Kastanje O O O O 't Zuver Zeeuws sap smaakt zeker naar meer MARGOT 17 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Op zich ben ik niet zo'n fan van de herfst, maar dat de bomen zo mooi verkleuren en dat het er daardoor nu in het bos zo mooi uitziet, is dan wel weer heel leuk. Alleen de kastanjebomen, dat is wel even schrik ken. Waren ze een paar weken geleden nog de eerst verkleurende bomen, nu zijn ze al bijna helemaal kaal, en dat ziet er niet uit. Het is de schuld van de kastanjemineermot (leuk scrabblewoord). De rups van deze mot vreet gangen in de bladeren waardoor ze bruin verkleu ren en afsterven. Daardoor zien de bomen er al vanaf de zomer uit alsof het herfst is en zijn ze nu al bijna kaal. Wel sneu, want vlak bij ons is een fietspad omzoomd met kastanjes en dat ziet er nu ineens heel troosteloos uit. Tegenover mijn ouderlijk huis staan ook kastan jes, daar keek ik vroeger naar vanuit mijn meisjes kamer. Nu zien die bomen er ineens wat hulpbe hoevend uit, zeker vergeleken met de andere bo men die vaak nog groen zijn en in blad staan. Ik hoop wel dat er iets tegen te vinden is, want stel je voor dat er ineens in andere bomen ook zo'n mot opduikt. Hoewel de kastanjes van deze paardenkastanjes niet te eten zijn, zijn tamme kastanjes juist eetbaar en gezond. Bijvoorbeeld in een puree. Was 500 gram tamme kastanjes en maak met een scherp mesje een kruisje in de bolle kant. Doe ze daarna in een pan kokend water en laat ze to mi nuten koken. Pel ze en kook ze daarna nog 40 mi- ninuten in bouillon. Pureer ze en voeg 20 gram bo ter, wat zout en peper toe. Heerlijk bij wild of bij spruitjes. Zeker na een herfstwandeling in de eerste najaarsstorm. Witte bloezen, stropdassen: alles is stoer en stijlvol. Net zoals de volgende gang, runder- nek, veertien uur langzaam gegaard. Vaak krijg je dan een kommetje stoofvlees, hier is de nek superstrak opgediend op een spikkel bord. Met een scheutje intense stoofjus er overheen en een strenge selectie groentjes: twee worteltjes, een schijf zoete prei, intense gegrilde paprika en vriendelijke rode kool die van mij nog ietsje kruidiger mag. Voor het vlees hebben we dat mooie steakmes niet no dig, zo mals is het. SteakER heeft een leuke kaart met krachtpatserwijn. Maar wij gaan voor bier: zatte van brouwerij 't IJ, een zacht dubbel bier. Die zit ook in de bereiding van het piepkuiken: poussin a la bière, vacuüm ge gaard in groente en dan een nacht in de oven op 75 graden. We zitten een beetje te pielen om die complete minikip netjes te ontmante len, maar de smaak is het meer dan waard. Ook de bijgerechten zijn tot in de puntjes ver zorgd: loeihete krokante friet met lekkere mayo, een plaatje van een slaatje met bijna ge- karamelliseerde spekjes. Het enige minpuntje dat we kunnen verzinnen, is dat er alleen grof zout op tafel staat, wat niet zo subtiel strooit. Eenmaal bij het dessert begrijpen we waarom SteakER ook halve porties heeft. Dis genoot houdt het op een dubbele espresso waar je zo een nachtje op kunt overslaan. Ik test nog crème brülée met bergamot en geka- ramelliseerde grapefruit. Het fruit zit apart, in een kom met sappig sorbetijs. En de brülée is ook knap gedaan, met een subtiel bergamot smaakje a la Earl Grey. Voor dit dessert dok je wel 13 euro. De prijzen zijn niet mals. Het vlees is dat absoluut wel. De eigenzinnige sfeer en de overduidelijke liefde voor het vak maken SteakER zeker het bezoeken waard. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit De kastanjes van deze paardenkastanjes zijn niet te eten. Maar tamme kastanjes zijn juist eetbaar en gezond. En heerlijk in een puree KRABBENDIJKE „Wij zijn het grootse kweekbedrijfvan fruit in Nederland", zegt Martijn Voge laar van Vogelaar Fruitcultures en Fruvo uit Krabbendijke, niet zonder trots. Alle appels en pe ren die bij de Albert Heijn lig gen, om maar eens iets te noe men, komen hier vandaan. We exporteren peren naar Hong Kong, en Spanje is ook een grote afnemer van ons fruit." Toch wordt er steeds minder van de appels en de peren gege ten, vertelt hij. Er komt namelijk steeds meer ander fruit op de markt. „Dat maakt dat we op zoek zijn gegaan naar andere af zetmarkten. Ook omdat de Rus sische markt een paar jaar gele den wegviel," vertelt hij. De naam Zuver Fruvo koelt, verkoopt, sorteert fruit van Vogelaar en andere pro ducenten uit deze regio, en sinds kort maken ze nu ook sappen onder de naam Zuver. Als het zo als in de afgelopen weken stormt, dan schuurt het fruit te gen de stam en is het zo bescha digd dat het niet meer te verko- pen is. Maar het is dan nog wel geschikt voor deze verse sappen. Er zijn vier smaken op de markt: appel zoet, appel fris, ap pel-peer en appel-zwarte bes. Je gelooft bijna niet dat hier geen suiker aan toegevoegd is, maar ze zijn echt 100% puur. De sappen zitten in een pak met een tap. „Zo kunnen ze in de koelkast, zijn ze makkelijk in het gebruik en lang houdbaar omdat ze zuurstofloos geperst zijn," al dus Vogelaar. „Er zitten geen kleurstoffen in, waardoor het sap wat troebel oogt, maar dat maakt niets uit voor de smaak. Die is Zuver Zeeuws." BEOORDELING zaterdag 7 oktober 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) 1 Martijn Vogelaar en Lisanne Hage zijn verantwoordelijk voor 't sap Zuver. fotomechteldjansen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53