ik hou erg van oliebollen, ken prachtig' produ moeilijk om perfect te krijgen' „Het heeft puur met belangstelling te maken. Mensen met een hoge opleiding hoeven niet per se geïnteresseerd te zijn in smaak. Dat merken we in ons Centrum voor Smaakonderzoek (CSO, red.). In de smaakpanels zitten mensen die ontzettend goede proevers zijn. Het gaat om interesse. Door mee te doen aan onze testen zeggen de deelnemers zelfs meer smaak te krijgen. Iedereen heeft de mogelijkheid om zijn eigen smaak te ont wikkelen. Niemand kan zeggen wat jij lekker moet vinden. De omgeving reikt iets aan, maar jij bepaalt zelf de keuze die je maakt. Jij bent de dirigent over je eigen smaak." „Er is altijd wantrouwen geweest tegen de industrie, omdat we ervan afhankelijk zijn. Maar we vergeten dat we nooit eer der zoveel keuzemogelijkheden hadden bij het samenstellen van ons voedselpak ket. Weet je wat het is: mensen hebben er moeite mee om hun eigen verantwoor delijkheid te nemen als ze ongezond eten en dik worden. We geven liever de indu strie de schuld." „Vrouwen stonden vroeger veel meer in de keuken. De man deed er goed aan om lekker te vinden wat zij maakten. Je zou zeggen dat vrouwen daardoor beter kun nen proeven. Maar wat zie je: topkoks zijn over het algemeen man. In onze smaakpanels zitten weliswaar meer vrouwen, maar dat komt omdat zij vaker beschikbaar zijn. Er is geen reden om aan te nemen dat vrouwen beter kunnen proeven. Ik heb dat in ieder geval nooit kunnen constateren." „Een kruid als fenegriek wordt door som mige mensen ervaren als een beetje zeep achtig. Bij eeneiige tweelingen vindt 80 procent dit - of juist niet. Bij niet-iden- tieke tweelingen ligt dat percentage veel lager. Dat suggereert iets van erfelijkheid. Maar nogmaals: of je iets lekker vindt, wordt bepaald door de sociale context." „Toen ik het centrum begon, heb ik een selectie gemaakt van mensen die veel be langstelling hebben voor smaak. Liefheb bers van wijn, mensen die vaak uit eten gaan, die kookboeken lezen, noem maar op. Tijdens een tomatenonderzoek bleek dat er mensen waren die niet van toma ten hielden. Ik dacht: dat kan niet. Dan kun je niet vergelijken. Je moet geen goede proevers hebben, maar liefhebbers van tomaat! Ben je geen liefhebber, dan kun je geen verschillen benoemen. Iemand die alleen Senseo drinkt, kun je geen espresso laten testen en an dersom. „Mensen melden zich sindsdien zelf aan. Wie zich opgeeft, heeft namelijk al belangstelling voor smaak. We inventari seren alleen wat iemand wel en niet eet. Vervolgens zit je met elkaar in een lokaal, want in je eentje proeven is dodelijk saai. Iedereen doet dat onafhankelijk van el kaar en in een andere volgorde. Zonder verpakking, want die kan ook je mening beïnvloeden. Is die mooi en rijk, dan heeft de producent extra veel moeite gedaan, is de gedachte. Vergelijk het met een vriendelijke ober in een restaurant: als iemand aardig is, smaakt het eten ook beter. Informatie op een verpakking stuurt je ook. Als je iets tegen smaak versterkers hebt, zal een plak ham met de tekst 'zonder smaakversterkers' beter smaken. Bij blinde onderzoeken proefje dit niet, dat is de grap." „Nee, nooit. Je kan geen product maken dat iedereen - of niemand - lekker vindt. Een product kan wel een goed gevoel neerzetten. Er is nu een hetze tegen sui ker. Als op een verpakking staat 'minder dan de helft aan suiker', dan geeft dat de consument een goed gevoel. 'Nu met extra veel suiker' werkt ook: bij mensen die zich ergeren aan gezondheidsrages. Er zijn ook mensen die zeggen: zoek het maar uit. Ik eet gewoon wat ik lekker vind." „De resultaten worden letterlijk uit onze handen gerukt. Tijdens een test worden we vaak al opgebeld, of het nou gaat om aardbeien, brood, chocolade, vis, vlees of zuivel. De grote vraag blijft of product A, dat net iets beter wordt ontvangen dan product B, beter zal verkopen. Sommige bedrijven vinden het teleurstellend, maar daar kunnen we helaas geen uit spraak over doen. Dat hangt af van de prijs, of het gezond is, of het makkelijk te maken is en heel veel andere zaken." „Ik hou erg van oliebollen. Een prachtig product, moeilijk om perfect te krijgen, al bakt mijn vrouw ze vanzelfsprekend het lekkerst. De friettest is ook leuk, maar een beetje saai: vers wint bijna altijd van fabrieksfriet." „Redelijk; ik ken mijn beperkingen. Ik had laatst een dure fles bordeaux gekocht van rond de 40 euro: heerlijk vond ik 'm. De volgende dag schonk mijn vrouw een glas wijn voor me in. Ik dacht dat het dezelfde wijn was als de dag ervoor en zei dat ik hem weer lekker vond. 'Dit is een goedkope van de supermarkt', ant woordde mijn vrouw. Het bewijst wederom: we proeven vanuit overtui gingen, ideeën en kennis. Wil je scherp zijn, doe dan blind onderzoek. De smaakkwaliteit van een vakantiewijn kun je het best ter plaatse beoordelen met gesloten ogen. Dan is in elk geval een positieve prikkel weg." 41 Welke rol speelt sociale klasse? De industrie beïnvloedt ons wel met te zoet en te zout voedsel. Proeven mannen en vrouwen anders? Is smaak erfelijk, of kun je dit niet testen? Hoe testen jullie producten bij CSO? De producent die daar rekening mee houdt, heeft goud in handen? Hoe belangrijk zijn smaaktesten? Wat is voor u de lekkerste AD-test? Bent u zelf een goede proever? WG magazine 41

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 105