Kook jezelf
de wereld rond
N
EATALY
PROEVEN
Bananen-
curry
U DE KEUKEN VAN CORSICA
ANTWERPEN
1
HEBBEN
magazine 43
De Tilburgse Pepernotenwinkel
heeft 50 verschillende peper-
nootsmaken, waaronder
zure mat en limoncello.
4
Voor de currypasta:
2 tenen knoflook
3 cm gember
1 stengel citroen
gras (in stukjes)
2 tl kerriepoeder
2 el palmsuiker of
bruine suiker
2 tl komijn
2 tl koriander-
poeder
1 tl kurkuma
1 el mosterd
1 tl kaneel
1 kleine groene
peper, in stukjes
sap van een
halve limoen
snuf zout
Voor de curry:
1 ui, in stukjes
250 ml kokosmelk
2 grote bananen,
in stukjes
schaafsel 1 limoen
verse koriander
Maak (in een vijzel of
keukenmachine) een
pasta van knoflook,
gember, citroengras,
kerriepoeder, suiker,
komijn, kurkuma, zout,
korianderpoeder, mos
terd, kaneel, groene
peper en limoensap.
Doe een scheut
(kokos)olie in een pan.
Fruit de ui glazig, voeg
de currypasta toe en
bak deze twee minu
ten. Giet de kokosmelk
erbij, samen met de
banaan. Breng de saus
roerend aan de kook
en wacht tot de sub
stantie dikker wordt.
Roer het limoenschaaf-
sel en de koriander
erdoor. Je kunt stukjes
gebakken kip toevoe
gen. Serveer met rijst
of brood.
Met het huidige aanbod uit
kookboekenland hoef je niet
meer de hele wereld over
om authentieke gerechten te
ontdekken. Ga op vakantie in
je eigen keuken met een van
de vele recent verschenen
boeken.
Eataly komt van de makers van
standaardwerk De Zilveren Lepel.
Maar dit prachtboek is moderner.
Verwacht niet de klassieke pasta
carbonara, maar recepten als pasta
cavolo nero pesto en vongole,
parelhoen met groene druiven
en pancetta, en crème brülée
met gember. (Spectrum, €45)
Dat Ibiza meer is dan een party
eiland, wordt duidelijk in De
smaken van Ibiza. Anne Sijmons-
bergen onderzocht het culinair
erfgoed van het eiland. Dat resul
teerde in bijzondere
seizoensrecepten. Ook
wel feestelijk. (Veltman,
€27,50)
Miljuschka Witzenhausen reisde
van het noorden naar het zuiden
van Vietnam. Hiervan doet ze uitge
breid verslag in Street food Viet
nam door middel van aantrekkelijke
recepten en mooie foto's. (A. W.
Bruna Uitgevers, €20)
Zuiderburen Marlies Beckers en
Marie Monsieur nemen je in Stads-
kookboek Antwerpen mee in de
wereld van Antwerpen: recepten,
adresjes en buurtjes die er toe
doen. (Mo'Media, €24,95)
Voor lekker eten zijn we gewend
te kijken naar het zuiden. Terwijl
ze er in het noorden ook wel wat
van kunnen. In Scandinavisch
comfort food vertelt Trine Hahne
mann hoe daar thuis wordt
gekookt: gevarieerd, creatief,
en lekker. (Terra, €30)
De zussen Moreen,
Aretha en Martha Waal,
de auteurs van SuriMAM
Cookingleerden van
familie dat eten moet
worden bereid met liefde
en verhalen. Deze ingre
diënten zijn de basis van
hun recepten in hun Suri
naamse kookboek.
(Luitingh-Sijthoff, €24,95)
Nicolas Stromboni
beschrijft De
keuken van
Corsica zoals
hij Corsica zelf
beschrijft:
zonnig, geurig,
kruidig, authentiek,
veelzijdig en een
tikkeltje ruig.
(Fontaine, €24,95)
EIGENTIJDS
ITALIAANS KOKEN
I. SM \M-;\ Hiiy annf
M,l/i x SIJMONSBERGEN
SURIMAM COOKING
<o
SCANDINAVISCH
TRINE
COMFORT FOOD
i
HAHNEMANN
Alsof je in een chic restaurant
aan het eten bent. Het zwart-kope-
ren bestek van Rivièra Maison staat
stoer en luxueus. €27,95 per set.