4 Koffie De echte koffieleut trekt een bakkie van verse bonen. Ons panel van topbarista's test vier volautomaten voor op het keukenblad. Kleingeld Reizen Hotels doen goede zaken CHECK Melding bij vergissing App Appeltje voor de dorst en beetje barista weet ook met een filtermachine, een percolator of een Franse pers smake lijke bakkies te zet ten. De heilige graal in koffieland blijft echter het brou wen met echte bonen. Ons panel van topbarista's kent de voordelen. Liesbeth: „Door bonen te gebruiken kun je niet alleen versere koffie drin ken. Er zijn ook veel meer smaken mogelijk. Lang niet alle smaken zijn gemalen verkrijgbaar." leroen: „Gemalen koffie is bovendien vaak een blend van soorten. Bij bo nen hoeft dat niet." Lieke: „En je kunt de maling aanpas sen via de instellingen van het appa raat. Niet alle keuzes zijn voor je be paald." Dat laatste blijkt echter geen sine cure. De professionele koffieleut houdt de keuzes het liefst zo veel mogelijk in eigen hand en werkt dus met zowel een koffiemaler als een zetmachine. Vandaag testen we bij het baristatrainingscentrum van Cocoon Coffee in Nijmegen echter vier 'volautomaten' - verzameld door de collega's van vergelijkingssite be- steproduct.nl - die beide handelin gen voor hun rekening nemen, maar zich minder gemakkelijk onder de motorkap laten kijken. „Je ziet niet wat er in het apparaat gebeurt", merkt Liesbeth op. „Hoe grof malen de schijven? Hoe lang is de extractie- tijd? Wordt de koffie aangedrukt?" Het is allemaal van invloed op de smaak, maar blijft in nevelen gehuld. „Vroeger was koffie romantiek", zegt Jeroen, terwijl hij wat espresso op een refractometer druppelt om het vochtgehalte bepalen. „Tegen woordig is het nerdy wetenschap ge worden. Meten is weten. Des te hoger de extractie, des te meer smaakpo- tentie." Gemak Leuk gezwets voor de hogere school- brouwers, maar volgens Lieke is ge mak toch echt de reden waarom con sumenten een volautomaat aanschaf fen. Hoewel er talloze combinaties mogelijk zijn door te spelen met de instellingen, bieden de vier machines ook de optie om simpelweg met één ONS PANEL druk op de knop een cappuccino, espresso of latte macchiato te zetten. „Uiteindelijk willen mensen gewoon een stabiel bakkie." Juist die stabiliteit blijkt een aan dachtspunt. Hoewel het panel op alle vier de apparaten kiest voor verge lijkbare instellingen qua watertem peratuur, maalgrofheid, dosering en zetmethode (espresso) en enkel voor dezelfde Braziliaans-Ethiopische bo- Vroeger was koffie romantiek, nu is het nerdy wetenschap. Meten is weten nenblend, tonen niet alle machines zich van hun meest consistente kant. Vooral Philips en dochtermerk Saeco hebben moeite om de smaak gelijk matig te houden. Beide brouwen es presso's met een ietwat zurig karak ter, een droog mondgevoel en een kortstondige nasmaak, maar met de zelfde instellingen rollen er ook kop jes uit met een hint van zout en een minder prettige body. Qua gebruiks gemak en design zit het wel snor. De knoppen van Saeco moet nogal hard worden ingedrukt om resultaat te woensdag 13 september 2017 PZ Nederlanders over nachtten het afgelopen halfjaar 10,5 miljoen keer in een hotel in eigen land. Dat is een stijging van 6 procent. Vooral hotels in Amster dam en Utrecht zijn in trek. Vanuit het buiten land boeken vooral Duit sers een hotelkamer. euro geven ouders gemiddeld aan hun uitwonende stude rende kinderen. De Rabobank con troleert als eerste Nederlandse bank of naam en reke ningnummer met elkaar correspon deren. Daarvoor gebruikt de bank de IBAN-Naam Check. Wie zich vergist, krijgt een melding. Het sys teem voorkomt ook fraude. Een appeltje nodig voor de dorst? Instal leer dan de gratis wild- plukwijzer-app. Die toont in Google Maps waar je dat gratis appel tje mag plukken zonder dat een boze boer de achtervolging inzet of waar die vlierbesstruik of bomvolle walnoten- boom in jouw buurt staat. Zo bespaar je makkelijk! Bakkie met een mooie body Matthijs Meeuwsen Liesbeth Sleijster (36), koffiekampioen van Cocoon Coffee, opleidingscentrum voor barista's. Jeroen Brugman (35), topbarista van Smit Dorlas koffie- branders en een vat vol koffiekennis. Lieke Kersten (30), fijnproevende melk- schuimkunstenaar van Coffeelovers Ma- riënburg in Nijmegen. 44 —Jeroen Brugman

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 48