i 'Wees zuinig in goede tijden' 5 prijs misschien toch waard. De Domo dan. Goedkoop uiterlijk, simpele vorm. Met kruimellade, zon der ontdooi- en opwarmfunctie. Door de nieuwigheid stinkt het ap paraat bij het eerste gebruik, maar dat zal eenmalig zijn. Het brood is onre gelmatig geroosterd, bovendien komt het er gebogen uit, zegt Dies. „Door die onregelmatigheid vind ik dit brood minder lekker smaken." Voor deze prijs is dit broodrooster echter goed genoeg, vindt Carel. Rolls-Royce De Kitchenaid. Door de hoge prijs zijn de verwachtingen ook hoogge spannen. Qua design zit het sowieso goed: een broodrooster met een Rolls-Royce uiterlijk, zegt de één. Een kunstwerk in je keuken, vindt de ander. Hij heeft zeven bruiningsstan- den met led-afteltimer. Ook geschikt voor het maken van tosti's en croque- monsieurs én kan ontdooien. Alles werkt volautomatisch, merkt Carel op. Heeft bovendien een sensor met warmhoudfunctie. En het brood dat er uit komt? Meer dan prima, vinden de panelleden. Ietsie pietsie onregel matig gebruind misschien, maar qua smaak en knapperigheid valt er niets op af te dingen. Dies: „Een perfect ap paraat, maar duur. Te duur. Het is en blijft een broodrooster, hè?" Het een na laatste broodrooster is de WMF. Oogt goedkoop, maar heeft behoorlijke bouwkwaliteit. Kan een zijdig roosteren, maar niemand die daar het nut van inziet. Dit apparaat heeft zeven instelbare bruiningsstan- ONSPANEL den, is verder makkelijk in gebruik. Het resultaat valt echter tegen. „Het minst egaal van allemaal", zegt Ras hell. De toast is op sommige plekken niet crunchy genoeg, vindt Carel. De laatste is de rode Retro Ribbon Red broodrooster. Het apparaat mag een bijzonder opvallende verschij ning zijn, qua prestaties scoort hij ge middeld. Het apparaat heeft een vari abele instelling voor de bruinings- graad, inclusief een afloopklok. De bediening is eenvoudig, de toast is knapperig en egaal gekleurd. En daar gaat het uiteindelijk om, aldus Dies. Mijn geld en ik „Investeren in kleding of cosmetica vind ik, zeker voor een man, wegge gooid geld. Misschien heb ik makke lijk praten, want ik heb minstens zes dagen in de week werkkleding aan." „Werken en sparen. Op 12-jarige leef tijd fietste ik al naar de dijk om wilde oesters te rapen. Die verkocht ik aan een handelaar. De ene keer leverde dat too gulden op, de andere keer 75 en als je geluk had zelfs 150 gulden. Het was de sport er zoveel mogelijk te vinden. Op mijn 15de verjaardag ben ik al fulltime gaan werken in de oestersector." De kosten van het schip zijn hoger uitgevallen vanwege de vele veiligheidseisen „Dat kun je wel zeggen. Bij ons is fulltime geen 36, maar minstens 60 uur. In drukke tijden werk ik doorde weeks 12 uur op een dag en op zater dag en zondag ben ik regelmatig acht uur per dag bezig. Als ondernemer laat je geen werk tot morgen liggen dat je vandaag kunt doen." „Dat je zuinig moet zijn op je geld in goede tijden. Ik zit in een familiebe drijf, we hebben door hard te werken altijd goed kunnen verdienen met het kweken van oesters. Dat geld hadden we de afgelopen jaren over de balk kunnen smijten. In plaats daar van kozen we ervoor te sparen voor mindere tijden." „Als ondernemer denk ik graag ver vooruit en is het noodzakelijk geld opzij te zetten voor later. Als je met ziekte te maken krijgt en je hebt geen reserves opgebouwd, is het meteen gebeurd met je bedrijf. Gelukkig pluk ik nu de vruchten van onze zuinige aanpak." „Het zijn zware tijden voor oester kwekers en de vooruitzichten zijn ongunstig. Het is niet meer zoals een paar jaar terug, dat je een berg oesters vond en leuk geld verdiende. Oesters worden nog amper geoogst door een hardnekkig virus en een slak die alle jonge oesters aantast. Oesterkweken is mijn leven, maar ik zie al jaren aankomen dat het de verkeerde kant op gaat met de sector. Vanaf 2015 ben ik begonnen met ex perimenteren en sinds deze zomer heb ik het over een andere boeg ge gooid." „Tonnen geïnvesteerd in een nieuw schip. De traditionele kweek van oes ters hebben we achter ons gelaten en ik probeer nu een andere methode uit. Daarnaast zet ik in op toerisme, door in de zomermaanden rondvaar ten te organiseren. Nadeel is wel dat de kosten van het schip hoger zijn uitgevallen omdat het aan vele eisen moest voldoen." „Vrijwel niemand in onze sector durft te investeren op dit moment. Het is een flinke uitdaging, omdat je van tevoren niet weet of het een suc ces wordt. Dankzij de rondvaarten creëren we wel een back-up voor als het niet goed gaat met de oesters. Ik durf het aan, mede omdat ik niet af hankelijk ben van een bank. Binnen de visserij zijn leningen bij een bank vrijwel niet te verkrijgen." woensdag 4 oktober 2017 Carel Santman (57) Woont in Capelle aan den IJssel. Is ei genaar van de Woodleaf Shop, een winkel met Britse produc ten. Is dol op Engelse toast. Dies Mourik (68) Is de buur man van Carel. Was metaalbe werker, is nu hobbybakker. Eet weinig toast, maar van brood heeft hij veel verstand. Rashell Murray (30) Geboren en getogen in de Britse stad Kingston upon Hull, woont nu in Capelle aan den IJssel. Wat ze vooral mist? Engelse toast! Kijk voor meer testgegevens op besteproduct.nl Als een van de weinige oesterkwe kers durft Danny Nelis (48) uit Yerseke het aan te investeren. Hij kocht dit jaar een nieuw schip en hoopt daarmee het familiebedrijf nieuw leven in te blazen. „Er moest iets gebeuren, anders zou het de verkeerde kant op gaan." Hans Puik Wat noem jij geldverkwisting? Hoe zag jouw financiële opvoeding eruit? Voert werken nog steeds de boventoon? Wat is jouw belangrijkste financiële les? Je bent dus sterk voorstander van sparen? Hoezo? Wat heb je gedaan? Hoe risicovol is het om in een moeilijke tijd te investeren? Danny Melis: „Bij ons is fulltime werken geen 36, maar 60 uur." FOTO JOHANVAN DER HEIJDEN "V.v.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 49