huldurrfjuu, ui Files en uitlaatgassen maken plaats voor fietspaden en stadsboerderijen 12 Zondag wordt voor het eerst héél Parijs stilgelegd. Het is een autovrije dag. Een symbolische actie, maar het stadsbestuur hoopt wel degelijk op een 'groene revolutie'. m zj beroemd met zijn aardbeien op het dak van het chique warenhuis Gale ries Lafayette. Inmiddels heeft het bedrijf 10 stadsboerderijen verspreid over Parijs, heeft het 15 mensen in dienst en boekt het een jaaromzet van een miljoen euro. Kwaliteit Burgemeester Hidalgo wil dat in vijf jaar tijd 100 hectare aan groen wordt aangelegd, op daken en muren. Dat is omgerekend zo'n 150 voetbalvelden. „Eigenlijk is het niks nieuws voor Pa rijs", zegt specialiste Christine Aubry van onderzoeksinstituut INRA. „Tot begin jaren 70 liepen er nog koeien in Parijs. En tot de Tweede Wereldoor log was er overal rondom de stad nog tuinbouw." De stad groeide en de koeien en to maten werden verdreven. „Boeren, dat werden in onze ogen vervuilers. Eten, dat kocht je in de supermarkt. Dat is nu, na decennia, aan het veran deren. Mensen willen weer kwaliteit, ze willen een product dat uit de buurt komt. Parijs maakt er nu seri eus werk van." Uit onderzoek is gebleken dat 80 hectare aan daken in de Franse hoofdstad zonder moeite gebruikt kan worden. Daarmee zou - in theo rie - bijna 10 procent van de Parijze naars gevoed kunnen worden. Het is er bijna donker, het voelt voch tig en koud. In een parkeergarage on der een grote grijze woonflat in Parijs staan her en der nog wat auto's maar verder is het bijna spookachtig leeg. „Vroeger liepen hier alleen maar junks, dealers en prostituees", vertelt Théo Champagnat. Hij doet een deur open in de par keergarage, op de tweede verdieping onder de grond, en daarachter doemt een immense betonnen ruimte op. Bijna 4.000 vierkante meter. Op de muren staan nog cijfers van de oude parkeerplaatsen. Champagnat loopt naar de zijkant, buigt zijn hoofd onder een rij ge kleurde lampjes, strekt zijn arm uit, en beweegt zijn hand zachtjes over minuscuul groene steeltjes. Het zijn bakken vol kiemen. Groen groeit in de garage. „We hebben radijs, waterkers, boontjes, broccoli en mosterd staan. Die leveren we aan restaurants in Pa rijs. Later gaan we ook witlof kwe ken", vertelt hij. Aan de andere kant van de parkeer- verdieping staan grote blokken met onder meer geperst stro. En aan alle kanten steken er paddenstoelen uit. „Shiitake's, champignons en oester zwammen. Die schieten er echt uit, het gaat razendsnel. Geef maar een kistje, dan gaan we ze meteen pluk ken." Théo Champagnat is medeoprich ter van La Caverne, 'de eerste onder grondse stadsboerderij'. De parking is volledig schoongemaakt en opge knapt. De eerste paddenstoelen wer den ter controle naar een laborato rium gestuurd. De kwaliteit bleek goed, de oesterzwam smaakte naar oesterzwam, en nergens hangt nog de geur van uitlaatgassen of rubberen Mensen willen een product dat uit de buurt komt, Parijs maakt er nu serieus werk van autobanden. „We hebben een offici eel biocertificaat", zegt Champagnat in de vochtige garage. „We zijn pas een paar weken bezig maar uiteindelijk willen we 200 ton andijvie per jaar oogsten, 80 ton aan paddenstoelen en een paar honderd kilo aan kiemen." Dat er onder de Parijse bodem pad denstoelen groeien in de parkeerga rage onder een flatgebouw is te dan ken aan het stadsbestuur van Parijs. Burgemeester Anne Hidalgo riep in 2016 jonge bedrijven en particulieren op om met nieuwe ideeën te komen om de stad weer leefbaar te maken. Parijs was aan het dichtslibben. Fi les werden steeds langer, de ochtend en avondspits gingen steeds langer duren en de vervuiling nam toe. Een 'groene revolutie' moest die trend ke ren. Parijs nam zelf verschillende ini tiatieven. Er kwamen autovrije da gen: morgen voor het eerst in héél de stad. Er kwamen fietspaden en bus banen. Overal rijden nu elektrische auto's en elektrische scooters die be woners makkelijk kunnen huren. Kades langs de Seine werden auto vrij gemaakt. Grasmaaiers verdwe nen: in de Tuilleries, het park naast het Louvre, wordt het gras nu kort gehouden door bokken en geiten. Tegelijkertijd werden bewoners en bedrijven gestimuleerd mee te doen aan de revolutie. In buurten mogen nu zonder bureaucratische romp slomp tuinen worden aangelegd en groenten worden gekweekt. Chef koks en hotels zijn begonnen met moestuinen op hun daken. Een start up als 'Sous les Fraises'(Onder de aardbeien) begon in 2014 met zijn eerste stadstuin en werd het jaar erna r— 10 dagen Gardameer, Verona en Venetië 15 dagen Rondreis Sicilië, Sorrento en Amalfikust 5/8 dagen Sonthofen in de Beierse Allgau 10 dagen Italië Bloemenrivièra 12 dagen Corsica en Sardinië 10 dagen Saas-Grund met Mont-Blanc Express Zwitserland zaterdag 30 september 2017 Hoe Parij s groen wil worden Frank Renout Parijs -Christine Aubry, onderzoeker Paddenstoelenkwe ker Théo Champagnat in zijn 'garage' die is omgebouwd tot een ondergrondse stads boerderij. T Een van de eerste Parijse stadstuinen: Sous les Fraises be staat sinds 2014. FOTO'S FRANK RENOUT Diverse vertrekdata 2018 Diverse vertrekdata 2018 Diverse vertrekdata 2018 Diverse vertrekdata 2018 Diverse vertrekdata 2018 Diverse vertrekdata 2018

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 12