IEDEREEN
EEN KEUKEN
PRINSES)
Dat liet aantal kookboeken oneindig is, blijkt
ook weer tijdens de Kookboeken7daagse.
Maar aan welke heb je echt wat? Dit zijn de
favorieten van zes deskundigen.
Danny Jansen (37)
Culinair
Patissier, tv-kok 24Kitchen
en kookboekmaker
Het eerste
Mijn moeder kocht het KOOKBOEK VOOR
KINDEREN van Monica Badelt toen ik 7
jaar was, met de bedoeling er samen uit te
koken. Ik herinner me nog de appeltjes
uit de oven, die ik nu overigens heel an
ders zou klaarmaken. Het boek heb ik nog
steeds. Kookboeken gebruik
ik alleen ter inspiratie, ik volg nauwelijks
recepten. Alleen voor de tv-serie Zoals
alleen oma dat kan, waarvoor ik met
Indische oma's familiegerechten maakte,
nam ik de receptuur letterlijk over. De
Indische keuken luistert nogal nauw.
Favoriet
Een echt koks-
boek: LINEA van
Grant Achatz,
chef van het
gelijknamige
restaurant in
Chicago. Een prachtig vormgegeven boek
over de moderne fusionkeuken. Ik heb
een tijdje de blog gevolgd van Allen
Hemberger, die alle zeshonderd recepten
uit Alinea heeft nagekookt. Ik hou ook
van mijn verzameling antieke kookboe
ken en de gesigneerde exemplaren van
mijn kookhelden Robert Kranenborg en
Cas Spijkers. Door deze oude garde ben ik
gaan koken. Toen ik op de koksschool zat,
heb ik Spijkers gevraagd mijn koksmuts
te signeren. Dat deed-ie en die muts
koester ik.
Specialistisch
VLEESBIJBEL van Gertjan Kiers. Deze
slager vertelt gepassioneerd over zijn vak
en de techniek die daarbij komt kijken.
Het slagersvak is een evengroot ambacht
als koken. Ook uit het barbecueboek van
lord Althuizen, SMOKEY GOODNESS,
spreekt liefde voor vlees. Hij doet dat op
Tekst JOLANDA VAN DER PLOEG
Illustratie ANNA BAY
421 zaterdag 11 november 2017
WG