Kastanje
O
O
O
O
't Zuver Zeeuws sap
smaakt zeker naar meer
MARGOT
17
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Op zich ben ik niet zo'n fan van de herfst,
maar dat de bomen zo mooi verkleuren en
dat het er daardoor nu in het bos zo mooi
uitziet, is dan wel weer heel leuk.
Alleen de kastanjebomen, dat is wel even schrik
ken. Waren ze een paar weken geleden nog de eerst
verkleurende bomen, nu zijn ze al bijna helemaal
kaal, en dat ziet er niet uit.
Het is de schuld van de kastanjemineermot
(leuk scrabblewoord). De rups van deze mot vreet
gangen in de bladeren waardoor ze bruin verkleu
ren en afsterven. Daardoor zien de bomen er al
vanaf de zomer uit alsof het herfst is en zijn ze nu
al bijna kaal. Wel sneu, want vlak bij ons is een
fietspad omzoomd met kastanjes en dat ziet er nu
ineens heel troosteloos uit.
Tegenover mijn ouderlijk huis staan ook kastan
jes, daar keek ik vroeger naar vanuit mijn meisjes
kamer. Nu zien die bomen er ineens wat hulpbe
hoevend uit, zeker vergeleken met de andere bo
men die vaak nog groen zijn en in blad staan. Ik
hoop wel dat er iets tegen te vinden is, want stel je
voor dat er ineens in andere bomen ook zo'n mot
opduikt.
Hoewel de kastanjes van deze paardenkastanjes
niet te eten zijn, zijn tamme kastanjes juist eetbaar
en gezond. Bijvoorbeeld in een puree.
Was 500 gram tamme kastanjes en maak met een
scherp mesje een kruisje in de bolle kant. Doe ze
daarna in een pan kokend water en laat ze to mi
nuten koken. Pel ze en kook ze daarna nog 40 mi-
ninuten in bouillon. Pureer ze en voeg 20 gram bo
ter, wat zout en peper toe.
Heerlijk bij wild of bij spruitjes. Zeker na een
herfstwandeling in de eerste najaarsstorm.
Witte bloezen, stropdassen: alles is stoer en
stijlvol. Net zoals de volgende gang, runder-
nek, veertien uur langzaam gegaard. Vaak
krijg je dan een kommetje stoofvlees, hier is
de nek superstrak opgediend op een spikkel
bord. Met een scheutje intense stoofjus er
overheen en een strenge selectie groentjes:
twee worteltjes, een schijf zoete prei, intense
gegrilde paprika en vriendelijke rode kool die
van mij nog ietsje kruidiger mag. Voor het
vlees hebben we dat mooie steakmes niet no
dig, zo mals is het. SteakER heeft een leuke
kaart met krachtpatserwijn. Maar wij gaan
voor bier: zatte van brouwerij 't IJ, een zacht
dubbel bier. Die zit ook in de bereiding van
het piepkuiken: poussin a la bière, vacuüm ge
gaard in groente en dan een nacht in de oven
op 75 graden. We zitten een beetje te pielen
om die complete minikip netjes te ontmante
len, maar de smaak is het meer dan waard.
Ook de bijgerechten zijn tot in de puntjes ver
zorgd: loeihete krokante friet met lekkere
mayo, een plaatje van een slaatje met bijna ge-
karamelliseerde spekjes. Het enige minpuntje
dat we kunnen verzinnen, is dat er alleen grof
zout op tafel staat, wat niet zo subtiel strooit.
Eenmaal bij het dessert begrijpen we
waarom SteakER ook halve porties heeft. Dis
genoot houdt het op een dubbele espresso
waar je zo een nachtje op kunt overslaan. Ik
test nog crème brülée met bergamot en geka-
ramelliseerde grapefruit. Het fruit zit apart, in
een kom met sappig sorbetijs. En de brülée is
ook knap gedaan, met een subtiel bergamot
smaakje a la Earl Grey. Voor dit dessert dok je
wel 13 euro. De prijzen zijn niet mals. Het
vlees is dat absoluut wel. De eigenzinnige
sfeer en de overduidelijke liefde voor het vak
maken SteakER zeker het bezoeken waard.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
De kastanjes van deze paardenkastanjes zijn niet te
eten. Maar tamme kastanjes zijn juist eetbaar en
gezond. En heerlijk in een puree
KRABBENDIJKE „Wij zijn het
grootse kweekbedrijfvan fruit in
Nederland", zegt Martijn Voge
laar van Vogelaar Fruitcultures
en Fruvo uit Krabbendijke, niet
zonder trots. Alle appels en pe
ren die bij de Albert Heijn lig
gen, om maar eens iets te noe
men, komen hier vandaan. We
exporteren peren naar Hong
Kong, en Spanje is ook een grote
afnemer van ons fruit."
Toch wordt er steeds minder
van de appels en de peren gege
ten, vertelt hij. Er komt namelijk
steeds meer ander fruit op de
markt. „Dat maakt dat we op
zoek zijn gegaan naar andere af
zetmarkten. Ook omdat de Rus
sische markt een paar jaar gele
den wegviel," vertelt hij.
De naam Zuver
Fruvo koelt, verkoopt, sorteert
fruit van Vogelaar en andere pro
ducenten uit deze regio, en sinds
kort maken ze nu ook sappen
onder de naam Zuver. Als het zo
als in de afgelopen weken
stormt, dan schuurt het fruit te
gen de stam en is het zo bescha
digd dat het niet meer te verko-
pen is. Maar het is dan nog wel
geschikt voor deze verse sappen.
Er zijn vier smaken op de
markt: appel zoet, appel fris, ap
pel-peer en appel-zwarte bes. Je
gelooft bijna niet dat hier geen
suiker aan toegevoegd is, maar ze
zijn echt 100% puur.
De sappen zitten in een pak
met een tap. „Zo kunnen ze in de
koelkast, zijn ze makkelijk in het
gebruik en lang houdbaar omdat
ze zuurstofloos geperst zijn," al
dus Vogelaar. „Er zitten geen
kleurstoffen in, waardoor het sap
wat troebel oogt, maar dat maakt
niets uit voor de smaak. Die is
Zuver Zeeuws."
BEOORDELING
zaterdag 7 oktober 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
1
Martijn Vogelaar en Lisanne Hage zijn verantwoordelijk voor
't sap Zuver. fotomechteldjansen