MmMÉN
5
OESTERS OPENING SEIZOEN
Eerste oesters
geveild voor
recordbedrag
Ze zijn er weer:
Zeeuwse oesters.
Hoe ze dit jaar
smaken? Tv-kok
Alain Caron vat
het krachtig
samen: „Aaghhh."
Waarmee hij zoiets
bedoelt als
'verrukkelijk'.
Vorig jaar waren ze
echt beduidend
minder
moet de creuse - de belangrijkste
Zeeuwse oester - op de (interna
tionale) kaart zetten.
Er heerst een opgewonden
stemming. Niemand twijfelt er
aan dat de Zeeuwse oesters ook dit
jaar weer een delicatesse zullen
zijn. Maar ja, het blijft natuur. Zijn
ze dit jaar een beetje vlezig of
slurp je meer een hap zeewater
naar binnen? Over een half uur -
als de eerste sleep aan boord wordt
gehesen - weten we het. Aan het
decor ligt het in elk geval niet; er
staat weinig wind, de Ooster-
schelde kabbelt voort en de zon
maakt het feest compleet.
Oesterboorder
Maar voordat iedereen de allereer
ste oesters op kan slurpen, kijkt de
kersverse voorzitter Kees van Be-
veren van de Nederlandse Oester
vereniging eerst iedereen in de
ogen. Want de Zeeuwse oester
heeft het niet makkelijk. Door het
herpesvirus en de oesterboorder
(een slak die gaatjes in de schaal
dieren boort) is de aanvoer de laat
ste jaren flink gedaald. „Onze
kwekers zouden onze kwekers
niet zijn als ze toch proberen die
problemen te overwinnen. Dat
gaan we ook doen", kondigt Van
Beveren strijdvaardig aan. Applaus
klinkt. „Niet alleen door de slak
ken te bestrijden met behulp van
nieuwe technieken. Maar ook door
oesters in mandjes, kooien of op
rekken te kweken."
Dat is positief, sluit gedepu
teerde Jo-Annes de Bat aan. Hij
houdt het kort, want 'het is weer
om naar buiten te gaan'. „Het licht
positieve gevoel moeten we vast
houden en degenen die voorop lo
pen moeten we ondersteunen."
Op het dek is natuurlijk wel iets
te merken van alle zorgen, maar
men laat dit feestje er echt niet
door bederven. Zeker niet omdat
het schip de C'est La Vie aan
stuurboord langszij komt en de
eerste sleep oesters aan boord van
de Denick II hijst. Al snel slaat de
een na de ander het glibberige zee
beestje achterover.
Iedereen is het erover eens: de
oesters smaken dit jaar weer heer
lijk. „Beter dan vorig jaar", hoor je
natuurlijk al snel. Maar ja, is dit ge
zelschap objectief? Wat denkt
PZC culinair columnist Margot
Verhaagen ervan? „De oesters zijn
dit jaar vlezig, meer dan vorig
jaar", is haar eerste indruk. „En ze
smaken inderdaad heerlijk."
Oké dan, en wat vindt Kees van
Liere van restaurant De Oesterij in
Yerseke? „Vorig jaar waren ze echt
beduidend minder. Kijk maar. Ze
hebben een mooie romige kleur
en zijn wat vlezig. Echt prima, ze
ker voor het begin van het sei
zoen."
Het is bommetje vol op
de Denick II als de
rondvaartboot klok
slag half drie uit Yer
seke vertrekt. Aan
boord een bont gezelschap; van
tientallen vissers, handelaren, fi
nanciers, bestuurders en, niet te
vergeten, journalisten uit binnen-
en buitenland. Want de jaarlijkse
opening van het oesterseizoen
vrijdag 22 september 2017
PC
- Kees van Liere, restaurant De
Oesterij
Alain Caron doet alsof de proeverij hem zwaar is gevallen terwijl hij aan wal wordt geholpen, foto's marcelledavidse
Een mandje met eerste
oesters is gisteravond voor
een recordbedrag van
10.700 euro geveild.
Pieter Louwerse van Auto
Poppe mocht het mandje
meenemen.
Het geld gaat naar Stichting
Vrienden van Siem en is
bedoeld voor de oncologie-
afdeling van het Radboud
universitair medisch
centrum in Nijmegen.
'Zeeuwse oesters zijn vlezig
dit jaar en smaken heerlijk'
Oesterkwekers Jesse, Marjorie en Danny Nelis met de eerste sleep oesters. Alain Caron (I) is officieel toegetreden tot het Gilde van de Vergulde Oester.
Jeffrey Kutterink