4
Koffie De echte koffieleut trekt een
bakkie van verse bonen. Ons panel van
topbarista's test vier volautomaten voor
op het keukenblad.
Kleingeld
Reizen
Hotels doen
goede zaken
CHECK
Melding bij
vergissing
App
Appeltje voor
de dorst
en beetje barista
weet ook met een
filtermachine, een
percolator of een
Franse pers smake
lijke bakkies te zet
ten. De heilige graal
in koffieland blijft echter het brou
wen met echte bonen. Ons panel van
topbarista's kent de voordelen.
Liesbeth: „Door bonen te gebruiken
kun je niet alleen versere koffie drin
ken. Er zijn ook veel meer smaken
mogelijk. Lang niet alle smaken zijn
gemalen verkrijgbaar."
leroen: „Gemalen koffie is bovendien
vaak een blend van soorten. Bij bo
nen hoeft dat niet."
Lieke: „En je kunt de maling aanpas
sen via de instellingen van het appa
raat. Niet alle keuzes zijn voor je be
paald."
Dat laatste blijkt echter geen sine
cure. De professionele koffieleut
houdt de keuzes het liefst zo veel
mogelijk in eigen hand en werkt dus
met zowel een koffiemaler als een
zetmachine. Vandaag testen we bij
het baristatrainingscentrum van
Cocoon Coffee in Nijmegen echter
vier 'volautomaten' - verzameld door
de collega's van vergelijkingssite be-
steproduct.nl - die beide handelin
gen voor hun rekening nemen, maar
zich minder gemakkelijk onder de
motorkap laten kijken. „Je ziet niet
wat er in het apparaat gebeurt",
merkt Liesbeth op. „Hoe grof malen
de schijven? Hoe lang is de extractie-
tijd? Wordt de koffie aangedrukt?"
Het is allemaal van invloed op de
smaak, maar blijft in nevelen gehuld.
„Vroeger was koffie romantiek",
zegt Jeroen, terwijl hij wat espresso
op een refractometer druppelt om
het vochtgehalte bepalen. „Tegen
woordig is het nerdy wetenschap ge
worden. Meten is weten. Des te hoger
de extractie, des te meer smaakpo-
tentie."
Gemak
Leuk gezwets voor de hogere school-
brouwers, maar volgens Lieke is ge
mak toch echt de reden waarom con
sumenten een volautomaat aanschaf
fen. Hoewel er talloze combinaties
mogelijk zijn door te spelen met de
instellingen, bieden de vier machines
ook de optie om simpelweg met één
ONS PANEL
druk op de knop een cappuccino,
espresso of latte macchiato te zetten.
„Uiteindelijk willen mensen gewoon
een stabiel bakkie."
Juist die stabiliteit blijkt een aan
dachtspunt. Hoewel het panel op alle
vier de apparaten kiest voor verge
lijkbare instellingen qua watertem
peratuur, maalgrofheid, dosering en
zetmethode (espresso) en enkel voor
dezelfde Braziliaans-Ethiopische bo-
Vroeger was koffie
romantiek, nu is het
nerdy wetenschap.
Meten is weten
nenblend, tonen niet alle machines
zich van hun meest consistente kant.
Vooral Philips en dochtermerk Saeco
hebben moeite om de smaak gelijk
matig te houden. Beide brouwen es
presso's met een ietwat zurig karak
ter, een droog mondgevoel en een
kortstondige nasmaak, maar met de
zelfde instellingen rollen er ook kop
jes uit met een hint van zout en een
minder prettige body. Qua gebruiks
gemak en design zit het wel snor. De
knoppen van Saeco moet nogal hard
worden ingedrukt om resultaat te
woensdag 13 september 2017
PZ
Nederlanders over
nachtten het afgelopen
halfjaar 10,5 miljoen
keer in een hotel in
eigen land. Dat is een
stijging van 6 procent.
Vooral hotels in Amster
dam en Utrecht zijn in
trek. Vanuit het buiten
land boeken vooral Duit
sers een hotelkamer.
euro geven ouders
gemiddeld aan hun
uitwonende stude
rende kinderen.
De Rabobank con
troleert als eerste
Nederlandse bank
of naam en reke
ningnummer met
elkaar correspon
deren. Daarvoor
gebruikt de bank
de IBAN-Naam
Check. Wie zich
vergist, krijgt een
melding. Het sys
teem voorkomt ook
fraude.
Een appeltje nodig
voor de dorst? Instal
leer dan de gratis wild-
plukwijzer-app. Die
toont in Google Maps
waar je dat gratis appel
tje mag plukken zonder
dat een boze boer de
achtervolging inzet of
waar die vlierbesstruik
of bomvolle walnoten-
boom in jouw buurt
staat. Zo bespaar je
makkelijk!
Bakkie
met een
mooie
body
Matthijs Meeuwsen
Liesbeth Sleijster
(36), koffiekampioen
van Cocoon Coffee,
opleidingscentrum
voor barista's.
Jeroen Brugman
(35), topbarista van
Smit Dorlas koffie-
branders en een vat
vol koffiekennis.
Lieke Kersten (30),
fijnproevende melk-
schuimkunstenaar
van Coffeelovers Ma-
riënburg in Nijmegen.
44
—Jeroen Brugman