5
Nieuw onderzoek betekent revolutie in de wereld van zeewierkwekers
Feiten over
zeewier
Seaweed Harvest Holland, met een
zeewierboerderij in de Schelphoek en een
zeewierlaboratorium in Kamperland, breidt
komend jaar uit van één naar drie tot vijf hectare.
De grootste zeewierkweker van Europa
groeit verder.
Aan aandacht geen gebrek
bij Seaweed Harvest
Holland. Volgende
maand zitten ze bij Kof
fietijd, Quest pakt uit met een paar
mooie pagina's. Maar als er zelfs
een Zuid-Koreaanse cameraploeg
langskomt, dan weet je dat je het
goed doet als zeewierboerderij in
de Schelphoek.
Het is dan ook niet niks wat on
derzoeker Julia Wald, afkomstig
van de universiteit van Wagenin-
gen, heeft uitgevogeld. Waar Ja
panse kwekers zeeslablaadjes nog
altijd doormidden breken en op
nieuw opbinden om verder te la
ten groeien, heeft Wald ontdekt
hoe je sporen kunt scheiden en in
rap tempo verder kunt laten
groeien. Een ware revolutie in de
wereld van zeewier.
En zeewier is al een revolutie op
zich. Al miljoenen jaren aanwezig
in zee, al duizenden jaren gegeten
door mensen in het verre oosten
en nog maar kort geleden 'doorge
broken' in westerse keukens. Ster
ker, zegt Wald, zeewier is het
voedsel van onze toekomst.
In zeewier zit namelijk net zo
veel eiwitten als in sojabonen,
waarvoor in de Amazone hele oer
wouden worden gekapt. „Boven
dien neemt zeewier de helft van
alle CO2 op. De kweek is dus geen
belasting voor het milieu, maar
eerder winst. En dan groeit het
ook nog eens ontzettend hard."
Dat geldt ook voor Seaweed Har
vest Holland, het bedrijf dat zee
wier kweekt in Kamperland en
laat groeien in de Schelphoek, een
natuurgebied bij Serooskerke op
Schouwen-Duiveland. Wat vijf
jaar geleden begon met wat onder
zoeken, is sinds dit jaar een echt
bedrijf en nu al kan het zich de
grootste zeewierkweker van Eu
ropa noemen, op het gebied van
'food'. En dat in wat portakabins
aan de Jacobahaven in Kamper
land, waar de klossen met zee
wiersporen drijven in kunststof
opbergboxen van Ikea.
Maar het bedrijf gaat uitbreiden.
In het laboratorium komen sjieke
waterbakken met UV-lampen er
boven, om te zien wat voor effect
die hebben. Ook de ruimte voor
Een medicijn tegen
alzheimer wordt
gezocht in zeewier.
Ook zijn er mensen
die er kanker mee
behandelen
zeewier om 'buiten te spelen' in de
Schelphoek wordt vergroot. Eén
hectare heeft de zeewierkweker er
nu, bestaande uit duizend boeien,
touwen en installaties. Tweehon
derdvijftig tot vierhonderd ton ha
len ze er jaarlijks uit. En dan komt
er komend jaar nog twee tot vier
hectare bij. „En dan nóg kunnen
we de vraag niet aan", lacht mede
directeur John van Leeuwen uit
Kerkwerve. „Je wilt niet weten
hoeveel mailtjes ik elke dag krijg."
Niet dat Nederlanders al zo veel
zeewier snacken, zoals Van Leeu
wen dat doet, of er salades van ma
ken, waar Wald van houdt. Zonder
dat we het weten, zit zeewier ge
woon overal in. In tandpasta, in
vla, in koffiemelk, in ijs. Noem
maar op. Maar ook in medicijnen.
„Een medicijn tegen alzheimer
wordt gezocht in zeewier. Ook
zijn er mensen, al eeuwenlang, die
er kanker mee behandelen. In Oki
nawa is de gemiddelde leeftijd 99
jaar. Dat wijt men daar aan de con
sumptie van zeewier. Borstkanker
komt er amper voor." Dan kan het
niet anders dan dat het Zeeuwse
bedrijf concurrentie krijgt. „Maar
we hebben niet voor niets eerst
vijfjaar onderzoek gedaan", zegt
Van Leeuwen. „Onze methode
kan niet zomaar worden gekopi
eerd. Bovendien: we blijven on
derzoek doen, zodat we onze voor
sprong behouden."
ZEEWIER
vrijdag 6 oktober 2017
Zeewier als oplossing voor alles
Julia Wald met suikerwier. A Zeesla.
Wendy Wagenmakers
Kamperland
-John van Leeuwen
- Wereldwijd bestaan dertiendui
zend soorten zeewier
- In de Oosterschelde leven
tweehonderd soorten
- Elke soort groeit op een andere
manier
- Seaweed Harvest Holland
kweekt zomer- en wintersoorten
- Zeewier is er in overvloed en
het groeit ontzettend hard
- Zeewier neemt de helft van alle
C02 (koolstofdioxide) op
A John van Leeuwen en Julia Wald met sporen van zeesla. foto dirk-jan gjeltema