Nog even de krante deukieken Kookboek drijft iedere lekkerbek naar 't Stad ZEELAND 11 Zuiderburen Wil je weten wat er in Antwerpen te verhapstukken is, dan is het nieuwe Stadskookboek Antwerpen een handig culinair navigatiesysteem. Streektaal s,a,- A Een kookboek? Een beetje. Een kijkboek? Ja. Een magneet die je naar Antwerpen trekt om te proeven wat de jonge honden in de gastronomie op je bord toveren? Absoluut! Het nieuwe Stadskookboek Antwer pen van Marlies Beckers en Marie Monsieur drijft iedere lekkerbek naar 't Stad, zoals ze in Antwerpen zeggen. Restaurant-recensent Beckers en reisjournalist Monsieur, die cu linaire reisverhalen aan onder meer magazine Flair levert, zijn als 'meiden van 't Stad' apetrots op Antwerpen. Hun chauvinisme is gelukkig van de goedaardige soort. Uit de inleiding, die vooral een ge schiedenisles is, spreekt vooral liefde voor hun stad. Daarna darte len ze als twee hongerige puppies binnen de Ring door al het moois dat culinair Antwerpen te bieden heeft. Ze nemen je mee naar be vlogen, eigenzinnige chef-koks, jonge foodondernemers en de 'places to be', van streetfood tot sterrenrestaurants. Na een dag schranzen kun je de volgende dag thuis aan de slag met recepten van 'Antwerpse smaakmakers'. Toeristen blijven doorgaans in het centrum hangen. De Groen markt en omgeving. Beckers en Monsieur wijzen je op plaatsen waar je als Zeeuws dagjesmens zelden komt. Hun periscoop kijkt verder dan de Grote Markt, het chique Zuid en het trendy Ei landje, waar de kosmopolitische rode kolos U Antwerp de twee- sterrenzaak 't Zilte herbergt. Het duo klopt ook aan bij restaurants waar jonge chefs ervaring opde den in Barcelona of de Verenigde Staten. Die hun zaak grootstede lijk ruig inrichten met beton, steen en strak hout. Zoals Veranda van Davy Schellemans, een chef die met de seizoenen meekookt en Ze dartelen als hongerige puppies binnen de Ring door al het moois dat culinair Antwerpen te bieden heeft dus de groente van het jaargetijde gebruikt. Ook leuk is het verhaal van Ca- mino aan de Muntstraat. Daar kun je, wiegend op hiphopbeats, Kore- aans comfortfood happen. De chef David Copmans begon als afwas ser, werkte zich op en is nu eigen baas. Uiteraard ontbreekt The Jane niet. Het tweesterrenrestaurant van de Zeeuwse topkok Sergio Herman, met chef Nick Bril aan het roer, krijgt zelfs vier pagina's. Beckers en Monsieur tronen je rond in verschillende stadsdelen. Noord, waar het interieur van Bi- strot du Nord (één Michelinster) je terugwerpt in de fin de siècle-tijd. Naar Borgerhout, naar Zurenborg en het Groenkwartier. We reizen ook langs Chinatown en de joodse wijk met koosjer restaurant Hoffy's. Minstens zo eetlustopwekkend zijn de portretten van ambachte lijke, maar geen ingeslapen produ centen. Slager Luc de Laet van But cher's Store verkoopt uitsluitend 'eerlijk en goed' vlees in zijn post moderne winkel die is gevestigd in de Stadsbrouwerij De Koninck. Chocolatier Bernard Proot van DelRey is al sinds 1983 een begrip. Beckers en Monsieur konden ook niet om kaasaffineurs Van Tricht heen. Net zomin als om Belgian Wines, een wijnwinkel met uit sluitend wijnen uit eigen land. Wie de chardonnays van Clos d'Opleeuw uit de Haspengouw heeft geproefd, weet hoe goed ze kunnen zijn. Het lijvige werk (175 pagina's) tipt ook leuke winkeltjes, trendy bars en bijzondere zaken zoals wijnrestaurant Bar(t)-a-VinHet is een culinaire stadsgids die smeekt om een app. Gisteren wier t'r an de deure ge beld. 'k Zat net op de banke wat nao de raodio te luusteren. 't Was tussen licht en doenker en dan wil 'k nogal 's even de raodio anzet- ten. Mêêstal meziek, mao soms ook wel 's nao 'n praotprogrammao. Ik weet dat nog van vroeger. In 't na- ojaor en de winter wat zitten scheme ren. Komt da nie in êên van die vèsjes van Piet Brakman nao voren? Zö mao wat zitten schemeren en binst in 't spionnetje kieken wien at 't nog even vlug de krante bie 'n ander in de busse steekt? Of nog even een rondje doet over 't durp? Of op versite gaot bie 'n goeie kennis, 'n neef of nichte? Schemeren en j'n eigen zitten ver velen. As klein vintje kénnende ik dat ook. Nao 't eten in m'n pyaomao zit ten wachten op 'Paulus de Boskabou ter'. As dan 't muziekje begon van Paulus, dan zat 'k al zeker vuuf menu ten voo de raodio. Alli, raodio, wudder deden 't nog mee de distributie toet die in 1958 opgedoekt wier. De dra- oien wieren buten afgeknipt en opge rold. Die witte potjes die bleven nog jaoren bie vee ménsen an de gevel zit ten. D'r binnen 'uzen wao die nog an zitten. In de buuten. Paulus begon al- tied mee een korte vertellienkje om in 't hoorspel te kommen. Mêêstal wao- ren d'r stemmen van béésten die ook in dat bos levenden, 't Was nie span nend, mao je was toch nieuwsgierig 'oe afliep. Daorom luusterende je toet de muziek afgelööpen was en dan was 't voo mien tied, om nao bed te gaon. Dan brandende intussen de lampe al. Want dat schemeren, dat durende bie ons echt gêên ure. „Wat deeje hie altied in de winter 's avonds?" vroeg de buurman 'n poosje geleejen. „Of zatte hie je mao wat te vervelen?" vroeg tie d'r nog bots ach- teran. Ik schuddende maor 's van nee. Toen vertellende kik 'em dan 'k nogal 's zat te kleuren. „Kleurplaoten joen- gen, 'k ao 'n boek vol mee kleurplao ten." En in m'n gedachten zien m'n eigen nog zitten op m'n knieën. Op 'n stoel. Kleuren mao joengers, an 'n 'oek van de taofel. 'n Puntenslieper in 't bereik en mao kleuren. Booten, 'uu- zen, en vee béésten. Onnoemlijk vee béésten. Soms wist ik zelf nie 'oe d'r in 't echt uutzaogen. 'k Weet nog dat 'r 's een geite was, die an 'n touwe stieng. Die touwe stoeng strek, want die geite wou wat hos opeten, dat vè- derop stoeng. En dao kon tie nie bie. Die geite, stoeng natuurlijk in een groene weie, die geite was gries, dat touwe bruun en die sik? Knalrood. Dao most ik zelf toch wel om lachen, 'n Rööie sik. Ei je hie dat wel 's gezien? Néé toch? Ik wel. Op m'n têekenieng. Alli, kleureplaote. An die zelfde taofel, op dat zelfde 'oekje, 'ènk ook nog 's gefuurgzaogd. Kreeg 'k voo m'n Sinterklaois 'n fi- guurzaoge. D'n anderen dag natuur lijk zaogen an taofel. 'n Krante op de grond. Ik alsmao nao die krante kie ken of t'r toch gêên zaogsel naost viel. Je snapt 't wel ee? Gezaogd deu 't zil en de taofel. Ik docht nog: Rinus wat gaot dat anêês zwaor. Even deudou- wen. Je snapt 't wel, den anderen dag zat ik wee te kleuren. Nog even over gisteren, 't Was een collectebusse an de deure, vo weet ik wat. Noe ligt 'r altied wat geld op de kapstok. Dat vind ik 'andig. Toen 'k even laoter in de kaomer kwam, knipte ik toch mao 't licht an. De ger- dienen dicht, de raodio an. En de krante nog even deukieken, de krante van vandaoge. dinsdag 24 oktober 2017 In de rubriek Zuiderburen werpen we wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: Stadskookboek Antwerpen van Marlies Beckers en Marie Monsieur. Likkebaardend Antwerpen Frank Balkenende Stadskookboek Antwerpen, Marlies Beckers Marie Mon sieur. Uitgever Mo'Media. ISBN 9789057678219 Rinus Willemsen In deze rubriek belichten we wekelijks een Zeeuws dialect. Deze keer een verhaal van Rinus Willemsen in het Zeeuws-Vlaams. Beluister de ge sproken rubriek op pzc.nl/streektaal. Drie dames eten buiten bij Bien Soigné aan de Kleine Markt in Antwerpen, foto marlies beckers

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 64