i*ii
Guus Teurlings (61)
Op kamers
-• 14
Met kleine
kinderen
Weinig tijd
Bestaat nog niet
Verkoper kookboekenwinkel
63 graden in Tilburg
Het eerste
Favoriet
Specialistisch
Op kamers
Met kleine kinderen
Voor alleenstaanden
MfP* Wéinig tijd
magazine 45
Studenten hebben een opvoedboek
nodig. Handvatten om te leren hoe je iets
lekker maakt. Een fantastisch boek is
SALT, FAT, ACID, HEAT van Samin Nosrat.
Als je deze smaken en technieken goed
inzet, kun je alles maken. Dat heb ik zelf
geleerd toen ik een tijdje kok was in een
restaurant. Recepten kunnen je soms in
de tang nemen. Studenten moeten oefe
nen met de ingrediënten die voorhanden
zijn. Neem zoiets eenvoudigs als pasta
met knoflook: als je een knoflook hard
bakt komt er een andere smaak vrij dan
als je hem zacht laat pruttelen.
GROENTEBUBEL
Ik geef mijn kinderen
van 1 en 3 alles wat ik
ook lust en dan zie ik
wel wat ze aan de kant
schuiven. Soms lusten
ze alles, soms niets.
De grote uitdaging is
er genoeg groente in te krijgen en niet
steeds maar te grijpen naar de diepvries
erwten en tomaat, hoewel ik daar niets
op tegen heb. De GROENTEBIJBEL van
Mari Maris is een aanrader. Van aardap
pelpuree tot zuringsoufflé, het is leuk om
kinderen te laten zien welke groenten er
zijn en wat je er zoal mee doen kunt.
GREAT BIG
PRESSURE
COOKER
BOOK
500
lUCf WEINSTEIN
THE GREAT BIG PRESS
URE COOKER BOOK
van Bruce Weinstein
en Mark Scarbrough.
Ik heb de snelkookpan
van Johannes van
Dam, mijn voorganger
bij Het Parool, geërfd en ik gebruik hem
heel intensief. Als ik een drukke dag heb
gehad, heb ik vaak zin in een gerecht dat
juist veel tijd kost, zoals een stoofpot.
Zwarte bonen met chorizoworst, ui en
komijn, maak ik er vaak in. Normaal zou
je de bonen een nacht moeten weken en
daarna een uur koken. In de snelkookpan
is het in een halfuur gepiept.
Ik zou een boek willen schrijven over
korstjes. Aan de bovenkant of onderkant
van een gerecht, wat je met knapperige
randjes allemaal kan doen. En een groot
diepvriesboek, waarin staat wat je kunt
invriezen en hoe je het oppiept. Ik heb al
tijd zakjes en bakjes met bouillon, pasta-
saus en goulash in de vriezer. Erg handig.
HET HAAGSE KOOKBOEK
van Stoll en De Groot,
het kookboek van de
Huishoudschool aan de
Laan van Meerdervoort
in Den Haag. Ik heb
de uitgave van 1973, de
eerste editie stamt uit 1943. Ik heb het ge
kocht toen ik de studie huishoudkunde
en gezondheidsleer ging doen. Een fat
soenlijk kookboek wilde ik, waar alles
in staat: van een ei koken tot het maken
van bavarois. Het beduimelde exemplaar,
met waterschade, gebruik ik nog steeds,
vooral voor het recept voor cake.
CHRISKITCH van Chris Honor, de chef
van het gelijknamige restaurant in Lon
den. Stuk voor stuk smakelijke recepten
die in een kleine keuken te maken zijn.
Dat doe ik ook regelmatig. Ik vind de
balans tussen smaak en mondgevoel
belangrijk en wat dat betreft is dit boek
een ontdekkingstocht. Runderwangetjes
met anijs bijvoorbeeld. Die combinatie
opende mijn ogen.
Ik ga geregeld eten in
Graanmarkt 13 in Ant
werpen, het restaurant
van Seppe Nobels. Zijn
boek GREENSTHAT
TASTE LIKE FRIENDSHIP,
overigens verder Neder
landstalig, is mooi voor koken in het
weekend, als je wat meer tijd hebt. Hij
kiest 52 groenten, gekoppeld aan het
seizoen, en bouwt daar steeds twee
gerechten omheen. Mede door de gewel
dige vormgeving is het voor mij een bron
van inspiratie. Ik krijg meteen zin om
te koken.
Mijn oudste zoon ging naar het internaat
van de Hotelschool ter Duinen, dus die
gaf ik boeken mee van chefkoks als Hes
ton Blumenthal. Voor mijn andere zoon,
die in de praktijk leerde koken, kocht ik
de nieuwe editie van HET HAAGSE KOOK
BOEK. Hij studeerde twee jaar in Barce
lona en kookte Nederlandse gerechten
voor zijn medestudenten. Met de stoof-
peertjes scoorde hij het hoogst, ik geloof
dat ze zelfs bij mac cheese geserveerd
werden. Mijn tip: geef een basiskook
boek, niet zo'n studentenkookboek waar
je met dude en andere popiejopietaal
wordt aangesproken. Dat willen ze niet.
Veel ouders in de winkel vertellen trots
dat hun kind - net uit de luiers - al blau-
weschimmelkaas lust. Dat gaat over,
weet ik, je moet ze vooral veel smaken
blijven aanbieden, en het pas opgeven als
het na tien keer niet lukt. Een goed boek
is WAT ETEN WE VANDAAG? van Susan
Aretz. Met een weekmenu, boodschap
penlijstjes en tips als: begin met groente
in plaats van fruit. Wen ze niet te snel
aan zoet.
SOLO FOOD van Janneke Vreugdenhil
is een aanrader. Met recepten voor
comfortfood als pasta met gamba's, daar
krijg je warme gevoelens bij en die kun
je wel gebruiken. DE SOLO CHEF van
Catherine Baker is ook een optie, al zijn
de recepten wel wat moeilijker. Voor
alleenstaande senioren die nog nooit
hebben gekookt zou je aan een basis
kookboek kunnen denken met klassieke
gerechten, een groot lettertype en veel
wit op de pagina. Maar dat is wel heel
stigmatiserend.
Flinke porties die
>V LEUeTn«El'VA "nel °P tafel staan'
U HOPEN N MEN daar zorgen l°mt
■teV«.aai.»van Daalen Buissant
des Amorie en Sofie
s g Chanou van LEKKER
kCS».. SIMPEL, 1X KOPEN,
5X KOKEN voor. Je hebt wel een oven
nodig, maar binnen een halfuur kun je
aan tafel. Zo'n boek raadplegen voor een
gerecht, vergt ook minder tijd dan dat je
iets opzoekt op internet. Tikje 'spruitjes'
in, dan krijg je 373.000 hits. En dan moet
je nog gaan scrollen voor de combinaties
en ingrediënten.
WG