II 13 'Als een middel in productie komt, neemt een echte fabriek het over' Cosun bij Stampersgat heeft een nieuw innovatiecentrum. Alles van de biet en de aardappel, tot de laatste vezel, wordt gebruikt in nieuwe toepassingen. (bestanddeel Nu het Europese suiker quotum is vervallen en bietenboeren kunnen telen zoveel ze willen, zet Cosun met een nieuw, hoogwaardig innovatiecen trum een grote stap vooruit. In het onlangs opgeleverde complex bij Stampersgat werken ruim honderd personen, onder wie zeventig weten schappers, aan de ontleding van sui kerbiet, aardappel en cichoreiwortel. Het Cosun Innovation Center ligt naast de suikerfabriek op het Dintel- oordse 'bedrijventerrein' Nieuw- Prinsenland. Het gebouw is klimaat neutraal en voorzien van veel flex- plekken. Deskundigen in het innovatiecen trum buigen zich over de commer ciële mogelijkheden van de suiker biet. Waar de suikerbiet vroeger vrij wel uitsluitend werd gebruikt voor het winnen van suiker, wordt hij te genwoordig commercieel volledig uitgemolken. Als een melkkoe. Niets wordt er van de biet weggegooid. Net als uit de aardappel en cichoreiwortel kunnen er allerlei nieuwe producten uit bieten worden ontwikkeld voor de non-food sector. Bepaalde vezels bijvoorbeeld zijn zeer geschikt voor gebruik in wasmiddelen. Manager Arno Pouls laat zien wat dat in de praktijk betekent. Uit een vitrinekast haalt hij wat monsters. „Kijk.Dit is pulp van de suikerbiet. Daaruit kunnen we arabinose isole ren. Die stof kan ervoor zorgen dat gewone suiker langzamer wordt op genomen in het bloed. Daardoor krijg je een stabielere bloedsuiker- spiegel", zegt hij. „En met andere stoffen uit bietenpulp kunnen we zorgen voor verf die na het uitrollen niet gaat druppelen. Of we zorgen voor een stabiel en vloeibaar was middel waarin de kleine geurbolle- tjes netjes verspreid blijven en niet naar beneden zakken. Uit cichorei halen we de stof inuline. Dat kan als voedingsvezel voor levensmiddelen gebruikt worden. Je kunt het bijvoor beeld toevoegen aan wit brood waar door het de gezonde eigenschappen krijgt van bruin brood." Minifabriek Een belangrijk onderdeel van het in novation center is de pilot-hal, een minifabriek waar geprodu ceerd wordt tot 1 kilogram. In de hal staan kleinere versies van de fabrieksonderdelen die te vinden zijn in de verschil lende Cosunfabrieken. Pouls: „Bepaalde producten produce- A ren we hier in kleine hoeveelhe den. We bekijken vervolgens wat de commerciële mogelijkheden zijn. Als er een middel definitiefin productie komt, neemt een echte fabriek het over." In het innovatiecentrum wordt onderzoek gedaan op moleculair niveau. Zo worden er moleculen ont wikkeld of omgebouwd die als bouwstenen voor bioplastics kunnen dienen. Met dergelijke ontwikkelin gen hoopt Cosun (Suiker Unie, aard appelproducent Aviko, cichoreifa- briek Sensus in Roosendaal en rest- stoffenverwerker Duynieop ter mijn nieuwe inkomsten te kunnen Het is in het belang van de boeren dat we zoveel mogelijk uit de suikerbiet halen genereren. Iets wat op dit moment wordt tegengewerkt door prijs van olie, het hoofd- van het gangbare plastic. Directeur Albert Mar kusse van Cosun: „Dit soort onder zoek is voor de langere termijn. Nu werkt de olieprijs tegen, maar dat kan anders worden. Zeker gelet op het Pa rijs Akkoord dat voorziet in het te rugbrengen van de C02-uitstoot." Onzeker Het centrum is er volgens Markusse niet enkel en alleen gekomen om Cosun te beschermen tegen de 'on zekere' suikermarkt. Cosun heeft zich zo goed mogelijk voorbereid op het nieuwe tijdperk van de vrije con currentie op de wereldmarkt, nu Eu ropa de rem van de suikerproductie heeft gehaald. „De suikerconsumptie per hoofd van de bevolking is in Europa al dertig jaar stabiel, maar in an dere landen stijgt deze. Al was het maar door de sterke bevol kingstoename in sommige landen. Wel schommelen de prijzen op de suiker markt sterk. Het is nu eenmaal een natuurpro duct. Nu staat de suikerprijs laag, maar dat kan volgend jaar totaal an ders zijn." De oprichting van het Cosun Inno vation Center heeft volgens Mar kusse een meer voor de hand lig gende reden. „Cosun is een coöpera tie, waarvan de suikerbietboeren de aandeelhouders zijn. Het is in hun belang dat we zoveel mogelijk waarde uit de suikerbiet halen. Daar voor zijn we opgericht." woensdag 11 oktober 2017 PM Meten is weten, in het laboratorium van Cosun. fotos marcelotterspeer/pix4profs De biet en de aardappel zijn de melkkoe van de toekomst Geert Nijland Stampersgat Arno Pouls geeft een rondleiding in de pilot-hal. -Albert Markusse Zaterdag houdt het Cosun Innova tion Center een open dag. Belang stellenden kunnen zich aanmelden via opendagcosuninnovation.nl.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 41