II
13
'Als een middel in productie komt, neemt een echte fabriek het over'
Cosun bij Stampersgat heeft een nieuw
innovatiecentrum. Alles van de biet en de
aardappel, tot de laatste vezel, wordt
gebruikt in nieuwe toepassingen.
(bestanddeel
Nu het Europese suiker
quotum is vervallen en
bietenboeren kunnen
telen zoveel ze willen,
zet Cosun met een
nieuw, hoogwaardig innovatiecen
trum een grote stap vooruit. In het
onlangs opgeleverde complex bij
Stampersgat werken ruim honderd
personen, onder wie zeventig weten
schappers, aan de ontleding van sui
kerbiet, aardappel en cichoreiwortel.
Het Cosun Innovation Center ligt
naast de suikerfabriek op het Dintel-
oordse 'bedrijventerrein' Nieuw-
Prinsenland. Het gebouw is klimaat
neutraal en voorzien van veel flex-
plekken.
Deskundigen in het innovatiecen
trum buigen zich over de commer
ciële mogelijkheden van de suiker
biet. Waar de suikerbiet vroeger vrij
wel uitsluitend werd gebruikt voor
het winnen van suiker, wordt hij te
genwoordig commercieel volledig
uitgemolken. Als een melkkoe. Niets
wordt er van de biet weggegooid. Net
als uit de aardappel en cichoreiwortel
kunnen er allerlei nieuwe producten
uit bieten worden ontwikkeld voor
de non-food sector. Bepaalde vezels
bijvoorbeeld zijn zeer geschikt voor
gebruik in wasmiddelen.
Manager Arno Pouls laat zien wat
dat in de praktijk betekent. Uit een
vitrinekast haalt hij wat monsters.
„Kijk.Dit is pulp van de suikerbiet.
Daaruit kunnen we arabinose isole
ren. Die stof kan ervoor zorgen dat
gewone suiker langzamer wordt op
genomen in het bloed. Daardoor
krijg je een stabielere bloedsuiker-
spiegel", zegt hij. „En met andere
stoffen uit bietenpulp kunnen we
zorgen voor verf die na het uitrollen
niet gaat druppelen. Of we zorgen
voor een stabiel en vloeibaar was
middel waarin de kleine geurbolle-
tjes netjes verspreid blijven en niet
naar beneden zakken. Uit cichorei
halen we de stof inuline. Dat kan als
voedingsvezel voor levensmiddelen
gebruikt worden. Je kunt het bijvoor
beeld toevoegen aan wit brood waar
door het de gezonde eigenschappen
krijgt van bruin brood."
Minifabriek
Een belangrijk onderdeel van het in
novation center is de pilot-hal,
een minifabriek waar geprodu
ceerd wordt tot 1 kilogram. In de
hal staan kleinere versies van
de fabrieksonderdelen die te
vinden zijn in de verschil
lende Cosunfabrieken. Pouls:
„Bepaalde producten produce- A
ren we hier in kleine hoeveelhe
den. We bekijken vervolgens wat de
commerciële mogelijkheden zijn. Als
er een middel definitiefin productie
komt, neemt een echte fabriek het
over."
In het innovatiecentrum wordt
onderzoek gedaan op moleculair
niveau. Zo worden er moleculen ont
wikkeld of omgebouwd die als
bouwstenen voor bioplastics kunnen
dienen. Met dergelijke ontwikkelin
gen hoopt Cosun (Suiker Unie, aard
appelproducent Aviko, cichoreifa-
briek Sensus in Roosendaal en rest-
stoffenverwerker Duynieop ter
mijn nieuwe inkomsten te kunnen
Het is in het
belang van
de boeren
dat we zoveel
mogelijk uit
de suikerbiet
halen
genereren. Iets wat op dit moment
wordt tegengewerkt door
prijs van olie, het hoofd-
van het gangbare
plastic. Directeur Albert Mar
kusse van Cosun: „Dit soort onder
zoek is voor de langere termijn. Nu
werkt de olieprijs tegen, maar dat kan
anders worden. Zeker gelet op het Pa
rijs Akkoord dat voorziet in het te
rugbrengen van de C02-uitstoot."
Onzeker
Het centrum is er volgens Markusse
niet enkel en alleen gekomen om
Cosun te beschermen tegen de 'on
zekere' suikermarkt. Cosun heeft
zich zo goed mogelijk voorbereid op
het nieuwe tijdperk van de vrije con
currentie op de wereldmarkt, nu Eu
ropa de rem van de suikerproductie
heeft gehaald.
„De suikerconsumptie per hoofd
van de bevolking is in Europa al
dertig jaar stabiel, maar in an
dere landen stijgt deze. Al was
het maar door de sterke bevol
kingstoename in sommige
landen. Wel schommelen
de prijzen op de suiker
markt sterk. Het is nu
eenmaal een natuurpro
duct. Nu staat de suikerprijs laag,
maar dat kan volgend jaar totaal an
ders zijn."
De oprichting van het Cosun Inno
vation Center heeft volgens Mar
kusse een meer voor de hand lig
gende reden. „Cosun is een coöpera
tie, waarvan de suikerbietboeren de
aandeelhouders zijn. Het is in hun
belang dat we zoveel mogelijk
waarde uit de suikerbiet halen. Daar
voor zijn we opgericht."
woensdag 11 oktober 2017
PM
Meten is weten, in het laboratorium van Cosun. fotos marcelotterspeer/pix4profs
De biet en de aardappel zijn de
melkkoe van de toekomst
Geert Nijland
Stampersgat
Arno Pouls geeft een rondleiding in de pilot-hal.
-Albert Markusse
Zaterdag houdt het Cosun Innova
tion Center een open dag. Belang
stellenden kunnen zich aanmelden
via opendagcosuninnovation.nl.