Ze bezjoeren nao mekaore Chocolate Tour brengt Brugse speciaalzaken onder de aandacht 11 Een dagje Brugge zonder Belfort en Begijnhof of selfies maken op de Rozenhoedkaai? Bekijk Brugge eens van een bijzonder smakelijke kant. Zuiderburen Streektaal Het is een opgave om een straat zónder chocoladezaken te ontdekken in het centrum van Brugge. Iedere zichzelf respecterende chocoladeketen heeft een winkel in de chocoladehoofdstad. Maar waar moet je zijn voor de lokale ondernemers die zelf hun prali nes bereiden? De stad Brugge biedt uitkomst met een nieuwe serie wandelroutes. Onder de noemer B-Side worden tien cho coladezaken en chocolatiers voor het voetlicht gebracht. De route voert door het cen trum van de stad. Aan Wollestraat li zit Chocolaterie Van Oost. Als je er binnenstapt, is het eerste wat je doet héél diep inademen. Overal zie en ruik je chocolade. Naast de klassiekers zoals praliné en truffels, kunnen de smaakpa pillen ook feesten op bijzondere exemplaren zoals pralines bereid met Black Swan Gin uit Brugge. Of crème fraiche met kiwi. „We zijn fier op de pralines, iedere praline is compleet anders", zegt chocolatier Rudy Timmerman. De chocolatier speelt ook in op de seizoenen. Zo zijn er marrons gla cés en in de vitrine lachen de herfstnoten naar klanten en ne men de pralines de vorm van an dere noten als de walnoot aan. Rudy en zijn partner Sophie staan sinds 2011 samen in de zaak die sinds 1974 bestaat en die ze overnamen van chocolatier Ro bert Van Oost. Het koppel is blij met de chocoladeroute, omdat het voor toeristen vaak moeilijk is om door de chocoladebomen het bos te zien. „Koop desnoods bij ver schillende zaken één praline, om te zien wat je lekker vindt", advi seert Sophie. Mensen komen uit Parijs voor onze chocolade De zaken op de route zijn alle maal verschillend. Zo is B by B by Bartholomeus aan de Sint- Amandsstraat 39 een strak inge richte zaak, waar je de 'Belgische haute couture in chocolade' kunt kopen. Je kiest een smaak op nummer of kleur in een design verpakking. Chocolatier Dumon is juist weer een echt familiebe drijf. Op de Eiermarkt, het Simon Stevinplein en in de Walstraat heeft chocolatier Stephan Dumon drie zaken. „We zitten twintig jaar hier en staan in veel reisgid sen", vertelt Nathalie Dumon. „Mensen komen speciaal uit Pa rijs voor onze chocolade." Stao je 'ier al lange te wach ten? vraogt 'n vrouwe an me, as 'k an de bushalte stao te wachten om nao Terneu- zen te gaon. Ik zeggen dat 't best wel meevalt. De bussen binnen altied nogal op tiid, mao de lesten tied kan d'r wel 's wat vertraogieng ziin. "Mao mêêstal kommen me net op tiid an, om te kunnen overstappen". En dan vertelt ze d'r verhaol, dat d'r auto voo de keurieng nao de garage most. Vanmorgen gebrocht en noe goeng ze 'em op'aolen. Ik knikken en wou net nog wat vraogen, as 'n klein busje uut Bresjes de halte opdraoit. Drie schooljoengers stappen uut en gaon nao de halte. "Judder moeten zeker ook nao Terneuzen?"vraogt de vrouwe. De mannetjes zeggen niks. Allicht nie, want ze verstaon glad nii wat die vrouwe vraogt. Ze lóópen mee 'n óórtje in, nao de haltepaole. 't Busje draoit rond 't buskotje en riejt 't durp in. "Wao gaot die noe nao toe?" vraogt de vrouwe binst as ze 't busje naokiekt. Ik zeg d'r dat het busje nao 't verzurgiengs'uus Ter Walle riejt, daor is 'n halte. Dao wist ze glad niks van. 'n Mannetje mee een bruun colbertje komt angestapt en zegt dat d'r inderdaod een nieuwe halte is gemaakt midden in 't durp. "Makkelijk 'óór," zegt ie, "ieder uure kan je daor opstappen." De woorden binnen nog mao net gezeid, of dao komt 'r busje terug mee twéé passagiers derin. 'n Man en 'n vrouwe. Ze bluven zitten en zwa- oien naor ons. Jao, ménsen van Bier vliet die kénnen mekaore wel. Die zeggen nog: "Goeien dag," of ze be- joeren nao mekaore. De drie joenge gasten mee 'n oordopje in, kieken op udder telefoons. Twêê joengers uut 't durp kommen vlug aangereejen en zetten udder fiets in 't fietsenrek. Op slot. 'n Róóien auto scheurt verbie. De grööte bus komt angereejen. Twêê ménsen stappen uut en gaon nao 't kleine busje. Onze bus draoit de gróte weg op. 't Kleine busje vertrekt ook. Alles percies op tiid. Onderweg zit ik nog wat te dienken. Dat 't net'onderd jaar geleejen is, dat den tram deur Biervliet kwam riejen Onderweg zit ik nog wat te dien ken. Dat 't net 'onderd jaar geleejen is, dat den tram deur Biervliet kwam riejen. Tot die tied goeng alles te voete of mee d'n fiets. Géén wonder dat 'r in de gemêênteraod wier gevra- ogd of die tram nie wat langzaomer deu de Gentsestraote kon riejen. Zó as die vloog, dat trok toch op niks. De burgemêêster zou d'r nao laoten kie ken, mao die belovende niks! Mao dit jaor was ook vuuftig jaor geleejen dat de leste bus deu 't durp ree. Tot die tiid stoppende de bus op den Oek en bie koster Poeke. Daonao kwam die bushalte net an de rand van 't durp. En noe? Noe riejt d'r wee een busje deu onze straoten. En de ménsen? Jao, die binnen wel contènt. Kan je begrupen. 't Is nie niks ook. Ieder ure 'n busje. As t'r een bekènde in zit, dan besjoeren ze. Net as in de Gou den Koetse. Jao en zelfs terug ee, van achter 't raom in 'uus. Zouwen ze dat vroeger in den tram ook gedaon 'én? Allicht. En 'n halte in 't durp is ook makkelijk as j'n auto 's nao de garage moet. Toch? dinsdag 26 september 2017 SD 'We zijn fier op onze pralines' In de rubriek Zuiderburen werpen we wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: De Chocolate Tour Sophie Stockman Brugge Nathalie Dumon Rinus Willemsen In deze rubriek belichten we wekelijks een Zeeuws dialect. Deze keer een verhaal van Rinus Willemsen in het Zeeuws- Vlaams. Beluister de gesproken ru briek op pzc.nl/streektaal. Rudy Timmerman van Chocolaterie Van Oost heeft naast de klassiekers ook veel pralines met bijzon dere smaken, foto's camileschelstraete. Kiezen maar! Nathalie Dumon ziet klanten van alle nationaliteiten voorbij komen bij Chocolaterie Dumon. Chocolaterie Dumon.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 64