EUWS 11
Wereldprimeur in Rotterdamse haven: agrarisch bedrijf op een betonnen bak
10i
Naast de
Markthal en de
Euromast heeft
Rotterdam er
binnenkort een
nieuwe trekpleister
bij: de eerste
drijvende boerderij
ter wereld.
donderdag 5 oktober 2017
Een impressie van de boerderij op een betonnen bak van 30 bij 40 meter in de Merwehaven. illustratie architectenbureau goldsmith
Yvonne Keunen
Rotterdam
Boer Albert Boersen en boerin
Myrthe Brabander worden de ge
zichten van de Floating Farm,
midden in de drukke stad. Het is
nu nog moeilijk voor te stellen,
maar in Merwehaven grazen vol
gend jaar koeien. Robuuste rood
witte runderen van het Franse ras
Montbéliarde. „Een sterk ras", zegt
Albert Boersen, een Friese boeren
zoon. „Een ras dat veel smaak geeft
aan de zuivel", vult Myrthe Bra
bander aan. Niet voor niets wordt
veel Montbéliarde melk verkaasd
tot Comté, de meest gegeten kaas
in Frankrijk.
In de haven staat nu alleen nog
het informatiecentrum van de
drijvende boerderij. Op de kade is
ook gras ingezaaid, waar enkele
pinken komen te staan om alvast
in boerderij sferen te komen. De
drijvende zuivelboerderij, een pro
ject van ontwikkelaar Beladon,
moet uitgroeien tot een voor-
Albert Boersen en Myrthe
Brabander willen de stedeling
laten zien waar ons voedsel
vandaan komt. foto jan de groen
Ik ben niet bang dat
de koeien zeeziek
worden. Ze zijn wel
wat gewend
—Myrthe Brabander
beeldproject. De basis wordt een
betonnen drijfbak van 30 bij 40
meter, met daarop 1.000 vierkante
meter aan weide en stallen, een
kelder voor melkproductie en af
valverwerking, een winkel en een
bezoekerscentrum.
Boersen kan niet wachten tot
zijn koeien straks voor het eerst de
drijvende boerderij op mogen.
„Het zijn zulke fantastische bees
ten. Ik stel me voor dat ze heel
nieuwsgierig zullen zijn en overal
aan gaan snuffelen." Toen hij de
vacature voor bedrijfsleider van de
Floating Farm zag, hoefde Boersen,
die opgroeide op een melkveebe
drijf, zich geen moment te beden
ken. Dit was wat voor hem. Tij
dens zijn studie Bedrijfskunde en
Agribusiness in Leeuwarden was
hij immers altijd al op zoek naar
innovatie. Hij studeerde af met
een bedrijfsplan voor een stads-
boerderij.
„Burgers weten vaak niet waar
hun voedsel vandaan komt, dat
laat ik ze graag van dichtbij zien",
zegt hij. „Maar ik wil ook een be
wustzijn creëren bij boeren, zodat
ook zij weten waar hun producten
heen gaan. Mijn ouders brengen
hun melk altijd naar Friesland
Campina en daarna is het een ano
niem product. Dat vind ik heel
jammer."
Brabander doorliep de agrari
sche hogeschool en werd tijdens
haar stage gegrepen door de zui-
velbranche. Hoewel ze zich op de
Floating Farm in eerste instantie
vooral richt op de productie van
yoghurt en gepasteuriseerde melk,
ligt haar hart bij de kaas. „Als
hobby maak ik regelmatig kleine
kazen." Uiteindelijk gaat ook kaas
deel uitmaken van de producten
die de Floating Farm gaat verko
pen. „De koeien leveren straks 800
liter melk per dag."
De drijvende boerderij, zeggen
beiden, past helemaal in deze tijd.
Mensen zijn nieuwsgierig naar de
herkomst van hun eten, het imago
van het boerenbedrijf kan beter en
het klimaat verandert, waardoor
ook de productie van voedsel moet
worden aangepast. Een massieve
drijvende boerderij die vastligt,
heeft geen last van regen of een ri
vier die buiten zijn oevers treedt.
„En ik ben niet bang dat de koeien
zeeziek worden. Ze zijn wel wat
gewend."
Een bedrijf runnen op het water
kost meer dan op het land, erkent
Brabander. Met het project is een
investering van 2 miljoen euro ge
moeid, een bedrag dat wordt opge
bracht door private financiers.
„Maar door in de stad te gaan zit
ten heb je veel minder transport
kosten." De twee zien de drijvende
boerderij als een wereldwijd voor
beeld voorver- nieuwing. „De
meeste steden liggen immers aan
het water. Daar is nog plaats om
uit te breiden."
De belangstelling voor de Floa
ting Farm is al groot, van studen
ten, stedenbouwers en boeren tot
Chinese delegaties.
GO
Koeien, melk en kaas op
eerste drijvende boerderij