II
II
Viswijzer geeft kweekvis groen label
5
De eerste, duurzame gekweekte
yellowtail kingfish uit Colijnsplaat
gaat al de markt op. De vis kreeg gisteren
meteen een groen label op de VISwijzer.
woensdag 18 oktober 2017
Yellowtail kingfish in een van de indoorbassins van kweekbedrijf Kingfish in Colijnsplaat. fotus mechteld jansen
geworden. In Colijnsplaat is alles
op alles gezet om een duurzame
vis te kweken. Kingfish importe
ren uit zijn oorspronkelijke gebied
- Azië en Australië - is niet echt
duurzaam. Bovendien dreigt dan
ook weer overbevissing.
De smaak en
structuur zit tussen
tonijn en zeebaars in
-Mart Scherp, chefkok
Kingfish Zeeland maakt gebruik
van een gesloten kweeksysteem.
Hierdoor zijn ontsnappingen uit
gesloten. Alle water, dat via een
pijpleiding uit de Oosterschelde
wordt gehaald, wordt gefilterd,
onder meer met een uv-behande-
ling. Het water verlaat de kwekerij
door fijnmazige roosters. Aanslui
tend vindt anaerobe zuivering
plaats; het te lozen water is gedu
rende lange tijd zuurstofloos. Zo
wel vissen, larven en eitjes overle
ven dat niet.
Maiman: „Daarnaast krijgen de
oudere vissen een speciaal orga
nisch visvoer dat is gemaakt van
MSC-gekeurd slachtafval. Omdat
het water continu wordt ververst
en dus niet vervuild raakt, hoeven
we de vissen geen antibiotica te
geven. Zo kweken we een heel ge
zonde vis." Voor de benodigde
energie zorgen windmolens en
zonnepanelen. „We doen er alles
aan om zo groen en veilig mogelijk
vis te kweken."
Dinsdag is er bij de perspresen
tatie meteen een primeurtje: de
Good Fish Foundation, beheerder
van de VISwijzer, beoordeelt de
yellowtail kingfish uit Colijnsplaat
als een duurzaam gekweekte vis.
Die krijgt dan ook een groen label
op de VISwijzer.
Momenteel verlaat zo'n t.ooo
ton kingfish per maand de bassins
in Colijnsplaat. Dat moet mini
maal t2.ooo ton worden om de
kweek rendabel te maken. Als het
nieuwe kweekgebouw in maart in
bedrijf is, kan de kwekerij naar een
jaarproductie van 250.000 vissen.
Maiman en zijn partners hebben
Omdat het water
continu wordt
ververst, hoeven we
de vissen geen
antibiotica te geven
-Ohad Maiman, directeur
er miljoenen euro's in gestoken.
Hij is nu bezig om afnemers te in
teresseren, met name in Neder
land en Europa. „Ik heb al belang
rijke importeurs in Noorwegen en
Engeland benaderd."
Frank Balkenende
De eerste in Zeeland
indoor gekweekte
yellowtail kingfish
verschijnt al op het
bord in restaurants en
in vitrines van gespecialiseerde
viswinkels. Kingfish Zeeland kan
de in Colijnsplaat gekweekte
duurzame vis nu al op de markt
brengen dankzij een inhaalslag,
blijkt dinsdag tijdens een perspre
sentatie.
Hoewel het nieuwe kweekge
bouw pas in maart volgend jaar
klaar is, is Kingfish Zeeland dit
voorjaar al begonnen met kweek
in een bestaande indoorkwekerij
waarin voorheen een oesterkwe
kerij was gevestigd. Die ging fail
liet door een bacterie die in het
bassinwater terecht was gekomen.
Bij Kingfish Zeeland zwemmen
exemplaren van een kilo rond
in grote cirkelvormige bakken. De
smaak is nu al fantastisch, zegt
chefkok Mart Scherp van restau
rant Scherp in Middelburg, die
zich als culinair ambassadeur van
de yellowtail kingfish
ontpopt. Yellowtail kingfish is
een exoot. In het wild zwemt de
roofvis rond in de Australische
wateren. Kingfish, die wel twee
meter lang kan worden, is verwant
aan de makreel. Gastronomisch is
het een alternatief voor tonijn: ste
vig visvlees met een volle, delicate
smaak. „De smaak en structuur zit
tussen tonijn en zeebaars in. Je
hoeft er niet veel aan te doen. Even
schroeien op de grill is genoeg."
Zowel algemeen directeur Ohad
Maiman, samen met zakenpartner
Kees Kloet uit Sint-Maartensdijk
de drijvende kracht achter de
duurzame viskweek, als Scherp
onderstreept dat de kingfish een
goed alternatiefis voor tonijn die
door overbevissing voor de consu
mentenmarkt een 'besmette' vis is
Algemeen directeur Ohad Maiman (I) leidt zijn bezoekers rond.
Mart Scherp van restaurant Scherp in Middelburg is enthousiast over de yellowtail kingfish.
PC
Duurzame kingfish uit
Colijnsplaat al op de markt