Voorwoord
IN DIT NUMMER
DOEN
Bijna niemand eet meer
een boterham met hagelslag
HOOGGELEERD
IN DE OLIE
Wat is er toch gebeurd met
de boterham met hagel
slag? Zo'n warme, zachte,
ovenverse snee wit brood waarop die
lik roomboter nog net een beetje
wegsmelt, met daarboven een fijn
laagje pure chocoladehageltjes.
We kregen het erover op de redactie
nadat fotograaf Sanne Donders liet
zien wat ze had aangetroffen op zes
Nederlandse ontbijttafels. Haver
mout zag ze, en lactosevrije yoghurt,
cakejes, muesli en, toe maar, zelf
gemaakte misosoep. Uiteindelijk
kwamen ook de boterhammen met
hagelslag voorbij - bij nota bene een
Indiase familie in Delft liggen ze
door de week op het ontbijtbordje.
Ik vrees dat de mensen van het
Voedingscentrum een rolberoerte
krijgen, maar ik ben groot geworden
op witte boterhammen met hagel
slag. De ouderlijke richtlijn-we
spreken over de jaren 70 en 80 - was
dat mijn zusjes en ik eerst een boter
ham 'met vlees of kaas' moesten
eten, voordat we ons op de hagelslag,
Nutella, vlokken en gestampte muis
jes stortten, maar erg streng was
mijn moeder in de vroege ochtend
niet. Haar poging ons aan het volko
renbrood te krijgen, was evenmin
een lang leven beschoren. Wat ook
niet hielp was dat mijn vader - bak
ker - dol was op melkwit. En dan
krijg je iets met 'zien eten, doet eten'.
Zelfben ik sinds jaar en dag aan de
havermout met amandelmelk,
banaan en blauwe bessen uit
de oven. Mijn kinderen voer ik
's ochtends wentelteefjes (in herfst
en winter) of een smoothie
(dochter, 13) en gebakken
eieren met spek (zoon, 15).
Gezond? Neuh, niet per se,
denk ik. Maar wel gezellig,
want het is zo ongeveer het
enige moment van de dag
dat we alle drie tegelijk
aan tafel zitten. En dat is
ook wat waard, houd ik
mezelf voor.
MISOSOEP
EN MUESLI
magazine 5
06
Uitgeslapen
08
Monica
09
Negen
10
Charlotte Mutsaers
17
Die van mij
20
David Arjan
21
Geld geluk
22
Promovendi slaan
andere weg in
29
Mijn ma
32
Ontbijten
38
Voetbalmakelaar
Rob Jansen
46
Rolstoelcruise
62
Oldskool
18 Lezen
30 Kijken luisteren
42 Koken eten
45 Reizen
52 Tv kijken puzzelen
Anniek van
den Brand
E Reageren?
magazine@
persgroep.nl
Doctor wordt
yogaleraar
Lekker spul voor
snor en baard
Zo ontbijt de
Annastraat
&Magazine is een uitgave van de Persgroep Chef Anniek van den Brand Artdirection Natasja de Vries Redactie Ellen den Hollander, Sasja Ligtenbarg, Florien van Rees, Ruud Roodhorst
Beeldredactie Joost Hoving Aan dit nummer werkten mee Kirsten Bloemen, Paulien Jansen, Annemarie Kleywegt, Jolanda van der Ploeg, Karin Röling 1*5
Sales salessupport@persgroep.nl, 088 572 28 88 Marketing oonsumentenverkoop@persgroep.nl
COVERFOTO CORNÉ VAN DER STELT