Lekkers uan Giphart en meer over de kook HEBBEN Tegenwoordig krijgen kinderen ze met de paplepel ingegoten, maar Giphart herinnert zich zijn eerste avocado nog goed. O, dat allergische mondgevoel. et is een moment in ieders leven: je eerste kus, je eerste keer, je eerste kop koffie, je eerste biertje, je eerste avocado. Althans, dat laatste voorbeeld geldt niet meer. Tegenwoordig krijgen kinderen gepureerde avocado's met de paplepel ingegoten, maar ik ben nog van een generatie die zich zijn eerste avocado nog kan herinneren: tussen mijn eerste kus en mijn eerste keer. Ze kwamen uit Israël, mijn eerste avo cado's, en in de beginjaren had ik nog een vreemd allergisch mondgevoel na het verorberen van die vreemde zachtzalvige, van oorsprong Centraal-Amerikaanse vrucht (die vernoemd was naar een teel bal). Toen dat gevoel na een tijdje was verdwenen, ben ik jarenlang een behoor lijke avocado-aficionado geweest. In het begin aten wij avocado's op brood, met geen enkele andere toevoeging dan zout en peper. L'avocadopour l'avocado. Pas later kwa men de uitspattingen en de gekkigheden, waarmee tegenwoordig avocado's wor den bereid. Het is bijna onmogelijk om het gemist te hebben. Amsterdam (een stad in Noord-Holland) had begin dit jaar een Europese primeur: een avocadobar, ofte wel een restaurant dat zich helemaal richt op avocado's, met voorgerechten, hoofdgerechten en zelfs desserts vervaar digd met avocado. Drie vrienden besloten gezamenlijk een restaurant te beginnen en na twee uur brainstormen waren ze eruit: ze stortten zich op louter avocado's. Een week later hadden de mannen een pand en een naam (The Avocado Show), op social media plaatsen zij foto's van hun weergaloze avocadoschotels en de rest is hysterie. Het nieuws ging de we reld over. Van Amerika tot China: vanuit vele hoeken was men geïnteresseerd in avocodosalades, avocadoburgers, avoca- dopokébowls, avocadospiesjes, avocado frieten en avocadosorbet. Smaaksponzen En terecht. Avocado's zijn niet alleen ge zond - qua vetten, mineralen, vitaminen en vezels - maar je kunt er ook veel mee. Ze laten zich op vele manieren verwer ken en zijn smaaksponzen: zacht en vet, maar niet uitgesproken (en daarom adopteren ze prima andere smaken). Er zit een keerzijde aan avocado's, want de wereldwijde consumptie zorgt voor grote problemen. De avocadoteelt verbruikt relatief veel water. Ook zijn er de afgelopen decennia veel bossen gesneuveld voor de avocadoteelt en hebben vooral in Mexico criminele bendes het de laatste tijd gemunt op avocadoboeren. Zelf vind ik - ondanks al deze proble men en culinaire gekkigheden - avocado nog steeds het allerlekkerst met alleen wat peper en zout, maar omdat je daar geen kookrubriek mee vult vandaag een recept voor warme avocado met ei. 41 Gipharts Avocado's uit de oven magazine 37 koken eten Stijlvol achter het fornuis met het denim schort met leren riempjes Dutchdeluxes. €79 Foto SHODYCAREMAN Mijn eerste avocado JiK i Ingrediënten voor 4 personen 4 avocado's 8 eieren sap van 2 limoenen 2 el verse koriander, fijngehakt 2 el bosui, fijngesneden 1 el chilipeper, fijngehakt Verwarm de oven voor op 240 graden. Snijd de avocado's doormid den en haal de pit eruit. Maak het ontstane gat met een lepel wat gro ter, zodat er een ei in kan worden gebroken. Sprenkel het limoensap over de avocado-helf ten en breek er de ei eren in. Strooi peper en zout over het ei. Leg de avocado's in een oven schaal en schuif deze in de oven. Laat deze er 10 minuten in staan, of tot het het eiwit is gestold en het eigeel zacht. Garneer met koriander, bosui en chilipeper. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 101