als vele andere miljoenen enorm fan van
The Great British Bake Off (het voorbeeld
voor Heel Holland Bakt, red.). Ik houd van
het drama, de deelnemers en hun geploe
ter. Maar ik liep al jaren met het idee van
Sweet, want ik ben een liefhebber van
bakken. Sterker: zoetigheid en taartjes
maakten in mijn jeugd een grotere in
druk dan andere etenswaren.
„Ik ben opgegroeid in Jeruzalem en
kan de baklava en notenhoning die in de
oude binnenstad werden verkocht nog
bijna ruiken. Verder was ik dol op toffees
en gummibeertjes, maar het prachtigst
en lekkerst vond ik suikerspinnen. Die
machine waar de verkoper met het stokje
doorheen roerde, de luchtigheid en om
vang van die bol... ik vond het fantastisch.
Net als cake bakken met mijn moeder. Ik
was geobsedeerd door het beslag, haalde
mijn vinger erdoorheen als zij niet keek.
Het smaakte als mousse en ik vond het
beter dan het eindresultaat. Laatst wilde
ik het Max thuis laten proeven, maar hij
zei: 'Nee papa, dat is nog rauw'. Dat was
een teleurstelling."
„Omdat het de ultieme huiselijke activi
teit symboliseert. Je staat in je eigen
keuken en maakt voor anderen van losse
ingrediënten een mooi gebak. Zij waar
deren dat en dat voelt voor jezelf als een
beloning. Tegelijkertijd bezorgt bakken
je in deze turbulente tijden een gevoel
van veiligheid. Er is van alles aan de hand,
maar straks komt wel die cake uit de
oven, die je opeet met een kop thee erbij.
Dat biedt troost, mentale bescherming."
„Absoluut niet. Zoiets kan gebeuren in
elke grote stad. Misschien ben ik te naïef,
maar die dreiging raakt me niet, ik slaap
er geen nacht minder om. Misschien
doordat ik er in Israël mee ben opge
groeid of doordat we er in Londen al jaren
mee te maken hebben. Waar ik wel over
pieker, is de Brexit. Wat gaat hier veran
deren? Wat betekent het voor de werk
gelegenheid en de instelling van
gaan in zijn nieuwe bakpil Sweet-fantas
tisch gestylede food porn met creaties als
sneeuwballentaart en saffraanmadeleines
- moet hij lachen. „Tegenwoordig wordt
van voeding vaak een probleem gemaakt.
Jammer. Natuurlijk: je moet je niet de
hele dag volstouwen met cake of desserts.
Kies een moment en maak daar een
heerlijke ceremonie waarvan je geniet."
„In 1995 ging ik literatuur studeren in
Amsterdam. Of nou ja: ik woonde en
feestte er vooral. Door al mijn verant
woordelijkheden leef ik tegenwoordig
behoorlijk gedisciplineerd, toen kwam
dat begrip niet in mijn woordenboek
voor. Ik had een studentenkamer op
een zolder aan de Herengracht, maar
ik was vaker in homoclubs in de Regu
liersdwarsstraat, de iT en de Roxy. Laat ik
zeggen: dat was een minder ambitieuze
periode in mijn leven. Ik wandelde en
fietste wat, dronk de hele dag koffie, zat af
en toe in de bibliotheek wat te schrijven,
had een chronisch vakantiegevoel. Toen
al dacht ik: studeren is niks voor mij, ik
wil koken. Ik verzamelde recepten van
gevulde speculaas, gewone speculaas,
kroketten, erwtensoep, oliebollen met
poedersuiker. Ik ben dol op sommige
Hollandse gerechten. Pas nog nam een
Nederlandse vriend Hollandse nieuwe
met uitjes voor me mee. Ik weet niet of
dat op prijs werd gesteld door de andere
passagiers in het vliegtuig. In mijn diep
vries liggen vaak garnalenkroketten van
banketbakker Holtkamp.
„Uit nostalgische overwegingen en
omdat ik het verrukkelijk vind, heb ik
gevulde speculaas in Sweet opgenomen.
Ik had het al eens in mijn recepten
rubriek voor de krant The Guardian
beschreven en werd door Nederlanders
op de vingers getikt toen ik per ongeluk
zei dat je dit met Kerstmis eet. Semi-boze
mails: dit is voor Sinterklaas! Maar die
traditie ken ik natuurlijk niet."
„Nee, nee, dat is toeval. Zeker: ik ben net
Waarom houden we zo van bakken?
Londen is ook onrustig, er zijn
aanslagen gepleegd. Overweeg
je weieens met je gezin de stad
te verlaten?
Hoe komt oer-Hollandse gevulde
speculaas in je boek?
Zoetekauw
Meringues proeven
met Helen Goh,
co-auteur van
Ottolenghi's
nieuwe bakboek
Sweet.
Kom je juist nu met Sweet vanwege
de populariteit van bakprogramma's
op tv?
WG magazine [35