C9 Hoe word je een goede burger? Culinaire streekmarkt Yerseke uitgebreid Gault&Millau Veilig Thuis verhuist naar GGD Goes Kunstgebit 2 CULINAIR PRIJZENFESTIJN Claudia Brevet van Inter Scaldes is de Beste gastvrouw van 2018. En De Biet in Zierikzee is uitgeroepen tot het beste café van Nederland. Zeeland scoort. Commentaar Worden Nederlandse scholieren uiteindelijk goede burgers? Daarover zijn zorgen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat scholen weinig bakken van het aanleren van burger schap. Het heeft geen prioriteit, en als er dan eens aandacht voor is, geven de leerlingen niet thuis. Een bezoek aan de Tweede Kamer is voor veel jongeren een kwelling. In deze krant vertelt een docent maatschappijleer over de totale desinteresse van zijn jonge publiek. Ook onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam slaan alarm. Want het gebrek aan belangstelling voor de werking van democra tie kan leiden tot afkeer van de politiek en van maatschappelijke ac tiviteiten. Zo zou de samenhang van Nederland in gevaar komen. De scholieren valt weinig te verwijten. Ze groeien op in een om geving waar individualisme hoogtij viert. Hun ouders zijn vaker onverschillig dan politiek bevlogen. Herkenbare ideologen, die je kunt omarmen of bevechten, zijn er nauwelijks. In de dames en he ren politici zien ze geen rolmodellen, eerder een groep mensen waar je liever niets mee te maken hebt. De onderwijsinstellingen valt ook weinig te verwijten. Als het erop aankomt, kiezen de scho len voor goede cijfers. Niet voor het afleveren van goede burgers. Dat is een juiste keuze. Een beetje normaal in de maatschappij staan, en begrijpen wat je rechten en plichten zijn, begint gewoon thuis. Die natuurlijke ma nier om jongeren te leren wat het betekent Nederlander te zijn, dus vrij ingevuld door ouders en zonder inmenging van de staat via het onderwijs, heeft de voorkeur. Zeker nu Den Haag jonge mensen begint af te meten aan hun kennis van het Wilhelmus en van 'de Nederlandse identiteit', is het mislukken van het burgerschapson- derwijs eerder geruststellend dan alarmerend. Scholen geven terecht voorrang aan goede cijfers boven goede burgers Afgelopen zomer werd de markt voor het eerst gehouden op drie woensdagen in juli, augustus en september. Doel: meer toeristen naar het dorpscentrum trekken. Volgens Wagenaar is dat gelukt, maar kan het nog veel beter. „De woensdag was toch geen gelukkige dag. We verhuizen volgend jaar naar de vrijdagmiddag. We sluiten dan aan op de weekmarkt die 's ochtends wordt gehouden." Om elkaar niet voor de voeten te lopen, concentreert de culinaire streekmarkt zich op de Paarden markt. „Daar stonden we de laatste keer ook al. Het is het enige markt pleintje in Yerseke en omdat we in een rondje staan, wordt het een heel gezellig plekje." Wagenaar zal zelf weer present zijn met vers bereide schaal- en schelpdieren. „De gemeente bena- We maken van de Paardenmarkt een gezellig pleintje drukt wel dat we de markt vooral 'culinair' en 'streek' moeten hou den. Daar gaan we nog extra op let ten. De markt wordt niet uitgebreid in kwantiteit, maar wel in kwaliteit. En we zijn nu al bezig met promo tie voor volgend jaar." ALMANAK Joëlle van vijf uit Goes wist niet wat ze zag toen ze pas geleden voor het eerst opmerkte dat haar opa een kunstgebit heeft. Tanden die je uit de mond kunt halen, dat is toch wel heel bijzon der. Ze had het die dag over niets an ders meer. Waarom heb je dat dan? Doet het pijn? Krijg je ooit nog echte tanden? De leukste vraag van Joëlle kwam echter toen opa moest geeuwen en zijn hand voor z'n mond hield. „Dat doe je zeker omdat anders je kunstgebit eruit valt?" Kavels Kogelhof in de verkoop Parkeren Goes duurder Jansen verkoopt uienbedrijf KRABBENDIJKE Herinrichting van Hinkelingestraat Nede Gastvrouw van het Jaar Claudia Brevet Het team van Veilig Thuis verhuist per 1 januari van Vlissingen naar Goes. Veilig Thuis, advies- en meld punt huiselijk geweld en geweld te gen ouderen en kinderen, krijgt ruimte in het hoofdkantoor van de GGD in Goes. Het team van 22 mensen is nu ge huisvest op de bovenste verdieping van het Veiligheidshuis in Vlissin gen. Door een medewerker van Veilig Thuis een werkplek te geven in het Veiligheidshuis blijft samen werking tussen de twee hulpverle ningsorganisaties gegarandeerd, meldt GGD-woordvoerster Su zanne van der Graaf. „De verhui zing is juist bedoeld voor intensie vere samenwerking tussen Veilig Thuis en onder meer Jeugdgezond heidszorg en Bemoeizorg. Bij de GGD, de moederorganisatie van Veilig Thuis, in het centraal in de provincie liggende Goes kan dat." Porthos Van der Graaf voegt er aan toe dat, juist voor 'dienstverlening op maat', mensen van Veilig Thuis én de GGD ook op diverse andere plaatsen in de provincie, dicht bij de zorgvragers, worden gestatio neerd. Zo krijgt een medewerker van Veilig Thuis onderdak bij Port hos. woensdag 8 november 2017 De culinaire streekmarkt in Yer seke is een blijvertje. Organisa tor Ko 'de Oesterman' Wagenaar breidt de zomermarkt in 2018 uit van drie naar tien weken. Joeri Wisse Yerseke - Ko Wagenaar, organisator streekmarkt Tip? redactie@pzc.nl KAMPERLAND De twee resterende ka vels op landgoed Kogel hof bij Kamperland zijn deze week in de verkoop gegaan. Dat laat make laar Paul Fermont weten. Het eerste landhuis werd een aantal jaar geleden al gebouwd. Eerder dit jaar werd besloten het aantal landhuizen terug te brengen van de oor spronkelijk zes naar drie. Fermont zegt zich ook op belangstellenden in het buitenland te richten. GOES Parkeren in Goes wordt in 2018 weer een beetje duurder. Het 'normale' ta rief stijgt met tien cent naar 1,90 euro per uur. Op de Koepoort, de Dam en het Damplein - waar al een hoger tarief gold - betalen mensen volgend jaar 2,20 euro per uur (is nu 2,10 euro). Enkel op de woonboulevard (foto) blijft het bestaande tarief gelden: 50 cent per uur voor de eerste twee uren en daarna 2,30 euro. KRUININGEN Onion Specialities, ge vestigd op bedrijventer rein Nishoek bij Kruinin- gen, is overgenomen door TOP Taste in Ka- pelle. Dat meldt vaksite agf.nl. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in het maken van gebakken uitjes. TOP Taste is on derdeel van TOP Onions, het grote uienbedrijf van Adrie Murre in 's-Graven- polder. Onion Specialities was in handen van uienhande- laar Henk Jansen uit Kruiningen. De Hinkelingestraat en een deel van de Scou- destraat in Krabben- dijke gaan vanaf maan dag op schop. De stra ten wordt heringericht; bewoners en de twee basisscholen mochten meedenken. Het werk duurt tot maart en wordt per fase aange pakt. De scholen blijven altijd te voet bereikbaar. Zeeuwse horeca is top René Hoonhorst Vlissingen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 71