Halverwege de Jaren 50 voltrok zich een ramp
voor de banaanste banaan der bananen
DOEN
Lekkers van Giphart en meer over de kook
kookeiland
Gipharts
r zijn mensen die beweren
dat vroeger alles beter was.
Dat is natuurlijk onzin en
walmende nostalgie, zeker als
het om voedsel gaat, want de
afgelopen decennia is de culinaire wereld
enorm verrijkt. Toch lijkt voor één pro
duct de verzuchting wel op te gaan:
bananen.
Tot het midden van de vorige eeuw
was het overheersende bananenras de
fameuze Gros Michel, die heden ten dage
alleen nog voortleeft in de overlevering.
Destijds was de Vette Michiel de meest
geëxporteerde banaan van de wereld,
mede vanwege de houdbaarheid, maar
vooral vanwege de smaak. De vrucht
smaakte zoals banaan hoort te smaken:
naar banaan. Volgens de mythe vinden
veel mensen bananenschuimpjes te
chemisch, wat kan komen doordat
de suikersnoepjes smaken naar die oude
Gros Michel en
niet naar onze
huidige banaan,
een vermaledijde variëteit genaamd
Cavendish.
De Michel is allang van onze schappen
verdwenen, want halverwege de jaren 50
voltrok zich een ramp, althans voor de
banaanste banaan der bananen.
Vaatparasiet
Die ramp heette de Panamaziekte, ver
noemd naar het land waar voor het eerst
een gemene schimmel werd gevonden
die bananenplanten vanuit de grond wist
te infiltreren. De geliefde Gros Michel
was niet tegen deze kloterige parasiet
opgewassen. Bijna alle bananen
plantages in Midden- en Zuid-Ame
rika werden besmet, waarop
de bananenindustrie noodgedwongen
overstapte op een veel minder lekkere
banaan.
Deze Cavendish is inmiddels de meest
gegeten 'dessertbanaan' (oftewel de vers
eetbare vrucht, in tegenstelling tot bak
bananen). Toch is nu ook de Cavendish
in gevaar, want er heeft zich de afgelopen
jaren een nieuwe vijand aangediend:
wederom een hufterige schimmel die
vier jaar geleden in Azië werd ontdekt en
inmiddels ook in het Midden-Oosten en
Afrika wordt aangetroffen.
'De banaan is ten dode opgeschreven'
kopte deze krant eind september, waarna
een voorspelling volgde dat de Cavendish
in de toekomst weieens verleden tijd
zou kunnen zijn (wat een omslachtige
manier is om te zeggen 'net als de Gros
Michel zou kunnen verdwijnen').
Hoop op een oplossing komt voorna
melijk uit Nederland, waar in Wagenin-
gen al duizend potentieel schadelijke
schimmelsoorten in kaart zijn gebracht
en waar gewerkt wordt aan het veredelen
van een resistente banaanvariant. Dat
kan nog zeker tien jaar duren, dus de
vraag is wie er gaat winnen.
Tot die tijd kunnen we maar beter zo
veel mogelijk bananen eten - voor de
zekerheid. 41
f tb
Bestond de Gros Michel nog maar, mijmert Giphart.
Deze Vette Michiel smaakte zoals een banaan
hoort te smaken: naar banaan.
koken eter
Zondagmiddag wandel je tijdens de
W Amusetour langs de zeven beste restau-
W rants van Amersfoort. Elke zaak serveert
7 een amuse met wijn. Een ticket kost €49,50.
I blo SHODYCAREMAN
Een hufïericje
schimmel
421 zaterdag 4 november 2017