4
Kruiden Op stokbrood of
steak: met kruidenboter kun
je de plank niet misslaan. Of
toch wel? Ons panel keurt
zeven kuipjes uit de
supermarkt.
erlijk is eerlijk, krui
denboter is weinig
meer dan - de naam
zegt het al - boter
met een zooitje
kruiden er door
heen geroerd. Aan
de multifunctionaliteit doet dit ech
ter niets af. Het smeersel leent zich
als de finishing touch van een alle
daags biefstukje, maar is ook de ster
van menig kerstdiner. Je kunt im
mers nog zo lang zwoegen op je pis-
tachekorstrollade of hertenbiefstuk
met cranberrycompote; uiteindelijk
heeft de halve tafel al een veel te ste
vige bodem gelegd door anderhalve
schaal met stokbroodjes kruidenbo
ter weg te werken.
Ook de kruidenbotercarrière van
Herwin van Gelder begon tien jaar
geleden tijdens het kerstdiner. Zijn
zelfgedraaide kruidenboter viel zo
goed in de smaak dat hij niet veel la
ter Beurre Meilleur begon. Vanuit de
Noordoostpolder stuurt het merk nu
jaarlijks 3.000 kilo kruidenboter naar
supermarkten, cateraars en restau
rants. Één tip van de meester: laat je
boter 24 uur rusten voor consumptie.
„Pas na één dag beginnen de kruiden
echt goed hun smaak los te laten."
Sinaasappelschillen
Hoe eenvoudig de bereiding ook mo
gen zijn, in deze rennen-springen-
vliegen-duiken-vallen-opstaan-en-
weer-doorgaanmaatschappij nemen
maar weinigen nog de tijd om zelf
met vijzel en botervloot aan de slag
te gaan.
De panelleden testen dan ook
blind zeven kruidenboters uit de su
permarkt: vijf huismerken (Albert
Heijn, Plus, Jumbo, Lidl en Aldi) één
erkende zuivelspecialist (Campina)
en één nieuwkomer in het kaasschap
(Heks'n Boter).
Het eerste criterium: welke krui
den zijn gebruikt? Ooit bedienden
koks zich van een overvol bood
schappenlijstje, zo bewijst onder
meer de befaamde beurre Café de Pa-
ONSP/
Pas na één dag
beginnen de kruiden
echt goed hun smaak
los te laten
ris - de moeder aller kruidenboters,
in de jaren 30 ontstaan in een eetcafé
te Genève. Daarin werden onder
meer kappertjes, sjalotjes, marjolein,
dille, tijm, dragon, rozemarijn, ansjo
vis, cayennepeper en zelfs sinaasap
pelschillen worden versnipperd. Te
genwoordig volstaat volgens Paul van
Staveren wat verse bieslook, peterse
lie en kervel. „Maar er bestaat geen
enkele wetgeving die verplicht welke
kruiden er wel en niet in een krui-
denboter dienen te zitten", erkent de
voormalige sterrenchef.
Zeewater
Als de panelleden als ware paleonto
logen de specerijen beginnen uit te
graven, volgt al snel de eerste teleur
stelling: alle fabrikanten lijken enkel
gebruik te hebben gemaakt van ge
droogde kruiden. In de boter van Plus
en Jumbo zitten er tussen het groen
ook oranje wortelsnippertjes ver
stopt.
Beide melanges - een soort Proven-
qaalse soepkruiden in een slok van
veel te zout zeewater - komen duide
lijk van dezelfde producent; zo wordt
ook na de test bevestigd als de etiket
ten worden nageplozen. De Aldi-bo-
ter komt eveneens uit deze hoek; zij
het dat de boter vooral opvalt door
een chemische knoflooksmaak. De
kruidenmelange van Lidl behaagt zo
mogelijk nog minder: slechte thee
kruiden en een nasmaak van karton.
Heks'n Boter valt vooral op door zijn
zure karakter. En een veel te grote
brok ui die uit het kuipje wordt opge
lepeld.
Bleekneusje
De tweede vraag: valt de kenmer
kende smaak en textuur van roombo
ter te herkennen? Het teleurstellende
antwoord: neen. In alle kuipjes be
zwijkt de roomboter onder een stort
vloed aan oliën, gistextracten, verdik
kingsmiddelen, smaakversterkers en
melkzuren. Volgens het panel ver
moedelijk ook uit kostenoverwegin
gen. „De prijs van roomboter is de
Kleingeld
Besparen
De douche uit
na 4 minuten
APP
Zakgeld in
de smiezen
Onderzoek
Kasboek geeft
inzichten
woensdag 11 oktober 2017
neus
inde
boter
Matthijs Meeuwsen
—Herwin van Gelder
Paul van Staveren
(55) Voormalig ster
renchef, werkt nu in
de voedingsindustrie.
Herwin van Gelder
(53) Draait jaarlijks
3.000 kilo van zijn
Beurre Meilleur.
Morris van Gelder
(23) Kok en zoon van
van Herwin.
Sil van Gelder (21)
Groeide eveneens op
met zijn neus in de
kruidenboter.
tisch
op, die
nemen
alle ruimte
in je
douche
in beslag.
Hup, eruit
dus!
N
euro kost een hond
per maand, volgens het
Nibud. Een kat kost 23
euro per maand.
Jong geleerd is
oud gedaan.
Daarom is er de
Otlyi-app, oftewel:
zakgeld 2.0. Zo
houden de gever
en de ontvanger de
inhoud van het
spaarvarken nauw
keurig in de gaten.
Inclusief adviezen
als: hoeveel zak
geld geef je op
welke leeftijd?
Hoe gingen we vroeger
met ons geld om? Om
daar achter te komen is
de Universiteit van
Utrecht op zoek naar
kasboekjes uit de vorige
eeuw. Onderzoekers
van de vakgroep Finan
ciële Geschiedenis wil
len zoveel mogelijk oude
kasboekjes, loonstrook-
jes, spaarbankboekjes,
kwitanties en bonnetjes
inzien.
Met de
Wil je besparen op je
waterverbruik? Koop
dan douchegordijn
Spiky van de Engelse
ontwerper Elisabeth Bu-
echer. Na vier minuten
blazen er allemaal
'spikes'
automa-