4
Olijventest
Aan een
prikker bij
de borrel of als
smaakmaker
in de sla: de
eeuwenoude
olijf staat nog
altijd zijn
mannetje.
Hoe doen de
olijven uit de
supermarkt
het?
Kleingeld
Inkomen
Krap salaris
als kunstenaar
APP
Beleggen
viajeapp
Boek
Benoem een
'Chef Geluk'
e test is nog niet
halverwege, maar
Rens Monster
heeft deze och
tend al handenvol
olijven opgepeu
zeld. De fotograaf
heeft haar camera voortdurend in de
aanslag, maar mist desondanks gere
geld doel. Rens heeft de olijven im
mers nauwelijks aan zijn satéprikker
tje geregen of ze zijn alweer achte
loos in zijn mond verdwenen. „Hoe
veel ik er jaarlijks eet?" Grijnzend:
„Al gauw drie van deze 130-kilo-
vaten. En dan te bedenken dat ik er
een paar jaar geleden nog niets van
moest weten. Ik viste de schijfjes olijf
nog van mijn pizza af."
Ook oudere broer Mark haalde aan
vankelijk zijn neus op voor de olijf.
Maar mede daarom nam hij - nooit
vies van een uitdaging - vijfjaar gele
den Wilma's Olijven over. Vanuit
Woerden levert het bedrijfje tiendui
zenden kilo's aan speciaalzaken en
delicatessenwinkels. En zo leerden de
gebroeders Monster alles over dat
groengele dooretertje.
Bikkelhard
Een olijfgaard in ons kwakkelklimaat
is zo kansloos als een sorbetfabriek in
de Sahara. De Nederlandse super
marktolijf vindt zijn oorsprong dan
ook onder de Mediterrane zon, de
streek waar de laaghangende steen
vruchten al duizenden jaren voor
onze jaartelling werden geteeld. Hoe
wel er zo'n twintig verschillende
olijven bekend zijn, behoort het gros
in ons schap tot één en dezelfde
soort. Zowel de grote als de kleine; na
de pluk simpelweg machinaal op for
maat gerangschikt. En ook de zwarte;
En dan te bedenken
dat ik een paar jaar
geleden die schijfjes
nog van mijn pizza viste
oorspronkelijk groene olijven die
langer aan de tak hadden mogen rij
pen, maar tegenwoordig meestal arti
ficieel worden bijgekleurd.
De haast van de moderne telers
blijkt uit meer zaken. Als ze aan de
boom schudden, zijn de olijven nog
bikkelhard. „Net steen", weet Rens.
„Totaal oneetbaar." Ter verzachting
van de harde schil en bittere smaak
worden de olijven dus in een pekel-
bad te week gelegd. „Het liefst een
ONS PANEL
jaar lang", legt Mark uit. „Al nemen
de grote jongens daar geen tijd meer
voor en voegen ze een rijpingsmid-
deltje toe." In landen als Griekenland
en Turkije zijn ze verzot op zo'n
zoute hap en gaan de olijven met pe-
kelwater en al de winkel in. Hetzelfde
geldt voor de glazen, tot in sint-jutte-
mis houdbare potjes in onze super
markten. De olijven in het versschap
hebben echter een langere weg afge
legd. Mark: „De meeste Nederlanders
houden helemaal niet van die zoute
smaak, dus bij aankomst in ons land
worden de olijven weer ontzout. En
precies daar ontstaan de verschillen."
Smaakmakers
Het panel test blind zes supermarkt
olijven uit het versschap. Ze zijn ma
chinaal ontpit: naast de lege huls is
dat ook te zien aan het kruisje op de
kont. Hoe kleiner de olijf, hoe meer
van het smaakvolle vruchtvlees daar
bij geslachtofferd is. Kleinere hap-
slik-wegolijfjes (Hoogvliet, Jumbo)
leggen het dan ook duidelijk af tegen
de forsere jongens (Plus, Aldi).
Ook opvallend: het is bij de groot
grutter goed zoeken naar verse olij
ven die niet zijn gevuld, doordrenkt
of bestrooid met smaakmakers als
ansjovis, paprika, witte kaas, aman
del, peper, maar vooral: basilicum en
knoflook. Enkel de biologische olij
ven van Ekoplaza komen zonder op
smuk. Helaas lijken ze te fanatiek
woensdag 8 november 2017
Hoewel
kunste-
procent is kleding
goedkoper geworden,
ten opzichte van okto
ber 2016. Bron: cbs.
ING komt met de
app ING Mobiel
Beleggen. Daar
mee kun je vanaf
de telefoon hande
len in aandelen,
fondsen en trac
kers. Heb je geen
Zelf op de pakket,
dan kun je de app
ook gebruiken om
de ontwikkelingen
op de markt te vol
gen.
Elke van Hoof pleit
voor een nieuwe func
tie op de werkvloer:
Chief Happiness Officer.
Dat schrijft klinisch psy
choloog Van Hoof in
haar gelijknamige boek.
De Chief Happiness Of
ficer krijgt wat haar be
treft de taak het welzijn
van de medewerkers te
bevorderen. „Gelukkige
werknemers zorgen
voor betere resultaten."
D#CHIEF
OFFICER
Matthijs Meeuwsen
p, slik en nog
—Rens Monster
Mark Monster (28),
Smaakontwikkelaar
en drijvende kracht
bij Wilma's Olijven.
Rens Monster (23)
Verkoper en fanatiek
olijveneter.
Bertine de Kruijf (43)
Productiemedewerker.
Ontzout en vult de
Woerdense olijven.
naars
vaak
hoog zijn
opgeleid,
ligt hun jaarinkomen bij
ruim de helft in de laag
ste klasse. Ze verdienen
minder dan 30.000 euro
bruto per jaar, aldus het
CBS. Vijftien procent
van de kunstenaars lukt
het jaarlijks zo'n 60.000
euro te verdienen.