MmMÉN 5 OESTERS OPENING SEIZOEN Eerste oesters geveild voor recordbedrag Ze zijn er weer: Zeeuwse oesters. Hoe ze dit jaar smaken? Tv-kok Alain Caron vat het krachtig samen: „Aaghhh." Waarmee hij zoiets bedoelt als 'verrukkelijk'. Vorig jaar waren ze echt beduidend minder moet de creuse - de belangrijkste Zeeuwse oester - op de (interna tionale) kaart zetten. Er heerst een opgewonden stemming. Niemand twijfelt er aan dat de Zeeuwse oesters ook dit jaar weer een delicatesse zullen zijn. Maar ja, het blijft natuur. Zijn ze dit jaar een beetje vlezig of slurp je meer een hap zeewater naar binnen? Over een half uur - als de eerste sleep aan boord wordt gehesen - weten we het. Aan het decor ligt het in elk geval niet; er staat weinig wind, de Ooster- schelde kabbelt voort en de zon maakt het feest compleet. Oesterboorder Maar voordat iedereen de allereer ste oesters op kan slurpen, kijkt de kersverse voorzitter Kees van Be- veren van de Nederlandse Oester vereniging eerst iedereen in de ogen. Want de Zeeuwse oester heeft het niet makkelijk. Door het herpesvirus en de oesterboorder (een slak die gaatjes in de schaal dieren boort) is de aanvoer de laat ste jaren flink gedaald. „Onze kwekers zouden onze kwekers niet zijn als ze toch proberen die problemen te overwinnen. Dat gaan we ook doen", kondigt Van Beveren strijdvaardig aan. Applaus klinkt. „Niet alleen door de slak ken te bestrijden met behulp van nieuwe technieken. Maar ook door oesters in mandjes, kooien of op rekken te kweken." Dat is positief, sluit gedepu teerde Jo-Annes de Bat aan. Hij houdt het kort, want 'het is weer om naar buiten te gaan'. „Het licht positieve gevoel moeten we vast houden en degenen die voorop lo pen moeten we ondersteunen." Op het dek is natuurlijk wel iets te merken van alle zorgen, maar men laat dit feestje er echt niet door bederven. Zeker niet omdat het schip de C'est La Vie aan stuurboord langszij komt en de eerste sleep oesters aan boord van de Denick II hijst. Al snel slaat de een na de ander het glibberige zee beestje achterover. Iedereen is het erover eens: de oesters smaken dit jaar weer heer lijk. „Beter dan vorig jaar", hoor je natuurlijk al snel. Maar ja, is dit ge zelschap objectief? Wat denkt PZC culinair columnist Margot Verhaagen ervan? „De oesters zijn dit jaar vlezig, meer dan vorig jaar", is haar eerste indruk. „En ze smaken inderdaad heerlijk." Oké dan, en wat vindt Kees van Liere van restaurant De Oesterij in Yerseke? „Vorig jaar waren ze echt beduidend minder. Kijk maar. Ze hebben een mooie romige kleur en zijn wat vlezig. Echt prima, ze ker voor het begin van het sei zoen." Het is bommetje vol op de Denick II als de rondvaartboot klok slag half drie uit Yer seke vertrekt. Aan boord een bont gezelschap; van tientallen vissers, handelaren, fi nanciers, bestuurders en, niet te vergeten, journalisten uit binnen- en buitenland. Want de jaarlijkse opening van het oesterseizoen vrijdag 22 september 2017 PC - Kees van Liere, restaurant De Oesterij Alain Caron doet alsof de proeverij hem zwaar is gevallen terwijl hij aan wal wordt geholpen, foto's marcelledavidse Een mandje met eerste oesters is gisteravond voor een recordbedrag van 10.700 euro geveild. Pieter Louwerse van Auto Poppe mocht het mandje meenemen. Het geld gaat naar Stichting Vrienden van Siem en is bedoeld voor de oncologie- afdeling van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen. 'Zeeuwse oesters zijn vlezig dit jaar en smaken heerlijk' Oesterkwekers Jesse, Marjorie en Danny Nelis met de eerste sleep oesters. Alain Caron (I) is officieel toegetreden tot het Gilde van de Vergulde Oester. Jeffrey Kutterink

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 33