•SDuWVZam&l eten hoeft niet duu/v af trvgiemiMzelcL fe zyn I w Dttutxai»er eten metaUedaaS^ ^uuJvzamemuyxmciM^ucui ctyjellmcuuh\ tffièèelmpmethet MSC-foeWimehh tecepten m si Advertentie Postcode Loterij-deelnemer Ivonne van Raaij zag in Tanzania met eigen ogen hoe ze met haar dagelijkse boodschappen in Nederland een verschil kan maken voor het leven van gezinnen daar. "Het mooie is: het hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn." 3!p4te> aahdapfiel- 'uicolciAtamflfiat met kibbeling, JDeze mxmtuL Loopt uornv het uleMte jnati op dn DOEMAAR LEKKER DUURZAAM-actm. Sen iailMLefuande Tlationatn VoAtnodn ^gtetgmntJllJb^UiAiJnendMid^ al^pMüieu, om dmdvzmun eten een turnt te gnuen. iBegin nxmmbeh, ontvangen alle 2,8 milgaenVoAteadje 5£gtety-cLeetnemehA een cndmuJicwtit €12,50, LuaaAmeezet/m 19 nmemleh dmitazamehje bnadAchxiiiiien /rninendnenbgJltleAt^iegn. POSTCODE Keurmerken "Ik let op duurzamere alternatieven, herkenbaar aan keurmerken", vertelt Ivonne, die werkt als coach-trainer bij een opleidingsinstituut. "Het Fairtrade-keur- merk garandeert dat makers een eerlijke prijs krijgen. Zie je het keurmerk van de Rainforest Alliance? Dan weet je dat het gemaakt is met respect voor milieu en mens." Ivonne is dan ook blij met de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-actie. Als deelnemer van de Postcode Loterij ontvangt ze voor het vierde jaar op rij een cadeaukaart ter waarde van 12,50, waarmee ze duurzamere producten kan kopen bij Albert Heijn. Gemakkelijk haalbaar Ivonne: "Wat ik anderen zou adviseren? Doe wat bij je past en kijk naar wat haal baar is voor jou. Begin bijvoorbeeld door koffie- en theemerken met een duurzaam keurmerk te kopen. Sla een dag vlees over of kies voor vis met het MSC- of ASC-keurmerk. En: koop fruit en groenten van het seizoen. Dat is niet alleen duur zamer, maar vaak ook goedkoper. Zo kun je al heel snel en gemakkelijk het verschil maken, zonder dat het duur of ingewik keld hoeft te zijn." Wie is Ivonne? Ivonne won in 2012 een ton bij de Post code Loterij. Ivonne: "Ik wist meteen dat ik een deel wilde investeren in projecten in Afrika. Ik steun graag goede doelen en heb een passie voor reizen, daarom ben ik zelf die kant opgegaan. Ik heb lokale koffieboeren ontmoet die met het hele gezin van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat keihard werken. Hetzelfde zag ik op theeplantages, cacaoplantages en rijstvel den. Van wat ze betaald krijgen, kunnen de boeren maar net rondkomen. Kinderen gaan vaak niet naar school. Niet omdat de ouders dat niet willen, maar omdat ze het zonder die paar extra handen niet redden. Door te kiezen voor duurzamere produc ten, draag ik direct een steentje bij aan een betere wereld." HOOFDGERECHT - 4 PERSONEN - BEREIDINGSTIJD 30 MINUTEN INGREDIËNTEN 750 g zoete aardappelen (AH Biologisch) 1 kg krui- mige aardappelen (AH Biologisch) - 400 g kibbeling met MSC-keurmerk (pak, AH, diepvries) - 40 g ruco- la (AH Biologisch) 1 el (olijf)olie - 4 el mayonaise (Hellmann's Organic) 1 kleine teen knoflook 1. Schil en snijd de zoete- en kruimige aardappelen in gelijke stukken en kook ze in water met eventueel zout in 15 min. gaar. 2. Pers ondertussen de knoflook en meng met de mayonaise en 1 el water. 3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kibbe ling in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege. 4. Giet ondertussen de aardappelen af en bewaar !en kopje kookvocht. Stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe. Schep de rucola erdoor. 5. Verdeel de stamppot en kibbeling over 4 borden. Serveer met de knoflookmayonaise. Bevat p.p. 690 kcal 19 g eiwit 27 g vet, waarvan 4 g verz. 88 g koolhydraten 1,3 g zout 9 g vezels Voor Hellmann's is duurzaamheid en verantwoord ondernemen belangrijk. In het productieproces wordt uitsluitend gebruikgemaakt van kwalitatief goede ingrediënten zoals vrije-uitloopeieren. Bovendien wordt voortdurend gezocht naar manieren om de impact op het milieu terug te brengen. Een groot deel van de gebruikte plantaardige oliën is op dit moment gecertificeerd duurzaam, maar het label wil nog verder. Zo is het doel om in 2020 honderd procent van de koolzaadolie uit duurzame bronnen te halen. Hellmann's wordt bereid met vrije-uitloopeieren, olie en azijn en is een goede bron van Omega 3. Het merk is open over de ingrediënten waarmee de producten worden bereid; de informatie staat op de verpakking en is gemakkelijk te vinden op de website. De filosofie van Hellmann's: goede producten zijn niet alleen smaakvol, maar worden ook op een verantwoorde manier en met kwalitatief goede ingrediënten gemaakt. De mayonaise van Hellmann's wordt gemaakt door Unilever en is te herkennen aan het 'groene blaadje' op de verpakking, het Europese Bio-keurmerk. Dit keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie en dat een strenge controle plaatsvindt door een onafhankelijke organisatie. De koolvis voor de kibbeling komt van een MSC-gecertificeerde visserij. MSC staat voor Marine Stewardship Council en biedt vislief- hebbers een eenvoudige manier om duurzame vis, schaal- en schelpdieren te vinden met be hulp van het gemakkelijk te herkennen blauwe MSC-keurmerk. Dit keurmerk laat zien dat de vissers zorgen voor goed en eerlijk beheer van de vis. Dit betekent dat de visstand van de koolvis gezond is. Dat doen de vissers door binnen gestelde vangstlimieten te blijven die gebaseerd zijn op wetenschappelijke data. Vroeger streden vissersboten in Alaska bijvoor beeld met elkaar wie er met de grootste hoe veelheid vis weer terug zou keren naar de ha ven. Toen in 1999 de vangstverdeling in Alaska werd geïntroduceerd, nam deze competitie af. Sindsdien wordt de visserij duurzaam en eerlijk beheerd. Daardoor blijft de visstand gezond en is de toekomst van families die afhankelijk zijn van de visserij zekerder. De keuze voor vis met het MSC-keurmerk beloont verantwoord vissen en helpt zo de toe komst van onze oceanen te beschermen. Het MSC-keurmerk op een visproduct geeft aan dat alle verwerkende bedrijven in die visketen ook gecertificeerd zijn. De vis is vanuit het water, via de boot, tot aan de supermarkt traceerbaar. NATIONALE! LOTERIJ LWJWev

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 10