Ze bezjoeren nao mekaore
Chocolate Tour brengt Brugse speciaalzaken onder de aandacht
11
Een dagje Brugge zonder Belfort en
Begijnhof of selfies maken op de
Rozenhoedkaai? Bekijk Brugge eens
van een bijzonder smakelijke kant.
Zuiderburen
Streektaal
Het is een opgave om
een straat zónder
chocoladezaken te
ontdekken in het
centrum van Brugge.
Iedere zichzelf respecterende
chocoladeketen heeft een winkel
in de chocoladehoofdstad. Maar
waar moet je zijn voor de lokale
ondernemers die zelf hun prali
nes bereiden? De stad Brugge
biedt uitkomst met een nieuwe
serie wandelroutes. Onder de
noemer B-Side worden tien cho
coladezaken en chocolatiers voor
het voetlicht gebracht.
De route voert door het cen
trum van de stad. Aan Wollestraat
li zit Chocolaterie Van Oost. Als
je er binnenstapt, is het eerste wat
je doet héél diep inademen.
Overal zie en ruik je chocolade.
Naast de klassiekers zoals praliné
en truffels, kunnen de smaakpa
pillen ook feesten op bijzondere
exemplaren zoals pralines bereid
met Black Swan Gin uit Brugge.
Of crème fraiche met kiwi. „We
zijn fier op de pralines, iedere
praline is compleet anders", zegt
chocolatier Rudy Timmerman.
De chocolatier speelt ook in op de
seizoenen. Zo zijn er marrons gla
cés en in de vitrine lachen de
herfstnoten naar klanten en ne
men de pralines de vorm van an
dere noten als de walnoot aan.
Rudy en zijn partner Sophie
staan sinds 2011 samen in de zaak
die sinds 1974 bestaat en die ze
overnamen van chocolatier Ro
bert Van Oost. Het koppel is blij
met de chocoladeroute, omdat het
voor toeristen vaak moeilijk is om
door de chocoladebomen het bos
te zien. „Koop desnoods bij ver
schillende zaken één praline, om
te zien wat je lekker vindt", advi
seert Sophie.
Mensen komen uit
Parijs voor onze
chocolade
De zaken op de route zijn alle
maal verschillend. Zo is B by B by
Bartholomeus aan de Sint-
Amandsstraat 39 een strak inge
richte zaak, waar je de 'Belgische
haute couture in chocolade' kunt
kopen. Je kiest een smaak op
nummer of kleur in een design
verpakking. Chocolatier Dumon
is juist weer een echt familiebe
drijf. Op de Eiermarkt, het Simon
Stevinplein en in de Walstraat
heeft chocolatier Stephan Dumon
drie zaken. „We zitten twintig
jaar hier en staan in veel reisgid
sen", vertelt Nathalie Dumon.
„Mensen komen speciaal uit Pa
rijs voor onze chocolade."
Stao je 'ier al lange te wach
ten? vraogt 'n vrouwe an
me, as 'k an de bushalte stao
te wachten om nao Terneu-
zen te gaon. Ik zeggen dat 't best wel
meevalt. De bussen binnen altied
nogal op tiid, mao de lesten tied kan
d'r wel 's wat vertraogieng ziin. "Mao
mêêstal kommen me net op tiid an,
om te kunnen overstappen".
En dan vertelt ze d'r verhaol, dat d'r
auto voo de keurieng nao de garage
most. Vanmorgen gebrocht en noe
goeng ze 'em op'aolen. Ik knikken en
wou net nog wat vraogen, as 'n klein
busje uut Bresjes de halte opdraoit.
Drie schooljoengers stappen uut en
gaon nao de halte. "Judder moeten
zeker ook nao Terneuzen?"vraogt de
vrouwe. De mannetjes zeggen niks.
Allicht nie, want ze verstaon glad nii
wat die vrouwe vraogt. Ze lóópen
mee 'n óórtje in, nao de haltepaole. 't
Busje draoit rond 't buskotje en riejt
't durp in. "Wao gaot die noe nao
toe?" vraogt de vrouwe binst as ze 't
busje naokiekt. Ik zeg d'r dat het
busje nao 't verzurgiengs'uus Ter
Walle riejt, daor is 'n halte. Dao wist
ze glad niks van. 'n Mannetje mee
een bruun colbertje komt angestapt
en zegt dat d'r inderdaod een nieuwe
halte is gemaakt midden in 't durp.
"Makkelijk 'óór," zegt ie, "ieder uure
kan je daor opstappen."
De woorden binnen nog mao net
gezeid, of dao komt 'r busje terug
mee twéé passagiers derin. 'n Man en
'n vrouwe. Ze bluven zitten en zwa-
oien naor ons. Jao, ménsen van Bier
vliet die kénnen mekaore wel. Die
zeggen nog: "Goeien dag," of ze be-
joeren nao mekaore. De drie joenge
gasten mee 'n oordopje in, kieken op
udder telefoons. Twêê joengers uut 't
durp kommen vlug aangereejen en
zetten udder fiets in 't fietsenrek. Op
slot. 'n Róóien auto scheurt verbie.
De grööte bus komt angereejen. Twêê
ménsen stappen uut en gaon nao 't
kleine busje. Onze bus draoit de
gróte weg op. 't Kleine busje vertrekt
ook. Alles percies op tiid.
Onderweg zit ik nog
wat te dienken. Dat 't
net'onderd jaar
geleejen is, dat den
tram deur Biervliet
kwam riejen
Onderweg zit ik nog wat te dien
ken. Dat 't net 'onderd jaar geleejen
is, dat den tram deur Biervliet kwam
riejen. Tot die tied goeng alles te
voete of mee d'n fiets. Géén wonder
dat 'r in de gemêênteraod wier gevra-
ogd of die tram nie wat langzaomer
deu de Gentsestraote kon riejen. Zó
as die vloog, dat trok toch op niks. De
burgemêêster zou d'r nao laoten kie
ken, mao die belovende niks!
Mao dit jaor was ook vuuftig jaor
geleejen dat de leste bus deu 't durp
ree. Tot die tiid stoppende de bus op
den Oek en bie koster Poeke. Daonao
kwam die bushalte net an de rand
van 't durp.
En noe? Noe riejt d'r wee een busje
deu onze straoten. En de ménsen?
Jao, die binnen wel contènt. Kan je
begrupen. 't Is nie niks ook. Ieder ure
'n busje. As t'r een bekènde in zit,
dan besjoeren ze. Net as in de Gou
den Koetse. Jao en zelfs terug ee, van
achter 't raom in 'uus. Zouwen ze dat
vroeger in den tram ook gedaon 'én?
Allicht. En 'n halte in 't durp is ook
makkelijk as j'n auto 's nao de garage
moet. Toch?
dinsdag 26 september 2017
SD
'We zijn fier op onze pralines'
In de rubriek Zuiderburen
werpen we wekelijks
een blik over de Belgische
grens. Deze week:
De Chocolate Tour
Sophie Stockman
Brugge
Nathalie Dumon
Rinus Willemsen
In deze rubriek
belichten we
wekelijks een
Zeeuws dialect.
Deze keer een
verhaal van
Rinus Willemsen in
het Zeeuws-
Vlaams. Beluister
de gesproken ru
briek op
pzc.nl/streektaal.
Rudy Timmerman van Chocolaterie Van Oost heeft naast de klassiekers ook veel pralines met bijzon
dere smaken, foto's camileschelstraete.
Kiezen maar!
Nathalie Dumon ziet klanten van alle nationaliteiten voorbij komen
bij Chocolaterie Dumon.
Chocolaterie Dumon.