Janneke Vreugdenhil (49) Basis z'n eigen, rauwe manier. Ik heb onder meer zijn cöte de boeuf op de Big Green Egg getest. Het recept klopte helemaal, superlekker! Op kamers Ik heb WOKKING LEKKER deels voor studenten geschreven. Ze willen snel en vers eten en met wokken kun je binnen een halfuur een voedzame maaltijd op tafel zetten. Ook een voordeel is dat je er maar één pan voor nodig hebt, plus mis schien een pan om te blancheren. Met kleine kinderen Mijn dochter van 3 lust alles. Gisteren ging er nog een licht gefrituurde soft-shell crab naar binnen. Ik heb nog geen slechte ervaring dus, maar mocht dat veranderen: ik hoor toffe verhalen over ZOETE SPRUITEN van Roberta Pagnier. Het is een soort zelfhulpboek om samen met kinderen te koken en te eten. Ik zou ook wel een kinderkookboek willen maken. Met gerechten als spinaziepoffertjes of pannenkoek van kool. Het moet wel een beetje spannend blijven. Weinig tijd Boeken met wokgerechten; die zijn snel te bereiden en zijn gezond. En JAMIE IN 15 MINUTEN van Jamie Oliver; ook al hoor ik om me heen dat mensen er gauw een halfuur mee bezig zijn. Dat geldt natuur lijk niet voor mij. Bestaat nog niet Dat boek ga ik schrijven, VET LEKKER, het ultieme snackboek. Het komt komend voorjaar uit. Een boek over de Neder landse streetfoodcultuur is er nog niet. Ik heb onderzoek gedaan naar die cultuur en geef de recepten voor alles wat je in de friettent tegenkomt: de frikandel en de ketchup tot het slaatje aan toe. Alles zelf gemaakt. Culinair journalist en kookboekauteur. Komende week verschijnt Altijd Feest. Blue Band s*c- Het eerste HET BLUE BAND BASIS KOOKBOEK. Daar heb ik op mijn 11de uit leren koken en vanaf mijn 12de kookte ik elke f week wel een keer thuis. Ik herinner me nog goed dat mijn broer en ik een macaronischotel uit dat boek maakten, die droop werkelijk van het vet. Dat zal die margarine wel zijn geweest. Laatst heb ik voor de krant een iets gezondere versie van deze mac cheese beschreven, met een fatsoenlijke hoeveelheid vet en kaas. Favoriet De boeken van het echtpaar Sam en Sam Clark vind ik allemaal goed. Hun eerste was MORO, HET KOOKBOEK VAN DE ZUID MEDITERRANE KEUKEN. De Clarks heb ben twee restaurants in Londen en een huis in Spanje. Zij mixen de mediterrane keuken met die van het Midden-Oosten, zoals in een verrukkelijke vistajine met aardappelen, olijven en tomaat. En ze deden dat al voordat die keuken hip werd, door onder anderen Ottolenghi. Ik heb het helemaal stukgekookt. Specialistisch Ik heb ook weken dat ik een Chinese, Indiase of Spaanse manie heb, maar nu zit ik in mijn Thaise periode, dus daarom noem ik THAI FOOD van David Thompson. Een fantastisch kookboek, 673 pagina's dik,waarin goed wordt uit gelegd hoe er in Thailand wordt gekookt en wat de juiste ingrediënten zijn. Er zijn zoveel soorten chilipepers, zoveel bijzon dere kooktechnieken. Het boek staat vol aantekeningen over wat ik van een recept vond of wat ik eraan veranderde. Al die gerechten hebben de zinderende smaak van de authentieke Thaise keuken. Op kamers Als mijn zoon over een jaar of twee op kamers gaat, zou ik hem het WANNÉEKOOKBOEK van de Amsterdamse huishoudschool mee geven. Zodat hij weet hoe je pannenkoeken- beslag of aardappelpuree maakt. Hippe recepten vindt hij wel op internet. Ik heb erg mijn best gedaan om hem iets van koken te leren, maar hij toont weinig interesse. Dat ga ik het komende jaar wat aanscherpen. Sushi maken, dat doet hij heel verdienstelijk. Met kleine kinderen Ik heb ooit SPAGHETTI MET BAL LEN van Ingrid van Essen en Petra de Hamer geredigeerd. Het is niet zozeer gericht op kleine kinderen, als wel op het gezin. Ze maken gerechten die geschikt zijn voor die kleine ettertjes die niets lusten en voegen er dan wat ingrediënten aan toen die het voor de ouders ook aan trekkelijk maken. Zoals wat chilipeper en ansjovis bij een eenvoudige pasta. Heel simpel eigenlijk. Weinig tijd Een van de eerdere boeken van Donna Hay: DE SNELSTE KEUKEN. Zij is een koningin in het omtoveren van een paar ingrediënten tot een gerecht dat lekker smaakt en er ook nog leuk uitziet. Bestaat nog niet Ik wil een kookboek maken zonder re cepten. Voor de Thaise keuken volg ik wel recepten, maar eigenlijk doe ik het 't liefst uit de losse pols. Dat betekent voor mij koken. Ik wil mensen het vertrouwen geven dat zij ook zonder recept kunnen koken, bijvoorbeeld door smaakcombina ties aan te leren. Een recept heb ik al: de maak-je-groentela-leegsoep. Wat kun je met die wortel, prei ofknol? Beetje citroensap erbij, beetje olijfolie. Dat werk. magazine 43 FOTO: OOF VERSCHUREN WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 107