun fruit laten ze langer
hangen om te rijpen.
Kortom, ze gaan duurzaam om met onze
Zeeuwse natuur en ons eten. Koop daarom lo
kaal! Kan iemand me alleen vertellen hoe ik van
die fruitvliegjes afkom?
een veelbelovend begin krabbelen we wat aan
de kantlijn. De porties zijn goedgekeurd door
Weight Watchers, maar erger nog, je proeft
haast geen krab meer door de knallende rode
pepers in de ravioli. De saus is in microliters
toegediend. Omdat de ravioli maar net gaar is,
wordt het zo helaas een beetje droog en pepe-
rig.
De wildzwijnstoof is beter, lekker mals en vol
van smaak, al wensen we ook hier iets meer
vocht. Wel een fijne jagershap. De presentatie
van de tarbot verbaast ons. De blanke vis is op
zich perfect gegrild, hij ligt op een wit bord
onder slierten witte knolselderij erg kleurloos
te zijn.
Steeds meer restaurants geven gerechten
een oosters tintje mee. Ook de Gouden Bock.
Mijn uitstekend gegaarde coquilles moeten
het doen met pittige Aziatische krabsaus en
mousse van aardpeer. U begrijpt het al: de de
licate smaak van de schelpdieren wordt on
dergesneeuwd. Los van de wat duffe smaak
van de aardpeer mis je ook iets krokants.
We prikken onderwijl in onze groene sla,
twee minikropjes die zonder noemenswaar
dige dressing in een burgerlijk bakje hokken.
We mogen per kropje 4 euro aftikken. Schraal
hans lijkt even keukenmeester. Het dessert -
een citroentaartje met meringue - is goed, al
willen we wat meer citroen proeven als con
trast met de machtige meringue.
Nee, dat niet. Zonder twijfel beheerst de chef
alle technieken, al verwacht je van zo'n jubile
ummenu net wat meer. We noteren: dikwijls
mooie smaken en tegelijk soms schraal en zui
nig, met enkele combinaties die ons minder
bevallen. Het is niet allemaal goud wat er
blinkt in De Gouden Bock. De snackbar? Nee,
dat hoeft ook weer niet.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Onze tuin is altijd wat verwilderd, niet alleen omdat ik
niet zo heel veel tijd heb om erin te werken, maar ook
gewoon omdat ik dit erg leuk vind
MIDDELBURG Bart van Olphen
is al vanaf zijn vroegste j eugd een
groot liefhebber van vis en
vooral van mosselen. Hij werd
bekend met zijn merk Fish Tales,
waarmee hij duurzaam gevan
gen vis op de markt brengt.
Ook schreef hij onlangs het
Zeeuwse Mosselkookboek. „Ik
schreef dit boek omdat mosse
len altijd kunnen: ze zijn lekker
en het is gezellig om ze te eten.
Maar toen ik voor mijn boek op
onderzoek uitging naar
Zeeuwse mosselen, kwam ik er
achter dat er best veel mosselen
in Zeeland worden verwaterd,
maar dat ze niet allemaal hier
gekweekt zijn. Oorspronkelijk
komen ze dan ergens anders
vandaan. Dat is jammer, want
Zeeuwse mosselen moeten toch
echt uit Zeeuwse wateren ko
men, vind ik. Wees duidelijk
over de herkomst, zo behoud je
het vertrouwen van de consu
ment", zegt hij gedreven.
„Voor mijn boek ben ik op
zoek gegaan naar Zeeuwse mos
selvissers die hun mosselen hier
wel kweken en maakte mooie
portretten van ze", gaat Van Ol-
phen verder. „Hun zeker
Zeeuwse mosselen liggen onder
het merk Fish Tales ook bij Al-
bert Heijn in de schappen. Daar
bedacht ik 40 mosselrecepten
mee."
Zoals mosselen op Griekse
wijze. Bak een fijngesneden sja
lot in olijfolie samen met een
teen knoflook en een in dunne
ringetjes gesneden rode chilipe
per. Doe er een klein gesneden
groene paprika, 200 gram toma
ten uit blik en 15 cherrytomaat
jes bij. Was 1,5 kilo Zeeuwse
mosselen en voeg ze toe met een
scheut witte wijn. Laat alles even
koken en voeg er 200 gram feta
en wat oreganoblaadjes aan toe.
Smakelijk!
BEOORDELING
zaterdag 11 november 2017
GO
Hebben we een bok geschoten?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Bart van Olphen bracht onlangs het Zeeuws Mosselkookboek
uit, met veertig mosselrecepten, fotodavidloftus
menu