Janneke
Vreugdenhil (49)
Basis
z'n eigen, rauwe manier. Ik heb onder
meer zijn cöte de boeuf op de Big Green
Egg getest. Het recept klopte helemaal,
superlekker!
Op kamers
Ik heb WOKKING LEKKER deels voor
studenten geschreven. Ze willen snel en
vers eten en met wokken kun je binnen
een halfuur een voedzame maaltijd op
tafel zetten. Ook een voordeel is dat je er
maar één pan voor nodig hebt, plus mis
schien een pan om te blancheren.
Met kleine
kinderen
Mijn dochter van 3
lust alles. Gisteren
ging er nog een licht
gefrituurde soft-shell
crab naar binnen.
Ik heb nog geen
slechte ervaring
dus, maar mocht dat veranderen: ik
hoor toffe verhalen over ZOETE SPRUITEN
van Roberta Pagnier. Het is een soort
zelfhulpboek om samen met kinderen
te koken en te eten. Ik zou ook wel een
kinderkookboek willen maken. Met
gerechten als spinaziepoffertjes of
pannenkoek van kool. Het moet wel een
beetje spannend blijven.
Weinig tijd
Boeken met wokgerechten; die zijn snel
te bereiden en zijn gezond. En JAMIE IN 15
MINUTEN van Jamie Oliver; ook al hoor ik
om me heen dat mensen er gauw een
halfuur mee bezig zijn. Dat geldt natuur
lijk niet voor mij.
Bestaat nog niet
Dat boek ga ik schrijven, VET LEKKER, het
ultieme snackboek. Het komt komend
voorjaar uit. Een boek over de Neder
landse streetfoodcultuur is er nog niet. Ik
heb onderzoek gedaan naar die cultuur
en geef de recepten voor alles wat je in de
friettent tegenkomt: de frikandel en de
ketchup tot het slaatje aan toe. Alles zelf
gemaakt.
Culinair journalist en
kookboekauteur. Komende
week verschijnt Altijd Feest.
Blue Band
s*c-
Het eerste
HET BLUE BAND BASIS
KOOKBOEK. Daar heb ik
op mijn 11de uit leren
koken en vanaf mijn
12de kookte ik elke
f week wel een keer
thuis. Ik herinner me
nog goed dat mijn broer
en ik een macaronischotel uit dat boek
maakten, die droop werkelijk van het
vet. Dat zal die margarine wel zijn
geweest. Laatst heb ik voor de krant
een iets gezondere versie van deze
mac cheese beschreven, met een
fatsoenlijke hoeveelheid vet en kaas.
Favoriet
De boeken van het echtpaar Sam en Sam
Clark vind ik allemaal goed. Hun eerste
was MORO, HET KOOKBOEK VAN DE ZUID
MEDITERRANE KEUKEN. De Clarks heb
ben twee restaurants in Londen en een
huis in Spanje. Zij mixen de mediterrane
keuken met die van het Midden-Oosten,
zoals in een verrukkelijke vistajine met
aardappelen, olijven en tomaat. En ze
deden dat al voordat die keuken hip werd,
door onder anderen Ottolenghi. Ik heb
het helemaal stukgekookt.
Specialistisch
Ik heb ook weken dat ik een Chinese,
Indiase of Spaanse manie heb, maar
nu zit ik in mijn Thaise periode, dus
daarom noem ik THAI FOOD van David
Thompson. Een fantastisch kookboek,
673 pagina's dik,waarin goed wordt uit
gelegd hoe er in Thailand wordt gekookt
en wat de juiste ingrediënten zijn. Er zijn
zoveel soorten chilipepers, zoveel bijzon
dere kooktechnieken. Het boek staat vol
aantekeningen over wat ik van een recept
vond of wat ik eraan veranderde. Al die
gerechten hebben de zinderende smaak
van de authentieke Thaise keuken.
Op kamers
Als mijn zoon over een
jaar of twee op kamers
gaat, zou ik hem het
WANNÉEKOOKBOEK
van de Amsterdamse
huishoudschool mee
geven. Zodat hij weet
hoe je pannenkoeken-
beslag of aardappelpuree maakt. Hippe
recepten vindt hij wel op internet. Ik heb
erg mijn best gedaan om hem iets van
koken te leren, maar hij toont weinig
interesse. Dat ga ik het komende jaar wat
aanscherpen. Sushi maken, dat doet hij
heel verdienstelijk.
Met kleine
kinderen
Ik heb ooit
SPAGHETTI MET BAL
LEN van Ingrid van
Essen en Petra de
Hamer geredigeerd.
Het is niet zozeer
gericht op kleine kinderen, als wel op het
gezin. Ze maken gerechten die geschikt
zijn voor die kleine ettertjes die niets
lusten en voegen er dan wat ingrediënten
aan toen die het voor de ouders ook aan
trekkelijk maken. Zoals wat chilipeper en
ansjovis bij een eenvoudige pasta. Heel
simpel eigenlijk.
Weinig tijd
Een van de eerdere boeken van Donna
Hay: DE SNELSTE KEUKEN. Zij is een
koningin in het omtoveren van een paar
ingrediënten tot een gerecht dat lekker
smaakt en er ook nog leuk uitziet.
Bestaat nog niet
Ik wil een kookboek maken zonder re
cepten. Voor de Thaise keuken volg ik wel
recepten, maar eigenlijk doe ik het 't liefst
uit de losse pols. Dat betekent voor mij
koken. Ik wil mensen het vertrouwen
geven dat zij ook zonder recept kunnen
koken, bijvoorbeeld door smaakcombina
ties aan te leren. Een recept heb ik al: de
maak-je-groentela-leegsoep. Wat kun
je met die wortel, prei ofknol? Beetje
citroensap erbij, beetje olijfolie. Dat werk.
magazine 43
FOTO: OOF VERSCHUREN
WG