4
Cake Een goede cake mag best een beetje
nat zijn, maar je moet niet overdrijven. Ons
panel test zes supermarktcakes voor bij de
koffie. Of de babyshower. Of de begrafenis.
Kleingeld
Burger
Broodje
buffalo-worm
APP
Tank eerst,
betaal later
Flowerpower
Fietsband van
paardenbloem
Bijzonder baksel ei
genlijk, zo'n ou
derwetse cake. Het
is een feestje voor
de smaakpapillen,
maar tegelijkertijd
de soberheid op
een bord; zonder al die poespas (fon
dant! Ganache! Marsepein!) waarmee
heel Holland tegenwoordig bakt. Wat
zo'n calvinistische cake mist aan op
smuk, wordt bovendien des te meer
goedgemaakt door zijn multifunctio
nele karakter. Geen gebak is een le
ven lang zo breed inzetbaar: cake laat
zich even gemakkelijk opdienen op
een babyshower als begrafenis en elk
jubileum er tussenin. Alsof je in het
uitvaartcentrum ook beschuit met
muisjes zou kunnen klaarzetten zon
der opgetrokken wenkbrauwen te
oogsten.
Schoorsteenmantel
We testen vandaag blind zes super
marktvarianten van marmercake: de
perfecte symbiose van chocolade- en
roombotercake. Een paar laagjes van
beider beslag in een bakvorm, even
met een satéprikker er doorheen roe
ren en voila: de cake heeft na het bak
ken een tekening die wel wat weg
heeft van een chique schoorsteen
mantel. Dat is van oudsher de bedoe
ling tenminste. Alle zes de super
marktcakes falen jammerlijk op dit
front. „Je ziet dat er op de fabrieks-
band gewoon een streep chocola over
de cake is getrokken, die vervolgens
in het deeg is gezakt", oordeelt panel
lid Thérèse Knoop, drijvende kracht
achter bakwinkel - en testruimte van
vandaag - De Keuken van Tante Cake
in IJsselstein.
Chocoladevlek
„Er is bij alle zes nog geprobeerd om
dit te verbloemen door de cake on
dersteboven in de verpakking te
schuiven en zo de donkere, slordige
bovenzijdes te verstoppen", merkt
collega Caroline Kemp op. Maar dan
is er buiten de onderzoeksdrift van
de panelleden gerekend. De doorsne
den laten bovendien zelfs voor de
cakeleek weinig aan de verbeelding
over: van subtiele marmerpatronen is
totaal geen sprake. Alle zes de cakes
worden gekenmerkt door één grote
Je ziet dat in de fabriek
gewoon een streep
chocola over de cake
is getrokken
chocoladevlek, vaak met een dun uit
lopertje waar de chocola het beslag in
is gesijpeld, zoals een spraakballon-
netje in een stripboek.
Nattigheid
En er zijn meer schoonheidsfouten
ontstaan in de bakfabriek. De ene
cake is schots en scheef als een ge
blinddoekt gestuukte badkamer
(Hoogvliet), de andere heeft aan de
buitenkant duidelijke doorligplek-
ken van chocola (Jumbo) en een
derde is niet bepaalde egaal gekleurd
(Plus). Zelfs de lelijkste cake kan ech
ter nog hoge ogen gooien met een
goede smaak en mondgevoel. Cruci
ale factor daarbij: het vochtgehalte.
„Een goede cake mag best een beetje
klef zijn", vindt Thérèse. „Maar het
deeg moet ook weer niet te compact
worden", vult collega Els Kerkhoven
aan. „Het moet wel luchtig blijven."
Bij de cakes van Plus en Jumbo
voelt het panel direct nattigheid. Het
deeg is zo plakkerig, dat elke hap het
nodige nawerk aan het gebit vergt om
de kiezen weer kruimelvrij te krij
gen. Dankzij de volle roomboter- en
chocoladesmaak wint Plus echter als
nog de zilveren plak. Het Lidl-deeg is
te droog. Het deeg van Albert Heijn
juist lekker nat, al zit de chocola zo
dicht op elkaar gedrukt dat het bij
kans als spekkoek voelt. En de COOP
cake maakt het helemaal bont: de bo
dem is kletsnat, geleiachtig en on
gaar: ondanks de hoogste prijs dus
ONS PANEL
woensdag 20 september 2017
u
miljard dollar inves
teerde Google al in een
zelfrijdende auto.
(Bron: IEEE Spectrum)
Wegrijden bij het
tankstation zón
der te betalen?
Dat kan vanaf 1 ok
tober legaal met
de Rabobank On
the Go!-app. Dan
krijg je na het tan
ken automatisch
een Ideal-betaal-
verzoek gestuurd.
Ook te gebruiken
als je bij een an
dere bank zit.
Fortezza Flower Power
heet de racefietsband
die Vredestein deze
maand op een fiets-
beurs presenteerde.
Het rubber daarvan is
gemaakt van Russische
paardenbloemen. Die
zijn deels in Zeeland ge
kweekt. De band is een
prototype dat samen
met de Wageningen Uni
versiteit is ontwikkeld.
Een
goede
cake is
klef
Matthijs Meeuwsen
44
—Thérèse Knoop
Thérèse Knoop (46)
Begon acht jaar gele
den De Keuken van
Tante Cake in IJssel
stein.
Caroline Kemp (47)
Net als Thérèse een
voormalig doktersassis
tente die haar bakhart
achterna ging.
Els Kerkhoven (48)
Medeoprichter en nog
zo'n ervaren bakker: van
bruidstaarten tot
cupcakes.
Het Duitse bedrijf Bug
foundation gaat dit jaar
de Nederlandse markt
op met de Bux-Burger.
Een burger die voor 43
procent bestaat uit buf-
falo-wormen. De burger
is straks te koop bij de
Makro. Voor wie daar
niet komt:
enkele
restau
rants
ser
veren
ze al.