Wonderolie voor
je avondmaal
Maar halve
aardbei per
toetje
<D
O
De grote
om onze centen
2
ROLAND DUONG
Betalen Van vingerafdruk tot selfie: de
smartphone-apps waarmee je contactloos
kunt betalen nemen in sneltempo toe.
Maar wie vertrouwen we onze betalingen
toe? Techreuzen als Google en Facebook
hijgen de banken in de nek.
Column
Hoe maak je van de dagelijkse prak een ver
rassend lekkere maaltijd in een handom
draai? Doe als een chef en gebruik olie, de
slimme smaakmaker. Een paar druppels van de
juiste olie geven eenvoudige maaltjes extra kick en
smaak.
We beginnen met de bekendste. Olijfolie. Neem
de meest pure, onbehandelde variant: extra ver-
gine. Extra vergine olijfolie toevoegen aan je ge
recht zorgt voor verrassende resultaten. Van
spruitjes tot pasta. Als het eten klaar is op het laatst
een scheut extra vergine toevoegen. Altijd lekker!
Bij olijfolie geldt zeker het motto: je krijgt waar je
voor betaald. Goede extra vergine is nooit goed
koop. Maar met een zuinige schenktuit op de fles
ben je zo zes weken verder. Spaanse olie heeft de
beste prij s-kwaliteitverhouding.
Doe eens gek en koop een dure fles bij een spe
ciaalzaak of op internet. Kan een enorm verschil
maken met de extra vergine uit de supermarkt. De
Olijfolie Shop heeft een mooie collectie waar veel
sterrenkoks gebruik van maken. En elke chef in
Nederland kent Valderrama. Deze Spaanse oliepio
nier maakt ook speciale olijfolie met rooksmaak en
zelfs exotische wasabi en currysmaak. Dit is meer
voor de gevorderde thuiskok, maar met een paar
druppels van dit spul maak je van een simpel
groentegerecht een culinaire ervaring.
Een olie die door veel gastronomen wordt
verfoeid is truffelolie. Begrijpelijk, want de term
truffelolie is behoorlijk misleidend. Fabrikanten
stoppen een flintertje truffel in het flesje om te
suggereren dat de truffelsmaak afkomstig is van
echte truffel. Nonsens.
In de meeste gevallen
krijgt truffelolie de
smaak van een che
misch aroma. Soms is de
truffelolie zelfs het af
valproduct van de olie
industrie. Mij schrikt
het niet af. Ik gebruik in
mijn aardappelpuree al
tijd een paar druppel
tjes. Veel groentes die
een hartige smaak ont
beren, knappen op met enkele druppels truffelolie.
De truc is zo weinig te gebruiken dat je het niet
proeft. Als je de truffelolie proeft in je gerecht is
het nooit lekker. Bij goed gebruik voegt truffelolie
een lekkere aardse hartigheid toe aan je eten.
Met olie maak
je van een
simpel gerecht
een culinaire
ervaring
Notenolie van walnoot of hazelnoot kun je per
fect gebruiken in je salades. Zeker in combinatie
met feta of een andere wat scherpere kaas. Mijn ge
heime favoriet is sesamolie. Bekend natuurlijk van
de Aziatisch keuken. Maar prima inzetbaar voor de
dagelijkse hap. Een perfect stuk zalm kun je rauw
naar binnen werken, maar wanneer koop je nu die
dure, eerste klas zalm? De mindere zalmmoot uit
de supermarkt kan ook best lekker zijn. Giet wat
olijfolie en een beetje sesamolie in een kommetje,
smeer de mix over de moot met een kwastje. Zout-
vlokje en verse peper erover. In de oven en voila!
Kan ook perfect met bijvoorbeeld bloemkool. Je
kunt je gerecht ook vlak voor het opdienen, kwas
ten met je olie naar keuze (niet met truffelolie).
Iets meer werk maar naast verbeterde smaak, ziet
het gerecht er dan ook smakelijk glanzend uit. Net
als uit het kookboek.
PRIJSPEIL
TEST 1,2,3
1 zijn we nog zo
vertrouwd met
onze pinpas, in
de nabije toe
komst zullen we
steeds vaker naar
onze smart-
phone grijpen om contactloos af te
rekenen. Dat kan bijvoorbeeld al bij
ING, ABN Amro, Rabobank en de
Volksbank. Het werkt in principe
hetzelfde als betalen met een pinpas,
maar dan via een app en (nfc-)chip.
Ook de Q_R-code - de 'postzegel'
met de blokjes - rukt op in het beta
lingsverkeer. Als klant van online-
bank Bunq reken je direct af met je
telefoon door een QR code op een
kassabon te scannen, bijvoorbeeld bij
een restaurant of een winkel. De di-
De ontwikkelingen met
contactloos betalen
gaan enorm snel
gitale kassabon wordt dan
meteen op je mobiel be
waard. Dat kan ook als je
de Q_R-code bij een beta
ling met iDeal gebruikt.
Volgens Betaalverenging
Nederland zijn er tegen het
eind van het jaar bijna een
half miljoen Nederlanders die
contactloos mobiel betalen.
„Contant geld zal voorlopig nog
niet verdwijnen, maar mobiel be
talen gaat cash steeds meer ver
vangen", zegt Gijs Boudewijn, ad
junct-directeur van de Betaalver-
eniging. „QR-codes komen in de
plaats van de acceptgiro - die gaat er
helemaal uit."
Ondertussen dingt ook de ene na
de andere app om een rekening te de
len naar onze gunsten. Neem Tikkie,
waarmee je voorgeschoten geld via
Whatsapp aan vrienden kunt terug
vragen of betalen. Met een paar clicks
heb je geld overgemaakt.
Techreuzen
„De ontwikkelingen gaan enorm
snel", zegt Roel Popping, directeur
betalen bij ING. „De contactloze be-
taalpas is vooral nog populair omdat
die vlekkeloos werkt. Hij doet het al
tijd en snel. Contactloos mobiel beta
len werkt nog niet altijd perfect,
maar ik verwacht dat de techniek
woensdag 11 oktober 2017
Roland Duong,
de nieuwsgierigste
man van Nederland,
proeft en test
producten.
Altijd lekker om
een frisse neus
te halen in de
herfst. Zeker als
je vakantie hebt.
Jack Wolfskin
ACS Hike 26
Plutosport.nl
€79,95
Bigtree.nl €88,90
Wehkamp.nl
€99,99
Ook last van keuzestress tijdens je
zoektocht langs internetwarenhuizen
en prijsstunters? Geld&Goed helpt
een handje, met deze week een
vergelijkend warenonderzoek van
aardbeienyoghurt.
Aardbeienyoghurt is
waarschijnlijk een van
de populairste toetjes.
Aardbeien zitten er ech
ter nauwelijks in blijkt uit
onderzoek van de Con
sumentenbond. Gemid
deld zo'n zes procent
per pak. Omgerekend is
dat, schrik niet, een
halve aardbei per portie
van 150 gram. Wat zit er
dan wel in deze zoge
naamde aardbeienyog
hurt? Voornamelijk sui
ker en rozerode kleur
stof van bietensap. Yo-
GO
ghurt bevat van nature
zes gram suiker per por
tie. Bij aardbeienyoghurt
varieert dit tussen de 10
en 14 gram. Dat is tus
sen de 3,5 en 5 klontjes
suiker per portie van
100 gram. Optimel is
een positieve uitzonde
ring, maar is gezoet met
zoetstoffen wat de
smaak volgens het test
panel niet ten goede
komt. Wat opvalt is dat
Almhof Roomyoghurt
als lekkerste uit de test
komt. Een van de vetste
Falke TK2 Cool
Keller-sports.nl
€16,90
Loopsokken.nl
€18,95
Bever.nl €20,00
Salomon
Evasion 2 GTX
Trekkin.com
€96,90
Campz.nl
€100,95
Salomon.com
€119,95
(prijzen incl.
bezorgkosten
m.u.v. sokken)
Reageren? roland.duong@persgroep.nl
3
O
s tr Ij d
Steven Musch
—Roel Popping, ING