II II Viswijzer geeft kweekvis groen label 5 De eerste, duurzame gekweekte yellowtail kingfish uit Colijnsplaat gaat al de markt op. De vis kreeg gisteren meteen een groen label op de VISwijzer. woensdag 18 oktober 2017 Yellowtail kingfish in een van de indoorbassins van kweekbedrijf Kingfish in Colijnsplaat. fotus mechteld jansen geworden. In Colijnsplaat is alles op alles gezet om een duurzame vis te kweken. Kingfish importe ren uit zijn oorspronkelijke gebied - Azië en Australië - is niet echt duurzaam. Bovendien dreigt dan ook weer overbevissing. De smaak en structuur zit tussen tonijn en zeebaars in -Mart Scherp, chefkok Kingfish Zeeland maakt gebruik van een gesloten kweeksysteem. Hierdoor zijn ontsnappingen uit gesloten. Alle water, dat via een pijpleiding uit de Oosterschelde wordt gehaald, wordt gefilterd, onder meer met een uv-behande- ling. Het water verlaat de kwekerij door fijnmazige roosters. Aanslui tend vindt anaerobe zuivering plaats; het te lozen water is gedu rende lange tijd zuurstofloos. Zo wel vissen, larven en eitjes overle ven dat niet. Maiman: „Daarnaast krijgen de oudere vissen een speciaal orga nisch visvoer dat is gemaakt van MSC-gekeurd slachtafval. Omdat het water continu wordt ververst en dus niet vervuild raakt, hoeven we de vissen geen antibiotica te geven. Zo kweken we een heel ge zonde vis." Voor de benodigde energie zorgen windmolens en zonnepanelen. „We doen er alles aan om zo groen en veilig mogelijk vis te kweken." Dinsdag is er bij de perspresen tatie meteen een primeurtje: de Good Fish Foundation, beheerder van de VISwijzer, beoordeelt de yellowtail kingfish uit Colijnsplaat als een duurzaam gekweekte vis. Die krijgt dan ook een groen label op de VISwijzer. Momenteel verlaat zo'n t.ooo ton kingfish per maand de bassins in Colijnsplaat. Dat moet mini maal t2.ooo ton worden om de kweek rendabel te maken. Als het nieuwe kweekgebouw in maart in bedrijf is, kan de kwekerij naar een jaarproductie van 250.000 vissen. Maiman en zijn partners hebben Omdat het water continu wordt ververst, hoeven we de vissen geen antibiotica te geven -Ohad Maiman, directeur er miljoenen euro's in gestoken. Hij is nu bezig om afnemers te in teresseren, met name in Neder land en Europa. „Ik heb al belang rijke importeurs in Noorwegen en Engeland benaderd." Frank Balkenende De eerste in Zeeland indoor gekweekte yellowtail kingfish verschijnt al op het bord in restaurants en in vitrines van gespecialiseerde viswinkels. Kingfish Zeeland kan de in Colijnsplaat gekweekte duurzame vis nu al op de markt brengen dankzij een inhaalslag, blijkt dinsdag tijdens een perspre sentatie. Hoewel het nieuwe kweekge bouw pas in maart volgend jaar klaar is, is Kingfish Zeeland dit voorjaar al begonnen met kweek in een bestaande indoorkwekerij waarin voorheen een oesterkwe kerij was gevestigd. Die ging fail liet door een bacterie die in het bassinwater terecht was gekomen. Bij Kingfish Zeeland zwemmen exemplaren van een kilo rond in grote cirkelvormige bakken. De smaak is nu al fantastisch, zegt chefkok Mart Scherp van restau rant Scherp in Middelburg, die zich als culinair ambassadeur van de yellowtail kingfish ontpopt. Yellowtail kingfish is een exoot. In het wild zwemt de roofvis rond in de Australische wateren. Kingfish, die wel twee meter lang kan worden, is verwant aan de makreel. Gastronomisch is het een alternatief voor tonijn: ste vig visvlees met een volle, delicate smaak. „De smaak en structuur zit tussen tonijn en zeebaars in. Je hoeft er niet veel aan te doen. Even schroeien op de grill is genoeg." Zowel algemeen directeur Ohad Maiman, samen met zakenpartner Kees Kloet uit Sint-Maartensdijk de drijvende kracht achter de duurzame viskweek, als Scherp onderstreept dat de kingfish een goed alternatiefis voor tonijn die door overbevissing voor de consu mentenmarkt een 'besmette' vis is Algemeen directeur Ohad Maiman (I) leidt zijn bezoekers rond. Mart Scherp van restaurant Scherp in Middelburg is enthousiast over de yellowtail kingfish. PC Duurzame kingfish uit Colijnsplaat al op de markt

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 33