Walter
Luitwieler (36)
Hiske Versprille (35)
Foodblogger - De Man die
Koken kan - en auteur van
het gelijknamige kookboek
Het eerste
Toen ik op mezelf ging wonen, voelde ik
me als een kind in een snoepwinkel. Ik
ging veel, vet en zout en vooral ongezond
eten en kwam kilo's aan. Koken kon ik
niet, maar ik keek wel graag naar kook-
programma's op tv. Vooral naar Jamie
Oliver; hij wakkerde mijn passie voor
koken aan. Door hem - en ook wel een
beetje door de weegschaal - ben ik ge
zond gaan koken, met verse ingrediënten.
Het eerste kookboek waar ik uit begon te
koken was JAMIE'S AMERIKA.
Favoriet
Eten verbindt en ik
houd van gerechten
die me doen denken
aan mooie momen
ten met familie en
vrienden. Een van
mijn nieuwe favorie
ten is BASICS TO BRILLIANCE van Donna
Hay. Ze maakt in dit boek heerlijke basis
gerechten en biedt daar weer variaties op.
Gerechten die heel geschikt zijn om met
je vrienden en familie van te genieten.
Specialistisch
Ik ben gek op het boek THUG KITCHEN,
HET OFFICIËLE KOOKBOEK. Het is een ve
ganistisch kookboek, met veel gevloek en
humor geschreven en op een stoere ma
nier gebracht. Het lijkt alsof er een stel
gangsters aan het woord zijn, maar het
zijn gewoon twee Amerikaanse yuppen
die bewijzen dat veganisme allesbehalve
saai hoeft te zijn. Ze nemen zichzelf niet
serieus, maar wel de materie: eat like you
give a fuck, is de ondertitel.
Op kamers
Jorrit van Daalen Buissant des Amorie en
Sofie Chanou maken de blog Lekker
Simpel, waar al twee kookboeken uit zijn
voortgekomen. De laatste is LEKKER
SIMPEL, 1X KOPEN, 5X KOKEN. De recepten
zijn niet moeilijk en de gerechten staan
snel op tafel. Zij trekken koken uit de
complexe sfeer en maken het heel laag
drempelig. Dan kies je minder snel voor
kant-en-klaar. Ik had het wel willen heb
ben toen ik uit huis ging.
Met kleine
kinderen
MAG IK NOG EEN
HAPJE? van Fran-
cesca van Berk.
Het is bedoeld als
handboek voor de
culinaire opvoe
ding van kinderen, van baby af aan, en
staat vol tips en recepten voor het hele
gezin. Het is belangrijk voor de ontwik
keling om vroeg te beginnen met het
aanbieden van diverse smaken. En dat
ook blijven doen. Mijn kinderen eten met
de pot mee en moeten alles proeven. Als
ze het echt niet lekker vinden, mogen ze
het laten staan, maar moeten ze het vol
gende keer wel opnieuw proberen. Zo
wennen ze aan de smaken en blijft het
gezellig aan tafel.
Weinig tijd
JAMIE IN 15 MINUTEN van Jamie Oliver
vind ik heel geschikt. Hoewel ik zeker
niet zal beweren dat je het altijd in een
kwartier redt, kun je echt in redelijk
korte tijd een complete maaltijd op tafel
zetten. Groentechili bijvoorbeeld, of
Griekse kip. De meeste tijd gaat zitten in
het lezen van het recept, je keukenma
chine pakken en andere voorbereidende
werkzaamheden. Als je het recept een
paar keer hebt gemaakt kan het echt heel
snel.
Culinair journalist en restaurant
recensent van Het Parool
Het eerste
ETEN IS WETEN van Midas Dekkers gaat
over de verschillende kanten van eten.
Ik kreeg het toen ik 7 was. Het staat vol
gekke proefjes. Bijvoorbeeld: als je niet
van de vetrandjes van je vlees houdt, dan
maak je daar toch een kaars van. Toen is
mijn nieuwsgierigheid voor eten gewekt.
Q
Favoriet
Op dit moment is dat
YOU'RE ALL INVITED
van de Britse chefkok
Margot Henderson.
Het zijn leuke recep
ten die je meteen wilt
maken en die ook nog
goed uitpakken. Het bevat huiselijke,
hartverwarmende gerechten voor zes
personen die je makkelijk kunt uitbrei
den naar een groep van twintig. Zonder
stress; Henderson geeft tips om alles op
orde te hebben als de gasten komen.
Specialistisch
INDIA: THE COOKBOOK van Pushpesh
Pant. Een prachtig dik boek over een
keuken waar ik niet veel vanaf wist. Ik
weet nog dat het in een grote rijstzak
verpakt was, toen het werd bezorgd. Pant
beschrijft heel grondig de duizelingwek
kende hoeveelheid ingrediënten die
het land kent. Met welke specerijen je
bijvoorbeeld de Indiase kaas paneer kunt
maken. En dan het recept van saag pa
neer: witte kaas met spinazie en snijbiet.
Voor
alleenstaanden
Janneke Vreugdenhil
schreef SOLO FOOD
speciaal voor eenper
soonshuishoudens.
Het is uniek en laag
drempelig: recepten
voor één persoon die
snel klaar zijn en waar je niet te veel in
grediënten voor nodig hebt.
FOTO: JORDI HUISMAN
donna
441 zaterdag 11 november 2017
WG