i*ii Guus Teurlings (61) Op kamers -• 14 Met kleine kinderen Weinig tijd Bestaat nog niet Verkoper kookboekenwinkel 63 graden in Tilburg Het eerste Favoriet Specialistisch Op kamers Met kleine kinderen Voor alleenstaanden MfP* Wéinig tijd magazine 45 Studenten hebben een opvoedboek nodig. Handvatten om te leren hoe je iets lekker maakt. Een fantastisch boek is SALT, FAT, ACID, HEAT van Samin Nosrat. Als je deze smaken en technieken goed inzet, kun je alles maken. Dat heb ik zelf geleerd toen ik een tijdje kok was in een restaurant. Recepten kunnen je soms in de tang nemen. Studenten moeten oefe nen met de ingrediënten die voorhanden zijn. Neem zoiets eenvoudigs als pasta met knoflook: als je een knoflook hard bakt komt er een andere smaak vrij dan als je hem zacht laat pruttelen. GROENTEBUBEL Ik geef mijn kinderen van 1 en 3 alles wat ik ook lust en dan zie ik wel wat ze aan de kant schuiven. Soms lusten ze alles, soms niets. De grote uitdaging is er genoeg groente in te krijgen en niet steeds maar te grijpen naar de diepvries erwten en tomaat, hoewel ik daar niets op tegen heb. De GROENTEBIJBEL van Mari Maris is een aanrader. Van aardap pelpuree tot zuringsoufflé, het is leuk om kinderen te laten zien welke groenten er zijn en wat je er zoal mee doen kunt. GREAT BIG PRESSURE COOKER BOOK 500 lUCf WEINSTEIN THE GREAT BIG PRESS URE COOKER BOOK van Bruce Weinstein en Mark Scarbrough. Ik heb de snelkookpan van Johannes van Dam, mijn voorganger bij Het Parool, geërfd en ik gebruik hem heel intensief. Als ik een drukke dag heb gehad, heb ik vaak zin in een gerecht dat juist veel tijd kost, zoals een stoofpot. Zwarte bonen met chorizoworst, ui en komijn, maak ik er vaak in. Normaal zou je de bonen een nacht moeten weken en daarna een uur koken. In de snelkookpan is het in een halfuur gepiept. Ik zou een boek willen schrijven over korstjes. Aan de bovenkant of onderkant van een gerecht, wat je met knapperige randjes allemaal kan doen. En een groot diepvriesboek, waarin staat wat je kunt invriezen en hoe je het oppiept. Ik heb al tijd zakjes en bakjes met bouillon, pasta- saus en goulash in de vriezer. Erg handig. HET HAAGSE KOOKBOEK van Stoll en De Groot, het kookboek van de Huishoudschool aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Ik heb de uitgave van 1973, de eerste editie stamt uit 1943. Ik heb het ge kocht toen ik de studie huishoudkunde en gezondheidsleer ging doen. Een fat soenlijk kookboek wilde ik, waar alles in staat: van een ei koken tot het maken van bavarois. Het beduimelde exemplaar, met waterschade, gebruik ik nog steeds, vooral voor het recept voor cake. CHRISKITCH van Chris Honor, de chef van het gelijknamige restaurant in Lon den. Stuk voor stuk smakelijke recepten die in een kleine keuken te maken zijn. Dat doe ik ook regelmatig. Ik vind de balans tussen smaak en mondgevoel belangrijk en wat dat betreft is dit boek een ontdekkingstocht. Runderwangetjes met anijs bijvoorbeeld. Die combinatie opende mijn ogen. Ik ga geregeld eten in Graanmarkt 13 in Ant werpen, het restaurant van Seppe Nobels. Zijn boek GREENSTHAT TASTE LIKE FRIENDSHIP, overigens verder Neder landstalig, is mooi voor koken in het weekend, als je wat meer tijd hebt. Hij kiest 52 groenten, gekoppeld aan het seizoen, en bouwt daar steeds twee gerechten omheen. Mede door de gewel dige vormgeving is het voor mij een bron van inspiratie. Ik krijg meteen zin om te koken. Mijn oudste zoon ging naar het internaat van de Hotelschool ter Duinen, dus die gaf ik boeken mee van chefkoks als Hes ton Blumenthal. Voor mijn andere zoon, die in de praktijk leerde koken, kocht ik de nieuwe editie van HET HAAGSE KOOK BOEK. Hij studeerde twee jaar in Barce lona en kookte Nederlandse gerechten voor zijn medestudenten. Met de stoof- peertjes scoorde hij het hoogst, ik geloof dat ze zelfs bij mac cheese geserveerd werden. Mijn tip: geef een basiskook boek, niet zo'n studentenkookboek waar je met dude en andere popiejopietaal wordt aangesproken. Dat willen ze niet. Veel ouders in de winkel vertellen trots dat hun kind - net uit de luiers - al blau- weschimmelkaas lust. Dat gaat over, weet ik, je moet ze vooral veel smaken blijven aanbieden, en het pas opgeven als het na tien keer niet lukt. Een goed boek is WAT ETEN WE VANDAAG? van Susan Aretz. Met een weekmenu, boodschap penlijstjes en tips als: begin met groente in plaats van fruit. Wen ze niet te snel aan zoet. SOLO FOOD van Janneke Vreugdenhil is een aanrader. Met recepten voor comfortfood als pasta met gamba's, daar krijg je warme gevoelens bij en die kun je wel gebruiken. DE SOLO CHEF van Catherine Baker is ook een optie, al zijn de recepten wel wat moeilijker. Voor alleenstaande senioren die nog nooit hebben gekookt zou je aan een basis kookboek kunnen denken met klassieke gerechten, een groot lettertype en veel wit op de pagina. Maar dat is wel heel stigmatiserend. Flinke porties die >V LEUeTn«El'VA "nel °P tafel staan' U HOPEN N MEN daar zorgen l°mt ■teV«.aai.»van Daalen Buissant des Amorie en Sofie s g Chanou van LEKKER kCS».. SIMPEL, 1X KOPEN, 5X KOKEN voor. Je hebt wel een oven nodig, maar binnen een halfuur kun je aan tafel. Zo'n boek raadplegen voor een gerecht, vergt ook minder tijd dan dat je iets opzoekt op internet. Tikje 'spruitjes' in, dan krijg je 373.000 hits. En dan moet je nog gaan scrollen voor de combinaties en ingrediënten. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 109