'Ik was geobsedeerd door het cakebeslag van mijn moeder' akbroeder Gordon Ramsay scheurt rond in een Ferrari, Jamie Oliver kookte een Aston Martin en verschillende oldtimers bij elkaar. Het wagenpark van Yotam Ottolenghi (48) oogt een stuk overzichte lijker, en ja, ook minder sexy. Op de stoep in Londen staat een Toyota Prius. Maar wel eentje met chauffeur. Een nogal onconventionele combinatie. Een weinig pretentieuze auto dus, toch volgt een soort politiek correct excuus. Misschien omdat zijn merendeels vegeta rische kookbijbels doordrenkt zijn van begrippen als puur en lokaal en zijn aan hang belang hecht aan duurzaamheid. „Ik zou bewuster moeten leven, maar mijn auto is ook mijn werkkamer. Ik zit met een koptelefoon op en laptop openge klapt op de achterbank te bellen, schrij ven en recepten te bedenken. Er is ook een kastje met drinken. Ik ben continu onderweg in Londen. Rijdend overleggen en tikken scheelt mij uren." Elke dag volgt de bestsellerauteur met de Israëlisch-Palestijnse roots zo'n beetje dezelfde routine. Rond kwart over 5, half 6 staat hij naast zijn bed. Niet omdat de wekker gaat, maar omdat zonen Max (4) of Flynn (2) - die hij opvoedt met echt genoot Karl - in actie komen. Vervolgens is het pap eten, de kinderen aankleden en in de Prius naar school en dagverblijf brengen. Ottolenghi: „Zij ontbijten, ik niet, want ik weet dat mijn volgende stop mijn test keuken is. Daar probeer ik met mijn me dewerkers nieuwe gerechten en recepten uit die mogelijk in mijn boeken of op de kaart in een van de restaurants belanden. We zijn dagelijks vier a vijf uur aan het proeven en proberen. Omdat ik niet de discipline heb om iets lekkers aan de kant te schuiven en alles doorslik - ik noem dat beroepsrisico - moet ik bezuinigen tijdens andere eetmomenten." Hij maakte furore met kookboeken als Plenty en Jeruzalem. Ingewikkelde handleidingen met ellenlange bood schappenlijsten, vinden criticasters. Fans die ook in Nederland speciale kookclubs begonnen, roemen juist zijn originele vondsten, zoals geroosterde bietjes met stroop, en chili-yoghurt met spinazie- pannenkoeken. Deze week experimenteert hij in de testkeuken met een gebarbecuede, open geklapte kip in combinatie met brood. „Ik ben geen diehard vegetariër. Nooit geweest. Met mijn eerste boeken wilde ik laten zien dat er voor mensen die geen vlees en vis eten, meer is dan dat pastaatje met paddenstoelen en die eeuwige risotto", zegt hij, na vragen over het testgerecht met kip. Het is al in zes hoedanigheden voorbijgekomen en nog niet goed genoeg bevonden. Steeds vindt hij het brood te 'sopperig'. De oplossing blijkt uiteindelijk simpel: gebruik geroosterd in plaats van vers brood en voeg dat pas op het allerlaatst toe. Als hij is uitgetest, bezoekt Ottolenghi een of meerdere van zijn vijf trendy res taurants/deli's in Londen voor inspectie en overleg over zijn kruiden- en kook- shop om zich rond 6 uur weer thuis te melden. Na het eten met de kinderen rijdt hij opnieuw naar een van zijn eta blissementen. Hoewel, eten: hij zit aan tafel, maar het diner slaat hij vaak over, omdat hij anders 'dichtgroeit'. Andere maatregelen om in vorm te blijven: hij rent of fietst een paar keer per week door het park en hij gaat naar pilates. Om de vraag hoeveel calorieën schuil- 341 zaterdag 9 september 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 98