is nooit af, het voelt goed Vestiging HAS in Bergen op Zoom bedreigt HZ 3 Zeeland klimt steeds hoger op de culinaire ladder. Opvallend veel Zeeuwse restaurants hebben dit jaar plaatsen gewonnen in de Lek- kersoo en de Gault Millau. Inter Scaldes (twee Michelinsterren) in Kruiningen wisselde weer eens stuivertje met De Librije in Zwolle (drie sterren) in de Lekker 500. Vo rig jaar nummer één, nu op plek twee. Inter Scaldes bleef samen met De Librije in Zwolle koploper op de ranglijst van Gault Millau. Voor het achtste opeenvolgende jaar behaalde het Kruiningse hore- caspan chef Iannis en gastvrouw Claudia Brevet de hoogste score van 19,5 punt. Tegelijk zette Gault Mil lau de gastvrouw van Inter Scaldes op het hoogste podium. Voor het eerst in haar lange loopbaan is Claudia Brevet uitgeroepen tot de beste van Nederland. „Het kwam totaal onverwacht. Ik ben eigenlijk niet zo met awards bezig, maar vind het wel heel leuk. Ik heb honderden reacties gehad van collega's, vrienden en gasten. Ik kreeg bijvoorbeeld de felicitaties van Thérèse Boer van De Librije. We gaan collegiaal met elkaar om." Ik besteed veel aandacht aan de gasten, praat veel met ze Gault Millau beschrijft Claudia in superlatieven. Zo leidt ze 'haar troepen als een generaal'. Regent het, dan snelt iemand met een pa raplu toe om - dikwijls ook buiten landse - gasten naar de voordeur te brengen. Gastvrijheid overstijgt hier de standaardservice. Er is altijd een glimlach, een begrijpende knik en een haviksoog voor het kleinste detail. „Ik ken heel veel gasten per soonlijk. Ik weet welke tafel hun voorkeur heeft en wat ze graag eten en drinken. Ik besteed veel aan dacht aan de gasten, praat veel met ze. Emotioneel vergt dat soms evenwichtskunst. Ik maak het mee dat aan de ene tafel een verjaardag wordt gevierd en aan de belen dende tafel gasten net een dierbare zijn verloren. Daar loop ik niet voor weg, ik vraag meestal door. En ja, dan moet ik wel eens een traantje laten." Gasten van Inter Scaldes zijn doorgaans lekkerbekken met veel kennis over eten en wijn. Je maakt ze weinig wijs. Dat vereist scholing en nauwgezette instructies van het personeel. Claudia: „Ik wil mijn team complimenteren. Een aantal is in de Gault Millau als talentvol aangemerkt. Ik heb iemand met een boek op zijn hoofd moeten le ren recht te lopen. Nu is hij een vol leerd gastheer. Ik ben eigenlijk een bondscoach die zijn spelers op de juiste posities zet. Zo creëer je een winnend team." Ik ben niet zo met awards bezig, maar vindt het wel heel leuk Tachtig procent van wat hij onder neemt om zijn horecabedrijf aan de Zierikzeese Nieuwe Haven naar een hoger peil te brengen, komt voort uit pure intuïtie, zegt hij zelf. „Vraag mij niet naar een goed door timmerd marketingplan of een concept. Dat heb ik niet. Maar ik volg wel de trends en probeer steeds nieuwe doelgroepen aan te boren. Zo zijn we ook fietscafé ge worden, met een eigen wieler- ploegje. De ontwikkeling van het cafébedrijf is verschrikkelijk hard gegaan de laatste tijd. Als ik foto's vergelijk van zes jaar geleden met nu, dan is dat haast onvoorstelbaar. Neem het rookverbod, dat heeft ongetwijfeld klanten gekost, maar daardoor kwam ook het eten in de zaak. En juist dat heeft de Biet weer een heel nieuwe dimensie gegeven. Je ziet nu meer vrouwen, meer ge zinnetjes, die lekker aan tafel kun nen zitten terwijl er voetbal op te levisie is of een band speelt. Geen hokjesgedachte. Gewoon alles ge zellig door elkaar!" De Bietbijbel Met zestien man personeel, onder wie zes vaste krachten, draait de Biet negen maanden per jaar zeven dagen in de week van lunchtijd tot pakweg twee uur 's nachts. Na slui tingstijd wordt met de ploeg stan daard nagepraat. „Iedereen beleeft zo'n avond toch weer anders. Ik hoor graag van de jongens en mei den wat er goed ging en beter kan. Zo zijn we best veel met elkaar be zig. Nieuw personeel krijgt stan daard een interne training en een documentje te lezen waarin kort staat wie we zijn, waar we voor staan en hoe we het aan pakken. De Bietbij bel. Daarin probeer ik ook een klein beetje het idee ach ter nieuwe concep ten door te geven. De Biet is nooit af, maar zoals het nu is, voelt het goed." De Has Hogeschool voor Agro, Food en Leefomgeving heeft nu vestigingen in Den Bosch en Venlo. In september heeft de on derwijsinstelling bekendgemaakt ook een vestiging te openen in Bergen op Zoom. Die kan gaan concurreren met het groene on derwijs in Zeeland. „Afhankelijk van het onderwijsaanbod in Ber gen op Zoom acht de HZ/UAS het niet ondenkbaar dat jongeren die eerder voor de HZ/UAS kozen, onderwijs gaan volgen bij een, meer in de buurt liggende, hbo- instelling in Bergen op Zoom. Een terugloop van het leerlinge naantal kan zonder meer (zeer) nadelige gevolgen hebben voor de HZ/UAS", aldus het provinciebe stuur. Gedeputeerde Staten hebben hierover contact met de HAS en de HZ, aldus gedeputeerde Harry van der Maas (SGP, onderwijs). „Zij moeten met elkaar in gesprek om hier uit te komen. Wij kunnen er iets van vinden, maar zij staan ervoor aan de lat." De HZ en de HAS moeten met elkaar in gesprek om hier uit te komen Het groene onderwijs in Zee land staat al onder druk, omdat de Edudelta Onderwijsgroep, die groen onderwijs op vmbo- en mbo-niveau aanbiedt in Goes, volgend jaar wordt gesplitst. Wat er dan met de groene school gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De inzet van het provinciebe stuur is om het groene onderwijs bereikbaar te houden voor Zeeuwse studenten én de HZ op sterkte te houden. „Er dient ge waakt te worden voor potentieel verlies van studenten voor de HZ, omdat het aantal leerlingen kriti sche ondergrenzen kent", schrij ven Gedeputeerde Staten in ant woord op de vragen van Statenlid Oudeman. Toch lijkt behoud van het groene vmbo en mbo in Zeeland prioriteit te hebben. Volgens Van der Maas overlegt Edudelta daar over met meerdere partijen, waar onder Scalda. De groene school mag niet verdwijnen uit Zeeland, zegt Van der Maas. Als het over groen onderwijs aan het hbo gaat, zegt hij dat dit 'bereikbaar' moet blijven voor Zeeuwen. Er dient gewaakt te worden voor potentieel verlies van studenten voor de HZ woensdag 8 november 2017 Mai W Robbert Roggeband is eige naar van het beste café van Nederland. Frank Balkenende Kruiningen M Claudia Brevet van Inter Scal des is volgens Gault Millau de beste gastvrouw van Nederland. FOTO LEX DE MEESTER - Claudia Brevet, gastvrouw Inter Scaldes - Claudia Brevet, gastvrouw Inter Scaldes „Ik doe dit al vijftien jaar, met ontzettend veel plezier. En het klinkt misschien gek, maar ik weet nog steeds niet wat ik wil worden." Dat tekent Robbert Roggeband, eigenaar van het beste café van Nederland: de Gekroonde Suikerbiet. Marcel Modde Zierikzee Een vestiging van de Has Hoge school in Bergen op Zoom is be dreigend voor het leerlingenaan tal van de HZ University of Ap plied Science (HZ/UAS) in Vlis- singen. Dat schrijft het dagelijks provinciebestuur in antwoord op vragen van Statenlid Jeffrey Ou deman (CDA). Ernst Jan Rozendaal Middelburg - Harry van der Maas, gedeputeerde - Gedeputeerde Staten

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 79