16 WEE Veertig jaar terug was De Loods in Kortgene een vermaarde bar- dancing. Nu is het een restaurant, met een snufje sfeer van weleer. ETEN DE LOODS, KORTGENE De Loods was ooit een opslagge bouw voor graan. Logisch, het lag pal aan de landbouwhaven. Daar mee is hetzelfde gebeurd als met zoveel agrarische haventjes die overbodig werden door de bouw van de Zee- landbrug en de aanleg van dammen. In het ontsloten Zeeland moesten ze er iets mee. Veel werden omgetoverd tot jachthavens, die werden omzoomd door regiovreemde huizen en appartementen. Vaak verscheen er ook een hip restaurant bij. Dat laatste gelukkig niet in Kortgene. De Loods staat er wel fris bij, met een breed en bepalmd loungeterras waarvoor ze zich in Domburg niet zouden schamen. Ook het par keerterrein bestaat niet louter meer uit kin derkopjes, al zie je nog wel vakken met oude straatkeien. Talloze weekeinden parkeerde ik er mijn brommer. Dan praten we over de jaren zeventig, toen de loods nog een bedevaarts- HETMENU oord was voor rockliefhebbers. De Loods was een tegenpool. Een donkere pijpenla met vis netten aan het plafond en een dansvloer waarop steevast een laagje bier stond. Grappig is dat ook nu nog de draaitafel en de kast met elpees op exact dezelfde plaats staan als veer tig jaar terug. Een tijdje heette de oude graanloods Het Kompas. Toen het horecastel Jan en Carla de Looff de zaak in 2oro overnamen, haalden ze de naam De Loods uit de mottenballen. Jan draaide ooit in De Loods en weet dat oudere jongeren of- beter - rijpe vijftigers precies weten welk vlees ze dan in de kuip hebben. Af en toe houden ze nog een seventies party. Jazeker, de bar staat op een andere plaats. Het meubilair in bruin en crème is eigentijds, net als het moderne haardvuurtje waar je je op loungebanken rond kunt scharen en een aan tal vliegende schotels die als lichtbron dienen. Toch zie je ook sporen uit het verleden. De matzwarte verf op de muren, een verwaaide discobol en een plasbak die plaats biedt aan een kwartet volle blazen, knipogen naar die goeie ouwe tijd. Opmerkelijk - maar dat ligt ook aan de zonnige herfstdag - is het op een maandagavond best druk. „Gisteren hebben we nog honderd man teleur moeten stellen", zegt Jan. Kortom, de kassa rinkelt. Zo vlak aan het water is het vis en zeevruch ten wat de klok slaat. Ook de carnivoor komt aan zijn trekken. Onze attente, charmante ser veerster - 'nee geen naam, ik val vandaag in' - wijst ons op de dagspecial: een wonton met zalm, wakame (zeewier) en soja. Natuurlijk testen we ook de vissoep, altijd een goede cu linaire graadmeter. De soep is een bord vol, met scampi, rivierkreeftjes, mosselen en vis. Welke vis? Zalm en nog iets, maar dat is lastig definiëren als de pittige soep bijna een dikke machtige saus is. Gasten komen er speciaal voor terug, onderstreept Jan. Wij zien liever REKENING WAAR zaterdag 30 september 2017 ®DIGB A In De Loods vind je nog sporen terug uit het verleden, toen het restaurant nog een bar-dancing was. Niet swingen maar eten in De Frank Balkenende A Paling De avondkaart van De Loods biedt vier vlees-, zes vis- en twee vege tarische gerech ten. Het goedkoop ste voorgerecht is breekbrood met boter en olie (4,50), de vier duurste kosten 12,50 euro. Bij de hoofdge rechten ben je spekkoper met de kippendijen (17,50 euro), tenzij je ve getarisch gaat (vanaf 15 euro). Het duurste hoofdge recht is bouilla baisse voor twee personen (49,50 euro). Kreeft gaat naar dagprijs. Is er veel veranderd? Hoe is het eten? 1 port 1 ijsthee 2 witte wijn 1 wonton zalm 1 vissoep 1 tagliatelle scampi 1 coquille/tong 1 macaron-ijs 2 koffie TOTAAL: 3,50 2,60 7,80 11,50 9,50 21,50 23,50 5,50 4,50 89,90 Kaaidijk 2-4 4484 NP KORTGI

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52