'Mijn kinderen dachten vroeger dat ik knecht was op een boerderij' von Jaspers (44) heeft de eetlust van een bouwvakker. Voor haar geen light lunch met liflafjes of moeilijke salades met dressing in een apart bakje; het dieet waarop hordes van haar tv-collega's leven. De presentatrice, die afgetraind oogt, bestelt een tosti als een baksteen en een sloot gebonden soep met bruin ^B brood en roomboter. Alles gaat op. ^B „Ik geloof niet in calorieën tellen. Ik heb in mijn hele leven nog nooit gelijnd. Dat houd ik toch niet vol en bovendien zou ik gaan jojo'en. Of last krijgen van vreetbuien. Wel heb ik besloten dat ik wat ik kan laten staan niet aanraak. Voor mij geen slagroomtaart, roze koek of 's avonds een zak chips voor de buis. Maar een zelfgebakken worteltaart weiger ik voorbij te lopen. Wat misschien ook helpt: ik drink geen druppel alcohol. Niet uit principiële overwegingen, ik vind het gewoon vies. Haar maat 36 heeft ze evenmin te dan ken aan hardlopen of uren buffelen aan allerlei fitnessapparaten. „Het enige dat ik met sport heb: ik houd van de stem van tenniscommentator Marcella Mesker. Ik kijk de wedstrijden niet, heb geen idee wie er op de baan staan of om welk toer nooi het gaat. Ik luister alleen terwijl ik sta te koken. Heel fijn als zij praat, zo rustgevend." „Wat ik wel doe: fietsen. En niet alleen ritjes van een kwartier. Als ik naar mijn uitgever moet, ben ik in totaal twee uur onderweg. Soms is zo'n tocht een bezoe king: als ik afstap na 15 kilometer wind tegen, zie ik er bepaald niet leuker uit. Maar ik probeer dat vol te houden om in conditie te blijven." Publiekslieveling Jaspers zit momenteel in een Boer Zoekt Vrouw-loze periode. Even geen tulpen-hunks, overalls, klom pen en nieuwe tv-records: er keken afgelopen seizoen gemiddeld vier mil joen liefhebbers. De agrarische dating- show begint pas weer over een paar maanden en daarom heeft ze tijd haar kookboek De keukentafel van het Noorden te lanceren. De fanatieke hobbychef bracht eerder recepten voor kinderen uit, deze week komt zij met Scandinavische klassiekers als smorrebrod, zalm in alle soorten en maten, kaneelbroden en de onvermijdelijke Zweedse gehaktballetjes. De keukentafel van het Noorden blijkt ook een boek waarin zij, echtgenoot Pieter en kinderen Keesje (12) en Tijl (10) - allen gehuld in gebreide truien - op zichtig het Nordic geluksgevoel uitstra len en promoten volgens het fika- en hygge-concept. Traditioneel Scandinavi sche aanduidingen voor gezelligheid, eenvoud en samenzijn, die furore maken in woon- en lifestyle-magazines en reis brochures. „Tot nu toe heb ik mijn kinde ren bewust buiten de publiciteit gehouden. Maar in dit boek horen ze echt thuis. Het buitenleven, samen koken, ze vinden het prachtig. Bovendien zijn ze nu op een leeftijd dat ze zelf kunnen beslissen of ze het leuk vinden om mee te doen. Eerder waren ze te jong. Vroeger dachten ze dat ik knecht was op een boerderij, ze hadden geen idee. Dat heb ik lang zo gelaten." „Er zijn heel veel dingen in je leven die je niet, of deels onder controle hebt: het sla gen van je liefde, je gezondheid, succes op je werk. Maar je gelukkig voelen zit vaak in kleinere zaken die je wel kunt beïn vloeden. Bij mij hebben die bijna altijd iets te maken met eten of geuren of eet- momenten. Met mijn familie en vrien den. Om dat samenzijn is het te doen, ik eet nooit alleen. Eten is een beetje een heilig iets. Ik heb er ook goede jeugd herinneringen aan. Als mijn moeder chutney kookte van tomaten uit eigen moestuin, hingen mijn broers en ik om haar heen. We beschermden die potten met ons leven, alsof er goud in zat. Ze maakte krabbetjes uit de oven, knappe rige speklapjes en haar kippensoep is nog steeds een van mijn favoriete gerechten. „Ze had ook haar gezonde fases: avond in avond uit kregen we yoghurt met ze melen als toetje. Zo vies, dat komt er bij mij echt niet meer in. Mijn vader had een big gekocht, die hij als grapje ook Yvon noemde. Een schattig beestje dat uitein delijk uitgroeide tot een gevaarte van twee tafels groot. Ik vond haar heel lief, maar wist bij de eerste ontmoeting met een: jou eten we op. Een jaar lang hebben we met z'n allen van Yvon genoten." „Nee, helemaal niet. Ik had wel een soort band met haar, maar ik kom uit een boe renfamilie en daar gold: we zorgen goed voor onze dieren, maar ze komen wel op ons bord terecht. En Yvon had het bij ons in de stal veel beter dan al die varkens die als kiloknaller eindigen. „Naar dat dierenleed moet je kritisch kijken. Maar met het eten van beesten op zich is niks mis. Ik heb net een halve koe gekocht, die ligt in de diepvries. Daar ga ik stoofpotten van maken, of die serveer ik bij aardappelen of snijbonen uit mijn eigen moestuin. Leuk, zo'n tuin, maar ook een heel gedoe. Regelmatig bel ik mijn moeder in paniek: help, ik heb slak ken, wat nu? Met mijn broers wissel ik voortdurend foto's uit, zodat we van elkaar weten hoe onze tuinen erbij staan. „Elke avond staat er bij mij iets home made op tafel. Ik weiger uit pakjes te koken. Mijn zoon zegt: doe toch niet zo moeilijk. Hij zou het bij zonder vinden 101 zaterdag 7 oktober 2017 Waarom een kookboek doordrenkt van gelukzaligheid? Vond je dat niet zielig? Beschouwde je haar niet als huisdier?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 74