16 WEE
Veertig jaar
terug was
De Loods in
Kortgene een
vermaarde bar-
dancing. Nu is het
een restaurant,
met een snufje
sfeer van weleer.
ETEN DE LOODS, KORTGENE
De Loods was ooit een opslagge
bouw voor graan. Logisch, het lag
pal aan de landbouwhaven. Daar
mee is hetzelfde gebeurd als met
zoveel agrarische haventjes die
overbodig werden door de bouw van de Zee-
landbrug en de aanleg van dammen. In het
ontsloten Zeeland moesten ze er iets mee.
Veel werden omgetoverd tot jachthavens, die
werden omzoomd door regiovreemde huizen
en appartementen. Vaak verscheen er ook een
hip restaurant bij.
Dat laatste gelukkig niet in Kortgene. De
Loods staat er wel fris bij, met een breed en
bepalmd loungeterras waarvoor ze zich in
Domburg niet zouden schamen. Ook het par
keerterrein bestaat niet louter meer uit kin
derkopjes, al zie je nog wel vakken met oude
straatkeien. Talloze weekeinden parkeerde ik
er mijn brommer. Dan praten we over de jaren
zeventig, toen de loods nog een bedevaarts-
HETMENU
oord was voor rockliefhebbers. De Loods was
een tegenpool. Een donkere pijpenla met vis
netten aan het plafond en een dansvloer
waarop steevast een laagje bier stond. Grappig
is dat ook nu nog de draaitafel en de kast met
elpees op exact dezelfde plaats staan als veer
tig jaar terug.
Een tijdje heette de oude graanloods Het
Kompas. Toen het horecastel Jan en Carla de
Looff de zaak in 2oro overnamen, haalden ze
de naam De Loods uit de mottenballen. Jan
draaide ooit in De Loods en weet dat oudere
jongeren of- beter - rijpe vijftigers precies
weten welk vlees ze dan in de kuip hebben. Af
en toe houden ze nog een seventies party.
Jazeker, de bar staat op een andere plaats. Het
meubilair in bruin en crème is eigentijds, net
als het moderne haardvuurtje waar je je op
loungebanken rond kunt scharen en een aan
tal vliegende schotels die als lichtbron dienen.
Toch zie je ook sporen uit het verleden. De
matzwarte verf op de muren, een verwaaide
discobol en een plasbak die plaats biedt aan
een kwartet volle blazen, knipogen naar die
goeie ouwe tijd. Opmerkelijk - maar dat ligt
ook aan de zonnige herfstdag - is het op een
maandagavond best druk. „Gisteren hebben
we nog honderd man teleur moeten stellen",
zegt Jan. Kortom, de kassa rinkelt.
Zo vlak aan het water is het vis en zeevruch
ten wat de klok slaat. Ook de carnivoor komt
aan zijn trekken. Onze attente, charmante ser
veerster - 'nee geen naam, ik val vandaag in' -
wijst ons op de dagspecial: een wonton met
zalm, wakame (zeewier) en soja. Natuurlijk
testen we ook de vissoep, altijd een goede cu
linaire graadmeter. De soep is een bord vol,
met scampi, rivierkreeftjes, mosselen en vis.
Welke vis? Zalm en nog iets, maar dat is lastig
definiëren als de pittige soep bijna een dikke
machtige saus is. Gasten komen er speciaal
voor terug, onderstreept Jan. Wij zien liever
REKENING
WAAR
zaterdag 30 september 2017
®DIGB
A In De Loods vind je nog sporen terug uit het verleden, toen het restaurant nog een bar-dancing was.
Niet swingen maar eten in De
Frank Balkenende
A Paling
De avondkaart van
De Loods biedt
vier vlees-, zes
vis- en twee vege
tarische gerech
ten. Het goedkoop
ste voorgerecht is
breekbrood met
boter en olie (4,50),
de vier duurste
kosten 12,50 euro.
Bij de hoofdge
rechten ben je
spekkoper met de
kippendijen (17,50
euro), tenzij je ve
getarisch gaat
(vanaf 15 euro). Het
duurste hoofdge
recht is bouilla
baisse voor twee
personen (49,50
euro). Kreeft gaat
naar dagprijs.
Is er veel veranderd?
Hoe is het eten?
1 port
1 ijsthee
2 witte wijn
1 wonton zalm
1 vissoep
1 tagliatelle scampi
1 coquille/tong
1 macaron-ijs
2 koffie
TOTAAL:
3,50
2,60
7,80
11,50
9,50
21,50
23,50
5,50
4,50
89,90
Kaaidijk 2-4
4484 NP
KORTGI