Lekkers uan Giphart en meer over de kook
HEBBEN
Tegenwoordig krijgen kinderen ze met de paplepel
ingegoten, maar Giphart herinnert zich zijn eerste
avocado nog goed. O, dat allergische mondgevoel.
et is een moment in ieders
leven: je eerste kus, je eerste
keer, je eerste kop koffie,
je eerste biertje, je eerste
avocado. Althans, dat laatste
voorbeeld geldt niet meer. Tegenwoordig
krijgen kinderen gepureerde avocado's
met de paplepel ingegoten, maar ik ben
nog van een generatie die zich zijn eerste
avocado nog kan herinneren: tussen mijn
eerste kus en mijn eerste keer.
Ze kwamen uit Israël, mijn eerste avo
cado's, en in de beginjaren had ik nog een
vreemd allergisch mondgevoel na het
verorberen van die vreemde zachtzalvige,
van oorsprong Centraal-Amerikaanse
vrucht (die vernoemd was naar een teel
bal). Toen dat gevoel na een tijdje was
verdwenen, ben ik jarenlang een behoor
lijke avocado-aficionado geweest. In het
begin aten wij avocado's op brood, met
geen enkele andere toevoeging dan zout
en peper.
L'avocadopour l'avocado. Pas later kwa
men de uitspattingen en de gekkigheden,
waarmee tegenwoordig avocado's wor
den bereid.
Het is bijna onmogelijk om het gemist
te hebben. Amsterdam (een stad in
Noord-Holland) had begin dit jaar een
Europese primeur: een avocadobar, ofte
wel een restaurant dat zich helemaal
richt op avocado's, met voorgerechten,
hoofdgerechten en zelfs desserts vervaar
digd met avocado. Drie vrienden besloten
gezamenlijk een restaurant te beginnen
en na twee uur brainstormen waren ze
eruit: ze stortten zich op louter avocado's.
Een week later hadden de mannen een
pand en een naam (The Avocado Show),
op social media plaatsen zij foto's van
hun weergaloze avocadoschotels en de
rest is hysterie. Het nieuws ging de we
reld over. Van Amerika tot China: vanuit
vele hoeken was men geïnteresseerd in
avocodosalades, avocadoburgers, avoca-
dopokébowls, avocadospiesjes, avocado
frieten en avocadosorbet.
Smaaksponzen
En terecht. Avocado's zijn niet alleen ge
zond - qua vetten, mineralen, vitaminen
en vezels - maar je kunt er ook veel mee.
Ze laten zich op vele manieren verwer
ken en zijn smaaksponzen: zacht en
vet, maar niet uitgesproken (en daarom
adopteren ze prima andere smaken).
Er zit een keerzijde aan avocado's,
want de wereldwijde consumptie zorgt
voor grote problemen. De avocadoteelt
verbruikt relatief veel water. Ook zijn
er de afgelopen decennia veel bossen
gesneuveld voor de avocadoteelt en
hebben vooral in Mexico criminele
bendes het de laatste tijd gemunt op
avocadoboeren.
Zelf vind ik - ondanks al deze proble
men en culinaire gekkigheden - avocado
nog steeds het allerlekkerst met alleen
wat peper en zout, maar omdat je daar
geen kookrubriek mee vult vandaag een
recept voor warme avocado met ei. 41
Gipharts
Avocado's uit de oven
magazine 37
koken eten
Stijlvol achter het
fornuis met het denim
schort met leren riempjes
Dutchdeluxes. €79
Foto SHODYCAREMAN
Mijn eerste
avocado
JiK i
Ingrediënten voor 4
personen
4 avocado's
8 eieren
sap van 2
limoenen
2 el verse
koriander,
fijngehakt
2 el bosui,
fijngesneden
1 el chilipeper,
fijngehakt
Verwarm de oven voor
op 240 graden. Snijd
de avocado's doormid
den en haal de pit eruit.
Maak het ontstane gat
met een lepel wat gro
ter, zodat er een ei in
kan worden gebroken.
Sprenkel het limoensap
over de avocado-helf
ten en breek er de ei
eren in. Strooi peper en
zout over het ei. Leg de
avocado's in een oven
schaal en schuif deze
in de oven. Laat deze
er 10 minuten in staan,
of tot het het eiwit is
gestold en het eigeel
zacht. Garneer met
koriander, bosui en
chilipeper.
WG