16 WEE De Viskêête heeft de zaak flink uitgebreid en transformeerde van viswinkel tot restaurant. De geur van de zee en het wier geven je direct lekkere trek. ETEN DE VISKÊÊTE llS EB In de Netflix-serie Chef s Table vertelt sterrenchef Dominique Crenn dat ze geuren en smaken kan herbeleven vanuit haar herinnering. Hoe ze voor het eerst een tomaat proefde toen ze drie was. Of Bretonse streekgerechten, die ze at met haar familie. Hoe sterker de emotie erbij, hoe ge makkelijker het voor haar was om die smaak terug te halen uit de laatjes van haar geest. Ik ben een bevoorrecht mens, want mijn hoofd werkt ook een beetje zo. Gratis en voor niets kan ik zo weer die ene spectaculaire tarte tatin proeven. De koude bloemkoolsoep uit die brasserie naast dat kasteel. Het intense stoofpotje met kool en fazant. De kreeften soep van De Viskêête zit ook ergens in een handig herinneringslaatje opgeborgen. Die at ik lang geleden, tijdens een personeelsuitje van mijn man. We lunchten in de keet, prak tisch naast de visvitrine. Omdat er te weinig tafeltjes waren moesten we in etappes eten. De roestbruine kreeftensoep die onceremo nieel op tafel werd gezet verwarmde voor even mijn hele wezen. Omdat het een koude dag was. En omdat die soep zo onverwachts intens was. Niet subtiel: gewoon scheepsladingen vol kreeftensmaak met een dikke scheepstoeter erbij. Zoet-stofFig van de scharen en de pant sers, met vanille en vloeibaar eikenhout door de onverantwoord grote bel cognac. Alcoho lisch, romig, hemels. In een simpele witte soepkom. Hij staat nog steeds op de kaart, de kreeften soep. Toch bestel ik hem niet. Misschien uit angst dat de soep uit mijn herinnering wordt overschreven. Maar ook omdat de menuutjes van de vernieuwde Viskêête erg aanlokkelijk zijn. Het zijn er twee, aan het einde van een boekwerk vol suggesties. Die enorme keuze komt doordat je eigenlijk bij een groothandel zit te eten. De viswinkel is uitgebreid met een terras en een lichte, moderne serre. Zee-eterij en viscounter, lezen we op het visi tekaartje. Viscounter vind ik als copywriter een slimme term, die precies klopt met wat je krijgt. Geen gedoe met tafellakens en uren ta felen: gewoon verse vis, vlug en veel. Recht aan de jachthaven en de oesterputten, mid denin de fascinerende oestercultuur van Yese. Waar het idee van glamour fijn botst met de keiharde industrie die hier al gaande is sinds 1870. Met de platte Zeeuwse en later de bolle bonkige horror-oester, zoals de media graag zeggen. De schelp is rampzalig voor je voet zool maar perfect om te gratineren. De oesters onder het laagje belegen kaas zijn mooi blank, dik en sappig. Het zweempje oes- ternat slaan we blijmoedig achterover, de schelp aan de mond. Direct voelen we ons mondaine levensgenieters. Die verder dineren met een kroket. Eetvriend laat de garnalen kroket winnen van de mosselkroket, of die met gerookte paling of kreeft. De garnalenkro ketten zijn groot en zo keurig gepaneerd dat we even navragen of ze wel huisgemaakt zijn. De Viskêête bestelt ze op een adresje in België, want ook na de verbouwing is er geen plek in de keuken om ze zelf te maken, zegt PR-ma- nager Rinus van Stee. Ze zijn goed ingekocht, wel met veel bechamel. Gelukkig liggen er nog extra Hollandse garnaaltjes bij. Het hoofdgerecht van het menu is gebakken roodbaars in beurre blanc. De smaken zijn HET MENU WAAR YERSEKE REKENING zaterdag 4 november 2017 GO Medewerkster Ella serveert een dozijn oesters. 1 H De viswinkel is inmiddels uitgebreid met een terras en een lichte, moderne serre. De Viskêête: prima eten voor weinig geld met fantastisch uitzicht, foto's marcelledavidse Vis uit en aan het Nationaal Marloes Matthijssen Naast schnitzel, biefstuk en saté is het vis, schaal- en schelpdieren, met bijvoorbeeld oes ters vooraf (1,90 voor een creuse, of 2,80 voor maat 6 Zeeuwse oester), gebakken tongfilet (26,50), al dan niet picasso (26,50), een vispannetje in witte wijnsaus (18,50) tot fruits de mer (voor 2, 49,50 pp). Het laagwater- menu is drie gan gen voor 19,95. C De Viskêête Havendijk 36 4401 NS Cassis 2,30 Chaudfontaine rood 2,25 Huiswijn wit glas 3,30 Appelsap 2,60 1 Maandmenu 27,50 Hollandse garnalenkroketten 12,50 Gebakken visvaria 19,40 Koffie 2,25 Thee 2,20 Maandmenu dessert 6,95 Totaal 81,25

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52