pi
#13^
Qg>'$r
16 WEE
Rondom zicht op
zee, lekker
informeel en
kwaliteit op het
bord. AIRrepublic
geeft je Sergio
Herman voor
een nice price.
ETEN AIRREPUBLIC, CADZAND-BAD
en zwoele zondagavond in Cad-
zand-Bad. Op een steenworp af
stand van Sergio Hermans Pure C
(één Michelinster) staat AIRrepu-
I blic, de jongste telg in de restau
rantfamilie van de Zeeuwse topchef. Het be
vindt zich boven het clubhuis van Royal Yacht
Club van België uit Antwerpen, die de gloed
nieuwe 'Kezandse' jachthaven uitbaat. Over
een fraaie loopbrug slenteren we er heen. Het
rechthoekige, snaarstrakke gebouw staat on
verzettelijk met zijn kop op de Noordzee
wind. Naast het take-away café met ruim ter
ras zien we de brasserie van AIRrepublic, dat
eveneens over een beachterras beschikt. Wie
er onderuit zakt geniet van een adembene
mend panorama. In het noorden de lichtjes
van de Vlissingse boulevard, in het zuiden het
strand, het Zwin en ook de kranen van de ha
ven van Zeebrugge. Wat een coole plek!
HET MENU
Binnen houd je contact met de zee, want de
brasserie is ruim beglaasd. Het oogt als een
kingsize aquarium met een plat dak erop. In
het interieur komen industrieel design en het
betere jutterswerk samen. Een tafel van wrak
hout, een wijntoog van gestapelde ruwe bal
ken en rondom banken met legergroene kus
sens die zomaar van een motorsloep afkom
stig kunnen zijn. Het oogt leuk, maar je zit
vlak protesteert. Je zakt snel naar één kant en
in een Fiat Panda heb je meer ruggensteun.We
vermoeden dat de door Herman ontworpen
seventies-achtige houten stoelen bij chiro
practors in de smaak vallen.
Het in marineblauw en zandhazengroen
uitgedoste personeel legt je wel in de watten.
Jasje aannemen, meteen twee man/vrouw aan
tafel. Glaasje champagne en water? Ja, graag.
En zo zijn we na een minuut al 32 euro lichter,
zien we later. Maar goed, anders dan Pure C en
The Jane in Antwerpen (twee Michelinster-
ren) is AIRrepublic in de markt gezet als 'laag-
WAAR
drempelige brasserie met eenvoudige berei
dingen van Zeeuwse producten', het kookni-
veau is desondanks hoog. Sergio is regelmatig
in de zaak, zegt restaurantmanager Baptiste
van Steenkiste. De meester bemoeit zich met
de kaart en proeft alles wat de keukenbrigade
onder leiding van de twee chefs Alex Buiten
en Nicolas Wentein bereidt.
De amuse is veelbelovend. Een heerlijk, met
tomatenpoeder bestrooid, papadum-achtig
krokantje dat je in romesco mag dopen. Dat is
de paprika/tomaten/amandel-dip die Catala
nen bij vis serveren. Achterin de zaak bespeu
ren we een knoert van een pizza-oven. Van
Steenkiste verklapt dat ze die vooral gebrui
ken om gerechten een lichte rooksmaak te ge
ven. En dat proeven we enkele malen deze
avond. Trouwens de champagne, het eigen
merk van wijnhandel Herman in Axel, sluit
mooi aan: rond, fruitig en sappig.
Vissoep Oud Sluis (het restaurant dat hij
naar drie sterren kookte) is een hommage aan
REKENING
zaterdag 14 oktober 2017
GO
Op de bakplaat bereide pladijs.
In de jachthaven van Cadzand-Bad bevindt de
brasserie zich naast het take-away café.
Concentratie in de keuken: Ana Boznar, Nicolas Wentein en Fabio Ho-
polito (vlnr). foto'scamileschelstraete
Ook AIRrepublic is fucking
Frank Balkenende
De menukaart van
AIRrepublic is be
knopt. Van de
zeven voorgerech
ten zijn er twee het
goedkoopst: Zee-
brugse garnalen en
vissoep Oud Sluis
(19 euro). Het duur
ste zijn gegrilde
langoustines
(41,50). De hoofd
gerechten begin
nen bij 29,50 (pla
dijs of piepkuiken)
en lopen op naar
49,50 (Holstein
BBQ). Desserts zijn
er vanaf 9,50
(dame blanche).
Het duurste toetje
is het kaasbord (19
euro). Reserveer
ruim van tevoren.
AIRrepublic
Kanaalweg 1
1 fles water
7,00
2 glazen champagne
25,00
1 Caesar salad
24,50
1 vissoep Oud Sluis
19,00
1 pladijs
29.50
1 zeeduivel
30,00
1 Choux Farci
12,50
1 appel crumble
10,00
1 espresso
3,50
TOTAAL:
161,00