IEDEREEN EEN KEUKEN PRINSES) Dat liet aantal kookboeken oneindig is, blijkt ook weer tijdens de Kookboeken7daagse. Maar aan welke heb je echt wat? Dit zijn de favorieten van zes deskundigen. Danny Jansen (37) Culinair Patissier, tv-kok 24Kitchen en kookboekmaker Het eerste Mijn moeder kocht het KOOKBOEK VOOR KINDEREN van Monica Badelt toen ik 7 jaar was, met de bedoeling er samen uit te koken. Ik herinner me nog de appeltjes uit de oven, die ik nu overigens heel an ders zou klaarmaken. Het boek heb ik nog steeds. Kookboeken gebruik ik alleen ter inspiratie, ik volg nauwelijks recepten. Alleen voor de tv-serie Zoals alleen oma dat kan, waarvoor ik met Indische oma's familiegerechten maakte, nam ik de receptuur letterlijk over. De Indische keuken luistert nogal nauw. Favoriet Een echt koks- boek: LINEA van Grant Achatz, chef van het gelijknamige restaurant in Chicago. Een prachtig vormgegeven boek over de moderne fusionkeuken. Ik heb een tijdje de blog gevolgd van Allen Hemberger, die alle zeshonderd recepten uit Alinea heeft nagekookt. Ik hou ook van mijn verzameling antieke kookboe ken en de gesigneerde exemplaren van mijn kookhelden Robert Kranenborg en Cas Spijkers. Door deze oude garde ben ik gaan koken. Toen ik op de koksschool zat, heb ik Spijkers gevraagd mijn koksmuts te signeren. Dat deed-ie en die muts koester ik. Specialistisch VLEESBIJBEL van Gertjan Kiers. Deze slager vertelt gepassioneerd over zijn vak en de techniek die daarbij komt kijken. Het slagersvak is een evengroot ambacht als koken. Ook uit het barbecueboek van lord Althuizen, SMOKEY GOODNESS, spreekt liefde voor vlees. Hij doet dat op Tekst JOLANDA VAN DER PLOEG Illustratie ANNA BAY 421 zaterdag 11 november 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 106