16 WEE
De Viskêête heeft
de zaak flink
uitgebreid en
transformeerde
van viswinkel tot
restaurant. De
geur van de zee
en het wier
geven je direct
lekkere trek.
ETEN DE VISKÊÊTE
llS EB
In de Netflix-serie Chef s Table vertelt
sterrenchef Dominique Crenn dat ze
geuren en smaken kan herbeleven vanuit
haar herinnering. Hoe ze voor het eerst
een tomaat proefde toen ze drie was. Of
Bretonse streekgerechten, die ze at met haar
familie. Hoe sterker de emotie erbij, hoe ge
makkelijker het voor haar was om die smaak
terug te halen uit de laatjes van haar geest.
Ik ben een bevoorrecht mens, want mijn
hoofd werkt ook een beetje zo. Gratis en voor
niets kan ik zo weer die ene spectaculaire tarte
tatin proeven. De koude bloemkoolsoep uit
die brasserie naast dat kasteel. Het intense
stoofpotje met kool en fazant. De kreeften
soep van De Viskêête zit ook ergens in een
handig herinneringslaatje opgeborgen. Die at
ik lang geleden, tijdens een personeelsuitje
van mijn man. We lunchten in de keet, prak
tisch naast de visvitrine. Omdat er te weinig
tafeltjes waren moesten we in etappes eten.
De roestbruine kreeftensoep die onceremo
nieel op tafel werd gezet verwarmde voor even
mijn hele wezen. Omdat het een koude dag
was. En omdat die soep zo onverwachts intens
was. Niet subtiel: gewoon scheepsladingen vol
kreeftensmaak met een dikke scheepstoeter
erbij. Zoet-stofFig van de scharen en de pant
sers, met vanille en vloeibaar eikenhout door
de onverantwoord grote bel cognac. Alcoho
lisch, romig, hemels. In een simpele witte
soepkom.
Hij staat nog steeds op de kaart, de kreeften
soep. Toch bestel ik hem niet. Misschien uit
angst dat de soep uit mijn herinnering wordt
overschreven. Maar ook omdat de menuutjes
van de vernieuwde Viskêête erg aanlokkelijk
zijn. Het zijn er twee, aan het einde van een
boekwerk vol suggesties. Die enorme keuze
komt doordat je eigenlijk bij een groothandel
zit te eten. De viswinkel is uitgebreid met een
terras en een lichte, moderne serre.
Zee-eterij en viscounter, lezen we op het visi
tekaartje. Viscounter vind ik als copywriter
een slimme term, die precies klopt met wat je
krijgt. Geen gedoe met tafellakens en uren ta
felen: gewoon verse vis, vlug en veel. Recht
aan de jachthaven en de oesterputten, mid
denin de fascinerende oestercultuur van Yese.
Waar het idee van glamour fijn botst met de
keiharde industrie die hier al gaande is sinds
1870. Met de platte Zeeuwse en later de bolle
bonkige horror-oester, zoals de media graag
zeggen. De schelp is rampzalig voor je voet
zool maar perfect om te gratineren.
De oesters onder het laagje belegen kaas zijn
mooi blank, dik en sappig. Het zweempje oes-
ternat slaan we blijmoedig achterover, de
schelp aan de mond. Direct voelen we ons
mondaine levensgenieters. Die verder dineren
met een kroket. Eetvriend laat de garnalen
kroket winnen van de mosselkroket, of die
met gerookte paling of kreeft. De garnalenkro
ketten zijn groot en zo keurig gepaneerd dat
we even navragen of ze wel huisgemaakt zijn.
De Viskêête bestelt ze op een adresje in België,
want ook na de verbouwing is er geen plek in
de keuken om ze zelf te maken, zegt PR-ma-
nager Rinus van Stee. Ze zijn goed ingekocht,
wel met veel bechamel. Gelukkig liggen er nog
extra Hollandse garnaaltjes bij.
Het hoofdgerecht van het menu is gebakken
roodbaars in beurre blanc. De smaken zijn
HET MENU
WAAR
YERSEKE
REKENING
zaterdag 4 november 2017
GO
Medewerkster Ella serveert een dozijn oesters.
1
H
De viswinkel is inmiddels uitgebreid met een terras en
een lichte, moderne serre.
De Viskêête: prima eten voor weinig geld
met fantastisch uitzicht, foto's marcelledavidse
Vis uit en aan het Nationaal
Marloes Matthijssen
Naast schnitzel,
biefstuk en saté is
het vis, schaal- en
schelpdieren, met
bijvoorbeeld oes
ters vooraf (1,90
voor een creuse, of
2,80 voor maat 6
Zeeuwse oester),
gebakken tongfilet
(26,50), al dan niet
picasso (26,50),
een vispannetje in
witte wijnsaus
(18,50) tot fruits de
mer (voor 2, 49,50
pp). Het laagwater-
menu is drie gan
gen voor 19,95.
C De Viskêête
Havendijk 36
4401 NS
Cassis
2,30
Chaudfontaine rood
2,25
Huiswijn wit glas
3,30
Appelsap
2,60
1 Maandmenu
27,50
Hollandse garnalenkroketten
12,50
Gebakken visvaria
19,40
Koffie
2,25
Thee
2,20
Maandmenu dessert
6,95
Totaal
81,25