O 0 O O Polder Kingf ish uit de Oosterschelde: Alles aan deze vis klopt mm MARGOT 17 zijn vader Ronnie Herman, de leermeester van wie Sergio dit jaar afscheid moest nemen. Elk onderdeel kent een perfecte garing. In de sublieme kokkels proefje zeewater, het mes heft je heeft een fantastische beet, het stukje kreeft is mals als boter en zelden hebben we een zo mooi bereide moot kabeljauw ge proefd. Als een gerijpte top-Bordeaux hangt de smaak van de rijke, peperige maar niet té, bouillon lang na. Beter dan dit wordt het niet. De Caesar Salad (inktvis, artisjok, citroen, koriander) van mijn tafeldame is een simpel gerecht, maar de uitvoering is top. Het kaas- krokantje bevat wat citroen om de boel fris te houden. Fraicheur ontmoeten we in alle ge rechten. Zoals in de op de bakplaat bereide pladijs - Vlaams voor schol - die een laagje spinazie en beetgare zilte mosselen torst. In de schuimige zachte bouillon drijven garnaaltjes en kokkels die - net als oesters - een toets van jodium doneren. De bijkans rauwe zeekraal en andere zeegroente peppen het gerecht op. Het blijft allemaal beheerst, licht en zacht, maar tegelijk driedimensionaal en dus interessant. Zo ook de zeeduivel in de kom van mijn gezel lin. De 'tournedos uit de zee' ligt in zoutig schuim en wordt geflankeerd door minito- maatjes, lenteui, spitskool en venkel. Allemaal perfect, op een hedonistische manier, bereid. De choux farcis, normaal gevulde groene kool, is hier luchtig broodgebak met rijk pista cheijs en zurige kersen. Dat dessert danst op de papillen. En van appel, duindoorn (lekker fris zuur) vanillecrumble en notenkrokantje weten ze een fijne reconstructed appeltaart te bereiden. We tikken 161 euro af. Pittig voor een bras serie, maar ja, ook AIRrepublic is fucking per fect. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland In de krant stond een paar weken geleden een stuk over het 75-jarige bestaan van de Noord oostpolder waar veel Zeeuwen toen naartoe vertrokken. Mijn oom Pau en tante Marie, de oudste zus van mijn moeder, vertrokken in de jaren zestig ook die kant op, maar dan naar de Flevopolder. Hun appel- en perenboomgaarden moesten des tijds wijken voor de A58. Ergens langs die snel weg ligt nog steeds hun oude schuur. Altijd als ik daar langsrijd moet ik aan hen denken, hoewel ze inmiddels beiden overleden zijn. In de Flevopolder was alles nieuw. Ooit moest ik er twee weken logeren en al woonden we toen zeifin een rustig dorp, ik herinner me dat ik het daar wel heel stil en leeg vond. Ze woonden in een bungalow en hadden geen buren om eens even een praatje mee te maken, zoals ik dat thuis graag deed, en we aten ook nog eens hete blik sem; bah! Maar mijn oom en tante vonden het er fijn en waren snel gewend, al was de rit terug naar Zeeland best lang en zagen we elkaar steeds minder. Als mijn ouders bij hen langs gingen maakten ze er meteen een weekendje uit van. Verder za gen we elkaar alleen nog maar bij echt belangrijke gebeurtenissen maar bij hete bliksem denk ik al tijd weer aan hen. Schil en kook 1,5 kilogram aardappelen en kook van 1,5 kilogram goudrenetten appelmoes. Bak ondertussen 500 gram gehakt samen met drie uien. Stamp de aardappelen fijn, voeg de appel moes en het gehakt toe met wat kaneel, zout, pe per en een snufje nootmuskaat en zet het geheel even in de oven op 200 graden Celsius. Inmiddels vind ik het wel lekker. We zagen elkaar alleen maar bij echt belangrijke gebeurtenissen maar bij hete bliksem denk ik altijd weer aan hen MIDDELBURG Mart Scherp uit Middelburg is, naast chef-kok in zijn eigen restaurant, ambassa deur van Kingfish Zeeland. Kingfïsh is een gekweekte duur zame vis die vlakbij Kats ge kweekt wordt in speciale tanks met Oosterscheldewater. King fish is een tonijnachtige vis die oorspronkelijk voorkomt in wa ter van 24 graden Celsius. De vis wordt veel gegeten door Japan ners en Australiërs en binnen kort dus ook door Nederlanders. Taboe „De eerste exemplaren doen het heel goed", zegt Scherp. „Het is een mooie vis met een mooi ver haal." De vissen zwemmen in zuiver Oosterscheldewater, dat in een leiding onderdoor de dijk in de tanks met een natuurlijke stroming wordt gepompt. Ver volgens wordt het tot 24 graden Celsius verwarmd door middel van zonne-energie en wind energie. Het water gaat gefilterd weer terug de Oosterschelde in dus er is nauwelijks milieubelas ting. „Overbevissing is een enorm probleem in de oceanen, uSSQS toch lag er altijd een taboe op kweekvis. Dat is met deze king fish wel weggenomen", aldus Scherp. Vettig „Elke twee uur krijgen de jonge visjes levend voer te eten; het zijn net baby's", lacht hij. Later krijgen ze organisch visvoer van onder meer MSC-gekeurd visaf val, duurzaam en zonder antibi otica. Inmiddels hebben ze het gewicht van een kilo bereikt. Tussen de twee en drie kilo is het uiteindelijke doel „Wat de king fish zo smakelijk maakt is dat het visvlees een beetje vettig is met een mooie structuur. Ik zet het dan ook graag op het menu." Eet de vis bijvoorbeeld rauw in dunne plakjes gesneden, als sas- himi, met wat sojasaus en wa- sabi. Meer heeft hij niet nodig. eindscore BEOORDELING zaterdag 14 oktober 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) A m "V Mart Scherp met de kingfish. foto ruben oreel perfect

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53