is nooit af,
het voelt goed
Vestiging HAS in Bergen op Zoom bedreigt HZ
3
Zeeland klimt steeds hoger op de
culinaire ladder. Opvallend veel
Zeeuwse restaurants hebben dit
jaar plaatsen gewonnen in de Lek-
kersoo en de Gault Millau. Inter
Scaldes (twee Michelinsterren) in
Kruiningen wisselde weer eens
stuivertje met De Librije in Zwolle
(drie sterren) in de Lekker 500. Vo
rig jaar nummer één, nu op plek
twee. Inter Scaldes bleef samen met
De Librije in Zwolle koploper op de
ranglijst van Gault Millau.
Voor het achtste opeenvolgende
jaar behaalde het Kruiningse hore-
caspan chef Iannis en gastvrouw
Claudia Brevet de hoogste score van
19,5 punt. Tegelijk zette Gault Mil
lau de gastvrouw van Inter Scaldes
op het hoogste podium. Voor het
eerst in haar lange loopbaan is
Claudia Brevet uitgeroepen tot de
beste van Nederland.
„Het kwam totaal onverwacht. Ik
ben eigenlijk niet zo met awards
bezig, maar vind het wel heel leuk.
Ik heb honderden reacties gehad
van collega's, vrienden en gasten. Ik
kreeg bijvoorbeeld de felicitaties
van Thérèse Boer van De Librije.
We gaan collegiaal met elkaar om."
Ik besteed veel
aandacht aan de
gasten, praat
veel met ze
Gault Millau beschrijft Claudia in
superlatieven. Zo leidt ze 'haar
troepen als een generaal'. Regent
het, dan snelt iemand met een pa
raplu toe om - dikwijls ook buiten
landse - gasten naar de voordeur te
brengen. Gastvrijheid overstijgt
hier de standaardservice. Er is altijd
een glimlach, een begrijpende knik
en een haviksoog voor het kleinste
detail. „Ik ken heel veel gasten per
soonlijk. Ik weet welke tafel hun
voorkeur heeft en wat ze graag eten
en drinken. Ik besteed veel aan
dacht aan de gasten, praat veel met
ze. Emotioneel vergt dat soms
evenwichtskunst. Ik maak het mee
dat aan de ene tafel een verjaardag
wordt gevierd en aan de belen
dende tafel gasten net een dierbare
zijn verloren. Daar loop ik niet voor
weg, ik vraag meestal door. En ja,
dan moet ik wel eens een traantje
laten."
Gasten van Inter Scaldes zijn
doorgaans lekkerbekken met veel
kennis over eten en wijn. Je maakt
ze weinig wijs. Dat vereist scholing
en nauwgezette instructies van het
personeel. Claudia: „Ik wil mijn
team complimenteren. Een aantal
is in de Gault Millau als talentvol
aangemerkt. Ik heb iemand met
een boek op zijn hoofd moeten le
ren recht te lopen. Nu is hij een vol
leerd gastheer. Ik ben eigenlijk een
bondscoach die zijn spelers op de
juiste posities zet. Zo creëer je een
winnend team."
Ik ben niet zo met
awards bezig, maar
vindt het wel heel
leuk
Tachtig procent van wat hij onder
neemt om zijn horecabedrijf aan de
Zierikzeese Nieuwe Haven naar
een hoger peil te brengen, komt
voort uit pure intuïtie, zegt hij zelf.
„Vraag mij niet naar een goed door
timmerd marketingplan of een
concept. Dat heb ik niet. Maar ik
volg wel de trends en probeer
steeds nieuwe doelgroepen aan te
boren. Zo zijn we ook fietscafé ge
worden, met een eigen wieler-
ploegje. De ontwikkeling van het
cafébedrijf is verschrikkelijk hard
gegaan de laatste tijd. Als ik foto's
vergelijk van zes jaar geleden met
nu, dan is dat haast onvoorstelbaar.
Neem het rookverbod, dat heeft
ongetwijfeld klanten gekost, maar
daardoor kwam ook het eten in de
zaak. En juist dat heeft de Biet weer
een heel nieuwe dimensie gegeven.
Je ziet nu meer vrouwen, meer ge
zinnetjes, die lekker aan tafel kun
nen zitten terwijl er voetbal op te
levisie is of een band speelt. Geen
hokjesgedachte. Gewoon alles ge
zellig door elkaar!"
De Bietbijbel
Met zestien man personeel, onder
wie zes vaste krachten, draait de
Biet negen maanden per jaar zeven
dagen in de week van lunchtijd tot
pakweg twee uur 's nachts. Na slui
tingstijd wordt met de ploeg stan
daard nagepraat. „Iedereen beleeft
zo'n avond toch weer anders. Ik
hoor graag van de jongens en mei
den wat er goed ging en beter kan.
Zo zijn we best veel met elkaar be
zig. Nieuw personeel krijgt stan
daard een interne training en een
documentje te lezen waarin kort
staat wie we zijn,
waar we voor staan
en hoe we het aan
pakken. De Bietbij
bel. Daarin probeer
ik ook een klein
beetje het idee ach
ter nieuwe concep
ten door te geven. De
Biet is nooit af, maar
zoals het nu is, voelt
het goed."
De Has Hogeschool voor Agro,
Food en Leefomgeving heeft nu
vestigingen in Den Bosch en
Venlo. In september heeft de on
derwijsinstelling bekendgemaakt
ook een vestiging te openen in
Bergen op Zoom. Die kan gaan
concurreren met het groene on
derwijs in Zeeland. „Afhankelijk
van het onderwijsaanbod in Ber
gen op Zoom acht de HZ/UAS het
niet ondenkbaar dat jongeren die
eerder voor de HZ/UAS kozen,
onderwijs gaan volgen bij een,
meer in de buurt liggende, hbo-
instelling in Bergen op Zoom.
Een terugloop van het leerlinge
naantal kan zonder meer (zeer)
nadelige gevolgen hebben voor de
HZ/UAS", aldus het provinciebe
stuur.
Gedeputeerde Staten hebben
hierover contact met de HAS en
de HZ, aldus gedeputeerde Harry
van der Maas (SGP, onderwijs).
„Zij moeten met elkaar in gesprek
om hier uit te komen. Wij kunnen
er iets van vinden, maar zij staan
ervoor aan de lat."
De HZ en de HAS
moeten met elkaar
in gesprek om hier
uit te komen
Het groene onderwijs in Zee
land staat al onder druk, omdat de
Edudelta Onderwijsgroep, die
groen onderwijs op vmbo- en
mbo-niveau aanbiedt in Goes,
volgend jaar wordt gesplitst. Wat
er dan met de groene school gaat
gebeuren, is nog onduidelijk.
De inzet van het provinciebe
stuur is om het groene onderwijs
bereikbaar te houden voor
Zeeuwse studenten én de HZ op
sterkte te houden. „Er dient ge
waakt te worden voor potentieel
verlies van studenten voor de HZ,
omdat het aantal leerlingen kriti
sche ondergrenzen kent", schrij
ven Gedeputeerde Staten in ant
woord op de vragen van Statenlid
Oudeman.
Toch lijkt behoud van het
groene vmbo en mbo in Zeeland
prioriteit te hebben. Volgens Van
der Maas overlegt Edudelta daar
over met meerdere partijen, waar
onder Scalda. De groene school
mag niet verdwijnen uit Zeeland,
zegt Van der Maas. Als het over
groen onderwijs aan het hbo gaat,
zegt hij dat dit 'bereikbaar' moet
blijven voor Zeeuwen.
Er dient gewaakt te
worden voor
potentieel verlies van
studenten voor de HZ
woensdag 8 november 2017
Mai W
Robbert Roggeband is eige
naar van het beste café van
Nederland.
Frank Balkenende
Kruiningen
M Claudia Brevet van Inter Scal
des is volgens Gault Millau de
beste gastvrouw van Nederland.
FOTO LEX DE MEESTER
- Claudia Brevet, gastvrouw Inter
Scaldes
- Claudia Brevet, gastvrouw Inter
Scaldes
„Ik doe dit al vijftien jaar, met
ontzettend veel plezier. En het
klinkt misschien gek, maar ik
weet nog steeds niet wat ik wil
worden." Dat tekent Robbert
Roggeband, eigenaar van het
beste café van Nederland: de
Gekroonde Suikerbiet.
Marcel Modde
Zierikzee
Een vestiging van de Has Hoge
school in Bergen op Zoom is be
dreigend voor het leerlingenaan
tal van de HZ University of Ap
plied Science (HZ/UAS) in Vlis-
singen. Dat schrijft het dagelijks
provinciebestuur in antwoord op
vragen van Statenlid Jeffrey Ou
deman (CDA).
Ernst Jan Rozendaal
Middelburg
- Harry van der Maas, gedeputeerde
- Gedeputeerde Staten