als vele andere miljoenen enorm fan van The Great British Bake Off (het voorbeeld voor Heel Holland Bakt, red.). Ik houd van het drama, de deelnemers en hun geploe ter. Maar ik liep al jaren met het idee van Sweet, want ik ben een liefhebber van bakken. Sterker: zoetigheid en taartjes maakten in mijn jeugd een grotere in druk dan andere etenswaren. „Ik ben opgegroeid in Jeruzalem en kan de baklava en notenhoning die in de oude binnenstad werden verkocht nog bijna ruiken. Verder was ik dol op toffees en gummibeertjes, maar het prachtigst en lekkerst vond ik suikerspinnen. Die machine waar de verkoper met het stokje doorheen roerde, de luchtigheid en om vang van die bol... ik vond het fantastisch. Net als cake bakken met mijn moeder. Ik was geobsedeerd door het beslag, haalde mijn vinger erdoorheen als zij niet keek. Het smaakte als mousse en ik vond het beter dan het eindresultaat. Laatst wilde ik het Max thuis laten proeven, maar hij zei: 'Nee papa, dat is nog rauw'. Dat was een teleurstelling." „Omdat het de ultieme huiselijke activi teit symboliseert. Je staat in je eigen keuken en maakt voor anderen van losse ingrediënten een mooi gebak. Zij waar deren dat en dat voelt voor jezelf als een beloning. Tegelijkertijd bezorgt bakken je in deze turbulente tijden een gevoel van veiligheid. Er is van alles aan de hand, maar straks komt wel die cake uit de oven, die je opeet met een kop thee erbij. Dat biedt troost, mentale bescherming." „Absoluut niet. Zoiets kan gebeuren in elke grote stad. Misschien ben ik te naïef, maar die dreiging raakt me niet, ik slaap er geen nacht minder om. Misschien doordat ik er in Israël mee ben opge groeid of doordat we er in Londen al jaren mee te maken hebben. Waar ik wel over pieker, is de Brexit. Wat gaat hier veran deren? Wat betekent het voor de werk gelegenheid en de instelling van gaan in zijn nieuwe bakpil Sweet-fantas tisch gestylede food porn met creaties als sneeuwballentaart en saffraanmadeleines - moet hij lachen. „Tegenwoordig wordt van voeding vaak een probleem gemaakt. Jammer. Natuurlijk: je moet je niet de hele dag volstouwen met cake of desserts. Kies een moment en maak daar een heerlijke ceremonie waarvan je geniet." „In 1995 ging ik literatuur studeren in Amsterdam. Of nou ja: ik woonde en feestte er vooral. Door al mijn verant woordelijkheden leef ik tegenwoordig behoorlijk gedisciplineerd, toen kwam dat begrip niet in mijn woordenboek voor. Ik had een studentenkamer op een zolder aan de Herengracht, maar ik was vaker in homoclubs in de Regu liersdwarsstraat, de iT en de Roxy. Laat ik zeggen: dat was een minder ambitieuze periode in mijn leven. Ik wandelde en fietste wat, dronk de hele dag koffie, zat af en toe in de bibliotheek wat te schrijven, had een chronisch vakantiegevoel. Toen al dacht ik: studeren is niks voor mij, ik wil koken. Ik verzamelde recepten van gevulde speculaas, gewone speculaas, kroketten, erwtensoep, oliebollen met poedersuiker. Ik ben dol op sommige Hollandse gerechten. Pas nog nam een Nederlandse vriend Hollandse nieuwe met uitjes voor me mee. Ik weet niet of dat op prijs werd gesteld door de andere passagiers in het vliegtuig. In mijn diep vries liggen vaak garnalenkroketten van banketbakker Holtkamp. „Uit nostalgische overwegingen en omdat ik het verrukkelijk vind, heb ik gevulde speculaas in Sweet opgenomen. Ik had het al eens in mijn recepten rubriek voor de krant The Guardian beschreven en werd door Nederlanders op de vingers getikt toen ik per ongeluk zei dat je dit met Kerstmis eet. Semi-boze mails: dit is voor Sinterklaas! Maar die traditie ken ik natuurlijk niet." „Nee, nee, dat is toeval. Zeker: ik ben net Waarom houden we zo van bakken? Londen is ook onrustig, er zijn aanslagen gepleegd. Overweeg je weieens met je gezin de stad te verlaten? Hoe komt oer-Hollandse gevulde speculaas in je boek? Zoetekauw Meringues proeven met Helen Goh, co-auteur van Ottolenghi's nieuwe bakboek Sweet. Kom je juist nu met Sweet vanwege de populariteit van bakprogramma's op tv? WG magazine [35

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 99