•SDuWVZam&l eten hoeft
niet duu/v af trvgiemiMzelcL fe zyn
I
w
Dttutxai»er
eten
metaUedaaS^
^uuJvzamemuyxmciM^ucui ctyjellmcuuh\
tffièèelmpmethet
MSC-foeWimehh
tecepten
m si
Advertentie
Postcode Loterij-deelnemer Ivonne van Raaij zag in Tanzania met eigen ogen hoe ze met haar
dagelijkse boodschappen in Nederland een verschil kan maken voor het leven van gezinnen daar.
"Het mooie is: het hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn."
3!p4te> aahdapfiel-
'uicolciAtamflfiat
met kibbeling,
JDeze mxmtuL Loopt uornv het uleMte
jnati op dn DOEMAAR
LEKKER DUURZAAM-actm. Sen
iailMLefuande Tlationatn VoAtnodn
^gtetgmntJllJb^UiAiJnendMid^
al^pMüieu, om dmdvzmun eten
een turnt te gnuen. iBegin nxmmbeh,
ontvangen alle 2,8 milgaenVoAteadje
5£gtety-cLeetnemehA een cndmuJicwtit
€12,50, LuaaAmeezet/m 19
nmemleh dmitazamehje bnadAchxiiiiien
/rninendnenbgJltleAt^iegn.
POSTCODE
Keurmerken
"Ik let op duurzamere alternatieven,
herkenbaar aan keurmerken", vertelt
Ivonne, die werkt als coach-trainer bij een
opleidingsinstituut. "Het Fairtrade-keur-
merk garandeert dat makers een eerlijke
prijs krijgen. Zie je het keurmerk van
de Rainforest Alliance? Dan weet je dat
het gemaakt is met respect voor milieu
en mens." Ivonne is dan ook blij met de
DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-actie.
Als deelnemer van de Postcode Loterij
ontvangt ze voor het vierde jaar op rij
een cadeaukaart ter waarde van 12,50,
waarmee ze duurzamere producten kan
kopen bij Albert Heijn.
Gemakkelijk haalbaar
Ivonne: "Wat ik anderen zou adviseren?
Doe wat bij je past en kijk naar wat haal
baar is voor jou. Begin bijvoorbeeld door
koffie- en theemerken met een duurzaam
keurmerk te kopen. Sla een dag vlees
over of kies voor vis met het MSC- of
ASC-keurmerk. En: koop fruit en groenten
van het seizoen. Dat is niet alleen duur
zamer, maar vaak ook goedkoper. Zo kun
je al heel snel en gemakkelijk het verschil
maken, zonder dat het duur of ingewik
keld hoeft te zijn."
Wie is Ivonne?
Ivonne won in 2012 een ton bij de Post
code Loterij. Ivonne: "Ik wist meteen dat
ik een deel wilde investeren in projecten
in Afrika. Ik steun graag goede doelen en
heb een passie voor reizen, daarom ben
ik zelf die kant opgegaan. Ik heb lokale
koffieboeren ontmoet die met het hele
gezin van 's ochtends vroeg tot 's avonds
laat keihard werken. Hetzelfde zag ik op
theeplantages, cacaoplantages en rijstvel
den. Van wat ze betaald krijgen, kunnen
de boeren maar net rondkomen. Kinderen
gaan vaak niet naar school. Niet omdat de
ouders dat niet willen, maar omdat ze het
zonder die paar extra handen niet redden.
Door te kiezen voor duurzamere produc
ten, draag ik direct een steentje bij aan
een betere wereld."
HOOFDGERECHT - 4 PERSONEN -
BEREIDINGSTIJD 30 MINUTEN
INGREDIËNTEN
750 g zoete aardappelen (AH Biologisch) 1 kg krui-
mige aardappelen (AH Biologisch) - 400 g kibbeling
met MSC-keurmerk (pak, AH, diepvries) - 40 g ruco-
la (AH Biologisch) 1 el (olijf)olie - 4 el mayonaise
(Hellmann's Organic) 1 kleine teen knoflook
1. Schil en snijd de zoete- en kruimige aardappelen
in gelijke stukken en kook ze in water met eventueel
zout in 15 min. gaar.
2. Pers ondertussen de knoflook en meng met de
mayonaise en 1 el water.
3. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kibbe
ling in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer halverwege.
4. Giet ondertussen de aardappelen af en bewaar
!en kopje kookvocht. Stamp de aardappelen tot
een grove puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
Schep de rucola erdoor.
5. Verdeel de stamppot en kibbeling over 4 borden.
Serveer met de knoflookmayonaise.
Bevat p.p. 690 kcal 19 g eiwit 27 g vet, waarvan
4 g verz. 88 g koolhydraten 1,3 g zout 9 g vezels
Voor Hellmann's is duurzaamheid en verantwoord ondernemen belangrijk. In het
productieproces wordt uitsluitend gebruikgemaakt van kwalitatief goede ingrediënten zoals
vrije-uitloopeieren. Bovendien wordt voortdurend gezocht naar manieren om de impact
op het milieu terug te brengen. Een groot deel van de gebruikte plantaardige oliën is op dit
moment gecertificeerd duurzaam, maar het label wil nog verder. Zo is het doel om in 2020
honderd procent van de koolzaadolie uit duurzame bronnen te halen.
Hellmann's wordt bereid met vrije-uitloopeieren, olie en azijn en is een goede bron van
Omega 3. Het merk is open over de ingrediënten waarmee de producten worden bereid;
de informatie staat op de verpakking en is gemakkelijk te vinden op de website. De filosofie
van Hellmann's: goede producten zijn niet alleen smaakvol, maar worden ook op een
verantwoorde manier en met kwalitatief goede ingrediënten gemaakt.
De mayonaise van Hellmann's wordt gemaakt door Unilever en is te herkennen aan het
'groene blaadje' op de verpakking, het Europese Bio-keurmerk. Dit keurmerk betekent dat
het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie en dat een strenge
controle plaatsvindt door een onafhankelijke organisatie.
De koolvis voor de kibbeling komt van een
MSC-gecertificeerde visserij. MSC staat voor
Marine Stewardship Council en biedt vislief-
hebbers een eenvoudige manier om duurzame
vis, schaal- en schelpdieren te vinden met be
hulp van het gemakkelijk te herkennen blauwe
MSC-keurmerk.
Dit keurmerk laat zien dat de vissers zorgen
voor goed en eerlijk beheer van de vis. Dit
betekent dat de visstand van de koolvis gezond
is. Dat doen de vissers door binnen gestelde
vangstlimieten te blijven die gebaseerd zijn op
wetenschappelijke data.
Vroeger streden vissersboten in Alaska bijvoor
beeld met elkaar wie er met de grootste hoe
veelheid vis weer terug zou keren naar de ha
ven. Toen in 1999 de vangstverdeling in Alaska
werd geïntroduceerd, nam deze competitie af.
Sindsdien wordt de visserij duurzaam en eerlijk
beheerd. Daardoor blijft de visstand gezond en
is de toekomst van families die afhankelijk zijn
van de visserij zekerder.
De keuze voor vis met het MSC-keurmerk
beloont verantwoord vissen en helpt zo de toe
komst van onze oceanen te beschermen. Het
MSC-keurmerk op een visproduct geeft aan dat
alle verwerkende bedrijven in die visketen ook
gecertificeerd zijn. De vis is vanuit het water, via
de boot, tot aan de supermarkt traceerbaar.
NATIONALE!
LOTERIJ
LWJWev