huldurrfjuu, ui
Files en uitlaatgassen maken plaats voor fietspaden en stadsboerderijen
12
Zondag wordt voor het eerst héél Parijs
stilgelegd. Het is een autovrije dag. Een
symbolische actie, maar het stadsbestuur
hoopt wel degelijk op een 'groene revolutie'.
m
zj
beroemd met zijn aardbeien op het
dak van het chique warenhuis Gale
ries Lafayette. Inmiddels heeft het
bedrijf 10 stadsboerderijen verspreid
over Parijs, heeft het 15 mensen in
dienst en boekt het een jaaromzet
van een miljoen euro.
Kwaliteit
Burgemeester Hidalgo wil dat in vijf
jaar tijd 100 hectare aan groen wordt
aangelegd, op daken en muren. Dat is
omgerekend zo'n 150 voetbalvelden.
„Eigenlijk is het niks nieuws voor Pa
rijs", zegt specialiste Christine Aubry
van onderzoeksinstituut INRA. „Tot
begin jaren 70 liepen er nog koeien in
Parijs. En tot de Tweede Wereldoor
log was er overal rondom de stad nog
tuinbouw."
De stad groeide en de koeien en to
maten werden verdreven. „Boeren,
dat werden in onze ogen vervuilers.
Eten, dat kocht je in de supermarkt.
Dat is nu, na decennia, aan het veran
deren. Mensen willen weer kwaliteit,
ze willen een product dat uit de
buurt komt. Parijs maakt er nu seri
eus werk van."
Uit onderzoek is gebleken dat 80
hectare aan daken in de Franse
hoofdstad zonder moeite gebruikt
kan worden. Daarmee zou - in theo
rie - bijna 10 procent van de Parijze
naars gevoed kunnen worden.
Het is er bijna donker, het voelt voch
tig en koud. In een parkeergarage on
der een grote grijze woonflat in Parijs
staan her en der nog wat auto's maar
verder is het bijna spookachtig leeg.
„Vroeger liepen hier alleen maar
junks, dealers en prostituees", vertelt
Théo Champagnat.
Hij doet een deur open in de par
keergarage, op de tweede verdieping
onder de grond, en daarachter doemt
een immense betonnen ruimte op.
Bijna 4.000 vierkante meter. Op de
muren staan nog cijfers van de oude
parkeerplaatsen.
Champagnat loopt naar de zijkant,
buigt zijn hoofd onder een rij ge
kleurde lampjes, strekt zijn arm uit,
en beweegt zijn hand zachtjes over
minuscuul groene steeltjes. Het zijn
bakken vol kiemen. Groen groeit in
de garage.
„We hebben radijs, waterkers,
boontjes, broccoli en mosterd staan.
Die leveren we aan restaurants in Pa
rijs. Later gaan we ook witlof kwe
ken", vertelt hij.
Aan de andere kant van de parkeer-
verdieping staan grote blokken met
onder meer geperst stro. En aan alle
kanten steken er paddenstoelen uit.
„Shiitake's, champignons en oester
zwammen. Die schieten er echt uit,
het gaat razendsnel. Geef maar een
kistje, dan gaan we ze meteen pluk
ken."
Théo Champagnat is medeoprich
ter van La Caverne, 'de eerste onder
grondse stadsboerderij'. De parking
is volledig schoongemaakt en opge
knapt. De eerste paddenstoelen wer
den ter controle naar een laborato
rium gestuurd. De kwaliteit bleek
goed, de oesterzwam smaakte naar
oesterzwam, en nergens hangt nog
de geur van uitlaatgassen of rubberen
Mensen willen een
product dat uit de buurt
komt, Parijs maakt er
nu serieus werk van
autobanden. „We hebben een offici
eel biocertificaat", zegt Champagnat
in de vochtige garage.
„We zijn pas een paar weken bezig
maar uiteindelijk willen we 200 ton
andijvie per jaar oogsten, 80 ton aan
paddenstoelen en een paar honderd
kilo aan kiemen."
Dat er onder de Parijse bodem pad
denstoelen groeien in de parkeerga
rage onder een flatgebouw is te dan
ken aan het stadsbestuur van Parijs.
Burgemeester Anne Hidalgo riep in
2016 jonge bedrijven en particulieren
op om met nieuwe ideeën te komen
om de stad weer leefbaar te maken.
Parijs was aan het dichtslibben. Fi
les werden steeds langer, de ochtend
en avondspits gingen steeds langer
duren en de vervuiling nam toe. Een
'groene revolutie' moest die trend ke
ren.
Parijs nam zelf verschillende ini
tiatieven. Er kwamen autovrije da
gen: morgen voor het eerst in héél de
stad. Er kwamen fietspaden en bus
banen. Overal rijden nu elektrische
auto's en elektrische scooters die be
woners makkelijk kunnen huren.
Kades langs de Seine werden auto
vrij gemaakt. Grasmaaiers verdwe
nen: in de Tuilleries, het park naast
het Louvre, wordt het gras nu kort
gehouden door bokken en geiten.
Tegelijkertijd werden bewoners en
bedrijven gestimuleerd mee te doen
aan de revolutie. In buurten mogen
nu zonder bureaucratische romp
slomp tuinen worden aangelegd en
groenten worden gekweekt. Chef
koks en hotels zijn begonnen met
moestuinen op hun daken. Een start
up als 'Sous les Fraises'(Onder de
aardbeien) begon in 2014 met zijn
eerste stadstuin en werd het jaar erna
r—
10 dagen
Gardameer, Verona
en Venetië
15 dagen
Rondreis Sicilië,
Sorrento en Amalfikust
5/8 dagen
Sonthofen in de
Beierse Allgau
10 dagen
Italië Bloemenrivièra
12 dagen
Corsica en Sardinië
10 dagen Saas-Grund
met Mont-Blanc
Express Zwitserland
zaterdag 30 september 2017
Hoe Parij s
groen wil
worden
Frank Renout
Parijs
-Christine Aubry, onderzoeker
Paddenstoelenkwe
ker Théo Champagnat
in zijn 'garage' die is
omgebouwd tot een
ondergrondse stads
boerderij.
T Een van de eerste
Parijse stadstuinen:
Sous les Fraises be
staat sinds 2014.
FOTO'S FRANK RENOUT
Diverse vertrekdata 2018
Diverse vertrekdata 2018
Diverse vertrekdata 2018
Diverse vertrekdata 2018
Diverse vertrekdata 2018
Diverse vertrekdata 2018