i
'Wees zuinig
in goede tijden'
5
prijs misschien toch waard.
De Domo dan. Goedkoop uiterlijk,
simpele vorm. Met kruimellade, zon
der ontdooi- en opwarmfunctie.
Door de nieuwigheid stinkt het ap
paraat bij het eerste gebruik, maar dat
zal eenmalig zijn. Het brood is onre
gelmatig geroosterd, bovendien komt
het er gebogen uit, zegt Dies. „Door
die onregelmatigheid vind ik dit
brood minder lekker smaken." Voor
deze prijs is dit broodrooster echter
goed genoeg, vindt Carel.
Rolls-Royce
De Kitchenaid. Door de hoge prijs
zijn de verwachtingen ook hoogge
spannen. Qua design zit het sowieso
goed: een broodrooster met een
Rolls-Royce uiterlijk, zegt de één.
Een kunstwerk in je keuken, vindt de
ander. Hij heeft zeven bruiningsstan-
den met led-afteltimer. Ook geschikt
voor het maken van tosti's en croque-
monsieurs én kan ontdooien. Alles
werkt volautomatisch, merkt Carel
op. Heeft bovendien een sensor met
warmhoudfunctie. En het brood dat
er uit komt? Meer dan prima, vinden
de panelleden. Ietsie pietsie onregel
matig gebruind misschien, maar qua
smaak en knapperigheid valt er niets
op af te dingen. Dies: „Een perfect ap
paraat, maar duur. Te duur. Het is en
blijft een broodrooster, hè?"
Het een na laatste broodrooster is
de WMF. Oogt goedkoop, maar heeft
behoorlijke bouwkwaliteit. Kan een
zijdig roosteren, maar niemand die
daar het nut van inziet. Dit apparaat
heeft zeven instelbare bruiningsstan-
ONSPANEL
den, is verder makkelijk in gebruik.
Het resultaat valt echter tegen. „Het
minst egaal van allemaal", zegt Ras
hell. De toast is op sommige plekken
niet crunchy genoeg, vindt Carel.
De laatste is de rode Retro Ribbon
Red broodrooster. Het apparaat mag
een bijzonder opvallende verschij
ning zijn, qua prestaties scoort hij ge
middeld. Het apparaat heeft een vari
abele instelling voor de bruinings-
graad, inclusief een afloopklok. De
bediening is eenvoudig, de toast is
knapperig en egaal gekleurd. En daar
gaat het uiteindelijk om, aldus Dies.
Mijn geld en ik
„Investeren in kleding of cosmetica
vind ik, zeker voor een man, wegge
gooid geld. Misschien heb ik makke
lijk praten, want ik heb minstens zes
dagen in de week werkkleding aan."
„Werken en sparen. Op 12-jarige leef
tijd fietste ik al naar de dijk om wilde
oesters te rapen. Die verkocht ik aan
een handelaar. De ene keer leverde
dat too gulden op, de andere keer 75
en als je geluk had zelfs 150 gulden.
Het was de sport er zoveel mogelijk
te vinden. Op mijn 15de verjaardag
ben ik al fulltime gaan werken in de
oestersector."
De kosten van het
schip zijn hoger
uitgevallen vanwege de
vele veiligheidseisen
„Dat kun je wel zeggen. Bij ons is
fulltime geen 36, maar minstens 60
uur. In drukke tijden werk ik doorde
weeks 12 uur op een dag en op zater
dag en zondag ben ik regelmatig acht
uur per dag bezig. Als ondernemer
laat je geen werk tot morgen liggen
dat je vandaag kunt doen."
„Dat je zuinig moet zijn op je geld in
goede tijden. Ik zit in een familiebe
drijf, we hebben door hard te werken
altijd goed kunnen verdienen met
het kweken van oesters. Dat geld
hadden we de afgelopen jaren over de
balk kunnen smijten. In plaats daar
van kozen we ervoor te sparen voor
mindere tijden."
„Als ondernemer denk ik graag ver
vooruit en is het noodzakelijk geld
opzij te zetten voor later. Als je met
ziekte te maken krijgt en je hebt geen
reserves opgebouwd, is het meteen
gebeurd met je bedrijf. Gelukkig pluk
ik nu de vruchten van onze zuinige
aanpak."
„Het zijn zware tijden voor oester
kwekers en de vooruitzichten zijn
ongunstig. Het is niet meer zoals een
paar jaar terug, dat je een berg oesters
vond en leuk geld verdiende. Oesters
worden nog amper geoogst door een
hardnekkig virus en een slak die alle
jonge oesters aantast.
Oesterkweken is mijn leven, maar
ik zie al jaren aankomen dat het de
verkeerde kant op gaat met de sector.
Vanaf 2015 ben ik begonnen met ex
perimenteren en sinds deze zomer
heb ik het over een andere boeg ge
gooid."
„Tonnen geïnvesteerd in een nieuw
schip. De traditionele kweek van oes
ters hebben we achter ons gelaten en
ik probeer nu een andere methode
uit. Daarnaast zet ik in op toerisme,
door in de zomermaanden rondvaar
ten te organiseren. Nadeel is wel dat
de kosten van het schip hoger zijn
uitgevallen omdat het aan vele eisen
moest voldoen."
„Vrijwel niemand in onze sector
durft te investeren op dit moment.
Het is een flinke uitdaging, omdat je
van tevoren niet weet of het een suc
ces wordt. Dankzij de rondvaarten
creëren we wel een back-up voor als
het niet goed gaat met de oesters. Ik
durf het aan, mede omdat ik niet af
hankelijk ben van een bank. Binnen
de visserij zijn leningen bij een bank
vrijwel niet te verkrijgen."
woensdag 4 oktober 2017
Carel Santman (57) Woont in
Capelle aan den IJssel. Is ei
genaar van de Woodleaf Shop,
een winkel met Britse produc
ten. Is dol op Engelse toast.
Dies Mourik (68) Is de buur
man van Carel. Was metaalbe
werker, is nu hobbybakker. Eet
weinig toast, maar van brood
heeft hij veel verstand.
Rashell Murray (30) Geboren
en getogen in de Britse stad
Kingston upon Hull, woont nu
in Capelle aan den IJssel. Wat
ze vooral mist? Engelse toast!
Kijk voor meer testgegevens
op besteproduct.nl
Als een van de weinige oesterkwe
kers durft Danny Nelis (48) uit
Yerseke het aan te investeren. Hij
kocht dit jaar een nieuw schip en
hoopt daarmee het familiebedrijf
nieuw leven in te blazen. „Er moest
iets gebeuren, anders zou het de
verkeerde kant op gaan."
Hans Puik
Wat noem jij geldverkwisting?
Hoe zag jouw financiële opvoeding
eruit?
Voert werken nog steeds de
boventoon?
Wat is jouw belangrijkste financiële
les?
Je bent dus sterk voorstander van
sparen?
Hoezo?
Wat heb je gedaan?
Hoe risicovol is het om in een
moeilijke tijd te investeren?
Danny
Melis:
„Bij ons is
fulltime
werken
geen 36,
maar 60
uur."
FOTO
JOHANVAN
DER HEIJDEN
"V.v.