4 Kruiden Op stokbrood of steak: met kruidenboter kun je de plank niet misslaan. Of toch wel? Ons panel keurt zeven kuipjes uit de supermarkt. erlijk is eerlijk, krui denboter is weinig meer dan - de naam zegt het al - boter met een zooitje kruiden er door heen geroerd. Aan de multifunctionaliteit doet dit ech ter niets af. Het smeersel leent zich als de finishing touch van een alle daags biefstukje, maar is ook de ster van menig kerstdiner. Je kunt im mers nog zo lang zwoegen op je pis- tachekorstrollade of hertenbiefstuk met cranberrycompote; uiteindelijk heeft de halve tafel al een veel te ste vige bodem gelegd door anderhalve schaal met stokbroodjes kruidenbo ter weg te werken. Ook de kruidenbotercarrière van Herwin van Gelder begon tien jaar geleden tijdens het kerstdiner. Zijn zelfgedraaide kruidenboter viel zo goed in de smaak dat hij niet veel la ter Beurre Meilleur begon. Vanuit de Noordoostpolder stuurt het merk nu jaarlijks 3.000 kilo kruidenboter naar supermarkten, cateraars en restau rants. Één tip van de meester: laat je boter 24 uur rusten voor consumptie. „Pas na één dag beginnen de kruiden echt goed hun smaak los te laten." Sinaasappelschillen Hoe eenvoudig de bereiding ook mo gen zijn, in deze rennen-springen- vliegen-duiken-vallen-opstaan-en- weer-doorgaanmaatschappij nemen maar weinigen nog de tijd om zelf met vijzel en botervloot aan de slag te gaan. De panelleden testen dan ook blind zeven kruidenboters uit de su permarkt: vijf huismerken (Albert Heijn, Plus, Jumbo, Lidl en Aldi) één erkende zuivelspecialist (Campina) en één nieuwkomer in het kaasschap (Heks'n Boter). Het eerste criterium: welke krui den zijn gebruikt? Ooit bedienden koks zich van een overvol bood schappenlijstje, zo bewijst onder meer de befaamde beurre Café de Pa- ONSP/ Pas na één dag beginnen de kruiden echt goed hun smaak los te laten ris - de moeder aller kruidenboters, in de jaren 30 ontstaan in een eetcafé te Genève. Daarin werden onder meer kappertjes, sjalotjes, marjolein, dille, tijm, dragon, rozemarijn, ansjo vis, cayennepeper en zelfs sinaasap pelschillen worden versnipperd. Te genwoordig volstaat volgens Paul van Staveren wat verse bieslook, peterse lie en kervel. „Maar er bestaat geen enkele wetgeving die verplicht welke kruiden er wel en niet in een krui- denboter dienen te zitten", erkent de voormalige sterrenchef. Zeewater Als de panelleden als ware paleonto logen de specerijen beginnen uit te graven, volgt al snel de eerste teleur stelling: alle fabrikanten lijken enkel gebruik te hebben gemaakt van ge droogde kruiden. In de boter van Plus en Jumbo zitten er tussen het groen ook oranje wortelsnippertjes ver stopt. Beide melanges - een soort Proven- qaalse soepkruiden in een slok van veel te zout zeewater - komen duide lijk van dezelfde producent; zo wordt ook na de test bevestigd als de etiket ten worden nageplozen. De Aldi-bo- ter komt eveneens uit deze hoek; zij het dat de boter vooral opvalt door een chemische knoflooksmaak. De kruidenmelange van Lidl behaagt zo mogelijk nog minder: slechte thee kruiden en een nasmaak van karton. Heks'n Boter valt vooral op door zijn zure karakter. En een veel te grote brok ui die uit het kuipje wordt opge lepeld. Bleekneusje De tweede vraag: valt de kenmer kende smaak en textuur van roombo ter te herkennen? Het teleurstellende antwoord: neen. In alle kuipjes be zwijkt de roomboter onder een stort vloed aan oliën, gistextracten, verdik kingsmiddelen, smaakversterkers en melkzuren. Volgens het panel ver moedelijk ook uit kostenoverwegin gen. „De prijs van roomboter is de Kleingeld Besparen De douche uit na 4 minuten APP Zakgeld in de smiezen Onderzoek Kasboek geeft inzichten woensdag 11 oktober 2017 neus inde boter Matthijs Meeuwsen —Herwin van Gelder Paul van Staveren (55) Voormalig ster renchef, werkt nu in de voedingsindustrie. Herwin van Gelder (53) Draait jaarlijks 3.000 kilo van zijn Beurre Meilleur. Morris van Gelder (23) Kok en zoon van van Herwin. Sil van Gelder (21) Groeide eveneens op met zijn neus in de kruidenboter. tisch op, die nemen alle ruimte in je douche in beslag. Hup, eruit dus! N euro kost een hond per maand, volgens het Nibud. Een kat kost 23 euro per maand. Jong geleerd is oud gedaan. Daarom is er de Otlyi-app, oftewel: zakgeld 2.0. Zo houden de gever en de ontvanger de inhoud van het spaarvarken nauw keurig in de gaten. Inclusief adviezen als: hoeveel zak geld geef je op welke leeftijd? Hoe gingen we vroeger met ons geld om? Om daar achter te komen is de Universiteit van Utrecht op zoek naar kasboekjes uit de vorige eeuw. Onderzoekers van de vakgroep Finan ciële Geschiedenis wil len zoveel mogelijk oude kasboekjes, loonstrook- jes, spaarbankboekjes, kwitanties en bonnetjes inzien. Met de Wil je besparen op je waterverbruik? Koop dan douchegordijn Spiky van de Engelse ontwerper Elisabeth Bu- echer. Na vier minuten blazen er allemaal 'spikes' automa-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 48