Wonderolie voor je avondmaal Maar halve aardbei per toetje <D O De grote om onze centen 2 ROLAND DUONG Betalen Van vingerafdruk tot selfie: de smartphone-apps waarmee je contactloos kunt betalen nemen in sneltempo toe. Maar wie vertrouwen we onze betalingen toe? Techreuzen als Google en Facebook hijgen de banken in de nek. Column Hoe maak je van de dagelijkse prak een ver rassend lekkere maaltijd in een handom draai? Doe als een chef en gebruik olie, de slimme smaakmaker. Een paar druppels van de juiste olie geven eenvoudige maaltjes extra kick en smaak. We beginnen met de bekendste. Olijfolie. Neem de meest pure, onbehandelde variant: extra ver- gine. Extra vergine olijfolie toevoegen aan je ge recht zorgt voor verrassende resultaten. Van spruitjes tot pasta. Als het eten klaar is op het laatst een scheut extra vergine toevoegen. Altijd lekker! Bij olijfolie geldt zeker het motto: je krijgt waar je voor betaald. Goede extra vergine is nooit goed koop. Maar met een zuinige schenktuit op de fles ben je zo zes weken verder. Spaanse olie heeft de beste prij s-kwaliteitverhouding. Doe eens gek en koop een dure fles bij een spe ciaalzaak of op internet. Kan een enorm verschil maken met de extra vergine uit de supermarkt. De Olijfolie Shop heeft een mooie collectie waar veel sterrenkoks gebruik van maken. En elke chef in Nederland kent Valderrama. Deze Spaanse oliepio nier maakt ook speciale olijfolie met rooksmaak en zelfs exotische wasabi en currysmaak. Dit is meer voor de gevorderde thuiskok, maar met een paar druppels van dit spul maak je van een simpel groentegerecht een culinaire ervaring. Een olie die door veel gastronomen wordt verfoeid is truffelolie. Begrijpelijk, want de term truffelolie is behoorlijk misleidend. Fabrikanten stoppen een flintertje truffel in het flesje om te suggereren dat de truffelsmaak afkomstig is van echte truffel. Nonsens. In de meeste gevallen krijgt truffelolie de smaak van een che misch aroma. Soms is de truffelolie zelfs het af valproduct van de olie industrie. Mij schrikt het niet af. Ik gebruik in mijn aardappelpuree al tijd een paar druppel tjes. Veel groentes die een hartige smaak ont beren, knappen op met enkele druppels truffelolie. De truc is zo weinig te gebruiken dat je het niet proeft. Als je de truffelolie proeft in je gerecht is het nooit lekker. Bij goed gebruik voegt truffelolie een lekkere aardse hartigheid toe aan je eten. Met olie maak je van een simpel gerecht een culinaire ervaring Notenolie van walnoot of hazelnoot kun je per fect gebruiken in je salades. Zeker in combinatie met feta of een andere wat scherpere kaas. Mijn ge heime favoriet is sesamolie. Bekend natuurlijk van de Aziatisch keuken. Maar prima inzetbaar voor de dagelijkse hap. Een perfect stuk zalm kun je rauw naar binnen werken, maar wanneer koop je nu die dure, eerste klas zalm? De mindere zalmmoot uit de supermarkt kan ook best lekker zijn. Giet wat olijfolie en een beetje sesamolie in een kommetje, smeer de mix over de moot met een kwastje. Zout- vlokje en verse peper erover. In de oven en voila! Kan ook perfect met bijvoorbeeld bloemkool. Je kunt je gerecht ook vlak voor het opdienen, kwas ten met je olie naar keuze (niet met truffelolie). Iets meer werk maar naast verbeterde smaak, ziet het gerecht er dan ook smakelijk glanzend uit. Net als uit het kookboek. PRIJSPEIL TEST 1,2,3 1 zijn we nog zo vertrouwd met onze pinpas, in de nabije toe komst zullen we steeds vaker naar onze smart- phone grijpen om contactloos af te rekenen. Dat kan bijvoorbeeld al bij ING, ABN Amro, Rabobank en de Volksbank. Het werkt in principe hetzelfde als betalen met een pinpas, maar dan via een app en (nfc-)chip. Ook de Q_R-code - de 'postzegel' met de blokjes - rukt op in het beta lingsverkeer. Als klant van online- bank Bunq reken je direct af met je telefoon door een QR code op een kassabon te scannen, bijvoorbeeld bij een restaurant of een winkel. De di- De ontwikkelingen met contactloos betalen gaan enorm snel gitale kassabon wordt dan meteen op je mobiel be waard. Dat kan ook als je de Q_R-code bij een beta ling met iDeal gebruikt. Volgens Betaalverenging Nederland zijn er tegen het eind van het jaar bijna een half miljoen Nederlanders die contactloos mobiel betalen. „Contant geld zal voorlopig nog niet verdwijnen, maar mobiel be talen gaat cash steeds meer ver vangen", zegt Gijs Boudewijn, ad junct-directeur van de Betaalver- eniging. „QR-codes komen in de plaats van de acceptgiro - die gaat er helemaal uit." Ondertussen dingt ook de ene na de andere app om een rekening te de len naar onze gunsten. Neem Tikkie, waarmee je voorgeschoten geld via Whatsapp aan vrienden kunt terug vragen of betalen. Met een paar clicks heb je geld overgemaakt. Techreuzen „De ontwikkelingen gaan enorm snel", zegt Roel Popping, directeur betalen bij ING. „De contactloze be- taalpas is vooral nog populair omdat die vlekkeloos werkt. Hij doet het al tijd en snel. Contactloos mobiel beta len werkt nog niet altijd perfect, maar ik verwacht dat de techniek woensdag 11 oktober 2017 Roland Duong, de nieuwsgierigste man van Nederland, proeft en test producten. Altijd lekker om een frisse neus te halen in de herfst. Zeker als je vakantie hebt. Jack Wolfskin ACS Hike 26 Plutosport.nl €79,95 Bigtree.nl €88,90 Wehkamp.nl €99,99 Ook last van keuzestress tijdens je zoektocht langs internetwarenhuizen en prijsstunters? Geld&Goed helpt een handje, met deze week een vergelijkend warenonderzoek van aardbeienyoghurt. Aardbeienyoghurt is waarschijnlijk een van de populairste toetjes. Aardbeien zitten er ech ter nauwelijks in blijkt uit onderzoek van de Con sumentenbond. Gemid deld zo'n zes procent per pak. Omgerekend is dat, schrik niet, een halve aardbei per portie van 150 gram. Wat zit er dan wel in deze zoge naamde aardbeienyog hurt? Voornamelijk sui ker en rozerode kleur stof van bietensap. Yo- GO ghurt bevat van nature zes gram suiker per por tie. Bij aardbeienyoghurt varieert dit tussen de 10 en 14 gram. Dat is tus sen de 3,5 en 5 klontjes suiker per portie van 100 gram. Optimel is een positieve uitzonde ring, maar is gezoet met zoetstoffen wat de smaak volgens het test panel niet ten goede komt. Wat opvalt is dat Almhof Roomyoghurt als lekkerste uit de test komt. Een van de vetste Falke TK2 Cool Keller-sports.nl €16,90 Loopsokken.nl €18,95 Bever.nl €20,00 Salomon Evasion 2 GTX Trekkin.com €96,90 Campz.nl €100,95 Salomon.com €119,95 (prijzen incl. bezorgkosten m.u.v. sokken) Reageren? roland.duong@persgroep.nl 3 O s tr Ij d Steven Musch —Roel Popping, ING

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 46