4 Cake Een goede cake mag best een beetje nat zijn, maar je moet niet overdrijven. Ons panel test zes supermarktcakes voor bij de koffie. Of de babyshower. Of de begrafenis. Kleingeld Burger Broodje buffalo-worm APP Tank eerst, betaal later Flowerpower Fietsband van paardenbloem Bijzonder baksel ei genlijk, zo'n ou derwetse cake. Het is een feestje voor de smaakpapillen, maar tegelijkertijd de soberheid op een bord; zonder al die poespas (fon dant! Ganache! Marsepein!) waarmee heel Holland tegenwoordig bakt. Wat zo'n calvinistische cake mist aan op smuk, wordt bovendien des te meer goedgemaakt door zijn multifunctio nele karakter. Geen gebak is een le ven lang zo breed inzetbaar: cake laat zich even gemakkelijk opdienen op een babyshower als begrafenis en elk jubileum er tussenin. Alsof je in het uitvaartcentrum ook beschuit met muisjes zou kunnen klaarzetten zon der opgetrokken wenkbrauwen te oogsten. Schoorsteenmantel We testen vandaag blind zes super marktvarianten van marmercake: de perfecte symbiose van chocolade- en roombotercake. Een paar laagjes van beider beslag in een bakvorm, even met een satéprikker er doorheen roe ren en voila: de cake heeft na het bak ken een tekening die wel wat weg heeft van een chique schoorsteen mantel. Dat is van oudsher de bedoe ling tenminste. Alle zes de super marktcakes falen jammerlijk op dit front. „Je ziet dat er op de fabrieks- band gewoon een streep chocola over de cake is getrokken, die vervolgens in het deeg is gezakt", oordeelt panel lid Thérèse Knoop, drijvende kracht achter bakwinkel - en testruimte van vandaag - De Keuken van Tante Cake in IJsselstein. Chocoladevlek „Er is bij alle zes nog geprobeerd om dit te verbloemen door de cake on dersteboven in de verpakking te schuiven en zo de donkere, slordige bovenzijdes te verstoppen", merkt collega Caroline Kemp op. Maar dan is er buiten de onderzoeksdrift van de panelleden gerekend. De doorsne den laten bovendien zelfs voor de cakeleek weinig aan de verbeelding over: van subtiele marmerpatronen is totaal geen sprake. Alle zes de cakes worden gekenmerkt door één grote Je ziet dat in de fabriek gewoon een streep chocola over de cake is getrokken chocoladevlek, vaak met een dun uit lopertje waar de chocola het beslag in is gesijpeld, zoals een spraakballon- netje in een stripboek. Nattigheid En er zijn meer schoonheidsfouten ontstaan in de bakfabriek. De ene cake is schots en scheef als een ge blinddoekt gestuukte badkamer (Hoogvliet), de andere heeft aan de buitenkant duidelijke doorligplek- ken van chocola (Jumbo) en een derde is niet bepaalde egaal gekleurd (Plus). Zelfs de lelijkste cake kan ech ter nog hoge ogen gooien met een goede smaak en mondgevoel. Cruci ale factor daarbij: het vochtgehalte. „Een goede cake mag best een beetje klef zijn", vindt Thérèse. „Maar het deeg moet ook weer niet te compact worden", vult collega Els Kerkhoven aan. „Het moet wel luchtig blijven." Bij de cakes van Plus en Jumbo voelt het panel direct nattigheid. Het deeg is zo plakkerig, dat elke hap het nodige nawerk aan het gebit vergt om de kiezen weer kruimelvrij te krij gen. Dankzij de volle roomboter- en chocoladesmaak wint Plus echter als nog de zilveren plak. Het Lidl-deeg is te droog. Het deeg van Albert Heijn juist lekker nat, al zit de chocola zo dicht op elkaar gedrukt dat het bij kans als spekkoek voelt. En de COOP cake maakt het helemaal bont: de bo dem is kletsnat, geleiachtig en on gaar: ondanks de hoogste prijs dus ONS PANEL woensdag 20 september 2017 u miljard dollar inves teerde Google al in een zelfrijdende auto. (Bron: IEEE Spectrum) Wegrijden bij het tankstation zón der te betalen? Dat kan vanaf 1 ok tober legaal met de Rabobank On the Go!-app. Dan krijg je na het tan ken automatisch een Ideal-betaal- verzoek gestuurd. Ook te gebruiken als je bij een an dere bank zit. Fortezza Flower Power heet de racefietsband die Vredestein deze maand op een fiets- beurs presenteerde. Het rubber daarvan is gemaakt van Russische paardenbloemen. Die zijn deels in Zeeland ge kweekt. De band is een prototype dat samen met de Wageningen Uni versiteit is ontwikkeld. Een goede cake is klef Matthijs Meeuwsen 44 —Thérèse Knoop Thérèse Knoop (46) Begon acht jaar gele den De Keuken van Tante Cake in IJssel stein. Caroline Kemp (47) Net als Thérèse een voormalig doktersassis tente die haar bakhart achterna ging. Els Kerkhoven (48) Medeoprichter en nog zo'n ervaren bakker: van bruidstaarten tot cupcakes. Het Duitse bedrijf Bug foundation gaat dit jaar de Nederlandse markt op met de Bux-Burger. Een burger die voor 43 procent bestaat uit buf- falo-wormen. De burger is straks te koop bij de Makro. Voor wie daar niet komt: enkele restau rants ser veren ze al.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 48