Walter Luitwieler (36) Hiske Versprille (35) Foodblogger - De Man die Koken kan - en auteur van het gelijknamige kookboek Het eerste Toen ik op mezelf ging wonen, voelde ik me als een kind in een snoepwinkel. Ik ging veel, vet en zout en vooral ongezond eten en kwam kilo's aan. Koken kon ik niet, maar ik keek wel graag naar kook- programma's op tv. Vooral naar Jamie Oliver; hij wakkerde mijn passie voor koken aan. Door hem - en ook wel een beetje door de weegschaal - ben ik ge zond gaan koken, met verse ingrediënten. Het eerste kookboek waar ik uit begon te koken was JAMIE'S AMERIKA. Favoriet Eten verbindt en ik houd van gerechten die me doen denken aan mooie momen ten met familie en vrienden. Een van mijn nieuwe favorie ten is BASICS TO BRILLIANCE van Donna Hay. Ze maakt in dit boek heerlijke basis gerechten en biedt daar weer variaties op. Gerechten die heel geschikt zijn om met je vrienden en familie van te genieten. Specialistisch Ik ben gek op het boek THUG KITCHEN, HET OFFICIËLE KOOKBOEK. Het is een ve ganistisch kookboek, met veel gevloek en humor geschreven en op een stoere ma nier gebracht. Het lijkt alsof er een stel gangsters aan het woord zijn, maar het zijn gewoon twee Amerikaanse yuppen die bewijzen dat veganisme allesbehalve saai hoeft te zijn. Ze nemen zichzelf niet serieus, maar wel de materie: eat like you give a fuck, is de ondertitel. Op kamers Jorrit van Daalen Buissant des Amorie en Sofie Chanou maken de blog Lekker Simpel, waar al twee kookboeken uit zijn voortgekomen. De laatste is LEKKER SIMPEL, 1X KOPEN, 5X KOKEN. De recepten zijn niet moeilijk en de gerechten staan snel op tafel. Zij trekken koken uit de complexe sfeer en maken het heel laag drempelig. Dan kies je minder snel voor kant-en-klaar. Ik had het wel willen heb ben toen ik uit huis ging. Met kleine kinderen MAG IK NOG EEN HAPJE? van Fran- cesca van Berk. Het is bedoeld als handboek voor de culinaire opvoe ding van kinderen, van baby af aan, en staat vol tips en recepten voor het hele gezin. Het is belangrijk voor de ontwik keling om vroeg te beginnen met het aanbieden van diverse smaken. En dat ook blijven doen. Mijn kinderen eten met de pot mee en moeten alles proeven. Als ze het echt niet lekker vinden, mogen ze het laten staan, maar moeten ze het vol gende keer wel opnieuw proberen. Zo wennen ze aan de smaken en blijft het gezellig aan tafel. Weinig tijd JAMIE IN 15 MINUTEN van Jamie Oliver vind ik heel geschikt. Hoewel ik zeker niet zal beweren dat je het altijd in een kwartier redt, kun je echt in redelijk korte tijd een complete maaltijd op tafel zetten. Groentechili bijvoorbeeld, of Griekse kip. De meeste tijd gaat zitten in het lezen van het recept, je keukenma chine pakken en andere voorbereidende werkzaamheden. Als je het recept een paar keer hebt gemaakt kan het echt heel snel. Culinair journalist en restaurant recensent van Het Parool Het eerste ETEN IS WETEN van Midas Dekkers gaat over de verschillende kanten van eten. Ik kreeg het toen ik 7 was. Het staat vol gekke proefjes. Bijvoorbeeld: als je niet van de vetrandjes van je vlees houdt, dan maak je daar toch een kaars van. Toen is mijn nieuwsgierigheid voor eten gewekt. Q Favoriet Op dit moment is dat YOU'RE ALL INVITED van de Britse chefkok Margot Henderson. Het zijn leuke recep ten die je meteen wilt maken en die ook nog goed uitpakken. Het bevat huiselijke, hartverwarmende gerechten voor zes personen die je makkelijk kunt uitbrei den naar een groep van twintig. Zonder stress; Henderson geeft tips om alles op orde te hebben als de gasten komen. Specialistisch INDIA: THE COOKBOOK van Pushpesh Pant. Een prachtig dik boek over een keuken waar ik niet veel vanaf wist. Ik weet nog dat het in een grote rijstzak verpakt was, toen het werd bezorgd. Pant beschrijft heel grondig de duizelingwek kende hoeveelheid ingrediënten die het land kent. Met welke specerijen je bijvoorbeeld de Indiase kaas paneer kunt maken. En dan het recept van saag pa neer: witte kaas met spinazie en snijbiet. Voor alleenstaanden Janneke Vreugdenhil schreef SOLO FOOD speciaal voor eenper soonshuishoudens. Het is uniek en laag drempelig: recepten voor één persoon die snel klaar zijn en waar je niet te veel in grediënten voor nodig hebt. FOTO: JORDI HUISMAN donna 441 zaterdag 11 november 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 108