EUWS 11 Wereldprimeur in Rotterdamse haven: agrarisch bedrijf op een betonnen bak 10i Naast de Markthal en de Euromast heeft Rotterdam er binnenkort een nieuwe trekpleister bij: de eerste drijvende boerderij ter wereld. donderdag 5 oktober 2017 Een impressie van de boerderij op een betonnen bak van 30 bij 40 meter in de Merwehaven. illustratie architectenbureau goldsmith Yvonne Keunen Rotterdam Boer Albert Boersen en boerin Myrthe Brabander worden de ge zichten van de Floating Farm, midden in de drukke stad. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar in Merwehaven grazen vol gend jaar koeien. Robuuste rood witte runderen van het Franse ras Montbéliarde. „Een sterk ras", zegt Albert Boersen, een Friese boeren zoon. „Een ras dat veel smaak geeft aan de zuivel", vult Myrthe Bra bander aan. Niet voor niets wordt veel Montbéliarde melk verkaasd tot Comté, de meest gegeten kaas in Frankrijk. In de haven staat nu alleen nog het informatiecentrum van de drijvende boerderij. Op de kade is ook gras ingezaaid, waar enkele pinken komen te staan om alvast in boerderij sferen te komen. De drijvende zuivelboerderij, een pro ject van ontwikkelaar Beladon, moet uitgroeien tot een voor- Albert Boersen en Myrthe Brabander willen de stedeling laten zien waar ons voedsel vandaan komt. foto jan de groen Ik ben niet bang dat de koeien zeeziek worden. Ze zijn wel wat gewend —Myrthe Brabander beeldproject. De basis wordt een betonnen drijfbak van 30 bij 40 meter, met daarop 1.000 vierkante meter aan weide en stallen, een kelder voor melkproductie en af valverwerking, een winkel en een bezoekerscentrum. Boersen kan niet wachten tot zijn koeien straks voor het eerst de drijvende boerderij op mogen. „Het zijn zulke fantastische bees ten. Ik stel me voor dat ze heel nieuwsgierig zullen zijn en overal aan gaan snuffelen." Toen hij de vacature voor bedrijfsleider van de Floating Farm zag, hoefde Boersen, die opgroeide op een melkveebe drijf, zich geen moment te beden ken. Dit was wat voor hem. Tij dens zijn studie Bedrijfskunde en Agribusiness in Leeuwarden was hij immers altijd al op zoek naar innovatie. Hij studeerde af met een bedrijfsplan voor een stads- boerderij. „Burgers weten vaak niet waar hun voedsel vandaan komt, dat laat ik ze graag van dichtbij zien", zegt hij. „Maar ik wil ook een be wustzijn creëren bij boeren, zodat ook zij weten waar hun producten heen gaan. Mijn ouders brengen hun melk altijd naar Friesland Campina en daarna is het een ano niem product. Dat vind ik heel jammer." Brabander doorliep de agrari sche hogeschool en werd tijdens haar stage gegrepen door de zui- velbranche. Hoewel ze zich op de Floating Farm in eerste instantie vooral richt op de productie van yoghurt en gepasteuriseerde melk, ligt haar hart bij de kaas. „Als hobby maak ik regelmatig kleine kazen." Uiteindelijk gaat ook kaas deel uitmaken van de producten die de Floating Farm gaat verko pen. „De koeien leveren straks 800 liter melk per dag." De drijvende boerderij, zeggen beiden, past helemaal in deze tijd. Mensen zijn nieuwsgierig naar de herkomst van hun eten, het imago van het boerenbedrijf kan beter en het klimaat verandert, waardoor ook de productie van voedsel moet worden aangepast. Een massieve drijvende boerderij die vastligt, heeft geen last van regen of een ri vier die buiten zijn oevers treedt. „En ik ben niet bang dat de koeien zeeziek worden. Ze zijn wel wat gewend." Een bedrijf runnen op het water kost meer dan op het land, erkent Brabander. Met het project is een investering van 2 miljoen euro ge moeid, een bedrag dat wordt opge bracht door private financiers. „Maar door in de stad te gaan zit ten heb je veel minder transport kosten." De twee zien de drijvende boerderij als een wereldwijd voor beeld voorver- nieuwing. „De meeste steden liggen immers aan het water. Daar is nog plaats om uit te breiden." De belangstelling voor de Floa ting Farm is al groot, van studen ten, stedenbouwers en boeren tot Chinese delegaties. GO Koeien, melk en kaas op eerste drijvende boerderij

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 11