'Ik was geobsedeerd
door het cakebeslag
van mijn moeder'
akbroeder Gordon Ramsay scheurt rond
in een Ferrari, Jamie Oliver kookte een
Aston Martin en verschillende oldtimers
bij elkaar. Het wagenpark van Yotam
Ottolenghi (48) oogt een stuk overzichte
lijker, en ja, ook minder sexy. Op de stoep
in Londen staat een Toyota Prius. Maar
wel eentje met chauffeur. Een nogal
onconventionele combinatie.
Een weinig pretentieuze auto dus, toch
volgt een soort politiek correct excuus.
Misschien omdat zijn merendeels vegeta
rische kookbijbels doordrenkt zijn van
begrippen als puur en lokaal en zijn aan
hang belang hecht aan duurzaamheid. „Ik
zou bewuster moeten leven, maar mijn
auto is ook mijn werkkamer. Ik zit met
een koptelefoon op en laptop openge
klapt op de achterbank te bellen, schrij
ven en recepten te bedenken. Er is ook
een kastje met drinken. Ik ben continu
onderweg in Londen. Rijdend overleggen
en tikken scheelt mij uren."
Elke dag volgt de bestsellerauteur met
de Israëlisch-Palestijnse roots zo'n beetje
dezelfde routine. Rond kwart over 5, half
6 staat hij naast zijn bed. Niet omdat de
wekker gaat, maar omdat zonen Max (4)
of Flynn (2) - die hij opvoedt met echt
genoot Karl - in actie komen. Vervolgens
is het pap eten, de kinderen aankleden
en in de Prius naar school en dagverblijf
brengen.
Ottolenghi: „Zij ontbijten, ik niet, want
ik weet dat mijn volgende stop mijn test
keuken is. Daar probeer ik met mijn me
dewerkers nieuwe gerechten en recepten
uit die mogelijk in mijn boeken of op de
kaart in een van de restaurants belanden.
We zijn dagelijks vier a vijf uur aan het
proeven en proberen. Omdat ik niet de
discipline heb om iets lekkers aan de kant
te schuiven en alles doorslik - ik noem
dat beroepsrisico - moet ik bezuinigen
tijdens andere eetmomenten."
Hij maakte furore met kookboeken
als Plenty en Jeruzalem. Ingewikkelde
handleidingen met ellenlange bood
schappenlijsten, vinden criticasters. Fans
die ook in Nederland speciale kookclubs
begonnen, roemen juist zijn originele
vondsten, zoals geroosterde bietjes met
stroop, en chili-yoghurt met spinazie-
pannenkoeken.
Deze week experimenteert hij in de
testkeuken met een gebarbecuede, open
geklapte kip in combinatie met brood.
„Ik ben geen diehard vegetariër. Nooit
geweest. Met mijn eerste boeken wilde
ik laten zien dat er voor mensen die
geen vlees en vis eten, meer is dan dat
pastaatje met paddenstoelen en die
eeuwige risotto", zegt hij, na vragen over
het testgerecht met kip. Het is al in zes
hoedanigheden voorbijgekomen en nog
niet goed genoeg bevonden. Steeds vindt
hij het brood te 'sopperig'. De oplossing
blijkt uiteindelijk simpel: gebruik
geroosterd in plaats van vers brood en
voeg dat pas op het allerlaatst toe.
Als hij is uitgetest, bezoekt Ottolenghi
een of meerdere van zijn vijf trendy res
taurants/deli's in Londen voor inspectie
en overleg over zijn kruiden- en kook-
shop om zich rond 6 uur weer thuis te
melden. Na het eten met de kinderen
rijdt hij opnieuw naar een van zijn eta
blissementen. Hoewel, eten: hij zit aan
tafel, maar het diner slaat hij vaak over,
omdat hij anders 'dichtgroeit'. Andere
maatregelen om in vorm te blijven:
hij rent of fietst een paar keer per week
door het park en hij gaat naar pilates.
Om de vraag hoeveel calorieën schuil-
341 zaterdag 9 september 2017 WG