Vette Franse Lekkers van Gtphart en meer over de kook choi DOEN zij als bohémiens een onverwachtse financiële meevaller hadden, zij hun geld snel spendeerden aan ordinair lekkere donuts in een Edward Hopper achtige donuttent op de hoek van 8th Avenue en 23th Street in Manhattan. Mapplethorpe trakteerde zichzelf dan op een donut met geleivulling en Patti Smith nam een French cruller, die vijf cent duurder was. Volgens de fotograaf deed zij dit alleen maar omdat die baksels Frans waren en dus meer sophisticated dan de lompe Amerikaanse gevallen. Een dichteres als Patti Smith was daar natuurlijk gevoelig voor, volgens Mapplethorpe. Vastenavond Alleen klopte er iets niet. Volgens een vriend van het stel waren die French crullers niet Frans, maar Nederlands. De geribbelde ringvormige frituursels zouden bij ons worden gegeten op Vastenavond, waarop Patti Smith over de crullers grapte: 'Holy doughnut, nu weten we waarom een doughnut a hole heeft.' Ik stuitte op oliebaksels in vele soorten, maten achtergrond van de Amerikaans- Franse lekkernij, maar volgens ver schillende Engelse woordenboeken is het woord 'cruller' inderdaad afkom stig van het Middelnederlandse woord 'crullen', 'krulle' of zelfs 'krulle-koken' (krulkoeken). Is een French cruller dan ook van oorsprong Nederlands? Volgens som mige voedselhistorici is de donut het Amerikaanse naneefje van wat Neder landse gelukszoekers in New Amster dam bakten: olykoeken. In veel streken waar in Nederland Vastenavond werd gevierd (ook wel 'Vette Dinsdag', de laatste dag van Carnaval) eet men tra ditioneel inderdaad oliekoeken, olie bollen of smoutebollen. Hoe en of deze robuuste Neder landse vetbommen, die in katholieke contreien de vastperiode inluiden, in derdaad zijn getransformeerd tot Amerikaanse elegante gekrulde trakta ties waar Patti Smith zo dol op was, zullen we - holy doughnut! - waar schijnlijk nooit weten. 41 French crullers Gipharts oms lees je iets in de krant of een boek en denk je: is dat nu zo? Of: waar komt dat nu weer vandaan? Afgelopen zomer las ik de autobiografie van zangeres Patti Smith, Just kids, over haar leven met de illustere fotograaf Robert Mapplethorpe (een paar weken geleden citeerde ik er ook al uit). In het boek stond een maf culinair feitje. Smith schreef dat als Mapplethorpe en Is dat nu zo, dacht ik toen ik deze passage aanstreepte. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van crullers of krul lers gehoord. Het kostte me een halve middag zoeken, waarbij ik stuitte op oliebaksels in vele soorten, maten en vormen, maar waarvan ik uiteindelijk niet echt wijzer werd. The Oxford Com panion to Food, een van de belangrijke gastronomische naslagboeken, maakt geen melding van een Nederlandse In Amerika eten ze French crullers, een soort donuts die helemaal niet Frans zijn, maar Nederlands. Giphart vraagt zich af: is dat wel zo? magazine 35 koken eten Voor de trends op het gebied van chocolade moet je vandaag op het gratis chocoladefestival in Hattem zijn. Ingrediënten voor het glazuur: 100 g poeder suiker, gezeefd 1 el water Ingrediënten voor de crullers: 240 ml water 6 el boter, ongezouten 2 tl fijne suiker snufje zout 135 g bloem 3 eieren 1 eiwit, licht geklopt frituurolie Kook water, boter, suiker en zout. Voeg Foto SHODYCAREMAN bloem toe en roer tot de bloem is opgeno men. Blijf vier minu ten roeren. Doe het deegmengsel in een beslagkom en roer tot afgekoeld (kan ook in deegmixer). Roer het eerste ei er helemaal door, her haal dit met de vol gende eieren. Voeg eiwit toe, beetje bij beetje, totdat het een soepel beslag is. Voeg eventueel een tweede eiwit toe. Schep beslag over in een spuitzak met kartelmond. Verhit frituurolie tot 185 graden. Knip twaalf stukken bakpapier uit van 8 bij 8 cm. Olie ze lichtjes. Spuit op elk stuk papier een ring beslag. Draai voorzichtig de bakpapieren om boven de olie en ver wijder ze met een tang. Laat de beslag- ringen twee a drie minuten frituren tot goudbruin. Haal ze eruit met een schuimspaan. Afkoe len op keukenpapier. Doop de bovenkant van elke cruller in het glazuur (poedersui ker met water). krulletjes

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 99