Halverwege de Jaren 50 voltrok zich een ramp voor de banaanste banaan der bananen DOEN Lekkers van Giphart en meer over de kook kookeiland Gipharts r zijn mensen die beweren dat vroeger alles beter was. Dat is natuurlijk onzin en walmende nostalgie, zeker als het om voedsel gaat, want de afgelopen decennia is de culinaire wereld enorm verrijkt. Toch lijkt voor één pro duct de verzuchting wel op te gaan: bananen. Tot het midden van de vorige eeuw was het overheersende bananenras de fameuze Gros Michel, die heden ten dage alleen nog voortleeft in de overlevering. Destijds was de Vette Michiel de meest geëxporteerde banaan van de wereld, mede vanwege de houdbaarheid, maar vooral vanwege de smaak. De vrucht smaakte zoals banaan hoort te smaken: naar banaan. Volgens de mythe vinden veel mensen bananenschuimpjes te chemisch, wat kan komen doordat de suikersnoepjes smaken naar die oude Gros Michel en niet naar onze huidige banaan, een vermaledijde variëteit genaamd Cavendish. De Michel is allang van onze schappen verdwenen, want halverwege de jaren 50 voltrok zich een ramp, althans voor de banaanste banaan der bananen. Vaatparasiet Die ramp heette de Panamaziekte, ver noemd naar het land waar voor het eerst een gemene schimmel werd gevonden die bananenplanten vanuit de grond wist te infiltreren. De geliefde Gros Michel was niet tegen deze kloterige parasiet opgewassen. Bijna alle bananen plantages in Midden- en Zuid-Ame rika werden besmet, waarop de bananenindustrie noodgedwongen overstapte op een veel minder lekkere banaan. Deze Cavendish is inmiddels de meest gegeten 'dessertbanaan' (oftewel de vers eetbare vrucht, in tegenstelling tot bak bananen). Toch is nu ook de Cavendish in gevaar, want er heeft zich de afgelopen jaren een nieuwe vijand aangediend: wederom een hufterige schimmel die vier jaar geleden in Azië werd ontdekt en inmiddels ook in het Midden-Oosten en Afrika wordt aangetroffen. 'De banaan is ten dode opgeschreven' kopte deze krant eind september, waarna een voorspelling volgde dat de Cavendish in de toekomst weieens verleden tijd zou kunnen zijn (wat een omslachtige manier is om te zeggen 'net als de Gros Michel zou kunnen verdwijnen'). Hoop op een oplossing komt voorna melijk uit Nederland, waar in Wagenin- gen al duizend potentieel schadelijke schimmelsoorten in kaart zijn gebracht en waar gewerkt wordt aan het veredelen van een resistente banaanvariant. Dat kan nog zeker tien jaar duren, dus de vraag is wie er gaat winnen. Tot die tijd kunnen we maar beter zo veel mogelijk bananen eten - voor de zekerheid. 41 f tb Bestond de Gros Michel nog maar, mijmert Giphart. Deze Vette Michiel smaakte zoals een banaan hoort te smaken: naar banaan. koken eter Zondagmiddag wandel je tijdens de W Amusetour langs de zeven beste restau- W rants van Amersfoort. Elke zaak serveert 7 een amuse met wijn. Een ticket kost €49,50. I blo SHODYCAREMAN Een hufïericje schimmel 421 zaterdag 4 november 2017

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 122